icon

Keď priateľ nechce svadbu

12. máj 2025

Ahojte dievčatá, musím sa vyspovedať aspoň niekde, moc sa s ľuďmi o tom nechcem baviť príde mi to trápne. Mám priateľa s ktorým máme syna ktorý ma 8 mesiacov žijeme spolu už rok a pár tvoríme 2,5 roka. No poznáme sa 5 rokov, nakoľko keď mám rodinu a priateľa tak by som rada už aj svadbu lebo sa mi nepáči takýto život na "divoko" donekonečna, aj sme sa bavili že po pôrode sa vezmeme ale stále sa k ničomu nemá. A už mi to príde také že je pohodlný lebo veď má priateľku ma dieťa bývanie vlastne "full service", už som mu to x krát vyhodila na oči že není schopný ani ženu ktorá mu porodila dieťa požiadať o ruku a že žijeme ako keby mu bolo jedno či sa dnes alebo zajtra zoberiem a idem preč. A stále hovorí že vyčkaj času že si nemám kaziť prekvapenie, ale veď to hovorí už rok a stále prd makový z toho, nemám už 20 rokov že môžem čakať donekonečna. Zo začiatku vzťahu sme sa zhodli že chceme už rodinu usadiť sa svadbu a podobne, a teraz mám pocit že už mu to je jedno keď ma dieťa a ľutujem že som skrz veku pristúpila ako prvé na dieťa, mala som trvať najprv na svadbe.
Kedy sa vaši muži rozhýbali a navrhli vám sobáš alebo vás požiadali o ruku ?

terezia74
12. máj 2025

A dúfam že aj nehnuteľnost je jeho a ty si len na návšteve 😄
Inak manželstvo nieje zárukou , že vám to vydrží celý život.

tiezjedna
12. máj 2025

jaj, no najhoršie je, keď žena pristúpi na hru, ktorú vlastne nechce hrať a potom začne hysterčiť... Spýtaj sa ho na férovku a podľa toho sa zariaď.

belllinka
12. máj 2025
@veronka1996

Rozíď sa s ním, niet inej cesty, A nájdi si takého, ktorý bude chcieť svadbu.

@veronka1996 Má pármesačné dieťa a má sa rozchádzať preto, že ešte nemali svadbu? 🙄 Čo vám už preskakuje niektorým z toho sobáša??

cacianka
12. máj 2025
@januska12323

Ja sa tým "priateľom" ani nečudujem. Ak niekto chce manželstvo tak robí veci postupne ak nechce ani parný vlak ho nedonúti. Má ženu, dieťa, bývanie aj bez ceremónie. Prečo by to menil?

@januska12323 fara Mara dieťa

tinqua
12. máj 2025

Akurát čítam článok, zomrel 39 ročný otec dvoch detí, náhle a bez varovania...a zostala po ňom žena bez právneho nároku na nič, naboli v manželstve, žena končí materskú....Tak sa ho opýtaj ako vníma svoju smrteľnosť a či teda je ok, že ak sa mu niečo stane tak budú musieť ľudia pre vás zbierku robiť.

elanor
12. máj 2025

a presne kvoli takymto pribehom uz teraz tlacime nasim zenam do hlavy, ze "nic zenit = nic laska" 😀
a keby predsa len nahodou prislo babatko skor ako svadba, tak priezvisko nechat svoje. Lebo taky, ktoremu zena porodi dieta, a ktoru (udajne) miluje, nestoji zato, aby jej dal svoje priezvisko, nezasluzi si, aby jeho dieta malo priezvisko po nom. Matka a dieta musia mat rovnake priezviska. Bez debaty.

veronka1996
12. máj 2025
@tinqua

Akurát čítam článok, zomrel 39 ročný otec dvoch detí, náhle a bez varovania...a zostala po ňom žena bez právneho nároku na nič, naboli v manželstve, žena končí materskú....Tak sa ho opýtaj ako vníma svoju smrteľnosť a či teda je ok, že ak sa mu niečo stane tak budú musieť ľudia pre vás zbierku robiť.

@tinqua Veď tie deti zdedia, nie?

tinqua
12. máj 2025
@veronka1996

@tinqua Veď tie deti zdedia, nie?

@veronka1996 áno zdedia a autorka ako opatrovník bude potrebovať rozhodnutie súdu pri každej manipulácii s ICH majetkom...ani to dedičské konanie nie je hneď...potom sú tu ešte bonboniky ako spoločné účty na meno zosnulého, žiadny vdovský... akože všetko je ok kým sme živí a zdraví 🙂

danica2711
12. máj 2025

to si si mala vyriešiť pred otehotnením. Zvolila si iný postup, tak máš, ako si sa rozhodla

karolinakr
12. máj 2025
@cacianka

Nedupaj nožičkami , výber dátum napr. september - október, zájdi na matriku , dones tlačivá a polož na stôl. Uvidíš reakciu.
Romantické požiadanie nečakaj, zloz ružové okuláre, máte už dieťa.

