Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
Tak jej vadilo ze jej dieta si odmenila a teraz dieta ked to bude od nej vyzadovat tak ona mojzno nema financie za kazdym kupovat dietatu co chce v draciku a podobne..tak asi toto jej vadilo podla mna
Mala som podobnú situáciu včera, niekto takto “za odmenu za nič” kúpil môjmu dieťaťu zmrzlinu… ani sme ešte nejedli obed, aj zima bola podľa mňa a ešte mi to tak povedal, že dufam, že to nie je problém. Tiež som povedala, že bohužiaľ sa mi to nezdá ok. Je doložíte, že ti to povedala, aby si tento diskutabilný štýl výchovy neskúšala nabudúce na jej dieťati
No ja by som skôr uvažovala ci by som na mieste tej kamošky z tebou niekam ešte chodila. Výchova je cez, ešte aj zmenila som tému, lebo.. čiže ani vydiskutovat nič nevieš pred dieťaťom, lebo... odpadlo by mu z nosa. Odmena za poslušnosť v kaviarni:D koláčik, dracik... za mňa je to cez. Rovnako by som s tým nesúhlasila s veľmi by som uvažovala ze tu hračku moje dieťa vráti... presne ako sa píše, ak kamoši nemajú sviatok ani lízatko bez opýtanie im nedávam a nie to ešte hrackarstvo
A takýto systém.budes ťažko oducat možno, dom zvedavá ako sa budú deti tváriť a ako hudu bez darčeka spolupracovať .
@nenne27 hmmmm, že by boli liečebne závislostí plné ľudí z “dobrých “ rodín, niečo mi na tom nesedí 😂, síce, možno zo “zlých” rodín si závisláčia mimo liečební, no ale neviem teda. Nezdá sa mi to veru. Ak by sme chceli byť miernejší a zobrať si za príklad alkoholikov, tak ani na protialkoholickom nemyslím, že prevažujú v liečebňach ľudia z funkčných a úplných rodín, čo vyrastali bez zanedbávania a násilia v rodine.
Tento tvoj komentár mi dajak štatisticky nesedí.
@alenkamodra áno, odmenu má za to, že zvládlo krásne prečkať nepríjemnú situáciu, a aj u nás je veru nakupovanie oblečenia ako za trest 🙈😂, ešte nedaj bože keď treba skúšať nohavice a topánky, to len je utrpenie
nie autroka utrpenie bude ked nebude mat nohavice a topanky, lebo si ich nechce ist vyskusat/kupit. NIe to ze si ich ma vyskusat... ;)
Nemyslím si, že to vníma akože - urobím niečo nepríjemne, aby bola odmena. Skôr to má tak, že odpúta sa pozornosť od toho čakania tým, že už si predstavuje, čo si vyberie pri odchode a teší sa na to, namiesto toho, aby bolo len frflanie, že musím čakať na mamu a skúšať si veci 😂
@simca06022011 no skús to vysvetliť dieťaťu, ktorému je jedno, či dostane topánky, alebo bude v ponožkách behať po blate 🤣
ale ok, ved vychovavaj ako chces. Ale necuduj sa postoju inych ludi. Vela nas to takto vobec nerobi. Mne je jasne, ze si najdes argumentov milion na vsetko.
určite to mohla povedať aj inak, hlavne pred deťmi , to by aj mňa naštvalo že sa nevie kontrolovať ale kupovať darčeky za bežnú vec ako je poslúchanie sa ti vypomstí, lebo deti si na to rýchlo zvyknú a budú poslúchanie brať ako niečo nadštandartné, za čo sa vždy dáva odmena. Beriem bolestné napr. pri očkovaní, ale toto je prehnané a skôr ich kazíš , že je vždy niečo za niečo, poslúchanie sa nevynucuje darčekmi , treba ich práve naučiť že je to samozrejmosť.
Ahoj, myslím, že kamoška vadí, že si sa snažila svoj štýl výchovy uplatniť na jej dieťa bez toho, aby si to s ňou odkonzultovala. Mohla si kúpiť jej dietatu darček ako darček, nie ako odmenu. Alebo, ešte lepšie, čakanie vyplniť nejakou inou aktivitou. Problém odmeňovania je, že odmena nahradza motiváciu, stáva sa očakávanou/vyzadovanou a bez nej sa "nevie" fungovať. Ak by Ťa tá téma zaujímala, skús si o Tom niečo viac naštudovať, napr v knihe Rešpektovať a byť rešpektovan. Ak nie, nevadí, vezmi si z toho len to, že kamoška má na vec iný pohľad a Tvojim činom si jej urobila medvediu sluzbu
@simca06022011 ja viem diskutovať pred dieťaťom, ale nie s osobou, čo po mne nahnevane vyštartuje. Toto nepatri detským uškam, takýto tón medzi dospelákmi. Nemám problém diskutovať, ale keď vidím, že druha osoba je moc vytočená na to, aby sa s ňou dalo pekne sa porozprávať bez hnusneho tónu a zvyšovania hlasu, tak považujem za lepšie riešenie presmerovať tému a vrátiť sa ku tomu až keď to nebudú musieť počúvať deti. Ak vôbec teda sa ku tomu vracať.
