icon

Ľudia v okolí ma deptajú kvôli výberu povolania

10. okt 2023

Ahojte.
Mozno trochu netradicna otazka, ale nemam to s kym prebrat a mozno sa tu najde niekto, kto riesil nieco podobne alebo mi na to ponukne iny pohlad.
Vec sa ma tak, ze som uz vystudovala jednu VS, v ktorej som sa ale nenasla a tak som zacala v 25ke studovat medicinu s tym, ze by som sa chcela venovat detskej psychiatrii. Co ma vsak celkom depta je, aky nazor maju ludia na to, ked im poviem, co chcem robit. Uplne podcenuju tento odbor, vraj naco budem 6 rokov studovat, aby som robila nieco taketo „slabe”, mam si vybrat nieco poriadne, kde budem aj nieco robit. Najskor som to absolutne neriesila, ale casom, tym, ze som sla studovat neskor a skolu si platim, ma tieto nazory deptaju este viac, az tak, ze sa zamyslam nad tym, ze maju pravdu.
Myslite si aj vy, ze je „zbytocne” v mojom pripade 6 rokov studovat a potom robit psychiatriu?

jakubrianka
10. okt 2023

Ruky nohy ti budú raz bozkávať, ak im zoberieš do liečby ich dieťa keď to budú potrebovať. Detských psychiatrov je žalostne málo, doba je ťažká a chorých deti pribúda. Deti veľmi potrebujú motivovaných a odhodlaných ľudí ako si ty 🥰.

Aj mnohí ďalší sa dali na medicínu neskoršie, niektorí šli po medicíne robiť niečo úplne iné, lebo v nemocnici ich nezobrali na odbor, ktorý chceli robiť a po rokoch sa vrátili, keď im to bolo umožnené.
Neexistuje len jedna správna cesta, ale existuje unikátna a jedinečná pre každého z nás. V tomto je život podľa mňa zaujímavý, že každý má tú cestu za cieľom inú, čo ho obohatí v konci ako človeka.
Študovať vo vyššom veku tak ťažký odbor je náročné, ale ak si sa v tom naozaj našla, nedaj sa prosím odradiť. Ľudia, ktorí ťa ťahajú dole, namiesto povzbudenia, si nezaslúžia viac tvoju pozornosť. Držím ti palce 💪.

tiezjedna
10. okt 2023

videla si dnešný dokument na ČT? Ak nie, odporúčam pozrieť. Hlavne všetkým tým "múdrym"... https://www.ceskatelevize.cz/porady/15422105201...

estellas
10. okt 2023

Detská psychiatria je momentálne veľmi žiadaný odbor. Týchto ľudí je nedostatok. Nenechaj sa odradiť okolím, že to nemá zmysel.
Samozrejme že to má zmysel, tvojou prácou môžeš pomôcť ľuďom. Možno to pre tvoju rodinu nebude mať zmysel. Ale pre tvojich pacientov to bude mať zmysel. Bude to pre nich znamenať veľa.

sss777
10. okt 2023

Ja skúsim z vlastnej skúsenosti. Medicína je NÁDHERNÁ. Nádherná tým, že máš možnosť rozprávať sa s ľuďmi, že ti zveria svoje najtajnejšie ťažkosti, že ti často porozprávajú príbehy zo života a tým, že máš možnosť veľa vecí zmeniť. Svojim prístupom, diagnostickým postupom, liečbou.
Môj odbor je skôr invazívny, ale ako lekár sa hlboko skláňam pred kolegami psychiatrami, ktorí musia hlavne počúvať, analyzovať a chápať. A tí, ktorí pracujú s tými najzraniteľnejšími, to majú ešte ťažšie, ale zároveň krajšie.
Ani náhodou sa nenechaj odradiť!
Ešte raz, medicína je nádherná, ja mám vždy pri príchode do práce zimomriavky radosti a som stále vďačná za to, že ma Boh/osud/čokoľvek zavial práve sem.
Držím palce!

ivangeline
11. okt 2023

Za mna..su aj lepsie odbory a tiez nedostatkove. Napr detska neurologia.

biankaaaa
11. okt 2023

Úprimne ťa ako vyštudovaná psychologička prosím, aby si si šla za svojím cieľom, lebo detských psychiatrov na Slovensku potrebujeme ako soľ 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

rusalinka
11. okt 2023

Hm... neviem si asi predstaviť zveriť svoje dieťa niekomu, koho deptá názor ostatných. Tak buď si stoj za svojím a choď do toho naplno, alebo si nájdi niečo, z čoho zdeptaná- lebo sa to ostatným nepáči - nebudeš.

kukuk29
11. okt 2023

Nedaj sa zdeptat.Staci im povedat ze mozu ist studovat a vybrat si odbor podla seba a basta 😉

kvetinka75
11. okt 2023

@rusalinka teiž ma toto trošku zarazilo. Človek, ktorý chce niečo také študovať, by mal byť predsa len trošku nad vecou, ako sa hovorí. A psychicky silný

ndrag
11. okt 2023

To co mas za okolie, ze detsku psychiatriu beru ako nieco "slabe"? Odosobni sa od takych reci. Zjavne o tom nic nevedia, hlavne, ze musia vyjadrit nazor aj ked je hlupy :D.

