Keď je vo vzťahu jeden veriaci, druhý neveriaci
Ahojte, zaujímalo by ma, ako to máte vo vzťahu, ak jeden je veriaci a druhý nie.
Ide o to, že by mal o mňa záujem jeden chalan (resp. muž, keďže má cca 30r) a je strašne fajn, kedysi aj miništroval.
Ale ja už do kostola nechodím. Mám sviatosti, aj birmovku, aj som kedysi spievala v zbore atd.. ale proste mi to ani nejak nič nedávalo. A ešte v tých chvíľach, keď sa má stať, mi vždy bývalo na odpadnutie (zdravotné problémy).
Nemyslím si, že by mňa nútil chodiť do kostola. A keď premýšľam o budúcnosti, ani sobáš v kostole by mi nevadil, či pokrstené deti. Ale zase by som nechcela, by ich nútil chodiť do kostola a ráno by tu plakali, ako nechcú ísť.
Tak ma zaujíma, ako to máte vy, ak máte takýto vzťah. Či sa to dá zladiť, ak obaja chcú.
Viem síce o pároch, kde napr. ten druhý ani krst nemal, a až pri sobáši v kostole, mu ho urobili, nech ich môžu zosobášiť. Alebo pár, kde jedna síce chodí do kostola, majú deti, ale nevzali sa ešte. No, ale netuším, ako to majú v súkromí.
Treba sa na veciach dohodnúť vopred. Ja nie som veriaca a muž je a nie sú medzi nami problémy. Rešpektuje, že som neveriaca a ja rešpektujem že je veriaci. Hodnoty máme rovnaké, ozaj nás odlišuje len to, že jeden verí, že je niečo viac. Nemám problém, aby deti s ním chodili do kostola a on ich samozrejme nebude nútiť do niečoho, čo samé nechcú. Tak isto chceme deťom hovoriť obe strany a ony same sa rozhodnú čo chcú a čomu veria. Vieru berieme ako osobné presvedčenie človeka, nie niečo, čo si rodič vynúti. A muž nie je blbec, ktorý mi povie, že si nedáme ochranu 2 mesiace po pôrode, lebo je to hriech. Verí, ale nenasleduje slepo bez rozmýšlania každé jedno pravidlo.
Ja som do takeho vzťahu ani nešla.zbytočne problemy.A buduce deti by v tom mali vidiet u rodičov rovnake spravanie.
@anonym_autor a on chodí do kostola? Lebo "kedysi miništroval", ty si kedysi odpadávala v kostole 🤷. My sme s mužom kedysi chodili do kostola obaja. (keď sme sa dali dokopy). Už nechodíme ani jeden. Treba sa začať spoznávať a sama uvidíš, či jeho názory a postoje celkovo budú ok, alebo to bude moc cez čiaru. Lebo ešte má o teba len "záujem" a ty si mu už porodila dve deti a nechceš ich pustiť do kostola, lebo plačú 🤷
napíšem to takto..sme spolu s partnerom 20 rokov, ja verím, on nie, máme jednu dcéru a vôbec nám nezakazuje chodiť do kostola alebo sa modliť či tak, dcéra bude mať tento rok prijímanie a nemal s tým problém, aby prijala ďalšiu sviatosť..takže treba sa len povyprávať s ním, pretože vy ste obaja veriaci, akurát že ty už nechodíš do kostola
Môj manžel je veriaci, ja nemám ani krst. Brali sme sa normálne v kostole on si to prial a ja som mu to z úcty k nemu splnila ale v žiadnom prípade som sa nedala krstiť. Požiadali sme o dišpens a normálne sme sa vzali.
@anonym_autor prečo by sa nedalo? Rešpektujeme náboženstvo partnera. Pn si ide do mešity, ja do kostola. Každý sám.
Musíte sa rozprávať,byť k sebe úprimní v predstavách o budúcnosti....a nie je to iba o tom,že niekto niekomu niečo dovolí,nedočkali,prikáže,zákaze...to nie je iba chodiť do kostola. To je istým spôsobom spôsob života. Keď teda veriaci je skutočne veriaci,nie iba chodiaci 2x do roka do kostola.
