Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
Tak ja neviem, mne keby to spraví ozajstna kamoška, tak určite nevyletim na ňu. Veď ak ja aj nemám tento štýl výchovy,tak jedenkrát to nijako neovplyvní tu moju, takže je to bezpredmetné riešiť.ak by sa to opakovalo,stopla by som ju, slušne.inak tiež si myslím, že kupovať dieťaťu furt čosi je od veci.
@shee11 suhlasim, ze je to katastrofa - milion darcekov a pod.
Ale mne napriklad absolutne nesedi, ze niekto, kto vidi rizika odmien za poslusnost, by nerozumne zahlcoval dieta mamonom...
Pride mi, ze su to uplne rozdielne skupiny ludi... Preto mi to vyjadrenie prislo od veci.
Plus som nezaregistrovala utok na autorku, takze nerozumiem tvojej potrebe ju obranovat.
Autorka - ty si presvedcena o svojej pravde, tak si zracionalizujes vsetko.
ženy a teraz ruku na srdce, čo všetko robíte za odmenu vy.. študujete za odmenu, pracujete za odmenu, možno aj niektore veci v spalni robite za odmenu :D tak to proste je 🙂
@shee11 nie nestudujem za odmenu, ani v spalni nic nerobim za domenu... a v tom je mozno rozdiel.. preco neikoho nieco bavi a niekto sa do niecoho nuti.
A v praci nie som za odmenu, som tam preto, ze ma praca bavi a plat dostavam, za vykonanu pracu = a najma na to aby som vyzila, to nie je darcek, nie za odmenu ze si tam pridem posediet, cize to je trosku ina tema. predpokladam, ze odmena ako lizatko za posedenie na kave, alebo hracka, lebo laskavo si obuje cizmicky (inak nebude mat v com ist von) v obchode nie su ziadne "zasluzene" odpracovane peniaze. Moje dieta dostene "vyplatu" ked mi ide pomoct upratat sklad. Rovnkao aj mne v detstve mama za to ze som vyriadila pivnicu, lebo sa jej nechcelo, dala 100korun. Rovnako ako ked susedov syn by mi pokosil travnik, tak si zasluzi plácu za tuto pracu.
@hendikep závislosť na jedla vzniká, ak niekto zajeda frustráciu, nie ak dostane koláčik na doma z cukrárne, v rodine jeme zdravo, sladké sem-tam. Aj to len sa teší, keď dostane ale reálne to stojí v skrini a na sviatky rozdávam deťom, lebo sa to nezje 🙄. Zas niečo čo sa netýka môjho prípadu. V dospelosti je ten pocit “ že som to zvládla “ ako odmena 🤦🏼♀️. Hrdosť na seba, vytrvalosť, plat, dovolenka, môžem si kúpiť toto/tamto. Tam pracujú ine hodnoty a nie operantne podmieňovanie ako u psa.
Síce ja osobne som nikdy nepraktizovala takúto výchovu (odmeny za všetko) a nepáči sa mi napríklad ani keď rodičia uplácajú svoje deti nezaplatenym tovarom v obchode a nechaju ich napchávať sa kadečím, len aby boli ticho (čo robí množstvo žien z MK, všakže), ale keby kamarátka zobrala do obchodu svoje a aj moje dieťa, tak by som brala za úplne normálne, že keď svojmu kupuje nejakú drobnosť, tak kúpi aj mojmu, zvlášť keď ide o malé deti. Mne osobne by to bolo tiež blbé ísť do hračkárstva s dvomi detmi a kúpiť len svojmu. Nepovažujem to za žiadne výchovné ovplyvňovanie.
Rozhodne by sa mi nepáčilo, keby po mne preď detmi niekto na mňa vyskakoval a kritizoval moju výchovu, len preto, že som ich dieťaťu kúpila nejakú maličkosť, som si istá, že keď raz za čas nejaká “teta” Zuzka kúpi dieťaťu nejakú drobnosť, tak sa dieťa nezmení na malého vydierača, ani závisláka a bude teraz denne vyžadovať hračky aj od rodičov.
@skorpionik30 tak máš šťastie, že nie si tou kamoškou 🙂. Neviem prečo sa tak vžívaš do toho, že si až predstavuješ seba v tejto situácii. Máš nejaký komplex, že ťa to tak vzalo?
