Kamarátka mi závidí štúdium učiteľstva
S kamoškou sa poznáme od detstva mame 30 a mam za sebou 2 roky Vš nakoniec som to vzdala a školu nedokončila. Ona je učiteľka. Teraz som na Md a chcem začať zas študovať a keď som jej to spomenula na káve, že učiteľstvo ostala ako obarená až ako keby koktala divne sa usmievala, že aa veď po MD sa vrátiš zas do starej práce a blbé reči. Pritom jej vravím, že chcem ísť do školy a do starej práce sa nevrátiť. Pride mi, že nik nemôže byť učiteľka iba ona.. sklamalo ma to. Manžel vraví, že na tú tému nemam s ňou už rozprávať. Čo by ste jej povedali vy?
@anonym_autor nič. Načo komu vysvetľovať niečo? Všetko robíš sama pre seba, nie kvôli kamoske 😀
Ja som tiež ostala párkrát prekvapená, aké typy ľudí idú do učiteľského povolania. Možno sa jej na učiteľku nehodíš a priznajme si, asi by si nereagovala úplne s úsmevom, keby ti má povedať pravdu do očí. Tak sa možno takto priblblo tvári.
Ver mi, že ti nezávidí. 🤣 Nie je čo. Ona už učiteľka je. A nie je to nič lukratívne. To pochopíš aj sama.
Možno bola ako obarená, že či ťa dostatočne dobre neupozornila, ako blbo platené to je, ako nedocenené to je... tak nevedela ako reagovať na tento (podľa nej) blbý nápad... možnosti sú rôzne ako to ona berie :D nemusí ti len závidieť :D
@procrastique prosim Vas, preco hovorite, ze je to blbo platene??
Mame v rodine ucitela a aj on hovori, ze na kvantitu prace je to velmi dobre platena praca. Ano, ak mas triedu, tak je vela administrativy, ale vedla toho ma cas aj podnikat v lete tiez kopec volneho casu, dokopy maju ucitelia asi 3,5mesiace prazdnin, pracuju do 14tej vacsinou.
Ano, je to zodpovednost aj tie deti su jedny take a druhe onake. Ma to aj svoje negativa.
Ale aj taka predavacka v lidli ma zodpovednost, aj ona musi pracovat s ludmi aj znasat idi.tov...a ona nema tolko prazdnin dokonca aj 24.12.pracuje do 12.00-14.00 ci 15.00 hod. A nezaraba viac ako ucitelka.
Mame v rodine ucitela a aj on hovori, ze na kvantitu prace je to velmi dobre platena praca. Ano, ak mas triedu, tak je vela administrativy, ale vedla toho ma cas aj podnikat v lete tiez kopec volneho casu, dokopy maju ucitelia asi 3,5mesiace prazdnin, pracuju do 14tej vacsinou.
Ano, je to zodpovednost aj tie deti su jedny take a druhe onake. Ma to aj svoje negativa.
Ale aj taka predavacka v lidli ma zodpovednost, aj ona musi pracovat s ludmi aj znasat idi.tov...a ona nema tolko prazdnin dokonca aj 24.12.pracuje do 12.00-14.00 ci 15.00 hod. A nezaraba viac ako ucitelka.
@mira0611 O wow, odkáž to teda učiteľom, čo muklujú za 1200 eur a nevyjde im ani hypotéka, že sa vlastne majú skvelo a majú ruky nohy bozkávať všetkým za tú almužnu.
A porovnávať plat predavačky (tj nekvalifikovaná práca), ktorá môže mať ukončené len základné vzdelanie s učiteľkou, ktorá má vš... a pri tom plat rovnaký. Nj, to je tiež vizitka.
@mira0611 a mala by predavacka v Lidli zarabat viac ako učitelka?
Da sa snad jej odbornost a zodpovednost vobec porovnávat s odbornostou a zodpovednostou učitela???
@procrastique nienoba ma plat 1400€ a chváli si. Prvy krat ma podporila asi si myslela, že vtipkujem. A teraz už no ja neviem to nieje pre každého a nieje ľahke sa zamestnať atd
@anonym_autor fíha 1400€ to akože kde učí ? Asi ma veľa rokov praxe a kadejaké vzdelávania , atestácie a pod. Lebo 1400€ nemá častokrát ani vysokoškolsky učiteľ ,ktory musí mať minimálne PhD. Ale ok. Na taký plat určite zabudni najbližšie roky aj keď vystudujes. A to či o tebe ona pochybuje alebo závidí ti síce môže byť nepríjemné a čudné ,ale na druhej strane ti to môže byť aj úprimne jedno. Ak sa v tom vidíš , máš na to ako povahou tak vedomosťami tak skutočne nemáš prečo riešiť " kamošku". Ako učiteľka ti teda fandím a držím palce 👍 nestrat motiváciu ani po škole.
@mira0611 ty absolútne nemáš anisajnu o čom točis pri týchto názoroch 🤦🤦🤦
A uz si prijatá na výšku ze to tu analyzujes? Ešte túto tému moze citat.
