Kto by mal navštevovať koho?
Ahojte ide o to že s rodinou sa vídam málo. Sme úzky kruh nakoľko posledné roky našich blízkych veľmi nešetrili. Mamku (pracujúca na smeny) mám 70km od miesta kde bývam a babku (dôchodkyňa) cca 40km. Ja auto nemám ani nepotrebujem (všade chodíme peši pár minút od bloku alebo mhd). Problém je v tom že každý čaká že ja prídem. Žijem takto už 4 roky babka bola u mňa raz a mama asi 3x. Nevedia si nájsť čas ani spôsob ale odo mňa čakajú že prídem. Keď volajú a sú smutné že dlho nevideli moje deti. Ja to chápem. Ale som na nich sama som buď v práci alebo mám nejaké vybavovačky nie vždy mám voľný víkend a cez týždeň sú deti v škole niekedy mám len 1 deň v týždni voľný a nie 2. No nedá sa mi a keď mám jeden deň voľný nechce sa mi celý deň ho stráviť cestovaním. Staršia dcéra má kinetozu keď jej dám kinedryl do hodiny je z nej zombie. Ja mám dg s močový mechúrom a dlhé cestovanie je pre mňa horor pokiaľ nejde o dopravný prostriedok kde je wc (mám to tak od narodenia), nechcem sa sťažovať len mi je smutno lebo idú vianoce ja cez sviatky mám len 1 deň voľna a čakajú že prídem. Neviem ako to urobiť. Dovolenky už nemám proste zlý rok. Pre nich je ľahšie vychystat seba a ísť. Než pre mňa pripraviť deti v zime ich naobliekat a ísť. Aj ako deti si pamätám mama s nami všade chodila k nám samozrejme nikto takže každú nedeľu povinne k babke s autobusom či zima či leto a zabili sme s cestovaním pol dňa. Teraz zas toto čakajú že budem robiť ja. Kvôli tomu sa mi nechce kupovať auto keďže vodičak mam ale zároveň aj strach a ide to do výdavkov ako samozivitelka by som to mala s autom finančne ťažšie. Čo dám do poistky a benzínu radšej s deťmi niekam ideme. Nejaké rady? Komunikácia zlyháva žiaľ
@anonym_autor Vlaky, autobusy tam nejazdia? 40, 70 km je úplne nič. To každý víkend tak niekam cestujem a deťmi verejnou dopravou. Nehovorím, že máš chodiť každý víkend, ale zbytočne z toho robíš drámu.
@anonym_autor bože ja toto tak neznášam … presne toto zažívam a nechápem prečo ma byť ta zodpovednosť za nestratenie kontaktu na mojej strane 🫣veď vzťahy majú byť rovnocenné… keby sa aspoň nesťažujú stále na to akoby som sa na nich vykašľala … pritom ako sa dá porovnať keď je niekto na dôchodku a keď pracuje … môj otec ma neprišiel navštíviť už 2 roky, brat rok, starká bola raz … ja som to vzdala … idem maximálne ku starkej 6x do roka … je to smutne ale nechápem tiež tomu … ja nemám nikoho tak si žijeme s mužom svoj život … a aj to ledva stíhame
@anonym_autor bože ja toto tak neznášam … presne toto zažívam a nechápem prečo ma byť ta zodpovednosť za nestratenie kontaktu na mojej strane 🫣veď vzťahy majú byť rovnocenné… keby sa aspoň nesťažujú stále na to akoby som sa na nich vykašľala … pritom ako sa dá porovnať keď je niekto na dôchodku a keď pracuje … môj otec ma neprišiel navštíviť už 2 roky, brat rok, starká bola raz … ja som to vzdala … idem maximálne ku starkej 6x do roka … je to smutne ale nechápem tiež tomu … ja nemám nikoho tak si žijeme s mužom svoj život … a aj to ledva stíhame
@anonym_0b12d1 presne skôr o to ide ze ta zodpovednosť za nastrbene vzťahy je vždy na mne. Mám priateľa (nežijeme spolu) ale tiež nechápe prečo nikto za nami nechodí prečo ja stále musím chodiť ze mu to nedáva zmysel. Zvlášť keď mama napríklad nemá problém ísť za sestrou do zahraničia a tuná áno. Keď neprídem ja tak neprídu vôbec resp tak ako som písala v úvode ale vinná som ja.
