Má babka radšej deti dcéry alebo nevesty?
Počula som názor, že ženy preferujú viac dcérine deti ako nevestine. Nevravím, že je to pravidlo alebo že ich úplne obchádzajú, ale že väčšia preferencia je na strane detí dcéry. Myslíte si, že je to častokrát pravda?
Babka má račej vnúčence tie , s ktorými je často od mala v kontakte, logicky s nimi má lepší vzťah ako k deťom ktoré ako maličké varovala minimum....vzťah k dieťaťu sa buduje od bábätka....
U nás to tak je. Ja som nevesta a naša dcéra pre babku takmer neexistuje. Pritom deti jej dcéry sú pre ňu všetko. Ako v rozprávke...
Mne raz jedna stará mama vysvetľovala, že sú jej bližšie dcérine deti, lebo ich mama- jej dcéra, mame dôveruje a naopak synove deti dosť brzdí nevesta, takže ona by chcela byť aj s nimi rovnako, ale nevesta stále rieši blbosti na rozdiel od dcéry.
No som teda rada, že svokra nemá dcéru 🤣 naše deti sú zatiaľ jej jediné vnúčatá, takže sú varení pečení u nich ❤️
Matka má väčšinou trošku bližšiì vzťah k dcére ako neveste a s tým ide v ruka v ruke aj trávenie viac času s vnúčatami.
Moja svokra má dvoch chlapcov teda má dve nevesty mňa a švagrinú.A dáva prednosť švagrinej lebo ona má dcéru.Stale jej pomáha a strazi dieťa.Ja mám syna a s ním nemá skoro žiadny vzťah.Trapi ma to že robí si rozdiely medzi vnúčatami.Ja som za aby každé dieťa bolo lubene rovnakým dielom.
Ono niekedy aj mozno neumyselne matka robi rozdiely medzi detmi. Jednemu viac druhemu menej jednemu to druhemu nie
Ale aj medzi vnucatami to byt moze. Mozno je to tym ze s niektorymi je castejsie-su na seba zvyknuti vsetci. Spravanie je ine. Ako ked niektote vnucata stretava menej casto a je tam aj isty odstup. Nevie ako sa zachovat. Ako reagovat v niektorych situaciach…
🤷🤷🤷v našej rodine nie😉
Babka ma radšej vnúčatá od obľúbeného dieťaťa, je jedno či syn alebo dcera. Ak nemá obľúbené dieta a má aj tak radšej od dcery, tak asi aj preto , že je jej bližšia povahovo názorovo ako nevesta .Véd s detmi je väčšinou prvé roky hlavne mama a ak u babky trávi viac času a viac s nou zdieľa život vnúčat, tak sú jej prirodzene bližšie.
Všetky názory dobré, rôznorodé, ale vidím, že asi to majú ženy častokrát ako ja, pred férovými babkami klobúk dole 🙂 Pýtala som sa, lebo keď mi to moja mamka spomenula ohľadom mojej svokry, tak sa mi tomu nechcelo až tak veriť, že určite nieee. Ale vidím to. Samozrejme, že sú si svokra so švagrinou bližšie, ale napríklad švagrina veľmi túžila po dievčatku, mala chlapčeka, až z toho plakala, ale samozrejme, že sa tešia, lebo nakoniec svokra vravela, že je lepšie mať chlapce (aby sa utešili). No a ja som mala dievčatko, ani som nemala žiadne preferencie, a svokra mi vravela, že "vy máte ale šťastie". Ako nie určite v zlom, ale určite by radšej dopriala také to spomínané šťastie dcére, nie mne. A keď je u nej dcéra, tak sa napríklad za dva-tri týždne neozve, ako sa majú naše deti. A keď zoberie maličkú na ruky a ona plače, tak sa ma svokra pýta, či mám slabé mlieko. Nie, mlieko nemám slabé, ale maličká na ňu nie je vôbec zvyknutá. Pritom bývame bližšie ako švagrina, dobre spolu vychádzame, len ma to ako mamu trochu mrzí. Stále som im kupovala na sviatky darčeky, ale švagrina nám nie, takže to už sa tiež skončilo. Až teraz som si to začala uvedomovať, nemám chuť k nim ísť ani počas sviatkov.... :( Ale ďakujem za všetky komentáre ❤️❤️❤️❤️❤️
To čo je… veľmi túžiť po dievčatku alebo chlapčekovi, hlavne nech je asi všetko v poriadku, nie? Toto som nikdy nepochopila, byť tak chorobne zaťažená na pohlavie dieťaťa, kvôli čomu, pre pána?