Kašli na ľudí veľa je nedoprajnych. Prihlas sa a keď budeš pani Mgr potom jej to môžeš povedať
@mira0611 O wow, odkáž to teda učiteľom, čo muklujú za 1200 eur a nevyjde im ani hypotéka, že sa vlastne majú skvelo a majú ruky nohy bozkávať všetkým za tú almužnu.
A porovnávať plat predavačky (tj nekvalifikovaná práca), ktorá môže mať ukončené len základné vzdelanie s učiteľkou, ktorá má vš... a pri tom plat rovnaký. Nj, to je tiež vizitka.
@procrastique brw preco stazujuci sa uictelia ti vlastne studuju a potom placu? Ved viem do cohonidem nenadavam nestudujem. Studujem ine mudr it atd
@procrastique brw preco stazujuci sa uictelia ti vlastne studuju a potom placu? Ved viem do cohonidem nenadavam nestudujem. Studujem ine mudr it atd
@anonym_autor lebo to považujú za poslanie? Čož tvoj prípad očividne nie je :D
@mira0611 Ty si uplne mimo, ani si nevies predstavit ako.
@anonym_autor lebo mnohí sme vyštudovali, keď to bolo este minimálne zamestnanie s pozitívnym sociálnym statusom, pred 30 rokmi. Vtedy bol učiteľ takmer tolko doktor.
Čo ti má závidieť človek, ktorý zjavne v oblasti štúdia dosiahol viac než ty? učiteľ musí mať v prvom rade dostatok sebareflexie.Odpovedz si sama,či ju máš.
@anonym_autor ja ti skúsim napísať svoj názor prečo. Keď som bola mladá , bola som plná entuziazmu a motivácie,že to je nádherné povolanie a napriek tomu platu som do toho išla...a áno. Je to poslanie a stale tú prácu milujem lebo som sa v nej našla, ale denne má na kolená dostávajú názory ako majú tú mnohí ,že nás porovnávajú s ľuďmi ,ktorí nemusia mať ani maturitu, že mnohí majú oveľa vyššie platy a neporovnateľne nižšiu zodpovednosť, že máme stres zo všetkých strán a najmä opovrhovanie našou prácou. Donekonečna vysvetľovať niekomu kto ledva skončil zs,že prečo jeho syn/dcéra má zlé známky a pod 🤷 a potom na výplatnej páske máš toľko, že po vyplatení nájmu či hypotéky môžeš počítať každé euro ,aby si prežil. Preto.
A ešte preto, že keď z práce odídeš o cca 14:00-15:00 tak ťa doma čakajú písomky, školenia a milión správ od rodičov. 🤷 Aj neskoro do noci.
@procrastique pisem, ze mame v rodine ucitela, ktory uci anglictinu a informatiku.
Mne nehovor, ze ucitel ked ma plat 1200 tak mu nevyjde hypo, lebo aj mne vyslo a to som matka samozivitelka.
Ano, nekupila som si hotovy dom, ale svojpomocne stavala.
Co sa tyka porovnavania s predavackou. Neporovnavam plat, ani vzdelanie, ale porovnavam mnozstvo volneho casu.
Ucitelia maju vo svojej praci pozitiva aj negativa, tak isto ako aj ine profesie. Idealna praca neexistuje.
@procrastique pisem, ze mame v rodine ucitela, ktory uci anglictinu a informatiku.
Mne nehovor, ze ucitel ked ma plat 1200 tak mu nevyjde hypo, lebo aj mne vyslo a to som matka samozivitelka.
Co sa tyka porovnavania s predavackou. Neporovnavam plat, ani vzdelanie, ale porovnavam mnozstvo volneho casu.
Ucitelia maju vo svojej praci pozitiva aj negativa, tak isto ako aj ine profesie. Idealna praca neexistuje.
@mira0611 tak predavačka ide domov a nemusí si nosiť prácu na doma a nemusí chodiť na školenia. Toľko k voľnému času. A 1300€ má akurát v hrubom.
@mira0611 Ty si uplne mimo, ani si nevies predstavit ako.
@dskjhfdlkdjhl a @barbi2023 nie som mimo, len asi moj bratranec neplace, ze fuu kolko ma roboty a ake su deti a aky ma zly plat, ale hovori jasne na mnozstvo prace a volneho casu, je to dobre platena praca. Ked ma prazdnu hodinu tak opravi pisomku, ze aku pisomku da, ci na 3 strany a nech pisu deti ako zmyslov zbaveni alebo im da to, co je naozaj dolezite je uz na nom. Kazdy ucitel sa rozhodne sam, aky ma pristup si zvoli.
A ešte preto, že keď z práce odídeš o cca 14:00-15:00 tak ťa doma čakajú písomky, školenia a milión správ od rodičov. 🤷 Aj neskoro do noci.
