icon

Koľko času trávia vaše deti s babkou?

1. apr 2024

Ahojte, moji rodičia a svokrovci bývajú od nás približne rovnako (10 min autom), každý bývame v inej obci.
Moji rodičia obaja pracujú, svokor tiež, svokra je doma starala sa o svoju mamu tá zomrela a do roboty sa už nevrátila.
Ide o to že svokra by najradšej každý deň bola u nás, doma sa nudí a ja som na materskej a má tu vnúča.
Hneď od začiatku sa k nám hrnula, nemám problém keď občas príde, aj jej dám dcéru do kočíka ale vysedavala tu celé dni, od 8:00 do 16:30 kým neprišiel muž domov, toto sme zatrhli lebo jej návštevy vyzerali tak že každý deň len ty si uvar ja budem s malou, ty si uprac a správ mi kávu a čo máme na obed a beriem malu von, idem ju obliecť a podobne, možno si poviete že super pomoc ale pri mesačnom bábätku som ozaj nepotrebovala aby stále s ňou bola ona a ja som jej ju musela skoro trhať z rúk keď som išla kojiť.
Obmedzili sme to, fungovalo to nejaký čas ale vždy si našla problém, upla sa na vnúča, nemám jej to za zle aj ju chápem ale naozaj ju nechcem mať každý deň za zadkom,
Svokra sa ale sťažovala na všetko, prečo niesme u nich cez víkend, prečo ideme k našim, prečo sme jej dcéru nedali keď sme išli do mesta, prečo som ju nechala mužovi keď som bola u doktora a nie u nej, prečo sme ju brali na výlet a nenechali jej ju strážiť a podobne a znovu začala chodiť stále k nám, každý deň na 5,6 hodín a nedala sa poslať domov stále len šak upratuj ja sa s ňou zahrám, veď sadni si ja ju nakrmim a podobne.
Áno chápem je to možno niekedy pomoc ale nie každý deň, naozaj znovu sme sa dostali tam že som s dcérou netravila čas lebo svokra chcela všetko robiť, dokonca keď prišla moja mamina svokra jej ju nechcela dať na ruky lebo teraz je s druhou babkou.
Znovu sme to obmedzili, dohodli sme sa na 2 dňoch v týždni že buď príde na dve hodiny k nám alebo pôjde kočikovať alebo čo chce, fungovalo to asi dva týždne a zase vyplakavala že jej je to málo a chce vidieť vnúča každý deň, žiada aby sme boli u nich skoro každý víkend a keď máme svoj program je nespokojná, aj v dni keď neprišla tak stále vypisovala ako sa má mala nech pošlem fotky a podobne.
Teraz dcéra bude mať rok o mesiac a už ju chce aj na noc a podobne lebo veď s nami je stále, stále ma posiela do roboty lebo ona je doma a o dcéru sa postará čo ja nechcem.
Aby ste ma nechápali zle, ja som rada že sa zaujíma ale je babka nie mama aby bola s dcérou stále, ja ju nepotrebujem mať doma každý deň a obskakovať, keď aj išla na aute okolo a boli sme na ihrisku (je pri hlavnej ceste) tak hneď prišla a posielala ma domov že ona tu zostane s dcérou.
Stále plače že je s ňou malo, chceli by sme znovu nastaviť nejaký čas ktorý spolu môžu byť, preto sa chcem spýtať koľko trávia vaše deti s babkou času? Cez víkend alebo týždeň ak bývate takto blízko, deti okolo roka.
Moji rodičia pracujú takže prídu tak každú druhú sobotu a občas sa zastavia cez týždeň ale vždy sa predtým dohodneme, niekedy sa nevidia aj dlhšie aj teraz sme boli na víkend prec, teraz boli oni zas preč a malú dva týždne nevideli lebo nebol čas a sú s tým ok chápu že máme aj svoj život.
Svokre vadí aj to že ju berieme na výlety lebo veď je ešte malá a keď chceme behať máme ísť bez nej, nieje to jej jediné vnúča, má ďalšie 4 v zahraničí ale vydáva ich raz do mesiaca, tiež robí podobne scény.
Svokrovci tiež už vadí že stále nieje doma a nevarí, neupratuje nič, tiež nám chce pomôcť aby dodržiavala stanoveny čas. Aký je ten čas u vás? Ďakujem

