icon

Keď majú prísť priateľovi kamaráti, tak nie je ochotný kúpiť žiadne pohostenie

24. aug 2023

U nás v rodine, teda asi všade, kde som doposiaľ bola, tak bolo samozrejmosťou ponúknuť niečim návštevu.
K veci.. keď mi príde návšteva, tak ich vždy niečim pohostím. Samozrejme zaleží o aký typ návštevy ide a pri akej príležitosti. Od toho závisí, čo komu ponúkam a pripravím. Keď príde niekto len na kávu, tak prichystám len tu kávu a nejaký snack poprinej na zahryznutie, keď príde nejaká návšteva, ktorá k nám merala dlhú cestu alebo, keď viem, že sa bude aj popíjať pripravím niečo adekvátne tomu, aby bolo čím “omastiť” žalúdky, keď je oslava, tak tie ceremónie nemusím asi ani nejako opisovať. Stále sa bavíme o návštevách, ktoré si dohodnem ja.
Keď si niekoho zavolá priateľ alebo prídu jeho kamaráti/rodina, proste čisto z jeho strany, tak nie je ochotný kúpiť ani blbé čipsy, vodu, jednoducho nič. (Každý z nás máme svoje financie.) Pričom nechce nielen nič kúpiť, ale ani ísť so mnou kvôli nákupu do obchodu a o tom, že by mal niečo chystať nedajboh, že upratať, tak konečná.
Pre mňa ako ”Pani domácu” je to zahanbujúce. Lebo niekedy, keď ma fakt nasere, tak rezignujem. Vlastne on odo mňa nič nechce ani neočakáva, ale tá návšteva vidí len to moje zlyhanie. Čo všetko tomu predchádza o tom nemajú ani šajnu. A nemôžem ani povedať, ze nikto tu chodiť nebude lebo na to právo nemám, ale bohaaaa.. nepoviem keby nemal tých pár eur... normálne ma ide šľak trafiť, keď mi oznámi, že má niekto prísť.

o__o
25. aug 2023

Ja by som pred navstevou povedala nieco ako "chcela som kupit aj nieco na zobnutie, ale Marek povedal, ze netreba"

karinka223
Odpoveď bola odstránená
miroslava21
25. aug 2023

Tak nechapem co vlastne riesis. Pises, ze vsetko co je doma je vase, priatel kupi domov nielen pre seba. Ste rodina, tak ked pride navsteva tak sa o nu postaraj ty a nevykrikuj ze si nieco chystala a kupila.
Kazdopadne mate obaja cudne pristupy k navstevam, delenie moja a tvoja navsteva, on odmieta nieco kupit, ty zas vykrikujes ze kupis a chystas.
Neviem ako to mate s inymi spolocnymi vydavkami, ale ak ich mate podelene ze nieco zaplati on a nieco ty tak mu navrhni, ze nejaky vydavok co platis nech zaplati on a ty zas z tych penazi budes kupovat prilezitostne pochutiny pre navstevy. To, ze fyzicky nebude pripravovat jedlo pre navstevu vari uz taky problem nie je, ty ako pani domacnosti sa mozes postarat o spolocne navstevy 😊

babulkomale
25. aug 2023

@0silvia0 ja by som si isla nacapovat sama do pohara 😃 nenzasam odstatu vodu z dzbana a uz vobec ked tam plavaju vselijake veci...sranda ako to mame kazdy inak 🙂

kristinka92
Autor odpoveď zmazal
petricienka
25. aug 2023

no tak ja by som nieco take netrpela a proste by som sa niekam zdekovala. on nie ze podla mna odmieta nieco kupit, proste to nechava na teba, lebo vie, ze ty to len tak nenechas a aj tak nieco kupis a on na tom celom kvazy len usetri

sense
25. aug 2023

Píšeš ze co je doma je vaše, tak im môžete ponúknuť z toho vašeho, nemusíš ty z tvojho kupovať extra chipsy...
Osobne si myslím ze toto je najmenší problém vo vašom vzťahu, aj keď píšeš ze všetko je super. Keby to je tak toto ta nerozhodli. Ved voda z vodovodu je vaša, a kávu ak pijete je tiež vaša....

0silvia0
25. aug 2023

@babulkomale mne napriklad vsade voda z vodovodu nechuti. Ked som byvala u babky v BA pocas strednej skoly, ta bratislavska voda mi vobec nechutila. Chutila mi len nasa trnavska. Druha babka mala studnovu vodu, ta bola fakt hnusna, to sa nedalo pit, chutila sladko.
Ale dnes to tak neriesim. Co mi daju, to vypijem, vacsinou kava, caj a tam sa strati akakolvek voda😁.

karolinakr
25. aug 2023

Tak vam treba, ked mate oddelene kasy, muž zarobi 3x tolko a rozhodne sa navšteve nič nedat, hanba ide i na tvoju hlavu, budete za lakomcov a navštevy sa obmedzia..Takže je to spravodlive, trpis i zaňho, sami ste to tak chceli..Ja by som sa od hanby prepadla

vroni
25. aug 2023

Ty nie si žiadna pani domáca, ty si náhodná spolubývajúca a občasnými výhodami. Jeho návšteva, jeho prachy, jeho bordel a jeho problém. Nemáte spoločne financie, spoločnú domácnosť, delite sa len o posteľ, prečo by ti mali trhať žily jeho návštevy?