Jasne, ze kamoska ti dobre povedala, a navyse nechce svoje deti k tomuto ucit, ze ty si im to ukazala ako to funguje, velmi zlu vychovu mas v tomto
ano chudiatka tie detske uška
@tianna Ale autorka píše, že dieťa odmeňuje aj za úplne bežné veci typu "vydržať" niekde a podobne. To mi ako správny model nefunguje, no samozrejme je to v poriadku, ak to vyhovuje jej. Každopádne som reagovala skôr nato, že sa jej nepáčila reakcia kamarátky, ja by som totiž reagovala podobne, záleží mi na tom, aby som svoje dieťa nerozmaznávala a vštepovala mu skôr hodnoty ako skromnosť a bez práce nie sú koláče 🙂 Model "všetko ti padne ako pečene holuby" mi nepríde správny.
@simca06022011 áno chúďatká detské uška, neviem či u teba je normálne hrať sa pred deťmi, ja diskutujem v pohode, ale hnusný tón ani zvýšený hlas nepovažujem za diskusiu
* hádať sa pred deťmi
Autorka - k tym drogivo zavislym - tu ide vzdy o mieru rizika. Tu mozes zvysit, alebo znizit.. To nikdy nie je to, ze urobis A stane sa B. Takze tvoj vyrehotany smajlik len ukazuje, ako to silne podcenujes..
Aby si raz neplakala...
Odporucam to si nieco nacitat o respektujucej vychove, skus napr. ceskych detskych psychologov manzelov Koprivovcov.
@mandevilla presne, toto je riziko, co rodicia silne podcenuju..
Reakcia tvojej kamaratky bola neprimerana podla mna.
Uplne chapem jej nesuhlas, pretoze chce deti ucit tomu, aby slusnost, uctu, respekt prijali ako svoju hodnotu, s ktorou sa stotznuju a nerobili to "iba za odmenu".
Ty sama vies, ze si to dost prepiskla, ale ona tiez ti to mohla povedat slusnejsie.
@simca06022011 tak ja si tiez myslim, ze taketo hadky nepatria pred deti. tak isto ako kritizovanie/ohovaranie niekoho-vaha, vizaz, spravanie atd. alebo nalepkovanie inych deti ci ludi-on je taky a taky... ohradit sa mohla, ale normalnym tonom, alebo skor sa otocit na vlastne dieta, ze nie je spravne dostavat hracky "za nic". a doma to rozvit ze je to zbytocny odpad, zahlcuje to planetu, deti si potom hracky nevazia atd. a ja by som este mozno pridala prednasku o draciku a jeho majitelovi... ak je dieta trochu starsie.
ale ak sa na nu fakt oborila, toto ani ja nepovazujem za spravne pred detmi. vidia to, nasaju to a mozu to povazovat za normalne spravanie...
Nečítam komenty tak neviem čo všetko tu padlo. Moja výchova,moje pravidlá. A ani mne by sa nelubilo,keby ide niekto proti mojim výchovným metódam. A nelubilo by sa mi, keby kamarátka takto ,,odmení,, bez môjho zvolenia moje dieťa. Asi ti nič iné neostáva len prijať kritiku a viac to nerobiť. Ešte k tomu odmeňovaniu. Mám známu čo toto robila verím ,že s dobrým úmyslom a aby si uľahčila nákupy. No teraz keď jej dcéra má desať tak by som s nimi nešla na dovolenku ani zadarmo. Všetko pýta,všetko chce a nič ju po kúpe nebaví. Veď mama kúpi,aby bola ticho. Ale ešte raz -to je tvoja výchova.
@chillibubble mysli si, pre mna je to detinske od zeny nevediet sa obhajit normalne a ututlat temu, niecim inym. Ved nemusi sa hadat, staci povedat napr. isla som kupit mojmu, bolo mi luto tvojmu nedat. Nabuduce to neurobim ked tito vadi, vybavene...
A otacat to na deti - nevidim dovod - lebo tie nic neurobili.
autorka, deti patria do tohto sveta, neziju v paralenrnom svete. POdla mna maju na bezny zivot byt normlane prichystane, aj na to ze vydrzia "neprijemny nakup" aj na to ze dokazu diskutovat s dospelymi aj inym ako "cukrikovym tonom". Jasne, nasilie, nadavky, urazky a pod, eliminujeme (aj neskor by sme v podstate mai), ale normaly zivot dieta musi poznat aj vydzrat, ci ma 3 alebo 6 alebo 15...
@beronsche no presne takým štýlom to tu poniektoré ženy vykresľujú , že urobíš A a stane sa B. Toto taká ľahká rovnica nie je. Presne preto ten smajlík, lebo je to veľmi smiešne, ako jednoducho si to ženy predstavujete. Vôbec nič o mne neviete, ani o mojej výchove, len tu jedinú jednu informáciu o odmeňovaní dieťaťa a idete mi písať o drogovej závislosti 🤦🏼♀️. A teda ak už chcete používať jednoduché rovnice (odmena u dieťaťa = drogová závislosť), tak nedá mi, sa nepozastaviť nad tým a teda aspoň sa pousmiať na tomto trápnom spôsobe myslenia.
