Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
@beronsche mňa by zaujimalo čo znamená “často tam boli” je to 1 človek z 10? To často ? Buď nevhodne formulované, alebo si mysli, že ozaj je tam veľa ľudí, čo im nič nechýbalo. A je to za mňa skreslený názor, lebo ľudia neprepadnú závislosti preto, že im nič nechýba, ale preto, že im niečo dôležité chýba (pozornosť, láska, starostlivosť, zmysel života, niekto o koho sa môžu oprieť, komu sa môžu zveriť, kto by im pomohol nájsť smer keď sa stratia).
Ja som bola tiež odmeňovaná. Ako dieťa ma môžem povedať rozmaznávali, bola som jediné malé dieťa v celej rodine, mala som všetko doslova. Aj peniaze za známky. A mama robila dobrovoľníctvo a nosila ma so sebou. Vždy každému bezdomovcovi, ktorého sme v meste stretli, hodila do klobúka peniaze, kúpila jedlo…
Myslím že to bola super výchova. Videla som, aké ťažké to majú ľudia, a vedela som sa podeliť s ľuďmi, čo mali menej, neposmievať sa nikomu, pomáhať si, nepovyšovať sa. Kým som bola dieťa, odmena bola motivácia do + a keď som bola staršia tak som sa učila, lebo som chcela mať dobré známky, ísť na VŠ, učiť sa nové veci, a nie za odmenu. A na VŠ som tiež dostala odmenu (motivačne štipendium za prospech - a tiež som oň nežiadala). A nie som drogovo závislá.
😂 nestíham sa čufovať, ako sa moja téma o kamarátke zvrhla na drogovú závislosť
Mile mamičky, každá máte kopec rečí na výchovu " odmenami", ale co keby sme sa každá jedna radšej pozreli za vlastné prahy. Detské izby preplnené hračkami, deti majú všetko na čo si spomenú, čo kúpiť dcére na vianoce.. lebo ona má všetko?! Ale celá táto debata je nechutné a nepravdivé predvádzanie sa supermatiek. @autorka Môj názor - kamarátka je nevďačná neúprimná osoba, spucovať ťa pred deťmi za niečo čo si myslela dobre... to čo je za výchovu?? By som mala dosť!
@simca06022011 veď ja by som ťa ani nebrala so sebou 🙈, za mňa je neskutočne neslušne vyletieť pred kýmkoľvek na inú osobu. Ak je problém medzi 2 ľudmi treba si ho aj medzi 2 vyriešiť. Nie som dieťa, že neviem ovládnuť emócie, a musím hneď všetko riešiť tu a teraz, niekedy je vhodnejšie počkať na dobu, keď budeme mať súkromie na riešenie nezhôd. Ty ako píšeš, nevieš riešiť problémy, keď u vás doma niekto “vybuchuje ako sopka”, a že sa nedá v klude vyriešiť, také nepoznám. Ako si to nastavíš, tak to máš. Tón hlasu je dôležitý, ľudia majú tendenciu sa prispôsobovať tónu, ak po tebe niekto vyštartuje a ty urobíš to isté a nemáte ani jeden žiadne brzdiace mechanizmy vytrénované, tak to končí spravidla tak ako u vás, tým výbuchom sopky. Skús si to naštudovať, ako funguje komunikácia medzi ľuďmi a ako sa dá pracovať s emóciami. Prípadne odporúčam detské knihy o emóciach a herné kartičky, myslím pomôžu celej tvojej rodine, nie iba deťom. 😉
Vsetko, co pisem je, ze toto "odmenovanie za poslusnost" so sebou prinasa mnohe rizika. Nic viac, nic menej.
Ty si ok, lebo tie posobiace faktory boli ake boli. Ake su u tvojich deti, to nevies.. kazdy mame inu startovacia ciaru. A dokonca aj surodenci.
My mame okliestene info a z toho to vyzera, ze je to cez ciaru. Detaily vies ty. Mozno ta to namotivuje precitat si nieco o tom, preco odmenovat kazdu hlupost vhodne nie je. A mozno Ani nie. Tvoje rozhodnutie.
A aby som sa vratila k povodnej teme, to, ze kamoska vyletela neschvalujem. Ona pochybila.
To, ze ty si kupila "odmenu" jej dietatu, to neschvalujem tiez. Ale znova, na jej mieste by to bola pre mna prilezitost sa s dietatom o tom porozpravat a tebe by som povedala slusne, co si o to myslim. Bez dramy.