babulkomale
25. aug 2023

@0silvia0 ano to je pravda, nie vsade je chutna. Je fajn, ked ma niekto aj mineralku a ponukne.
Vdaka za priatelov, akych mam okolo seba 😃

karolinakr
25. aug 2023

@miroslava21 to muz tak navrhol a navštevy nebudu jedine, čovtak delia

karolinakr
25. aug 2023

@petricienka bude trošku z tych lakomšich, lebo ked niekto zarobi 4000 a pride mu normalne navšteve dat vodu z kohutika, može skryvat svoju lakomost za čo chce

miroslava21
25. aug 2023

@karolinakr ano navrhol, preto pisem ze maju obaja cudne pristupy. Hlavny problem maju, ze nemaju spolocne financie a vydeluju moje a tvoje.

karolinakr
25. aug 2023

@miroslava21 toto je velmi zle, lebo ked tatko funguju idu k svokrovcom a on sa rozhodne k 50vyročiu kupit dar za 5eur, s tym nič nespraví..a bude total za blbu aj ona

karolinakr
25. aug 2023

*takto

januska12323
25. aug 2023

Nuž čo teraz spravila si si dieťa s lakomcom tak tu máš výsledok. Na dieťa aspoň prispieva alebo mu niečo kupuje? Budúcej takejto návšteve ponúkni z jeho pochutin - aj obyčajné cukríky s dodatkom, že si chcela niečo kúpiť ale Mišo nechcel tak vám dám aspoň toto.

zmrzlinka2021
25. aug 2023

@karolinakr
Ja nechapem, prečo by za blbu mala byť aj ona.
Veď:
- reálne ona nemá žiadnych svokrovcov, na to by musela byť nevesta - je len priatelka ich syna, ziadne rodinné vztahy
- majú oddelené hospodárenie, a to aj napriek spoločnému dietatu (je spoločné, to neviem) a tomu, že on zarába podstatne lepšie - čiže vlastne takto má zabezpečenú "chuderu", čo rieši dieta, domacnost a este aj kopec ušetrí
- nikde nie je stanovené, že za darceky/dary zodpovedá žena - ak sa on rozhodne kupit darcek za 5 EUR, jeho hanba. On sa rozhodol, jeho rodicia, čo akože ona má s tým?

zmrzlinka2021
25. aug 2023

@vroni A vieš čo je zaujímavé a žial bezné?
Nefungujú voec ako pár s dietatom a ona rieši "čipsy" ☹
A to je problém vacsiny takých zien - riešia celý život chujoviny, nie podstatu a potom len nechápu a točia sa v kolečku ako taký škrečok. A takí muži presne hladajú taketo "jednoduchsie", ktorým to velmi nepáli, nepoznajú svoju hodnotu... a ich zivotny ciel je spravit si s hocikym dieta

lujza123
25. aug 2023

Hmmm ja tiez niesom moc hostitelsky typ. Kamošky co sa zastavia tak pridu zväčša len na kávu (tu im samozrejme spravím), no koláče nejako doma nemame..

Keď ide o nejakú planovanu väčšiu návštevu, posedenie tak vždy ľudia nosia zo sebou a ja vtedy dokupim tiez niečo na stôl, ale teda žiadne chlebíčky ani koláč nechystam. To by musela byť vyložene nejaká oslava...

Každopádne keď je takýto asi by som doma do kúpila do zásoby veci ktoré u vás vydržia, nejaké minerálky, nealko piva, sladké vody a uskladnila to kdesi do pivnice. Ako pohostenie môžeš nakrájať syr, oprazit oriešky a semiačka so soľou (ja to tak robím, tiež doma neskladujem junk food typu chipsy).

Určite by som ponúkla jeho návštevy no dala by som mu to vyžrat... Keby som s nim na nejakej návšteve tak by som mu nedovolila pojedat pohostenie, pekne nahlas by som sa do neho pustila prečo to vyžiera keď on nikoho nepohosti.

karolinakr
25. aug 2023

@zmrzlinka2021 beru sa ako par, čo byva v 1 domacnosti, to nikto zvonku nevidi ako maju kasy podelene a oni to nos nevešaju nikomu..čiže ich darček je ako od jedného vcelku 👥💐

lujza123
25. aug 2023

Ale tak ma napadlo ze ci ti to nerobí naschvál s týmto antipohostenim. Lebo mi to nejde do hlavy pokiaľ nieje vyložene lakomec, fungujete normálne a s týmto je taky ze NIE A NIE A Nie..