Strana
z2
cimage
1. apr 2024

Dohodnite si cas kedy ma dojst, ak dojde inokedy tak ju slusne otocit, ze bola dohoda a mate iny program. Nepustila by som ju k sebe na cely den. Urcite jej nie je prijemme byt sama doma kym nedojde svokor, ale ma si urobit program, nemoze sa takto upnut na vnuca.

svetlonos
1. apr 2024

Ja som to ani do konva nedicitala tak som sa vytocila! Mne len raz povedala exova mama, ze ved po pol roku pojdes do roboty a ja budem varovať. Nech mate peniazky ! 🤯 Ver mi, v tom momente som sa zaprissahala, ze s tym chlapom mat deti nebudem. Aj tak bolo, 8 rokov bez ochrany, stacila mija myšlienka. O neplodnosti to nebolo, mame teraz obaja deti s inymi partnermi. Ja by som s nou uplne prerusila kontakt, dieta jej nedala, do domu nepustila! Pokiaľ by sa nevedela stale chovat, idstahovala by som sa od nej aspom do vedlajsieho štátu, ale to som ja. A aby zle nebolo tak aj vtedy, keby je takato osychooatka moja mama.
Ona nepochopila, kde je jej miesto a mesacne by som nedala ani kocikovat, ani mame. Kokos, ved ty si pre nu len chodiaca maternica a nutne zlo. Vynosila si JEJ dieťa, viac ta netreba.
Tu by som skutocne bola radikálna.

tweetinka.co
1. apr 2024

Fuuu.. tak to nezávidím. A nechápem, ako sa to dá reálne takto zvládnuť
U nás je opačný extrém. (Mám 11 a 7 ročnú)
Naši sa na mňa hnevajú asi 4 roky. Úplne odstrihnutie. Babám ani k sviatkom nenapisu sms..
A svokra, je sama, pracujúca dôchodkyňa, vitálna. Ku nám nechodí vôbec. Ani na sviatky, narodeniny.... Snáď milión krát som ju volala - na krátky výlet s babami, do akvaca, do herne, von, na ihrisko... Vždy len výhovorky. Nabudúce. Inokedy. Umýva si vlasy. O týždeň hlásia prehánky, raz zima raz teplo raz vietor.....
Čiže s deťmi je len vtedy, keď ku nej prídeme. A to musí byť v čase kedy má po práci, ale o siedmej je neskoro.... A to sme tam s nimi 🙈..
Za tých vyše 11 rokov neboli na "stráženie" 🤷.

stvura
Autor odpoveď zmazal
nedockavka372
2. apr 2024

Dohodnite sa s babkou, že každý deň má dieťa na dve hodiny, podľa režimu vtedy, kedy by vám to vyhovovalo obom najviac .. babka vezme dieťa von do kočíka, prípadne sa zavrie v izbe a postará sa, urob jej kávu, daj jej ju do izby kde trávi čas s malou .. ty máš 2 hodiny pre seba, upraceš, navaríš, urobíš nechty, vlasy, pozrieš časť seriálu, vypiješ si kávu s vyloženými nohami, dáš si masku ... 🙂 po tom čase prídeš za babkou aj s koláčikom v dózičke a bundou v ruke, pekne jej poďakuješ a povieš, že sa tešíš na ňu zajtra a v hlave máš ďalšiu "procedúru", ktorú absolvuješ v čase pre seba 😆 (s tak malym dieťaťom si stále, tak 2 hodiny sú nič a v pohode stihneš s dcérou všetko čo plánuješ aj počas nasledujúcich hodín spoločného času, navyše mysľou nebudeš pri hrncoch, budeš sa jej nerušene venovať) ... čo sa týka svokry, držať sa času 2h a dosť (ak to pôjde z tvojej strany aj zo strany dieťaťa pri plnom zdraví a nastavenom režime, bežný deň bez lekára, očkovania, výlet s rodičmi atď, atď)
.. zo začiatku to možno nepôjde tak ľahko, ale po čase by si mohla zvyknúť 🙂 upraviť si podľa seba + ASERTIVITA, pochopenie, zdvorilost a veriť si v komunikácii so svokrou.. byť rozumná a jasná, stručná 🙂 držím palce