@beronsche prečo ti práve tieto dohody vadia ? Veď väčšina komentárov sú dohady, len akurát nie o tebe ale o mne 😂 ale zrazu ti to ako prekáža
A mimochodom so @shee11 súhlasím, krásne to napísala, je to o predvádzaní sa mamičiek. Nie o reakcii na otázku
@beronsche takmer v kazdom prispevku. Chce to trosku pokory a empatie - pozriet sa na seba a potom davat nevyziadane rady. ( lebo autorka sa nepytala na nazor na vychovu). Ak by jej kamoska bola vyzretá osoba, nikdy by takto nevyskocila, prave naopak, slusne by podakovala ( lebo slusnost a ucta voci druhym je alfa omega) a potom by svojmu dietatu vysvetlila, preco to oni robia inak. Takouto reakciou - a teda ponizenim druheho cloveka pred detmi - dala kamaratka ozaj skvelu vychovnu lekciu svojej dcere - a sice - bud mrcha, na druhych nezalezi, dolezita si iba TY a tvoje potreby, tvoje nazory. Preco toto nikto nevidi, ale kazdy tu riesi cukrik za slusne spravanie. 🙈 A to, ze deti maju vsetko... no maju, to nepotrebuje nijake specialne dokazovanie predsa.
@shee11 mas tu x prispevkov, kde je suhlas s tym, ze sa dotycna kamaratka nezachovala spravne..
Tak ake, "nikto to nevidi"?
Autorka - ty si napisala nieco, na co tu zeny reaguju. Logicky. Takto to na soc.sietach chodi. Ale Ok, beriem, ze sa to da vnimat ako nevyziadane rady.
2x som ti napisala, ze rozumiem, ze celkovy obraz nema nik.
Na druhej strane, to vyhlasenie, ze sa maju prispievajuce pozriet na vlastne prahy a preplnene detske izby, stoji na vode. Nikto nic v tomto zmysle nepisal..
A preco by sa tu mal niekto automaticky "hrat na supermatku", ked tvoje chovanie neschvaluje?
Ako vobec moze shee11 predpokladat prienik skupiny "preplnene detske izby" a skupiny "to nerobis dobre"?
Este mi tu chyba pateticke vyhlasenie, ze kazda, co to neschvaluje, ta zavidi a mame tu kompletku.. 😉
@beronsche tak oko mi tu môžu ženy písať o nábehu na závislosti na drogách, asi takú súvislosť to spolu má
@beronsche “Este mi tu chyba pateticke vyhlasenie, ze kazda, co to neschvaluje, ta zavidi a mame tu kompletku.. 😉” už ti to vyhlásenie nemusí chýbať, už si ho sem pridala 🤣, asi na tom niečo bude, keď ti to vôbec prišlo na um, mne by to nenapadlo keby si to nenapisala.
Ako to mozu pisat? To vazne?
Zeby skusenost?
Plus, nik to nepise, ze sa to URCITE stane tvojmu dietatu, Len, ze sa to stava..
precitaj si to Este raz..
Citujem:
"Ked som chodila na skolenia o drogovej prevencii k chlapikovi ktory sa venoval zavislym, pytali sme sa ho, preco ludia siahaju po drogach.boli tam casto zavisli mladi ludia z dobrych rodin, nie z rozbitych, chudobnych atd. Toto bola jeho odpoved...vzdy boli naucene na odmeny..za vsetko co urobili dostavali odmeny.v zivote ta odmena ale neprichadzala.tak si po nej siahli sami.."
Sice tvoj posledny prispevok je uplne nelogicky, ale aj tak zareagujem 😉:
Bola to ironia. Ide o to, ze to pateticke "zavidite" je totiz tak trochu takym modrokonikovskym standardom...
Zrejme tu travim dost casu, kedze som to zaregistrovala.. 🤪
Vidíš, ja si zase myslím, že človek má brzdiace mechanizmy a su ľudia čo majú hranicu toho co je "slušne" veľmi nízko. Prípadne sú príliš urážlivé aj na bežnú vec.
Inak zase vidno ako podobne problémy tu vyvolajú úplne odlišné reakcie. Tu by niekto poďakoval a vysvetľoval dieťaťu, iný by povedal tebe v inych temach sa to tiez polarizuje pripadne sa reaguje opačne ( napr nosenie sladkosti a hlúposti deťom...A pod.)
Mimochodom ja dieťa svoje beriem ako súčasť, nečakám kým budem s nikým medzi 4 očami, v istom období by sa to nestalo veľmi dlho.. cele mi to príde riadne pritiahnuté za vlasy. Ale je to tvoj prístup. Rob ako.myslis... ved ty si na ju kričať nemusela :D
A je veľa dôvodov prečo niektorí rodicia proste.s tvojim postupom nesúhlasia, od výchovného efektu až po materializmus, radosť z veci (idu Vianoce..), ... A áno sú takí ktorých to vytoci, či sa ti to paci a ci nie. Napr keby si nechcela, aby tvoje dieťa jedlo.maso/fastfood, a kamoška ho vezme na hambacik do McDonald's tak ju pochváliť určite, poďakovala a spokojne s úsmevom išla ďalej.