Kolko vyhovoriek ako sa nedá...mas 30 dni dovolenky,kolko z nich si bola u mamky ci babky? Lebo statistiku kolkokrat boli oni u vas si napisala,tu druhu ty u nich akosi nemame...ked uz ideme počitať.Kazdy si nechava dovolenku na sviatky,tebe sa to nepodarilo,tak koho je to problem. Babkin asi nie...rob ako mysliš,ale raz pride doba,kedy budeš uz len na cintorin chodit,tak aby ti to nebolo ľuto.Samozrejme aj oni mozu prist,ak na to maju zdrav.stav,je to o komunikacii.Ale neviem,ci by som chodila k dcete,ak mi da najavo,ze na moju navstevu nema cas a bola by som na obtiaž.
@anonym_autor aj u nás je to takto, to je taký slovenský folklór podľa mňa… ja to neriešim, idem tam raz za 3 mesiace, tiež sa mi nechce cestovať cez pol republiky po celom týždni v robote. A naši neprídu, majú kopec výhovoriek vždy. Občas mama poznamená, že sme tam dlho nikto z deti neboli. Ignorujem to. Je dospela osoba, ked s niečím nie je spokojná, nech to zmení. Ja ju pozývam na babskú jazdu, na víkend spolu aj s vnúčatami, na trhy, na výlet… nemá záujem.
A kde to budu tie deti cez sviatky ked mas ken jeden volny den?
Kolko vyhovoriek ako sa nedá...mas 30 dni dovolenky,kolko z nich si bola u mamky ci babky? Lebo statistiku kolkokrat boli oni u vas si napisala,tu druhu ty u nich akosi nemame...ked uz ideme počitať.Kazdy si nechava dovolenku na sviatky,tebe sa to nepodarilo,tak koho je to problem. Babkin asi nie...rob ako mysliš,ale raz pride doba,kedy budeš uz len na cintorin chodit,tak aby ti to nebolo ľuto.Samozrejme aj oni mozu prist,ak na to maju zdrav.stav,je to o komunikacii.Ale neviem,ci by som chodila k dcete,ak mi da najavo,ze na moju navstevu nema cas a bola by som na obtiaž.
@janinah fakt sprostý komentár. Prd vieš o tom kde šla moja dovolenka. Všetko šlo viac menej na zdravotné veci. Mladšia dcéra bola v nemocnici nemohla som si na ňu vziať Očr lebo som ju reálne nemala doma ale bolo treba ostať so staršou tak som vzala dovolenky aby nebola doma sama. Paragrafy som vzala takisto kvôli zdravotným dôvodom. 2x som bola toho roku na gyn zákrok. Kontroly plus 2x na pohotovosti kvôli nečakaným bolestiam až tam som sa dozvedela ze zákrok urobili zle. A nie nemôžem pn lebo klesnem s výplatou a to si dovoliť tiež nemôžem
@anonym_autor aj u nás je to takto, to je taký slovenský folklór podľa mňa… ja to neriešim, idem tam raz za 3 mesiace, tiež sa mi nechce cestovať cez pol republiky po celom týždni v robote. A naši neprídu, majú kopec výhovoriek vždy. Občas mama poznamená, že sme tam dlho nikto z deti neboli. Ignorujem to. Je dospela osoba, ked s niečím nie je spokojná, nech to zmení. Ja ju pozývam na babskú jazdu, na víkend spolu aj s vnúčatami, na trhy, na výlet… nemá záujem.
@mane01 a to je ďalšia vec, minulý rok sa zišli na vianoce babka mama sestra jej priateľ teta s mužom a nezavolali ma. Mala som voľno došla by som. Keď som rok predtým organizovala posedenie u mňa prišli až po pár dňoch aj to len mama a sestra. Na hodinu. V daný deň to boli samé výhovorky prečo sa nedá, akú motiváciu potom mam chodiť a držať zodpovednosť za vzťahy keď sa snažím volám ich a neprídu a nezáleží im na tom, mam pocit ze odkedy zomrel ocko som úplne odstrihnuta 😔 nebol dokonalý ale aspoň ten pocit ze vôbec existujem.. Nikdy by ma s deťmi nevynechal z vianočných osláv a aj keď pracoval a dochádzal našiel si čas a prišiel aj pomohol sťahovať.,,
A kde to budu tie deti cez sviatky ked mas ken jeden volny den?
@kitycat to ešte doriešené nemám
aj vy budete mať síce staršie deti ale aj viac rokov - a potom uvidíte ako budete unavené… len tak pekne učte deti, že nie deti majú chodiť za staršími…
Máte očividne vzťahy na nič tak by ma vôbec nezaujímali ich výlevy, vedia kde bývam a môžu prísť kedy im to vyhovuje.