@barbie2023 chapem tvoj uhol pohladu, a to je naozaj zle, ze ti po pracovnej dobe vyvolavaju a pisu rodicia.
Nasa urcila, ze pondelok od 14.00 do 16.00 jej mozeme volat a dodrziavame to.
Okrem toho, ja sa pytam doma moje dieta, preco ma taku a taku znamku a nie ucitela.
Ano, dnesni rodicia su takí, ze obvinuju ucitela a ich dieta je svate.
Ja som mala velmi dobrych ucitelov na 99%, moj syn ma 17 rokov a okrem par ucitelov, vsetci boli v pohode, ale budme uprimni, nie je to praca pre kazdeho.
@dskjhfdlkdjhl a @barbi2023 nie som mimo, len asi moj bratranec neplace, ze fuu kolko ma roboty a ake su deti a aky ma zly plat, ale hovori jasne na mnozstvo prace a volneho casu, je to dobre platena praca. Ked ma prazdnu hodinu tak opravi pisomku, ze aku pisomku da, ci na 3 strany a nech pisu deti ako zmyslov zbaveni alebo im da to, co je naozaj dolezite je uz na nom. Kazdy ucitel sa rozhodne sam, aky ma pristup si zvoli.
@mira0611 Ako som uz pisala, si mimo a ani netusis ako.
@mira0611 a preto je tak málo učiteľov lebo vlastne máme super plat a kopu voľna. 😀😀😀 Ok . O pár rokov keď odídu aj dôchodcovia fakt nebude mať kto učiť.
@anonym_autor môžem sa spýtať akú Vs ideš študovať keď učiteľstvo a či externe dik
@mira0611 plat predavacky a ucitela rovnaky, ale ako ucitel ides s kozou na trh, sice ako predavacka odrobis viac hodin na pracovisku (nie v skutocnosti, lebo ucitel pracuje aj doma, aj rozmyslanie nad ucivom, nakup pomocok, ci vyroba didaktickych materialov je praca a tu tam nikto nezaratava, lebo kazdy vidi, ze v praci si od - do. Prezradim ti, ze mnohi ludia pracuju mimo pracoviska, v aute, na cestach, ti teda vlastne nepracuju, lebo nie su v nejakej budove od-do. Ako predavacka mas po praci cistu hlavu, ako ucitel nie. Ja som zo skolstva tiez odisla, je vela volnych miest, volali ma aj naspat. Aj z inej skoly sa mi ozvali, hoci som tam nemala ani zivotopis. Odide generacia 50-60 tnikov a budu ucit studenti.
@anonym_autor prečo si vzdala to štúdium? Možno tam je odpoveď na jej reakciu.
@anonym_autor ktovie, mozno keby sem napisala kamoska svoju verziu a svoj postoj, plenum MK by sa na situaciu pozrelo inak ☺️
@anonym_autor neviem co by ti mala závidieť,keď ona už dávno vyštudovala a pracuje a ty ešte len ideš študovať, ved hej je hádam jasne,ze nie je jediná učiteľka na svete a ze to môže ísť študovať vážne hocikto,najlepšie by bolo,keby si sa jej proste na to opýtala a nie tu nás,keď vôbec netušíme aké má myšlienkové pochody,nemyslím si ze by to bola závisť asi skôr prekvapená bola. Veď čo je na tom na zavidenie,keby ta prijali na harvard do Ameriky tak možno potom by som uvazovala nad tým,ale teraz fakt nie.
@mira0611 3,5 mesiaca prazdnin? to o com rozpravas? bola som v skolstve par rokov (popri inej mojej praci), mala som plny uvazok a v zmluve 45 dni dovolenky prakticky rozpocitane na prazdniny, ziadne take ze dovolenka kedykolvek pocas roka, mozes len cez prazdniny a aj cez prazdniny chodis niekedy do prace, my sme chodili začiatkom jula a koniec augusta uz do prace. aj ked maju ziaci prazdniny, ucitel ma mnozstvo povinnosti. nehovoriac o tom, ze jeho pracovna doba nie je iba v skole!! niekolko hodin denne venuje doma príprave a pisomkam atd. Neviem, ako zodpovedne berie ten tvoj bratranec svoju prácu, ale je toho veľmi veľa a plat je velmi nizky na to, aku kvalifikáciu a zodpovednosť ucitel má a kolko casu, energie a svojich nervov obetuje.
@procrastique nienoba ma plat 1400€ a chváli si. Prvy krat ma podporila asi si myslela, že vtipkujem. A teraz už no ja neviem to nieje pre každého a nieje ľahke sa zamestnať atd
@anonym_autor 1400 asi aj s daňovými bonusmi a to nie je relevantne
@mira0611 vyjde mu hypotéka ale potom musí prejsť na rastlinnú stravu a ísť sa pásť, lebo iné mu nevyjde. 😳😩🤪

Čo ti má závidieť keď ona učiteľka je a má to reálne už vyštudovane a pracuje? 😅 Sranda čo ľudí nenapadne..