@katkami123 Ja tiež nie, samozrejme, že zdravie je základ, ale niektoré ženy to tak majú 🙂
Moja mama ma rovnako rada môjho syna aj dcéru nevesty (švagriny). Postará sa o každé vnúča keď je treba, bratovu dcérku strážila dokonca viackrát než nášho malého.
U svokry rozdiel vidím veľký. Tam sme síce dve nevesty, ale švagrinu ma svokra radšej než mňa (už sa viackrát takto vyjadrila) a tam keď so synom prídeme má stále problém, že nevie obsedieť na zadku, darčeky si nezaslúži lebo je zlý, za 4 roky ho ešte ani raz nepostrážila. A aj v darčekoch to vidieť, druhému vnúčaťu da peniaze vždy keď tam príde, nášmu povie, že on je chlapec jemu netreba 🤷♀️ ale teda najviac ma výtočí tým, že všetkým vysvetľuje ako malý neobsedi a stále niečo robí, aj napriek vysvetleniu, že ma ADHD si ide stále svoje. A potom to úplne zaklincuje, že to som musela v tehotenstve veľa cukru jest, tak je to moja chyba 😂😂
Áno je to tak, rovnako ako dievčatá viac inklinuju k otcovi a synovia k matke. Je to tak u každého? Samozrejme nie.
Nedá sa zovšeobecňovať nič.. avšak v rodine môjho muža to platí, hoci si myslím že svokra to nerobí náročky a moje deti rada ma, jednoducho nemá k nim vzťah taký ako k deťom od dcer..(tak ako v ich rodine platí, že s mamou si rozumejú prave tie dcéry, zatiaľ čo môj muž vraví že od detstva mal pocit že tam nezapadal)
Veľmi ma mrzí že to neviem ani porovnať aky vzťah by mali s mojou mamou, lebo zomrela už dávno.. ale keďže moja dcéra je kópia mojej mamy (doslova výzorom aj povahou, čím je staršia tým viac to vidno) myslím že s ňou by si dosť rozumeli.. rozdiel medzi mojou mamou a svokrou (a to fakt nemyslím ako kritiku svokry lebo rada ju mám, ale konštatujem skutočnosť) je ten že mama bola zväčša poslucháč, zatiaľ čo svokra je rozprávač..
Moja babka robila rozdiely vo vnucatach bohužiaľ 🤷♀️
Áno, myslím,že je to pravda. Aj v mojom okolí má starká bližší vzťah k vnúčatám od dcéry.
Toto je o povahe rodiča . Potom o tom ktoré vnúča je ako vzdialené. Moja starká bola zlatá žena. Mala štyri deti a môžem povedať,že vždy bola spravodlivá voči nám. Pravdaže tie čo prišli na návštevu boli v tú chvíľu vzácnejšie. No my sme ju mali doma a viac sme si ju užili...
Vždy som si myslela ze je to blbosť, až kým svagrina nemala dieťa. Dovtedy svokra naše dieťa rozmaznávala, hyckala ( až som zurila neraz), dokázala 3x denne volať ako sa ma a co robí.
Keď malo naše dieťa 5 narodilo sa aj svagrine a od vtedy naše pre svokrovcov existuje tak 2x ročne.. ( Keď je svagrina na dovolenke, alebo niekde mimo).