@cacianka ale baloniky vypustiť do vzduchu alebo niečo iné pri tom môže 🙂

karolinakr
12. máj 2025
@tinqua

@veronka1996 áno zdedia a autorka ako opatrovník bude potrebovať rozhodnutie súdu pri každej manipulácii s ICH majetkom...ani to dedičské konanie nie je hneď...potom sú tu ešte bonboniky ako spoločné účty na meno zosnulého, žiadny vdovský... akože všetko je ok kým sme živí a zdraví 🙂

@tinqua
žiadny vdovský??

tinqua
12. máj 2025
@karolinakr

@tinqua
žiadny vdovský??

@karolinakr keď nie sú manželia?

katulienkax
12. máj 2025

inac zaujimave, ze homosexuali chcu mat pravny narok na svadbu a 'normalni' sa zenit nechcu. Moralny upadok heterosexualnych parov

katulienkax
12. máj 2025
@terezia74

A dúfam že aj nehnuteľnost je jeho a ty si len na návšteve 😄
Inak manželstvo nieje zárukou , že vám to vydrží celý život.

@terezia74 manzelstvo nie je zarukou, ale ma vacsie pravne paky a lepsie vyhody po smrti manzela. Napriklad uz len to, ze teta po smrti manzela, zdedila vsatok jeho majetok. Inac by mala jedno velke h...o
A mali sme v rodine aj pripad, ze dlhorocni nezosobaseni partneri, po smrti zeny sa o majetok tej zeny potrhali surodenci, este viedli zabomysie vojny o majetok. Jemu neostalo nic, napriek tomu ze boli spolu desiatky rokov.

motylik2559
12. máj 2025

Ked hovori rok o prekvapeni, mozno setri na nejaku krasnu drahsiu dovolenku + prsten,kde ta poziada🙂 Este nezufaj, poznam par co to tak mal a ona bola uz tiez zufala,ze stale nic a nakoniec ju krasne prekvapil🤷‍♀️Este ona to skoro skazila, lebo neustale nadavala, nervozna bola, no nastastie to on nejako ustal🙂

ronie338
12. máj 2025

Ja mam dieťa s priateľom, všetko sme mali vydiskutovane už pred tým, o ruku ma požiadal teraz na vianoce, svadba budúci rok. A rozprávali sme sa o tom od začiatku. A bola by skôr svadba ale pre moje zdravotné problémy sme museli riešiť aj skôr dieťa. A úprimne, mne sa nechce vyškoliť 8 tisíc za jeden deň. Xize riešime co a ako. A predstavte si on sa nasťahoval ku mne do bytu, kde sa spolupodielal na financovaní reko a aj teraz keď som na rodicaku mi posiela peniaze, zaplatil mi 2 dovolenky a podobne. Nevieme sa rozhodnúť xi veľkú svadbu alebo sa na to všetko vysrať a isr len na úrad. To brzdí svadbu, lebo by sme chceli aj aj

elanor
12. máj 2025
@ronie338

Ja mam dieťa s priateľom, všetko sme mali vydiskutovane už pred tým, o ruku ma požiadal teraz na vianoce, svadba budúci rok. A rozprávali sme sa o tom od začiatku. A bola by skôr svadba ale pre moje zdravotné problémy sme museli riešiť aj skôr dieťa. A úprimne, mne sa nechce vyškoliť 8 tisíc za jeden deň. Xize riešime co a ako. A predstavte si on sa nasťahoval ku mne do bytu, kde sa spolupodielal na financovaní reko a aj teraz keď som na rodicaku mi posiela peniaze, zaplatil mi 2 dovolenky a podobne. Nevieme sa rozhodnúť xi veľkú svadbu alebo sa na to všetko vysrať a isr len na úrad. To brzdí svadbu, lebo by sme chceli aj aj

@ronie338 nemusi byt to nutne iba spadba na urade, moze to byt aj v kostole, ak teda ste veriaci. Alebo aspon jeden.
Aj taka svadba moze byt len o neveste, zenichovi a 2 svedkoch, prakticky "zadarmo", len za nejake lubovolne vsimne na kostol.
Neexistuje iba velka = draha svadba, a svadba na urade = lacna. Lebo aj po tej na urade, mozete urobit mechechce za milion.
Inak to su take najcastejsie vyhovorky, ze nemame alebo nechceme dat tolko penazi za svadbu. No a ved kto vas nuti? Ved sa da zosobasit aj za minimalne naklady. Nikto predsa nemusi mat 100 hosti, ak nato nema, resp. nieje ochotni zato tolko vycapit.

belllinka
12. máj 2025
@katulienkax

@terezia74 manzelstvo nie je zarukou, ale ma vacsie pravne paky a lepsie vyhody po smrti manzela. Napriklad uz len to, ze teta po smrti manzela, zdedila vsatok jeho majetok. Inac by mala jedno velke h...o
A mali sme v rodine aj pripad, ze dlhorocni nezosobaseni partneri, po smrti zeny sa o majetok tej zeny potrhali surodenci, este viedli zabomysie vojny o majetok. Jemu neostalo nic, napriek tomu ze boli spolu desiatky rokov.