autor
2. apr 2024

@nedockavka372 lenže ja ju nechcem mať každý deň doma nasačkovanu, tiež sa mi nepáči aby jedna babka bola stále s vnúčatom a druhá len občas. Aby si ma chápala, rada mám doma kľud a nie sa hneď ráno chystať na to že každý deň tu bude navsteva alebo sa podľa toho zariaďovať. Konám často neplánovane napríklad dnes mi kamoška napísala či nepôjdeme a deťmi do herne lebo prší, tak ideme a hneď by bol problém, minule som sa takto dohodla doslova z minúty na minútu so švagrinou že ideme na výlet s deťmi no svokra bola urazená hádam týždeň. Nemôžem jej teraz sľúbiť že tu každý deň bude s ňou dve hodiny lebo fakt keby náhodou to zrušim už sú scény a tiež ako som písala nepotrebujem každý deň mať doma návštevu. Ja som za to aby sa stretávali ale dva krát do týždňa nestačí? Kľudne aj na 3-4 hodiny ale musí to byť fakt stále?

gribka1
2. apr 2024

No ja si teda neviem predstaviť mať nikoho dennodenne na návšteve. Len aby panička neviem koľkoročná trávila čas tak ako si ona predstavuje, starostlivosťou o vnúča.

gribka1
2. apr 2024

A mohla by chodiť do zahraničia na mesiac k vnúčatám. Možno im by sa pomoc zišla.

autor
2. apr 2024

@gribka1 švagrine robí takéto isté scény ale s tým že jej má vnúčatá voziť na týždeň

gribka1
2. apr 2024

No ja si teda neviem predstaviť, by som si ju posadila pred seba, a vysvetlila jej, že jej úloha matky bola naplnená, a chceš si svoje dieťa naplno užiť aj ty. Že je potrebný kompromis, aby boli obe babky pre dieťa obľúbené, trávili s ním čas a toto čo ona robí, to tým pádom naruší. A mala by sa naučiť žiť aj sama pre seba a nájsť si inú radosť. Nech sa venuje záhrade, aby jej vnúčatko malo bio zeleninku. To už samozrejme beriem s úsmevom, no ale cez zo mňa by neprešla. A to som sama už babka🤣

denisa0504
2. apr 2024

Autorka prepáč, ale za vývoj tejto situácie si môžeš sama. Hneď od začiatku si mala stanoviť hranice. Od začiatku si nemala dovoliť návštevy každý deň a na niekoľko hodín. Hneď od začiatku si ty mala byť MATKA a nie len nechať si vziať dieťa a robiť si niečo iné... Ak si chcela a chceš mať so svokrou dobré vzťahy, to chápem, ale do kedy chceš ustupovať? Ona chce tvoje dieťa a ty jej ho poslušne dávaš. Podľa teba tvoja mamina nemá právo byť s vnučkou? Iba manželova mama? Nevieš ju uzemniť, ako tu už niekto spomínal, že dcéra má aj druhú babku a hlavne má rodičov aby sa o malú starali a boli s ňou??? Ja toto poddajné správanie nikdy nepochopím. Nebrala by som ani telefón, ani nereagovala na správy. Čo ju je do toho, že s vlastným dieťaťom ideš na výlet? 😆 Veď dcéra bude mať o chvíľu babku radšej ako teba keď s ňou sa viac hrá a je s ňou viac. Za chvíľu povolíš, že jej ju budeš dávať na noc, potom povolíš, že odídeš do práce a vlastne babička sa stane mamičkou a vieš koho to bude vina? Nie babky, ale len a len tvoja. Nám to tu môže byť jedno, ale tebe by nemalo. Úplne stačí ak príde na návštevu raz za týždeň povedzme na 2h. Keď sa bude sťažovať, buď to nepočúvať, rovno zatrhnúť takéto výlevy a nepovoliť. Toto je ozaj prehnané a žiaľ ty a ani tvoj muž nereagujete správne. Kým sa to dá ešte ako tak napraviť, tak to skús, alebo tvoj život bude ovládať ona a aby niekto mne napríklad vravel čo mám robiť so svojím dieťaťom, kedy s ním môžem byť a kedy nie, no rozum sa mi zastavuje...