@skorpionik30 Radšej si zmazala koment, aspoň si si uvedomila aké hlúposti píšeš.
Nepis prosim, ze si rozhladena v roznych temach, lebo so sama protirecis, kedze si sama nenasla nic, kde kazdy, hovorim kazdy psychology hovori, aka je odmena pre dieta skodliva.
Tu je jeden z nich
http://www.slobodaucenia.sk/clanok/odmeny-a-chv..., chces ich viac? Mimochodom hned prvy, ktory nabehol len pre vyhladanie. To si si mohla najst, ked ti kamaratoa dala najavo, ze to nie je dobra volba, nie pisat na forum, ked to nevies prijat.
A ani mozna zavislosti nie je vyplodom jednej mamicky🤷
Ked si rozhladena, mozes sa opat niekam posunut
kamarátka síce môže tvoju výchovu považovať za hlúpu, ale jej reakcia bola ešte hlúpejšia🙄
@shee11 nie kazda Matka to tak ako pises s detmi ma. To vsetko ide ruka v ruke🙂. A to nemusis but ani supermatka
@stanislavicenka aha , asi už chápem kde je problém, toto nie je odborný zdroj, toto mi príde proste ako článok bez hlbšieho významu, nič tam nie je potvrdené, nič tam nie je zistené, nič tam nie je vyvrátené, iba text bez čohokoľvek odborného, hmatateľného. Autor sa odvoláva na nejaké výskumy, aké to ani pán boh nevie…. A tvrdí kadečo a dokopy nič.
Okrem toho aj tvoje porozumenie je chybné, ja som ťa prosila o nejaký zdroj, kde odborník preukázal, že teda odmeňovanie u dieťaťa ma nejaký súvis so vznikom závislosti na drogách, keďže si to uvádzala ako fakt, že je tam tá súvislosť. Ani jedno tento článok čo si mi poslala nespĺňa. Nejde len o schopnosť vyhľadať informácie a vybrať si z toho, čo mi sedí, kus aj treba popremýšľať nad zdrojom a hľadať korektné, nie prvé čo mi vyhodí vyhľadávač. Takže nemusíš o mojej rozhľadenosti dumať.
Keď si sa tak oháňala, že to je fakt, tak som teda čakala, že máš nejaký dobrý zdroj kde bol súvis potvrdený, a nie že tvrdíš niečo, čo si iba myslíš a potom si ideš dohľadávať náhodné články. Ja čítavam články a nenatrafila som na taký, čo by potvrdil tie tvoje domnienky, a ani ty zjavne nie.
Mne sa to raz stalo. Moju malú vzala kamoška na výlet s jej deťmi (ona to navrhla). Potom som sa dozvedela, že každému dieťaťu kúpila na konci malú blbosť za pekné správanie. Nič som jej na to nepovedala. Za tri sekundy som na to aj zabudla. Načo robiť z komára somára? (Ja takto deti neodmenujem)
Si scitana,tak hladaj, kludne aj s odbornymi pracami, ktore tak vyzadujes. Verim, ze takto fungujes vo vsetkom🙂
Ale ty si najdes taky, kde ospravedlnis to, co robis🤷. Odmena za kazdud blbost je cesta do pekla. slusne spravanie by malo byt zaklad pre fungovanie spolocnosti, nie za odmenu. Ved nad tym trosku porozmyslaj🙂, ked si rozhladena
@stanislavicenka tu ide o to, že prezentuješ ako pravdu a fakt, niečo čo nemáš absolútne ničím podložené, okrem svojich pocitov a názorov teda. Tak stačí nabudúce ak napíšeš, že si myslíš, že A ma súvis s B, ale buď taká dobrá, a neprezentuj svoj názor ako realitu a pravidlo a už vôbec nie ako fakt. 🫣
nie iba som si uvedomila ze skoda mojich pismenok...a nic za to nedostanem...ziadnu odmenu...tak som to zmazala....
@skorpionik30 šikovná si, som rada, že si to zmazala. = tu máš odmenu (slovnú) 😉, aby ti nebolo ľúto
Tak ja len svoj "názor" a "skúsenosť" dám.