@beronsche inak s tou skúsenosťou, presne takú bohužiaľ mám. A vo veľmi blízkej rodine. Ale tam si rodicia do dnes nepriznali, že urobili niečo zle. A to už má.dotycne dievča 35rokov... .proste.z cukru.zivota sa v dostala do školskej reality, odmeny už pomaly aj za to ze nešla poza školu išli.. ale to je iná téma. Zbytočne to tu riešiť, lebo fakt to musi niekto vidieť a zažiť, inak neuverí.
@beronsche ale no. napisala som v takmer kazdom prispevku a tiez som napisala" nikto nevidí". To sa tu fakt ideme chytat za slovíčka a podstata nikde? Okrem toho je to celé strašne nafúknuté. Autorku tu ad absurdum strasia drogovo závislými deťmi, ale o chvílu su tu vianoce a pozrime si vtedy koníka. Milion darcekov, zbytocností, chválenia... A už sa teším, keď decká prídu zo školy a začnú mi referovať, kto dostal aký mobil, počítač, reprák, mikrofon a za koľko. A ked syn povie, že dostal knihu a mikinu, bude za lúzra. Ale poďme tu riešiť cukrík za odmenu.
Autorka, nemam sice rada obvinenia, ze niekto necita s porozumenim, ale tu sa mi to natiska...
@beronsche ku tej skúsenosti som sa tiež vyjadrila, že mi to celé nesedí, je to skreslené a veľmi pritiahnuté za vlasy. Len si niekto pospájal info a vykreslil ho tak, aby mu sedelo a aby ním mohol podporiť svoj názor. Lebo objektívne info to nie je. Sú určite skupiny, ktoré sú náchylnejšie na drogy, ale moj prípad sem nespadá, iba niekto si tu spája veľmi divne info.
@autorka preco sa pytas na nazor na modrom konikovi, ked sa ti nepaci pozerat sa realite do tvare. Ano, je to psychologmi potvrdeny fakt, ze toto moze viest k zavislosti, ale to neznamena, ze sa to moze stat tebe.
Ak si to este stale nepochopila, skutocne robis zle, svojmu dietatu medvediu sluzbu, sebe samozrejme tiez. Niet tu o com polemizovat🤷
Ako vieš ze tvoj prípad tam nespadá? Tvoje dieťa je už tínedžer? Ako sa vraví, nevrav hop kým nepreskocis.
Popravde - presne tento typ výchovy o akom píšeš som nikdy nepochopila a vôbec ho nepraktizujem.. tiez mám v okolí človeka ktorý tak svoje deti vychováva a potom človeka čo má zase postoj, že jeho deti sa slušnosti raz naučia samé, s čím síce nesúhlasím, ale akceptujem každého výchovu, pretože to nie je mojou vecou a tak sa do toho nestarám a starám sa až vtedy keď sa to má týkať mojich detí.. čiže tak ako ja akceptujem iné výchovy, ja očakávam že ostatní budú akceptovať tu moju výchovu a nebudú do nej zasahovať..
Na mieste tvojej kamarátky by som sa práveže trocha urazila ja že chces ovplyvňovať moje dieťa, ale reagovala by som inak, nerada sa s kamarátkami hadam pre takéto hlúposti - poďakovali by sme sa, dieťaťu by som vysvetlila prečo s tým nesúhlasím a teba by som poprosila aby si to už nabudúce neurobila.. jednoducho - ty si sa urazila lebo cítiš kritiku, ale uvedomujes si že ak si jej dieťaťu kúpila hračku za to "že poslúchala" tak tiež vlastne podkopavas jej výchovu?
Niekedy je ťažké akceptovať ak má niekto úplne iný pohľad, ale dá sa to.. len proste treba vychovávať len tie svoje deti a akceptovať iné pohľady..
Najprv som tipovala že troll, neverila som že jedna žena môže byť tak je**uta ale vidím že áno, typická slepica čo sa dostala k prachom a nevie čo so sebou.
Napadlo ti že sa kamoška na*rala lebo z jej dieťaťa robíš socku? Chúďa malé možno doteraz bralo návštevu dracika ako výnimočnú udalosť kde chodí len keď má sviatok ale ty si musela ukázať že pre panicku čo sa topí v prachoch je to absolútne bežný štandard.