Ja ta chapem. Tiez som matka samozivitelka.
Cez tyzden sa clovek ide domov vyspat a vsetko rychlo rychlo.
Cez vikend som rada, ze si mozem v klude navarit, ale aj oddychnut. Volakedy rodina, susedia a podobne (v UK SA tomu hovori village) vychovavali deti. Dnes je vsetka ta starostlivost a mentalna zatazna zenach, matkach a ta stara generacie to nema kapacitu pochopit.
Ja som takto uz nebola cez dva roky u svokrovcov, dovolenku pouzivam na prazdniny, vacsinou polku tyzdna dovolenka a polku klub, lebo vsetky mame deti, tak aby to bolo spravodlive.
V lete ked som mala dovolenku, tak mi tiez bolo vycitane, ze ma uz cast rodiny nevidela. Tak som I'm s kludom anglicana povedala, ze aj ja mam narok na oddych.
Nikto mi Tu s nicim nepomaha, ked prisli, tak akurat pridali robotu, tak mi nebudu urcovat ako zakonom stanovenym odpocinkom budeme nakladat.
Nuž, ak je záujem stretávať sa, ostáva ti jedine sadnúť si s každou a zaviesť nejaké nové zvyky, ktoré budete naozaj aj dodržiavať.
Mama pracuje na zmeny, čiže s časom bude na tom predpokladám podobne ako ty. Babka má koľko rokov? Zdravotne je na tom dobre?
Mám to podobne.Ak chcú vidieť deti nech prídu.Ak nie nevadí ale prečo by som ja s malými deťmi mala furt chodiť na návštevy k druhým a oni sa vykašlú
Priatel by ta nemohol odviezt? Ved to nie je daleko. Mala som rodinu ovela dalej a chodili sme s detmi vzdy, ako sa dalo. Boli to krasne spolocne casy a som rada, ze som to povedala mojej mame, kym este zila. Ako rada by som isla za nou... Nikdy som neriesila kto a kolkokrat, bolo to prirodzene. Mama tiez robila na smeny v zdravotnictve, tak logicky menej casto cestovala k nam.
@janinah ako vies, ze ma 30dni dovolenky? Lebo zo zakona len 25. A pri detoch, ktorym treba vykryt prazdniny a sople, sa to rozkotula ako nic.
Nemoze sa niekto stazovat, ze sa vidime malo, ked z jeho strany je nulova snaha a jedine co vie je fnukat a vycitat.
Moji rodicia tiez zacinaju mat tieto dochodcovske maniere, ze sa neviem ozvat, ale takisto maju telefony, internet (mame to dokonca platim), ziju aktivne, ale rovnako ako som sa ja neozvala dva tyzdne, tak sa neozvali ani oni, tak neexistuje, ze to je len moja chyba. A to sa nikdy nestalo, ze by som im nezdvihla telefon, nezavolala spat, neodpovedala na spravu, neurobila si cas.
@anonym_autor cas by som si nasla, ale nech sa aj druha strana snazi. Nie ze kazde volno ty budes cestovat raz k jednej, raz k druhej. Dohodnite sa, kedy sa stretnete vsetci u babky alebo inokedy zas u teba. Normalne ich pozvi, ak sa budu vyhovarat, tak im nastav zrkadlo - ze tak ako je to nepohodlne pre nich, tak je to aj pre teba.
@janinah fakt sprostý komentár. Prd vieš o tom kde šla moja dovolenka. Všetko šlo viac menej na zdravotné veci. Mladšia dcéra bola v nemocnici nemohla som si na ňu vziať Očr lebo som ju reálne nemala doma ale bolo treba ostať so staršou tak som vzala dovolenky aby nebola doma sama. Paragrafy som vzala takisto kvôli zdravotným dôvodom. 2x som bola toho roku na gyn zákrok. Kontroly plus 2x na pohotovosti kvôli nečakaným bolestiam až tam som sa dozvedela ze zákrok urobili zle. A nie nemôžem pn lebo klesnem s výplatou a to si dovoliť tiež nemôžem
@anonym_autor tak stale som sa nedozvedela kolkokrat za posledny rok si bola ty u nich? Moj komentar je sprosty,lebo sa na toto opytam? Nemozes isť,lebo vzdy nieco,je tvoje rozhodnutie,ze nejdes na PN ani ocr,ale riesiš to dovolenkou.Nechodia oni k tebe ale ani ty k nim,takze vybavené.Ale aby som odpovedala na zakladnu otazku...kto za kym by mal chodiť...ten kto chce si vzdy najde spósob ako isť,ten kto nechce si vzdy najde dovod ako neísť.U vas je to tak ako je,to nie je moja vina.Ja nevinim aj u vas tu ci onu stranu,mne su vase vztahy ukradnute.Ja som len chcela vedieť ci si aspon raz im tie ich navstevy hoc obcasné aj vrátila.