@katulienkax dedenie majetku sa da “osetrit” iba sobasom??
Ja zas mam v rodine pripad, kedy chlap narobil dlhy a exekutor samozrejme siahol na ich spolocny majetok lebo BSM 🙂 A ostalo jej akurat tak hovno

oblecenie99
12. máj 2025

Fuuu, neviem no. Mňa napr. nenapadlo rodiť pred manželstvom, to by už musela byť nejaká náhoda a nehoda.. ale môj muž to vedel, čo chcem a chcel ti vlastne aj on. My sme napr. kupovali byt ešte ako nezosobaseny, a mne už vtedy vadilo, keď ho v tých komunikáciách (s realitou, bankou, SPP, VSE, správca, susedia, domovy dôverník, atď. atď.) som musela označovať ako "priateľ". Prišlo mi to blbé. Ja viem, že nie v tom je kvalita vzťahu, a že to je úplná prkotina, ale teda mne príde prirodzene povedať učiteľke v škôlke, že na rodičko ide manžel, a nie že nejaký priateľ, či partner 🤷
No ale tí nepomôžem.. byť na tvojom mieste, začnem to riešiť, spýtam sa kde, kedy a ako si to predstavuje, aby si videla reakciu. Ak sa bude veľmi vykrúcať, tak asi to nebude úplne OK s jeho prístupom.

oblecenie99
12. máj 2025
@belllinka

@katulienkax dedenie majetku sa da “osetrit” iba sobasom??
Ja zas mam v rodine pripad, kedy chlap narobil dlhy a exekutor samozrejme siahol na ich spolocny majetok lebo BSM 🙂 A ostalo jej akurat tak hovno

@belllinka Ja som síce za manželstva, ale veru dobrá poznamka, BSM vie urobiť aj problémy v prípade dlhov jedného partnera.

tiezjedna
12. máj 2025
@ronie338

@ronie338 my sme (vtedy) naše dve deti nechali babičkám, odleteli len vo dvojici na 10 dní na Maurícius, tam sme sa vzali, urobili si z toho rovno honeymoon a bolo to to najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli urobiť😉 Doma sme potom usporiadali dve oslavy - jednu formálnejšiu dvojdňovú s rodinami, druhú u nás doma ako garden party s kolegami a kamarátmi👍 Všetko dokopy vyšlo asi 10 tisíc, a bola to absolútne paráda😉

denkabemommy
12. máj 2025

O ruku ma požiadal v tehotenstve, a keďže som nechcela svadbu tehotná/s malinkými bábätkom, tak sme mali svadbu o 1.5r, na moje želanie.. do dnes mi “vyčíta”, že som to tak dlho naťahovala 😅. Mimčo nebolo úplne v pláne, vždy som chcela dieťa po svadbe -muž to vedel ale keď už prišlo bábätko skôr, tak prišlo. V každom prípade som vedela, koho mám po svojom boku a že je to muž činu, čo nemá len prázdne sľuby 🙂.

elaela23
12. máj 2025
@tinqua

@tinqua toto mi môj chlap presne hovorí. U nás som ja co sa nechce vydavat.Ja chcem mať svoju slobodu.Neviem ja som stále nedozrela na manželstvo.🫣. Keby bolo po jeho,tak už dávno som manzelka.A ak s tým začne otočím to na srandu.Ja som úplne inak nastavená.Syn ma jeho meno.Sme spolu 17r.A to je chlap co by mi dal modre z neba.

bielasovicka
12. máj 2025
@karolinakr

@tinqua
žiadny vdovský??

@karolinakr keď nebola vydatá, tak nie je ani vdova. Čiže žiadny vdovský nedostane.

maranco
12. máj 2025
@karolinakr

@tinqua
žiadny vdovský??