Prezraď kde dávaš všetky hračky čo dieťatu pokupis, letia po mesiaci do koša a natočís si videjko na instacik aká si skvelá minimalistka čo si pretriedila skrine?
Kamoška má pravdu z jej pohľadu učíš dieťa blbosti, jej dieťa možno a mnoho iných detí nemá rodičov čo im môžu kúpiť všetko a vyzametat v živote cestíčku a to je dobre aspoň z nich nevyrastu rozmaznany egocentricky hajzli.
necitala som komenty, ale myslim si, ze je to tvoja vec, ci zakazdym dietatu nieco kupis alebo nie. ja na tom nevidim nic zvlastne, ved to dieta sa musi strasne nudit pri takychto dospelackych aktivitach, tak sa aspon zabavi jedlom alebo hrackou, niekto to vezme z domu, niekto kupi cestou.. je to tvoja vec.. tvoja kamoska sa ti mala pekne podakovat, ze si jej bola ochotna postrazit dieta, kym si ona este vybavovala veci a specialne mala podakovat za darcek pre jej dieta.. takto by to podla mna malo vyzerat.. to, co si mysli o tvojom odmenovani si mala nechat pre seba...
@stanislavicenka no aký psychológ toto potvrdil? Že teda keď odmeniš dieťa, má väčší nábeh na vznik závislosti na drogách. Rozoberám to preto, lebo je to domnienka nejakej mamičky a teraz to tu prezentuješ ako fakt, ja som celkom rozhľadená v rôznych témach a zaujímajú ma vedecké články a časopisy a tento názor mi príde ako úplná blbosť a nie fakt. Ale teda ak nejaký takýto vzťah existuje, tak prosím zdroj tejto informácie, niečo naozaj vedecky podložené, nech sa dovzdelávam teda v tejto oblasti. 🙂
Teraz jej kupis za odmenu lizatko ci kolacik za par drobnych ale co budes ro it so 16-17r pubertiakom?? Co mu kupis potom vzdy za odmenu? Toto je podla mna velmi kratkozraka zlatom vydlazdena cesticka priamo do pekla...
Co tymto tvojim spravanim vlasne chces svoje dieta naucit? K mame sa spravam pekne iba kvomi odmene? Cele zle pidla mna ale rob ako uznas za vhodne. Uprimne tiez by ma to dost nastvalo na mieste tvojej kamaratky.
Po prvé: kamoška to mohla povedať normálne, nerobit drámu, po druhé: to ako vychovávas svoje dieťa je tvoja vec..ale ver mi, že o pár mesiacov alebo rokov si budeš búchať hlavu o stenu..a to fakt nič v zlom. Keď to nejak postupne nezatrhnes, bude sa to nabaľovať a budete mať ozaj veľký problém. Ale ako som povedala,je to tvoja vec a budú to len tvoje starosti, nikoho iného.
@kulumulu123 v 17 rokoch už dieťa inak pozerá na veci, asi nebude potrebné 17 ročnému človeku kupovať koláčik do + že sme boli spolu v kaviarni, že sa zvládlo správať slušne. Ani nákup oblečenia take 17 ročne dieťa asi nevníma ako utrpenie. Taktiež v tom čase asi nebude dostavať bolestne ani u lekára. Veď našťastie dieťa rastie, dozrieva, uvedomuje si, získava nový pohľad na svet. Nefunguje to tak, že keď má decko nočník, čo sa spustí melódia keď doň nacika, že v 20 rokoch nebude cikať na verejných záchodoch v obchodnom centre, lebo nehrajú melódiu keď tam nacika.
Opäť komentár ignorujúci všetku možnú logiku a zakonitosti prirodzeného vývoja dieťaťa.
… Ty si neuvedomujes psychicke navyky …. ako ked dostavas v detstve jedlo “ za odmenu “ tak v dospelosti to tak mavas… ze mas zly den? nevadi vecer si to vynahradis dobrym jedlom a “ odmenis sa” podvedome.. … alebo podvedome spojitosti ze lahnem k netflixu tak mam chut nieco chrumat lebo 10x predtym pri netflixe som nieco “ chrumala “ .. tak presne takto to funguje s tymito odmenami … ked v zivote budu robit nieco ako dospelí - pre nich nepríjemné tak to pretavia do nejakej zavislosti ktorou si budu chciet stale nieco “ dopriat” lebo to “ zvládli” .. nie nebude to kinder cokoladka za posedenie v kaviarni.. 🤦🏼♀️

ty nepocuvas co ti tu baby pisu...nemala so nic kupit ani jednemu...ani svojmu...ked bude v skole robit ulohy za kazdu urobenu mu kupis co?....kamoska ma pravdu...