autor
2. apr 2024

@denisa0504 prosím ťa neklam a nepreháňaj, ja jej dcéru nedávam na celé dni ani si nejdem robit iné, píšem ako to ona stále prezentuje že veď ju vezme a ja si môžem robiť, na noc jej ju nedám a ani nepôjdem do roboty....toto sú bludy. Ako som tu už písala asi si to nečítala je taká vyhodíš dverami príde oknom, od začiatku sme sa snažili nastaviť s ňou pravidlá ale príde a vyklopava, čaká na nás na prechádzke a podobne.
Babka s ňou nieje viac ani sa s ňou viac nehrá.

denisa0504
2. apr 2024

Tak ty píšeš, že bývala u vás každý deň 8 hodín, potom každý deň 5, 6 hodín, píšeš o trhaní z jej rúk keď si ju šla kojiť, že ju nechce dať druhej babke a iné veci ale ja preháňam 😆👍 ja reagujem na to čo si tu popísala, ale komu niet rady tomu niet pomoci. Každý sa má v živote tak ako si to zariadi

autor
2. apr 2024

@denisa0504 šak áno ale to neznamená že má dcéra 8 hodín nevidela, áno trhala som jej ju z rúk na začiatku zas si nemyslí že to tak bolo celý rok lebo píšeš o tom ako keby držím hubu a sedím tam

brankovamama
2. apr 2024

@denisa0504 Trochu sa ukľudni. Čítala si vôbec jej príspevky? Veď tam pletieš jedno cez druhé.
Ono je fajn, keď má človek nejakú teóriu, čo by bolo keby, ale prax je prax.
Nebola si v tej situácií, áno máš teóriu, ako by si sa zachovala, ale reálne je to len tvoja predstava.
Ja sama sa považujem za úprimného človeka s ostrými lakťami, tiež som v tej situácií bola a nie je to len čierno biele.
Nie je to o tom, zamknúť dvere, zatiahnuť záclony, zatajovať sa. Po 2 hodinách vytrhnúť plakajucej babke dieťa z rúk, otvoriť dvere a na bundu, padaj, tak zas o týždeň.
Záleží jej na babke, záleží jej na dobrom vzťahu medzi ňou a svokrou, vnučkou. Chcela to riešiť inak, hľadá pomoc čo v prípade, ak už všetky slušne metódy vyčerpala.
Isto tu neprišla nato, aby jej niekto písal, že si sama za to môže, že už ani mamou nebude, lebo babka ju nahradí 🤦‍♀️
Skúsme kopať doma na záhrade a nie tu do ľudí, ktorých topánky nenosíme.

Najrozumnejšie to napísala @marianarem , že babka chce byť vítaná a užitočná a autorka rešpektovaná mama.

Každá tu radíme nastaviť hranice a nepovoliť. To všetko za predpokladu, že je babka psychicky ok. Tak to bude fungovať.
Ak chce mať dobrý vzťah s vnučkou, tak to začne rešpektovať.

simona92101
2. apr 2024

@deti95060810 ale toto nie je pomoc,toto je uz obtazovanie a zavislost.clovek si tiez potrebuje oddychnut,byt aj chvilu sam,vylozit nohy a nic nerobit ked dieta spi napriklad,a nie neustale byt v pozore a mat niekoho za zadkom,ktory ti doslava dycha na krk.

mimi3008
2. apr 2024

@nedockavka372 Kazdy den dve hodiny???!!! To by musela byt autorka blazon. OK, kazdy tuzden dve hodiny moze byt, ale nie kazdy den. A navyse, preco by sa mala babka zatvarat s dietatom v izbe pred matkou? Viem, su take babky, co maju uchylku, ze ked nemaju dieta same pre seba, ako nejaku vec, tak ani nerataju, ze s nim boli

walentina7
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
2. apr 2024

urob si ako tebe vyhovuje a neries kto co chce.. mne by mohla aj okolo domu lietatat, ja som si dieta "nerobila" preto aby mi ho ina zena vychovavala a niekto sa mi stale plietol do zivota...

letfenixa
2. apr 2024

Nemala to babka tak, že ako matka išla od polročného dieťaťa do roboty? Že sa chce teraz realizovať?