Ja by som do takého vzťahu nešla,už nešla.....a viem prečo.
Ono sa to všetko aj dá prekonať,aj krásne spolunažívať,ale chce to zrelosť na oboch stranách a empatiu.
Musite vy si to ujasnit ako vam vyhovuje…napr…kazdy mame svoje…ja by som s muzom co nechce manzelstvo svadbu atd… a len zit na divoko a mat deti nechcela byt aj keby bol pozlateny..to je moja stopka alebo ze nema rad psy…atd
@anonym_autor Ale ved este spolu ani nechodite! Ved pocas randenia sa bavte aj na tuto temu a podla toho uvidis.
@anonym_autor kedysi aj miništroval... Aj na som kedysi ministroval a dnes do kostola ani nepachnem.
Nikde v texte nepíšeš o jeho aktuálnom postoji k viere, to ze je veriaci si vydedukovala len na základe minulosti?
Môže byť aj nepraktizujuci veriaci, a teda ze verí ale žiadne náboženské povinnosti nedodržiava.
Ja by som veriacom chlapom proste nežila. Muž, ktorý je taký ovplyvniteľný, že je ochotný uveriť náboženským rozprávkam a nemá reálne uvažovanie, to nie je nič pre mňa.
Tak asi bude najlepšie, ak si to vyrozprávate hneď na začiatku, no nie? Veď ty nie si neveriaca, ty iba nechodíš do kostola.
@petricienka kde si sa docitala, ze je veriaca? To ze v roku 5 chodila do kostola z nej veriacu nespravi. Ani on nemusi byt veriaci len preto, ze ako 6 rocny ministroval.
Autorka-musis ty vediet, co u neho znamena "veriaci". Dnes je vela takzvanych "veriacich" a ani nemaju sajnu co to je. Papier z teba veriaceho nespravi. Alebo je veriaci, ze chodi na vianoce do kostola.
Normalne si zijeme. Svadbu sme mali v kostole - normalne biskup podpisal dispens, neveriaci povedal v 'slube' inu vetu.... Normalne mame spolu deti so sviatostami. Nik z nas druhemu nenuti svoje nazory, nik z nas druheho neobmedzuje a nezakazuje mu praktizovat si vieru ako uzna za vhodne. Rovnako deti nie su obmedzovane vo viere.
Kks. nevymyslajme si problemy tam kde nie su. Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody. Nerozumiem tymto uvaham co pises.
Ja by som veriacom chlapom proste nežila. Muž, ktorý je taký ovplyvniteľný, že je ochotný uveriť náboženským rozprávkam a nemá reálne uvažovanie, to nie je nič pre mňa.
@anonym_198506 predstav si, že veriaci ľudia nie sú len spodina s podpriemerným IQ neschopní reálne uvažovať. Toto je veľmi obmedzený pohľad, ktorý vypovedá skôr niečo o tebe ako o tých veriacich. Ja by som práveže nebola s človekom, ktorý nie je ochotný akceptovať iný názor a automaticky ho má za blbca. Veriaci človek sa nerovná osoba neveriaca v evolúciu a celkovo vedu. Rozumný veriaci verí vede a rozumný ateista chápe, že veda nemá odpoveď absolútne na všetko.
Ja som tak s manželom. Ja som veriaca a on nie. Nikdy sme s tým nemali problém keďže ja nenutim jeho do kostola ani nič , ale zas keď napr sú Vianoce alebo veľká noc tak keď idú deti tak už ide aj on ako rodina a ma tam veľa priateľov. Všetko je to o rešpekte. Zas je pravdou,že ak je jeden z páru veriaci ,tak Boha dáva na prvé miesto v riešení niektorych problémov a to sa tomu partnerovi nemusí páčiť. Teda,že si riešenie problému " dohľadať" v biblii a tak sa podľa toho zachová. To nemusí partnerovi stačiť resp to môže vyznieť pre neho pateticky alebo nerelevantne.
@anonym_c90eab lepsie by som to nenapisala...