ty si mladá žena a máš diagnózy. Myslíš že babka je bez diagnóz? Neviem odhadnúť ako je na tom tvoja mama čo sa týka zdravia , ale po istom veku sa na ľudí lepí už diagnóza za diagnózou.
aj vy budete mať síce staršie deti ale aj viac rokov - a potom uvidíte ako budete unavené… len tak pekne učte deti, že nie deti majú chodiť za staršími…
@biba_18 vek s tým nič nemá, môj muž ma rodičov o 20 rokov starších ako sú moji a ti nemajú problém prísť k nám, a to sú fakt okolo osemdesiatky. Chápu, že máme deti, prácu, 25 dni do roka volno, ktoré treba venovať najmä deťom ešte. Tak prídu oni. Moji ani nebývajú tak ďaleko, sú oveľa mladší a aj keď ma v našom meste mama lekára, tak radšej vstáva o 4:00, akoby mala prísť deň vopred, stráviť u nás večer a ráno pohodlne išla k lekárovi. Ja to beriem tak, kde niet vôle, niet ani cesty. A dúfam, že keď budem stará, nebudem vydierať vlastne deti aby ma prišli pozrieť.
@mane01 a že rodičia tvojho muža nemajú problém znamená že iní nemajú alebo ako mám tomu rozumieť? moja mama 80 - a veru už necestuje. ani moja stará mama necestovala vo vyššom veku. a tvoja mama ak by mala prespať u vás - nie každý rád spí v cudzej posteli - a koľkí mladší to tak majú!
a presne o tej vôli si to zapamataj - prečo niečo robíš tak ako robíš, prípadne nerobíš 😉
Jak naši. Tí síce nemají žiadne výhovorky ale svoju teóriu - deti majú chodiť za rodičmi a nie naopak. 🙄 deti majú volať rodičom a nie naopak. 🙏 nemali by sa tie vzťahy budovať navzájom? Aj ked boli moje netere malé - ony majú chodiť ich navštevovať ako starých rodičov a nie naopak. Ano take malé 3ročné decko si samo vybuduje ten vzťah so starým rodičom. Ja sa snazim chodiť raz do tyzdna, to ale uz moj otec ofrflal ze to je málo🙄 si myslí že ja budem kvoli nemu utekať hneď z roboty.
@anonym_autor Ahoj autorka, myslim, ze aspon babku pozriet, ktora je len 40km by ste obcas mohli, to by aj deti mohli cestu vlakom/busom zvladnut. Co sa tyka maminy, neviem kolko ma rokov, ale pokial je este zdrava, vladze, tak nevidim dovod preco by nemohla prist, zvlast ked vie, aky tazky rok mas za sebou zdravotne s detmi. Pripadne na striedacku. Nehovorim,ze sa musite vidat kazdy tyzden, ale dajme tomu jeden mesiac ona, jeden mesiac ty+deti. Alebo mamina 2x, vy raz, ale to samozrejme idealne podla dohody. Vobec niesom zastanca toho,ze deti maju len za rodicmi chodit...pride mi to hrozne zastarale zmyslanie...pretoze pokial je rodic zdravy a pri sile, nie je dovod,aby si nespravil vylet, vsetko je to o tom ci sa chce alebo nie. Moja mamina bude mat 67, ma obcasne horsiu chodzu (zdrav.problem), ale napriek tomu chce ku mne prist, ze aspon zmeni lokal, no nevyhovorim jej to a vzdy to pekne zvladne.Ide pomalicky, ale ide, ide aj ked ma lepsie dni ked ju nic neboli. A chodim k nej aj ja. Vobec to neberie tak kym vladze,ze len deti k nej. Dokonca jej take prechadzky tam kde byva prospievaju a preto chce aj dalej prist ku mne. Takze vsetko je o dohode-komunikacii, zdravotne ako sa na to clovek citi, ci ozaj chce a nie tie zastarale sposoby,ze kto ku komu ma alebo nema chodit.
