icon

Ktorý vzťah má mať prioritu: dieťa alebo manžel?

8. dec 2024

Uvažujeme s kamarátkou, ktorý vzťah má prioritu. Nevieme sa zhodnúť. Podľa mňa na prvom mieste by mal byť manžel/parner a potom až dieťa. Podľa nej je na prvom mieste dieťa a potom manžel. Ako je to u vás?

Strana
z5
miadi
8. dec 2024

P.S ked ti poviem ze jedina 100% istota je ze kazdy raz zomrie .. za mna som len realista a ty sa budes pytat preco som negativna ci sa bojim smrti ze co to mam za zivot ked Myslim na smrt 😜bud rada ze mas kamosku bud za nu vdacna a nehadaj sa pre blbosti snou Lebo ani ona to nemusi vydrzat vecne.

autor
8. dec 2024

@miadi inak nedá mi keď už sa hrám na toho tvojho psychológa tato tvoja veta: Ked to Musis vediet vztahy som koncila Ja ked nefungovali . Takze Ja som pre teba ten odkopavac a Moj muz sa teraz trasie .” Ta tvoja potreba presvedčiť ma, že ty si tá, čo dáva kopačky chlapom a teba nikto nemôže zraniť, svedčí z môjho pohľadu presne o tvojom strachu z opustenia. To ako keby si povedala, že ako by si niekto mohol dovoliť teba zraniť, keď predsa ty si tá čo má moc zraniť iných, tebe ublížiť nemôže nikto lebo ty si silná a rozumná žena. Tak len ešte raz zopakujem, nie je hanba byť zranená .

mili2016
8. dec 2024

Nehnevaj sa na mňa ale podľa mňa je to sprostá otázka ako môžeš porovnať a rozmýšľať ktorý vzťah je dôležitejší , keďže každý vzťah je iný. Iný vzťah - inú lásku cítiš k manželovi a iný vzťah - iná láska zase k dieťaťu. Dve rozdielne ,,veci,, sa predsa nedajú porovnávať.

sszuzu8
8. dec 2024

Dieťa je z tvojej krvi. Vždy bude. Manžel je "cudzí" nech sa deje čokoľvek dieťa bude mať vždy prednosť

sszuzu8
8. dec 2024

@xsuzannex dieta aj keď vyletí z hniezda vždy to bude kus matky. Nie je pravda ze muž ostane aj keď dieťa odíde. Väčšina mužov sa zbali pri prvej príležitosti

xsuzannex
8. dec 2024

@sszuzu8 toto asi nepatrilo mne. Pisala som to iste 😉

autor
8. dec 2024

@sszuzu8 a prečo sa zbalí väčšina mužov pri prvej príležitosti ? Nemôže to byť náhodou tým, že nikdy u nich partnerka nebola na prvom mieste a ani oni u nej?

stanislavicenka
8. dec 2024

@miadi aj to bol kompliment.
Ja sa nebavime o tom, ze zijem v neustalej neistote, ci partner so mnou ostane, zostarne, alebo nie. Tuto zalezitost snad kazdy vnima ako samozrejmost, ved manzelstvo sa uzatvara do smrti🙂. Toto nie su myienky, ktore mam kazdy den. Budem to riesit, ked to bude na programe. To je ako so smrtou, vies, ze je ista, ale nepremyslas nad tym kazdy den🙂

biba_18
8. dec 2024

@kikush182329 autorka veľmi dobre nepremýšľa, pretože nie každá žena je mladá a môže porodiť mužovi ďalšie dieťa… a možno by sa mohol sokrates spýtať aj tej ženy či by uprednostnila seba pred dieťaťom ako to urobil sokrates…

llull
8. dec 2024

No,prepac,vacsina ludi to tak ma,je to vseobecne zname. Ok,vsak to je to rvoja vec, kazdy sme iny.

llull
8. dec 2024

@kristiinaaa tak potom je to taky typ osobnosti
Ale ako citam jej odpovede, myslim si ze klame s tym ze ma dieta. Znie ako zalubena idealistka,prilis mlada a kratko vo vztahu, je to az take trapne...na co sa ja zapajam do tychto diskusii :D to asi len z nudy

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
alienkami
8. dec 2024

Muža treba zapojiť do starostlivosti o dieťa a popritom budovať vzťah(y) - ako s dieťaťom, tak s manželom. Netváriť sa, že prestal existovať lebo je tu dieťa. To robí veľa žien. Jasné, mnohí chlapi sú (aspoň na začiatku) radi, že sa nemusia o nič starať... ale potom si uvedomia, že sú na druhej koľaji a už to ide z kopca.
Ja netvrdím, že chlap má byť niekde na piedestáli a dieťa má byť odsunuté. Ale na vzťahu s dieťaťom sa pracuje akosi jednoduchšie práve preto, že je to "krv z našej krvi" a "my sme si ho donosili" a "je našou súčasťou"... zato vybudovať a udržať vzťah s chlapom to je iná kategória. Preto si to vyžaduje viac práce a pozornosti.