Mladsie neexistuje vôbec, ani meno mu nevedia správne povedať. Mne je to jedno, ale dcéra to už vníma a všimla si ten rozdiel. Minuloročnú veľkú noc keď si ani nevšimli ze tam je už odmieta k nim chodiť 🤷♀️
Ja myslím, že naši majú všetky vnúčatá radi rovnako...ale rozdiel je v tom, že ja so všetkým ako dcéra skôr idem za mamou, kdežto moja švagriná so všetkým ide zas skôr za svojou mamou...to znamená, že aj čo sa detí týka vie moja mama toho asi viac o mojich deťoch ako o deťoch švagrinej 😄neviem či ste ma pochopili...asi iba tu je taký väčší rozdiel..😊
Do tejto debaty sa zapojim,ale trosku z ineho uhla,pre mna nepochopitelneho. Svokra mi vravela,ze jej svokra mala radsej prvorodenu vnucku,len kvoli tomu,ze sa viac podobala do ich rodiny. Zial,davala to patricne najavo napr.tym,ze ked priniesla balik cukrikov,jeden dala druhorodenej vnucke a ostatok baliku prvorodenej,alebo prvorodenej dala na narodeniny babiku a druhorodenej len cokoladu.
Keď nevesty píšu o svojich svorkách nelichotivo, všetky sa pridáte. Ak svokra preferuje deti dcery a nie nievesty, tak ste zhrozene. Je to predsa prirodzený dôsledok toho, ako miluje nevesta svoju svokru. Potom tam teda ani nechodí, pred deťmi o nej kadečo povie, a podobne. Reakcia je pricinou akcie. Bohužiaľ
Záleží od babky, ja mám dokonca adoptovaneho bratranca a babka ho ľúbila rovnako ako nás. Dokonca ju babka volali aj deti z druhého vzťahu mojej tety, jej nevesty a tiež ich ľúbila, samozrejme menej a inak ako nás, ale normálne k nej chodili spolu s "pravými" vnúčatami.
Blbosť, všetko je o tom aké vzťahy sa budujú. Moja babka mala syna (môj otec) a dcéru. A bližšie mala k nám, synovym dcéram z jednoduchého dôvodu, my sme u nej boli každý víkend, prázdniny, pomáhali sme im, aj zlotu sme robili, ale boli sme so starými rodičmi stále, zatiaľ čo sesternica mala bližšie k druhým starým rodičom.
@mooonika1975 tiež mi napadlo podobné vysvetlenie. Dcéra skôr príde k mame na návštevu ako nevesta a teda aj babka strávi viac času s deťmi dcéry ako so synovými. Potom sú jej aj bližšie. Plus vo výchove najmä v prvých rokoch má väčší vplyv mama. Chlap je síce hlavou rodiny ale žena je krk, ktorý ju otáča. Takže vnúčatá od nevesty sú vychované podľa zvykov a zásad nevesty a vnúčatá od dcéry sú vychované podľa zásad dcéry, ktoré ona prebrala od svojej mamy.
U nás to tiež tak, dcéra má prednosť aj vnúčatá, dcerine bývali u starkých stále,moji minimum.Mrzelo ma to,a keď som sa ozvala,tak som len nevesta. Zvykli sme si aj s mužom aj keď jeho to tiež zlosti. A čo na to deti? Nemajú vzťah so starkymi, nudia sa tam, nechcú tam ísť... Mám synov a rozdielu medzi vnúčatami robiť nebudem,lebo viem,že to není dobre. Nechápem to ako môže niekto uprednostňovať dcerine deti pred synovymi ,veď všetky sú vnúčatá jedných starých rodičov.
U nás je to tak, že moja svokra má dvoch synov, jeden je môj manžel a jeden švagor,obaja majú dcéry s polročným rozdielom, naša je staršia ale svorka uprednostňuje švagrovu dcéru...
Vajicka sa tvoria vo vaječníkoch už bábätku v maternici, to znamená, že vajíčko, z ktorého si vznikla vytvorilo telo tvojej babky, maminej mamy. Preto sa predpokladá, že už akosi biologicky je ten vzťah bližší s deťmi dcéry ako s deťmi syna.

Jedna moja babka mala od každého dieťaťa (5kusov) vybrané to vnúča, ktoré preferovala (bez ohľadu na pohlavie) a druhá preferovala vnukov, keďže ona mala dve dcéry. Ani jednej som sa netrafila do vkusu. Čo už 😅