Vieš možno to z jeho pohľadu príliš hrotíš, pred kazdou návštevou upratujes a riešiš ci majú čo jesť, nosíš na stôl jedla od výmyslu sveta a jemu to skrátka príde až moc. Tak pri svojich návštevách robí opačný extrém...

lilope
25. aug 2023

Navrhujem kupovať pochutiny pre návštevu dopredu aby ste mali vždy nejaké v zálohe a dať ich do skrinky, do ktorej nebudete chodiť, bude určená len pre návštevy. Ale s tým, že mu povieš, že si ochotná nakúpiť pre jeho návštevy, ale že ti na to dá peniaze, zo svojho nakupovať nebudeš. Takto si delíte aj nákup potravín pre seba či len ty financuješ keď on toho veľa nenakúpi?

zmrzlinka2021
25. aug 2023

@karolinakr
To je jedno, ako ich ini ludia beru. Faktom je, ze ona by si minala svoje peniaze na drahsi darcek pre niekoho z jeho rodiny.
Ja napr. ked som s mojim muzom chodila, vobec som neriesila darceky pre niekoho z jeho rodiny, ani som na to nemala peniaze, ved som studovala.Teraz som ja ta, co riesim darceky, a velmi ho od toho odbremenujem.

vroni
25. aug 2023

@zmrzlinka2021, neviem, nerozumiem prečo niektoré ženy robia zo seba handry.

autor
25. aug 2023

Reagujem na hlboké myšlienky spomenuté vyššie, že som jednoduchá a robím zo seba handru alebo robím okolo každej návštevy ceremónie. - Nie som žiadny génius, ale nepripadám si ani jednoduchá, že potrebujem kalkulačku aj na malú násobilku, tiež si nemyslím, že by som dala zo sebou zamätať a nerobím ani cirkus, keď ma niekto prísť takým spôsobom, že idem objednávať catering lebo má niekto prísť a čo by povedali, ak by nebol.. 😱😱 😂
Baby..
Oddelené financie mi prídu v poriadku pokým niekto na niekom neparazituje, nerobí to ani jeden z nás, napriek tomu, že zarobí niekoľkonásobne viac, tak nemám potrebu, aby sa o mňa finančne staral. Hospodáriť s peniazmi viem, nie som márnotratná. To čo potrebujem si viem zabezpečiť aj bez toho, aby som nikoho prosíkala o peniaze. Napríklad mne sa nepáči, keď v niektorých domácnostiach to funguje tak, že žena čaká kedy muž príde domov, aby jej hodil peniaze na stôl a ona mohla ísť na nákupy. Nikdy som nebrala chlapa ako bankomat. Ale ako plnohodnotného partnera pre seba, rovnako ako ja chcem byť plnohodnotnou partnerkou pre neho.
Financie v domácnosti neriešime lebo všetko čo má byť zaplatené, nakúpené, dieťa zabezpečené, tak všetky tieto podstatné piliere fungujú prirodzene bez toho, aby sme mali spoločnú kasu.
Opäť sa vraciam k tomu, že téma je pohostenie návštev a čo sa patrí. Vlastne som k tomu asi povedala všetko, čo som asi chcela. Neprišla som si po radu, otvorila som diskusiu.. našla som tu pár názorov, kedy som sa sa pozrela z inej perspektívy a to je fajn.
Nehľadajte v tom viac, než je. Jednoducho niekto je tak vychovaný, že moje/tvoje. Ja to akceptujem, no netvrdím, že je to podľa mojich predstáv. To, že niekto to ma tak nastavené, neznamená, že vo zvyšku vzťahu to nemôže fungovať.
Voči nám sa správa normálne, horšie spracováva ako sa zachovať v prípade tretích strán kedy je hostiteľ alebo je hosťom. Najradšej by chodil s prázdnymi rukami na hotove. Nebyť tohto zvláštneho zvyku by bol celkom bežný chlap.

ckocka
25. aug 2023

Jasné, každý má nejakú chybičku. Ak tú chybičku nie je možné opraviť, tak sa musíš len rozhodnúť nakoľko je pre teba závažná.

dskjhfdlkdjhl
25. aug 2023

Mate to nejako divne doma zorganizovane, myslim, ze pohostenie pre navstevy je len taka ceresnicka na torte, aj ked to asi priznat nechces.

miroslava21
25. aug 2023

Tak ked je vsetko nakupene, zaplatene a o dieta zaplatene podla tvojich predstav a nie je v tom ziaden problem, tak o navstevy sa staraj ty a nakup co treba. Sama pises ze to nie je ceremonia a neobjednavas catering. Jednoducho sa zariad a prijmi tvojho partnera s touto jednou chybou. Nevie sa alebo nechce sa starat o navstevy. V kolkych domacnostiach chlapi neriesia co zena polozi na stol, alebo co kupi detom ked sa ide na navstevu kde su deti.Neverim ze mate kazdy den navstevy ze na to minies majland, ci?

vroni
25. aug 2023

Tak vrámci "spoločných potrieb" v domácnosti kúpiš dva balíky keksov "pre návštevy", odložís mimo chlapov (a svoj) dosah a keď príde návšteva, ponúknes ku kave/vode. Ďalšie tanecky považujem za prehnane.