To "nutenie" do kostola, no neviem. Ja kedze som veriaca a stala som sa veriacou az v dospelosti, tak teraz si neviem predstavit, tuto vieru neodovzdavat detom. Ale to sa rozhodne nerobi "nutenim". Ale proste zijes zivot viery a teda, ak by buduci manzel to takto citil, tak by si mu snad nebranila vo vychove vo viere. To znamena, chodit aj na svate omse, kazda nedela je zavazna, ak sa bavime teda o katolickom nabozenstve. A prikazane sviatky. Vadilo by ti modlenie pred jedlom, rano, vecer? My sa modlime spolu.
Ale u Vas by to mohol byt len manzel. Ak by naozaj vieru praktizoval a Tebe by toto vadilo, tak to nema zmysel. Ak by si bola schopna to tolerovat, tak sa fungovat da. Katolik pri sobasi slubuje, ze buduce deti bude vychovavat vo viere, to uz potom je na jeho svedomi, ako to bude brat vazne.
A ako si to cele zariadite Vy konkretne. Ale kedze este ani nic blizsie nevies, tak toto su take uvahy, ze mozno na to ani nedojde. Ved sa treba najprv spoznavat. Ci chces apriori hned radsej nechat tak, hoci by ste si mozno rozumeli? Ja som chodila dlhe roky s katolikom, ja som bola vsetko mozne, len nie dobre katolicke dievca a potom sa stali udalosti v mojom zivote, ze som nasla vieru. Teda Boh si nasiel mna. A toho katolika som si vzala za manzela a pocas toho chodenia s nim predtym, som si to vobec nevedela predstavit. Obcas som s nim sla do kostola, ale chodila som tam skor "sudit knazov", on o tom ani nevedel, ako sa mi tam nechcelo, bola som uplne ina, ale strasne ma pritahoval a bolo mi s nim dobre, milovala som ho, tak som sa zaprela. A v tom kostole a tak celkovo, si ma Boh pripravoval na zmenu. Stava sa vselico, vidis...😊
@anonym_autor to že ministroval nezmenená že to nebolo len ako keď ty si spievala. Ajnu nás ja chodím do kostola a manžel chodí so mnou ale nie je veriaci a nikdy ho nenutim, má na výber či chce alebo nie. Teraz chodíme aj so synom a on chodí s ním von a ja ostávam väčšinou v kostole.
@anonym_autor podľa mňa vo vašom prípade úplne v pohode. Len si to odkomunikuj dopredu. My sme veriaca a ateista ale že úplne. Niekedy je to úsmevné. Ale nejako sme to zladili.
Lenze viera nie je len o chodeni do kostola,je to stýl zivota.Problemom moze byt napr.sexualny zivot,antikoncepcia,ci absolutne prijat aj dieťa nad planovany pocet a pod. A tiež nie je veriaci ako " veriaci",ktorý sa ukaze v kostole na vianocnu polnocnu a velky piatok a vybavene.Ozqj si treba dobre premyslieť ,kym vôbec zacnes vazny vzťah s niekom kto to má s vierou uplne inak ako ty.
No podla mma to nezladis,ak je to vasnivy veriaci. Moj byvaly mal taku po mne. Vraj bola cela super,akurat nedaval tie nutene navstevy kostolov a vsetky tie biblicke pravidla. Dost rychlo sa rozisli.
@anonym_autor zana sa modli kazdu nedelu a ja som v zivote v kostole nebol. Respsktujem ju nech si veri comu chce. Mna do kostola nevola.
Ja - silno veriaca, manžel - neveriaci nepokrstený. Svadbu sme mali v kostole.
Deti chodia so mnou do kostola, modlia sa, manžel to nerieši. Ja od neho nečakam nič.
Sem tam dobrovoľne ide do kostola na výnimočne dni - svadba v rodine, prvé sväté prijímanie deti atd
Uplne v pohode.
Sme spolu 18r
@anonym_autor nechces sa k tej viere vratit?

Tak asi bude najlepšie, ak si to vyrozprávate hneď na začiatku, no nie? Veď ty nie si neveriaca, ty iba nechodíš do kostola.