@karolinakr poznám prípad keď si bral ženu za manželku až v nemocnici, keď už žena zomierala, deti mali dospelé okolo 20-25 rokov
neviem či kvôli vdovskému alebo prečo odrazu chcel, keď doteraz im vyhovovalo žiť bez manželstva

maminkadeticiek
12. máj 2025

To su dosledky toho ako sa zeny "nepotrebuju vydavat"
Nemyslum si,ze si ta niekedy vezme.

lucia245
12. máj 2025

Takýto príspevok je tu každú týždeň🙈

bystrozraky
12. máj 2025

Myšlienka je dobrá, ale podľa mňa tým, že si mu to x-krát vyhodila na oči, to môžeš oddaľovať. Zober si to z jeho hľadiska – dajme tomu, že ty chceš niečo spraviť, a zrazu príde ten druhý a vyhodí ti na oči, že si to nespravila… Okamžite budeš cítiť odpor voči tomu, čo máš spraviť, a chvíľu počkáš, aby to nevyzeralo, že je to z donútenia.
Určite sa nedaj na vyhrážanie, vydieranie a podobné veci… To vo vašom vzťahu vytvorí len bloky, ktoré sa potom budú ťažko prekonávať. Ja by som mu dal trochu času, a ak stále nič, požiadaj ho o ruku ty. 🙂
Má nejaký dôvod, prečo ťa ešte nepožiadal a nemáte dátum svadby? Čo ti na to povedal? Jediné, na čo je prípustné čakať, je, ak chce naozaj spraviť nejaké prekvapenie… Len kým sa on rozhýbe, môže byť prekvapený on. 🙂 Hehe, asi som stará škola. 🙂
No každopádne prajem veľa šťastia a nech to dobre dopadne. ;)

ronie338
12. máj 2025
@elanor

@ronie338 nemusi byt to nutne iba spadba na urade, moze to byt aj v kostole, ak teda ste veriaci. Alebo aspon jeden.
Aj taka svadba moze byt len o neveste, zenichovi a 2 svedkoch, prakticky "zadarmo", len za nejake lubovolne vsimne na kostol.
Neexistuje iba velka = draha svadba, a svadba na urade = lacna. Lebo aj po tej na urade, mozete urobit mechechce za milion.
Inak to su take najcastejsie vyhovorky, ze nemame alebo nechceme dat tolko penazi za svadbu. No a ved kto vas nuti? Ved sa da zosobasit aj za minimalne naklady. Nikto predsa nemusi mat 100 hosti, ak nato nema, resp. nieje ochotni zato tolko vycapit.

@elanor len u nás je to tak ze on je jediný chalan, ma len dve staršie sestri. O dosť staršie, tie sú už vydáte. A riešime dilemu ze keď by sme šli len na úrad, moja ani jeho mama, nám to neodpustia. Ak by sme používali naozaj len najbližšiu rodinu, už je náš 25 a to naozaj len súrodenci jeho a moja sestra s manželmi a deťmi. Plus krstný rodicia. Ak by sme trochu rozšírili aby boli ty ktorých chceme q sa s nimi stretávame a sme stále len na rodine je nás 70. A to ani nie je napríklad komplet moja rodina lebo nie so všetkými sa rozprávam a stretávam. A to absolútne neriešim ci sa niekto urazí ze nie je pozvaný alebo nie. Ak by som mala toto riešiť je tých ľudí 150. Čiže áno je to veľká dilema a nie je to len výhovorka. Svadba v kostole, mame farára, ten keď sme mu vraveli ze sme zasnúbená neviem ci nebol šťastnejší ako ja. Poznáme go dlho, polovička dlhšie ako ja. Krstil nám aj syna. Potom je té problém ze kde. Ja mám rodičov na západe, bývame na východe, farár jr v strede. Tak kde svadbu? Qk by na východe ubytko riešiť pre 10 ľudí, je to ľahšie ako pre 70. Už som rozmýšľala aj nad variantov ze mami ako svedkovia ale zase to už viem ze bude chcieť aj jeho otec prísť, moj neviem ale viem ze moja sestra určite čiže aj tak sa nám tam nazbiera tých 25 ľudí. A odbiť to len obedom nechcem. Už padol aj návrh ze ideme cez týždeň na úrad a že kedy sa môžeme vziať, lebo na to nervy nemam. Sestra mala cez koronu svadbu, obmedzený počet ludi aj v kostole, vybavili sme pre 10 a potom sme šli na chatu ale jej manžel je jedináčik. Takže to sa dalo. Tu skôr vymýšľam ja ako on. On bud velka svadba alebo len my a svedkovia. Ja pozerám aj na ostatných a už ma to prestava baviť. Rozmýšľam ze sa vezmeme na úrade a potom niekedy si spravíme svadbu v kostole so všetkým okolo.

majusik1304
12. máj 2025

Manžel ma požiadal o ruku po roku chodenia, svadba bola o dva roky nato, lebo som ešte študovala, a deti prišli az po svadbe, tak isto aj spoločné bývanie a žitie.... Vsetko má svoj čas a postupnosť, keď sa to preskakuje, žiaľ takto to dopadne.....
Dala si mu už všetko, načo svadbu?...takto to vidí on. Podľa mňa.