Ľudia v okolí ma deptajú kvôli výberu povolania
Ahojte.
Mozno trochu netradicna otazka, ale nemam to s kym prebrat a mozno sa tu najde niekto, kto riesil nieco podobne alebo mi na to ponukne iny pohlad.
Vec sa ma tak, ze som uz vystudovala jednu VS, v ktorej som sa ale nenasla a tak som zacala v 25ke studovat medicinu s tym, ze by som sa chcela venovat detskej psychiatrii. Co ma vsak celkom depta je, aky nazor maju ludia na to, ked im poviem, co chcem robit. Uplne podcenuju tento odbor, vraj naco budem 6 rokov studovat, aby som robila nieco taketo „slabe”, mam si vybrat nieco poriadne, kde budem aj nieco robit. Najskor som to absolutne neriesila, ale casom, tym, ze som sla studovat neskor a skolu si platim, ma tieto nazory deptaju este viac, az tak, ze sa zamyslam nad tym, ze maju pravdu.
Myslite si aj vy, ze je „zbytocne” v mojom pripade 6 rokov studovat a potom robit psychiatriu?
@karolinakr Nie.
Držím ti palce, vybrala si si skvelo, nenechaj sa odradiť.
Ako inak to je vlastne ? Každý lekár študuje 6r všeobecné lekárstvo a potom si vyberá ak nechce byť všeobecny lekár odbor a študuje ďalej ? Ďalšie roky ?
Zaujimave, psychiater potrebuje psychiatra lebo ju “ sikanuje “ okolie. A ja som si myslela, ze vy si viete poradit so vsetkym a mate vsetko usporiadne. Ako chces vysetrovat deti, ked ta zlozi kritika okolia kvoli tomu, ze chces vysetrovat deti? Ked ich budes vysetrovat budes premyslat nad tym ci robis poriadnu pracu? Ci si to mala studovat? Ci to ma zmysel? Ci to chces vobec robit? O takomto povolani musis byt 1000% presvedcena, pretoze je to velka zodpovednost, takze ak uz teraz mas pochybnosti tak neviem neviem ci si na to vhodny adept. Bez urazky, nechcem sa ta ani dorknut ani ta urazit.
To su taki ludia co v telke vidia v americkych filmoch sediet psychiatra v gaučíku ako len počúva a pokyvkáva hlavou... taki nemaju ani šajnu. Zbytocne vysvetlovat, nech idu namiesto toho tiez robit nieco poriadne. Prajem vela uspechov.
Pedopsychiatrov potrebuje nasa krajina ako sol, je ich zalostne malo. Nerozumiem, preco ti to ti ludia hovoria a co je podla nich “silne” povolanie. Si dospela, nenechaj si rozpravat do svojich rozhodnuti. Hadam vies a citis, kam ta to taha a co ta bude pracovne naplnat. Ty budes tu pracu vykonavat, nie oni. Vies si predstavit, ze budes cely zivot robit nieco, co ta bude otravovat len preto, lebo niekto povedal, ze je to “silne” povolanie. Oni to skor podla mna myslia tak, ze je to velka strata casu a penazi uz v tomto veku - nevies popri skole pracovat, lebo medicina sa neda studovat externe, teda za 6 rokov ta to vyjde dost draho. Tuto stranku si si snad vopred premyslela a si s tym ok.
Nepozeraj na ludi... Si dospela, sikovna, uzasna... Rob to co ta tesi... Pretoze robit nieco co nas netesi, pretoze to druhi chceli?
Lahka odzbrojujuca odpoved na tvoju otazku, ktoru im mozes dat, je to, ze chces zachranovat ludske zivoty deti, a chces im pomahat, preniest sa cez tazke casy, na ktore bez teba nemaji silu ich zvladat.... Takze skveleee a vzdy hlad na seba. Pretoze Boh, ti daroval, zivot aby si pomahala a robila dobre. A tymto spravis nesmierne vela dobra♥️
Nenechaj sa zdeptat, je to Tvoj výber, Tvoja práca. Mne nikto do výberu nehovoril q ani ja sa nesnazim hodnotiť výber iných, nechapem takýchto ľudí ..
@chadkroeger ja som síce študovala logo ako bezdetna, ale mala som spoluziacky, ktoré to mali inak, takze nikdy nie je neskoro 🙂
@evinqua no som z HE neviem si to predstaviť študovať denne 🙂 a ako sa vám štúdium páčilo? Ktorý predmet bol pre vás najťažší?
@chadkroeger všetko bolo super,najmä veľa praxe, dnes to už je trochu ťažšie keďže si prax hľadajú študenti aj sami. Najťažšia bola lingvistika;)
Wooow máš môj mega obdiv! Držím ti veľmi palce, aby si štúdium ukončila a spravila atestácie a živila sa tým, čo ťa baví. Netuším, čo je na detskej psychiatrii "slabé" 🤷. A okrem toho zameranie sa určuje až po štúdiu, musia mať voľné miesto, atď atp. Sesternica chcela byť chirurg a robiť v nejakom súkromnom centre plastické operácie, keď začala štúdium (lebo to dobre sype peniažky). Napokon je orl 😁. Takže asi tak... 😉. Uvidíš po štúdiu a ak ťa to stále bude ťahať na detskú psychiatriu, tak choď do toho.
A načo im to už teraz vešať na nos? Nechápem, veď študuj a oni nech sa starajú o seba, ešte si ani poriadne nezačala školu...
Urcite sa nedaj odradit a studuj dalej. Dnesna doba ti vyprodukuje dostatocne mnozstvo pacientov. Nebudes ani stihat👍🏻 O pracu budes mat postarane…

@karolinakr Domov.