V škole krásne vidno, ktoré deti sú naučené na takéto odmeny za každý prd. Stále niečo očakávajú, nebudú robiť nič naviac, nebudú sa zapájať do aktivít, ak na konci nie je odmena. Ideme niečo robiť a hneď je otázka "a čo za to dostanem". Lebo to, že sa zabaví, naučí niečo, hraje so spolužiakmi, robí niečo povinné, to sa im neráta, chcú niečo hmotné.
A tie, čo sú potom "problémovejšie", keď sa spýtam, ako doma riešia také veci, často odpovedia vetami mne to mama/otec aj tak dovolí, kúpi, mne nezakazujú, ja to doma môžem, nič mi nepovedia,...
A ku kamoškinej reakcii.
Neboli sme tam, nevieme ako na teba "vybehla", možno ona to nevnímala tak zle, ako ty a necíti, žeby sa mala ospravedlniť. Možno ty precitliveno reaguješ. Možno máš pravdu a ona to prehnala. To je už medzi vami dospelými ženami.
Ale dieťa strániť od každého mini konfliktu, chrániť jeho "detské ušká" tiež nie je najlepší spôsob výchovy, lebo tie deti potom nevedia reagovať v situáciach, kde sú konfrontované, kde s nimi niekto nesúhlasí, nedajbože na nich niekto vybehne. Rodičia ich čičikajú, izolujú od neutrálnych a negatívnych situácií, ukazujú im len tie pozitívne.
Ak sa snažíš tak veľmi ísť príkladom svojmu dieťaťu, mala si mu ukázať, ako sa správať v takej situácii. Napríklad "dobre Janka, prepáč, že som kúpila hračku bez tvojho vedomia, už sa to nestane."
K téme, tvojej otázke. A čo že ti nepriamo povedala, že tvoju výchovu vníma ako zlú ? Ja by som ti rovno povedala do očí, že ju vnímam ako zlú, že sa mi nepáči a ja by som ju nikdy neaplikovala. Ale je to tvoje dieťa, tvoja výchova, rob ako myslíš, ale na moje dieťa to, prosím, neprenášaj. Asi ani ty nie si kamoška na pohľadanie, keď sa nebavíte o takýchto veciach. My sa bežne s kamoškami bavíme o tom, ktorá čo ako robí, ktorá to ako vníma, ktorej sa čo na tom páči/nepáči a nikto sa kvôli tomu neuráža. Takže nie že ignorovať alebo konfrontovať. Normálne sa o tom porozprávať ako dospelé ženy.
Myslené v dobrom, neútočím.
A ty nehovor, ze si rozhladena, ked toto to tu pise kazdy, ale ty si to nikde nenasla
@vkatush este dodam, ze tie deti nemusia mat problem teda priamo s tym, ze ich niekto konfrontuje, ale stane sa ze nejaki dospeli vedla neho, alebo rodicia sa dostanu do konfliktu akehokolvek medzi sebou alebo s tretou osobou a dieta je z toho na prasky hned. V strese, citi sa ohrozene, ustrachane, lebo toto proste nevidelo/nezazilo.
Citala som len prvu stranu takze neviem co vsetko tu uz odznelo. Kazdopadne:
1) nie kamaratka ta urazila ale ty si sa urazila na nieco, co sa ti nepacilo
2) ano ucis dieta hluposti, velmi mudro to bolo zhrnute uz v prvych komentoch
3) mas na to pravo, kazdy si vychovava ako vie/uzna za vhodne
4) neviem ako stare dieta mas ale pri takejto vychove nie je daleko den, ked si ono zacne diktovat, co mu mas kupit/spravit aby velkomozne aspon rano vstalo z postele...
@stanislavicenka 🙈🙈🙈 ty už to radšej nechaj tak, základný princíp nechápeš, choď si hľadať info, aby si sa mohla oháňať faktmi.
No odmena za vsetko nie hmje riesenie u deti..
Neviem co tu vsetko odznelo, ale naozaj v psychologickych knihach o vychove deti sa toto neodporuca, ze vkuse dieta odmenit a este za bezne veci. Ono je to tal aj vseobecne, ze dieta potom nema ziadnu vnutornu motivaciu nieco urobit, len vonkajšiu a to je ta odmena s ktorou rata.
@autorka ty necitis vsetko ostatne? Snad kazdy ti napisal, ze to, co robis je blbost, teda okrem jednej osoby, ktora asi tiez nevie, naco vlastne internet sluzi, teda na hladanie informacii

ale sak Tvoje deti …