beata_k
8. dec 2024

Autorka, len tak mimochodom. Pytala si sa muza, ci si aj ty jeho zivotna priotita pred dietatom? Mozno budes nemilo prekvapena ked zistis, ze on to tak nema. Ze pre neho je krv viac nez voda.

marianarem
8. dec 2024

Tak za normalnych okolnosti si tuto otazku vobec netreba klast. Kazdy vztah je uplne iny. Ale stava sa v mnohych rodinach, ze napr. chlap zacne pit, alebo sa inak zopsuje a dieta tym zacne trpiet. Myslim, ze napriklad v takomto pripade sa naozaj ukaze, kto je dolezitejsi. U mna by urcite dostalo prednost dieta a muz, ak by to odmietal riesit, by isiel. Vela zien si ale aj v takejto situacii vybera chlapa a zostavaju s nim. Aj ked dieta trpi. Ty by si sa rozhodla ako? Viem, ze si myslis, ze tvojmu sa to stat nemoze, ale v diskusii na zamyslenie sa moze aj hypotetizovat.

ajko2011
8. dec 2024

Za mňa jednoznačne moje deti 🫶

maryetta
8. dec 2024

Jedno je vztah. Druhe je láska a starostlivost.
Manzel je ten ktoreho som si vybrala.
Dieta je tu. Ktore ma potrebuje. Moju lasku i starostlivost. Pre mna je toto ale uplne neporovnatelne. Lebo vsetkych ich lubim "inym" sposobom.
Ja ale verim ze ked deti budu dospele a "pustime" ich do sveta. Kedy budu zit svoj zivot...ze tu sice bude navzdy ich mama. Ale tiez ze budu mat milujuceho partnera... a ja budem mat tu toho svojho manzela stale nech deti budu kdekolvek.
Takze urcit si prioritu kto je dolezitejsi je u mna nevyriesitelne 😂 lebo sme komplet rodina. Ako dom nepostavis bez zakladov. Ako dom bez strechy je neuplny dom. Tak aj toto. Kazdy ma svoje miesto ❤️

culienka
8. dec 2024

V prvom rade sa treba postarať o dieťa a potom je na prvom mieste manžel 😍

andrea2667
9. dec 2024

Čo bolo skôr, vajce či sliepka?

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
ema22270
10. dec 2024

Mal by to byt partner, manzel ten prvy, ale v realite sa to podla mna neda, cize by som povedala na rovnakej urovni - a deti do urciteho veku maju prednost urcite.

bystrozraky
10. dec 2024

To je nespravna otazka. Na prvom mieste je spravne vyvazenie priorit medzi teba, vase dieta a tvojho manzela a tiez ostatnych clenov rodiny. Proste v niektrych oblastiach bude mat dieta prioritu, v niektorych ty a v niektorych manzel. Tak aby boli vsetci co najststnejsi. Nikto nemoze mat absolutnu prioritu...ved co sa potom to dieta nauci? Ked pride do vztahu, bude si mysliet, ze ma mat najvyzsiu prioritu a tak to ma byt(ok - v laske ma mat prioritu...aj ked tam by som nerad pisal o priorite). Potom tu vidim smutne prispevky co maju takych partnerov. Hlavne nezabudaj na seba a chodte obaja spolu s mazelom vasemu dietatu prikladom. Neboj sa deti sa ucia o vztahoch co vidia a nie co im hovorite 🙂 Prajem pekny vecer, plny usmevov ;)

culienka
11. dec 2024

V ideálnom svete by mal byť vzťah s partnerom najdôležitejší. Deti si pôvodne nerobime na to aby nám boli partnermi. O deti sa treba hlavne starať, vytvoriť im co najlepšie podmienky, aby mohli vyrásť a stali sa z nich zdraví dospelí ľudia, ktorí majú dobrý vzťah k sebe aj k ostatným. Myslím si ze pre deti môže byt prospešné keď vidia zdravý partnerský vzťah. Môže ich to inšpirovať. Ak je partner normálny, stará sa o rodinu a o deti nevidím dôvod prečo uprednostňovať deti. Taky by si určite na úkor deti nevyzadoval pozornosť. Ale ak je to hnup, no tak takeho by isto nikto nemal stavať pred deti.

Strana
z5