@simca06022011 normálny život je pre teba, že sa hnusne bavíš s niekym? Že sa hádaš ? U mňa to normálne nie je. Ak moje dieťa, keď niekto po ňom vyštartuje s tým, že sa ide hádať, a ono sa nenechá stiahnuť do hádky a vykrikovania si vecí, ale to stopne a počká kým sa druha osoba ukľudni, tak ja budem hrdá na moje dieťa. Lebo konflikty sa neriešia hádkami a teda u mňa ani nebude pozorovať, že by som sa hádala s niekym. Je to trapne a nedospelé. Všetko sa dá riešiť s pokojom a chladnou hlavou. To že sa nevie moja kamarátka ovládať, je jej problém. Doma nech sa háda aj vykrikuje čo chce, moje dieťa nikoho výlevy počúvať fakt nemusí. Preto som ako dospela nemala potrebu sa hend pustiť do konfrontácie, keď vidím, že dana osoba nie je v stave sa slušne baviť o veci.
Samozrejme, ze nevieme detaily. Avsak z toho, co si napisala vyplyva, ze niektore veci mas pomylene..
Kazdy detsky psycholog ti povie, ze je nezmysel odmenovat za bezne veci, pretoze to uci deti skreslenemu vnimaniu..
Deti mas ucit spracovat emocie, najma tie negativne, nie uplacat, aby to vydrzali..
To je dobra skratka pre rodica, medvedia sluzba pre dieta..
Rizik je tu plno - od vonkajsej motivacie, az po to, ako bolo uz spomenute, ze deti bez odmeny neskor neurobia nic, prip. ze za odmenu urobia hocico, aj to, co by nemali..
Ide samozrejme o riziko. Nie fakt.
Chces to riskovat, tvoje rozhodnutie a nikoho do toho nic..
Len nezabudni, ze ked sa nazbiera xy faktorov, roznych, aj takych, na ake nemas dosah a z rizika je zrazu fakt...
A deti mas zrejme este malicke. To oducanie, ak zrazu odmeny za kazdu prkotinu skoncia, bude zivelne.. a bolave.
A precitaj si Este raz, co ti pise @nenne27 .
Pise, ze boli tam casto deti z "dobrych rodin" a tie boli naucene na odmeny, zivot bez nepohody.
Nie, ze vsetci narkomani to mali takto!!
A celkovo aj ta konfrontacia s kamoskou. Ja by som to vyuzila Ako sancu s detmi sa porozpravat o tom, ze rozni ludia, reaguju rozne a preco nie je ok naziapat na niekoho, s kym nesuhlasim. A Ako sa to da inak.. primerane veku samozrejme.
A neobavala by som sa "citlivych detskych usiek".
Pretoze ja s nimi nebudem v kuse, aby som ich chranila ako kvocka, pod mojimi kridlami.
Tak ich radsej naucim, co je ok a aby sa "nezrutili", ked uvidia nieco, co ok nie je..
jasne som napisala, ze si to vedela ukoncit kludne aj ty, a nie zmenit temu :D ale kludne... nazvy si vyjadrenie nazoru hadkou a ohanaj sa hnusnym tonom. Ovladat sa mas napr. aj ty, ked vytahujes penazenku a obdaruvavas len tak ine deti napriklad. Urazila by si sa tak ci tak, aj keby ti sladko povedala, ze tvoja vychova je na figu a nemas jej dietatu nic kupovat.
Ako som pisala, kazdy si to vyriesi po svojom, ja by som viac s tebou nesla nikam, pre mna je neskutocne neslusne ked chcem vediet z akeho dovodu robi niekto nieco, ze otoci temu, na pocasie.. alebo neviem co. Ano, verim, ze su ludia, ktori postupuju ako ty, a ja taka nie som, a nevediem k tomu ani dieta, pretoze problemy sa tak casto ututlu a viac sa k nim nik nevracia (co si aj ty napisala, bud sa k otmu vratis neskor ked clovek vychladne alebo aj nie... ja mam s takouto vychovou ako ty svokru, presne riesit veci otocit temu, a preto sa s nou ani s jej synom neda nic vyriesit, a problemy sa zbieraju az niekto vybuchne ako sopka a to sa naozaj potom neda "kludne vyriesit")
A ked pocujem vyjadrenia o "tone" hlasu inych ludi mam dost.. :D prajem ti aby ti toto tvoje presvedcenia a sposob fungovania dlho vydrzalo ako sa bude rozsirovat pocet ludi okolo tvojho dietata.

Ja tiež zastávam názor, že sa to môže škaredo otočiť voči tebe. A aj čo píše.
@beronsche úplný súhlas.
Ďalšia vec je, že sa môže stretnúť raz aj so situáciou, že bude po dieťati chcieť nejaký dospelý niečo nevhodné. Ale bude pre dieta prirodzene urobiť niečo nepríjemné za odmenu. Lebo tak bude naučené.
Vydržať, aj keď je to nepríjemné. A potom odmena.