@biba_18 také niečo napadlo aj mňa,že ako to vnimaju deti .Neviem si to ani predstaviť keďže deti ľúbia a chcú chodiť k babke a dedkovi .Nechcem uraziť autorku ale my denne točím okolo 40 km a niekedy aj 2x za deň .
@anonym_autor tvoj frajer nema auto? ziadna tvoja kamoska nema auto, aby vas zaviezli? vsak 40-70 km to je nic.takuto vzialenost ludia otacaju neraz aj denne za pracou. poznam nie jednu mladu rodinu, co cestuju za rodicmi z BA do KE 2x mesacne. ty mas len miliardu vyhovoriek. raz rano sa zobudis a nebude ani babka, ani mama a nebude za kym ist. a potom sa dalsie rano zobudis, deti budes mat odstahovane a budes im rovnako vycitat, ze si nevedia najst cas, aby ta prisli pozriet. deti ucime svojimi vlastnymi skutkami.
@anonym_0b12d1 presne skôr o to ide ze ta zodpovednosť za nastrbene vzťahy je vždy na mne. Mám priateľa (nežijeme spolu) ale tiež nechápe prečo nikto za nami nechodí prečo ja stále musím chodiť ze mu to nedáva zmysel. Zvlášť keď mama napríklad nemá problém ísť za sestrou do zahraničia a tuná áno. Keď neprídem ja tak neprídu vôbec resp tak ako som písala v úvode ale vinná som ja.
@anonym_autor je to smutne, chapem tvoju situaciu. Robil by som presne ako ty. Mame urcite je lahsie prist ako Ty nabalit deti. Mas ovela viac starosti, ovela menej volneho casum ja by som na tvojom mieste aj velmi privital taku pomoc , ze pride postrazit deti kym by som ja mohol aspon raz za cas vypadnut von s kamaratmi ci s priatelkou. Auto by som nekupil ked na bezny zivot nepotrebujem , tisice eur za rok.
@anonym_autor Vlaky, autobusy tam nejazdia? 40, 70 km je úplne nič. To každý víkend tak niekam cestujem a deťmi verejnou dopravou. Nehovorím, že máš chodiť každý víkend, ale zbytočne z toho robíš drámu.
@abbey1 presne, vsak to je hodka cesty, niektori cestuju cez celu republiku stale 🤦
My sa striedame. S tym rozdielom, ze vsetci mame auto, takze je to cestovanie lahsie pre nas. Vzdy sa ide tam kde ma niekto sviatok a pomedzi to chodime na striedacku na navstevy alebo zrovna tam kde je nejaka akcia a chceme sa ist pozriet. Ale napr so sestrou som sa tiez nevidela od leta par mesiacov lebo sme sa nevedeli stretnut s volnom. Inak sa aj s nasimi vidame tak raz do mesiaca, mame to dve hodiny cesty. Mamina vie k nam zajst aj autobusom a ja som s jednym dietatom chodila tiez autobusom potom s dvomi uz autom a posledne doby ked boli starsi tak aj vlakom aby mali zazitok. A pre udrzanie vztahov sme kazdy den v kontakto mame skupinu rodinnu kde si piseme a posielame fotky, volame si. Ono tazko sa to da zladit ked este pracujeme viac menej vsetci plus kruzky a ine aktivity ale snazime sa vsetci nastastie. Drzim palce aby ste to vyriesili ♥️
@janinah odkedy je 30 dní dovolenky ? Ak teda nepracuje v štátnej sfére.
Po ďalšie ,rataj cca 10 dní celozavodna ,10 dní cca Vianoce a ostane ti 5 dní ktoré ani nevieš kde a kedy minies.
Po ďalšie písala že je na všetko sama má len priateľa ,nie manžela .
Ja mám rodičov 1 km ja som tam nebol 2 roky ,ja pracujem oni už sú na dôchodku ,ja mám malu farmu ,8 km od domu ,voľby čas trávim tam ,robím ,staviam ,+ doma stále robota ,takze neriešim ,starý rodičia či už moji či manželky boli u nás len jeden krát ,tiež neriešim , kto chce príde kto nie nie ale aby som ja skákal s práce do práce a keď už mám chvíľu voľno aby som chodil po návšteve? To isto nie

Vsak si prenajmi auto na dva dni a chod
Starú mať by som chodila ja pozerať,určite sa jej už ťažko cestuje a mama môže občas prísť