janage
2. apr 2024

Mne sa paci ten nápad zamestnať ju ako profibabku na stráženie tomu, kto potrebuje. Bude s deťmi, privyrobi si, bude mať spoločnosť a pocit užitočnosti. Nepoznáš niekoho z kamosiek, čo by potreboval? Nosiť zo škôlky, školy, na krúžok, z krúžku..
Keby si to zaonacila tak, že známa hľadá niekoho a boli by fakt vďační....že nechcú úplne cudzieho, že skôr po známosti. Že teba poznajú a si spomínala, že je zdatna, s dobrym vztahom k deťom, vie sa postarať ...
Aby mala pocit, že robí niekomu láskavosť ona, nie ze ty sa jej chceš zbavit😉

alchemilkazltozelena
2. apr 2024

Ešte ma napadlo.. svokra mala asi len synov však? Možno preto je posadnutá vnučkou že nikdy nemala dcéru .. každopádne ako som písala vyššie je to choré a urobila by som s ňou krátky proces... Keď nejde po dobrotky tak pôjde po zlotky... Razne by som jej povedala že mama si ty, je to tvoja dcéra, ona svoje deti už vychovala tak nech nechá teba aby si si ty vychovala svoje so všetkým čo k tomu patrí .. ty si si neporodila dieťa na to, aby sa ona oňho starala, ale na to aby si ty mala radosť v živote a tvoj muž... Toť vsjo

autor
2. apr 2024

@brankovamama ďakujem
@letfenixa ževraj nie, bola doma tri roky
@janage dobrý nápad skúsim ale či bude mať záujem uvidíme
@alchemilkazltozelena má aj dcéru, už dnes mala rozhovor s nami uvidíme koľko jej to vydrží

alchemilkazltozelena
2. apr 2024

Dúfam že ste jej poriadne naložili
A čo ste jej povedali?

kris_tin257
2. apr 2024

Moja svokra má veľmi dobré vzťahy s deťmi, keď chce byť so synom každý deň kľudne dovolíme aj každý deň, podľa toho aký máme program, malý sa k nej vždy teší 😊 moja mama býva ďaleko ale pravidelne sa navštevujeme

autor
3. apr 2024

@alchemilkazltozelena najskôr s kľudom po 100 krát vysvetlené že my sme rodičia ona je babka, dieťa má aj ďalšiu babku, že nemôže byť u nás každý deň a ja sa jej nemôžem stále venovať, mám dieťa a aj svoje povinnosti, do toho sa zapojil svokor že veď aj ona má doma povinnosti, už bude teplo treba sadiť, starať sa o záhradu, psa aj doma upratať a že by ju aj niekde zobral ma víkend
No to vôbec cez ňu neprešlo len my jej nedovolíme vidieť vnučku a keď ju nevidí jej chýba a musí s ňou byť stále lebo ju nebude mať vnučka rada a tak
Takže znovu všetko vysvetliť, muž jej navrhol 2 dni v týždni a že cez víkend uvidíme podľa nášho programu, no jej sa to nepáči a nechce to tak malo to musí kontrolovať ako sa má jej vnučka
Tak už išli na ňu rázne aj svokor že bude rešpektovať naše pravidla a hotovo, že ona si už vychovala a nás má nechať že jej sa tiež nepáčilo keď sa svokra stále starala no tak súhlasila ale uvidíme dokedy, išla teraz na dva týždne švagrine že aby sa trochu ukludnila

michalabu
3. apr 2024

Toto mi príde ako extrém a nemusis mať výčitky, že tu to prekáža. Svokra už raz mamou bola, teraz si mamina ty. Ako babka môže pomôcť ale rešpektovať kedy a čo. Ako sa k tomu stavia tvoj partner? Mal by jej jasne opakovať, že je to vaše dieťa, vážite si jej pomoc, ale preháňa to a taktiež nie ste povinný každý voľný čas tráviť s ňou. A brat ti ako matke dieťa ešte keď bolo také malé nie je pomoc pokiaľ si to mamina vyslovene nežiada, že potrebuje pauzu od bábätka. Pomoc je upratať, navariť. Nech si mamina môže užívať s bábätkom. Toto si roky, ktoré vám nik nevráti, nenechajte si ich ničiť svokrou.

alchemilkazltozelena
3. apr 2024

Prepáč že to napíšem ale ona je blazniva....
To po prve
A po druhé... Ja by som ešte pritvrdila a povedala jej že Buď vás bude rešpektovať alebo neuvidí malu nikdy... Má na vyber

jimi1985
3. apr 2024

@svetlonos My sme este ani deti nemali a uz svokra zadrela,ze ked sa male narodi,ona sa bude starat o nase dieta,ze ved je na dochodku

Strana
z2