luccija
11. okt 2023

Výborný výber...čo to je za ľudí čo majú taký názor?rodina, kamaráti?detských psychiatrov je akútny nedostatok

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
danica2711
11. okt 2023

preruš kontakt s debilmi. Vybrala si si náročný a veľmi potrebný odbor, vydrž a nedaj sa znechutiť

ivuska444
11. okt 2023

Nemyslím si, že je to zbytočne, obdivujem ťa, že si s na to dala, určite je to dosť ťažký odbor, a detských psychiatrov je málo, určite budeš mať pacientov, veď všade hovoria ako zle sú na deti po psychickej stránke. Nevšímaj si reči, držím palce v štúdiu.

mamutka
11. okt 2023

Keď niekto povie, že toto je slabé a nepotrebné, je to bud debil, alebo človek čo dávno nevychovával deti, nepohybuje sa medzi deťmi a nevidí, koľko majú problémov. Názory debilov ta nemusia zaujímať, aj kvôli ľudom ako sú oni razie počet detských pacientov. Názory druhej skupiny ber s rezervou. Len pekne študuj, dobrých detských psychológov nie je nikdy dosť. Hlavne v týchto časoch kua, vojny, zemetrasenie, rozvody, šikana, sociálne neistoty, nedostatok kvalitných učiteľov, tlak kvôli oblečeniu, výzoru, hmotnosti, povolaniu rodičov ….. už vazne hrabe ľudom, keď povedia že toto povolanie nemá význam? Naozaj tu žije toľko bezcitných primitivov?

lucky_k
11. okt 2023

Máš môj obdiv, pre mňa výborný výber a určite veľmi potrebná oblasť pomoci...

terez24
11. okt 2023

Ahoj! Držím Ti silno palce, aby si štúdium zvládla! Vyrábala si si náročný, ale tak potrebný (a krásny) odbor! Keď som končila gymnázium, veľmi som túžila ísť na psychológiu. Okolie má od tohto štúdia veľmi odhováralo. Vtedy som bola ešte nezrela a veľmi som dávala na názory druhých, nevedela som si stáť za svojím... Nechala som sa odhovoriť. Teraz mám 35 a doteraz ľutujem, že som neštudovala psychológiu. Stále ma to tam ťahá a aj prácu mám takú, ktorou sa k tomuto odboru približujem. Už mi vŕta v hlave, či teraz začať študovať (3 deti, konečne som po materských začala naplno pracovať)... Veľa šťastia!

owecka
11. okt 2023

Napis spravu, myslim, ze my dve mame vela spolocneho 🙂

pochod
11. okt 2023

Tak to musia mega úspešní minimalne chirurgovia co ta kvôli takemu výberu povolania dojebavaju. Kašli na nich a chod si za svojim cieľom

kamatopo
12. okt 2023

Ľudia v tvojom okolí asi nikdy neriešili problém čo sa týka dieťaťa a psychiatrie inak by nemali takýto obmedzený pohľad. Ja ako matka ti napíšem len toľko ,dochádzala som 40 km k detskému psychiatrovi čo ich je tak málo v okolí. Som rada že to bolo len skrz integráciu a nie s niečím ťažším ako som tam mohla vidiet. Liečiť telo je ťažká vec ,ale liečiť dušu a ešte detskú je mega náročné. Drž sa a dúfam že dostudujes a budeš pomáhať deťom a aj rodičom. ❤️

siska53
12. okt 2023

Nie! Prave detski psychiatri velmi chybaju!

rol76
12. okt 2023

Psychiatrov je málo, a chorých pribúda, ja si myslím, že pokračuj, spln svoj sen. 🤗

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
rorino
12. okt 2023

Chces študovať psychológiu a necháš sa deptat rečami?

rol76
13. okt 2023

@karolinakr Už mám nový, a dobre fungujúci vzťah, len som o tom ešte nechcel písať. Takže je všetko ok 🤗

valeria_h
13. okt 2023

Mňa docela zaráža, koľko ľudí sa nechá deptať okolím alebo názormi druhých ľudí. Veď čo je Ťa do toho, kto si čo myslí? Rob to, čo robiť chceš a nerieš okolie. Okolie si dôvod na kritiku vždy nájde. Ja pracujem v sociálnej oblasti a tiež sa ľudia čudujú, že prečo s takými ľuďmi pracujem, dokonca jeden pán mi prial, aby ma bodli nožom. Veľa šťastia a úspechov ❤️

breznica
13. okt 2023

@chadkroeger klinických logopedov je strašne málo, mám syna s DMO a dostať sa ku kvalitnej logopedičke je sci-fi.
Rovnako autorka- detská psychiatra je potrebná ako soľ, keďže sa 13 rokov pohybujem v komunite postihnutých detí, viem,čo to obnáša, aj keď bohužiaľ si to stále väčšina ľudí mýli so psychológiou. Držím ti palce,verím, že keď sa niekto pre štúdium tak náročnej vedy rozhodne, bude to preňho poslanie,nie len zamestnanie

vesimelonimarsista
13. okt 2023

Ked vsetci tito ludia zistia, ze pre svoje ratolesti potrebuju psychiatra, zmenia nazor. Kasli na blbe reci, chod si za svojim cielom.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
Autor odpoveď zmazal