icon

Má priateľ ignorovať zdravotné problémy?

7. dec 2025

Ahojte, mám priateľa, ešte spolu nežijeme zatiaľ. Ja som samostatná a priateľ tiež. Je pomerne silne ovplyvnený staršou sestrou, ktorá je dominantná a je zdravotná sestra. Teraz k veci. Už pár mesiacov má problém partner s bruchom. Bolesti na dennej báze, kŕče, chudne nám pred očami, problém so stolicou, brucho má nafuknuté a má tam aj tzv. ascites - tekutinu v bruchu. Od začiatku som mu povedala, nech žiada okrem gastroskopie aj MRI brucho a ideálne kolonoskopiu, je už vo veku, že minimálne preventívne mu to mali urobiť. Jeho lekár je možno príjemný, milý, ale taký 35% lekár, vyšetrenia neurobí. Takže mu dal USG brucha a spravil endoskopiu, že všetko v poriadku, žiadna kolono nebude, ani MRI. Priateľ sa upokojil, že lekár vie čo robí, predpísal mu Famosan na žalúdok a to je všetko. Samozrejme, nič sa nezmenilo, stále bolesti brucha, stále kŕče, stále problém so stolicou, stále nafuknuté brucho a už sa mu tam urobilo niečo ako "kýla" alebo diastáza, ťažko povedať. Bol na kontrole na svojom gastre a lekár povedal, že mu urobí endoskopiu koncom januára. Žiadna kolonoskopia ani náhodou. Prosila som priateľa, nech ide ku inému lekárovi, nech ide aspoň na centrálny príjem, ke´d má tie bolesti, že sa na neho pozrú a niečo mu dajú a minimálne si vypočuje druhý názor. Ani počuť o tom. V piatok poobede povedal, že pôjde na centrálny príjem - nikam nešiel, bolesť práve ustúpila. večer mi volá, že ideme v sobotu poobede. Včera čakám, že ho odveziem, on sa pripravuje, holí, sprchuje, a napokon mi zavolá, že on počká do rána, že pôjdeme ráno, čo je lepšie. Dnes o pol deviatej mi volal, že teda ideme, že potrebujem tak dve hodiny, kým sa dá dokopy.... (2h? to vážne? Sprcha, obliecť a ideme do pol hodiny).
Tak som mu volala o 10.00, kým som sa túlala po nákupnom centre a čakala na neho. Že ešte potrebuje hodinu. Tak mu volám o jedenástej a nič. A on mi o pol dvanástej volá, že on teda nikam nejde, že na neho je to narýchlo, on sa tak rýchlo nevie dať dokopy, že to vlastne ja ho tam ženiem a on tam nechce ísť. Pýtam sa a nechcel si počuť ten druhý názor? Hej, chcel, ale ja predsa len vybehnem za svojím lekárom a porozprávam sa s ním. Hovorím mu, že si sa s ním rozprával už 4x nijako ti nepomohol a už dávno si mohol mať možno po probléme.
Že on si chce urobiť po svojom.
Povedala som dobre, urob si po svojom kľudne, ale na čo ma tu držíš na gumičke?
Ideme v piatok a ja som v pohotovosti a čakám. Ideme v sobotu a ja svoj program prispôsobím tomu... napokon ideme v nedeľu a ja namiesto toho aby som varila obed a mala domáci pokoj, čakám nastúpená kedy ideme a idem po teba...

Samozrejme, že sa urazil, pritom povedal mne, že čo sa urážam.. a zložili sme.
Bojím sa o neho. Takto zomrel jeho otec, lebo neriešil problém, ktorý mal.

Strana
z2
huxy
7. dec 2025

A čo na to jeho "dominantná sestra, ktorou je silne ovplyvnený"?

anonym_87a472
7. dec 2025

ked nechce nedonutiš
rozišla by som sa s ním, potom ked sa bude treba o neho starat mu budeš dobra
nie je malé decko , ked si neda nijak vysvetlit nenarobíš nič
daj mu ultimatum že bud pôjde na vyšetrenie do tyždna a sám alebo končíš
a čo jeho sestra na to ?
vadilo by mi že nevie dodržat slovo

gribka1
7. dec 2025

On je vo všetkom ako veľké dieťa, či len v tomto? Ako dlho to trvá a čo jeho sestra?

autor
7. dec 2025

Sestra hovorí, že má veriť tomu svojmu lekárovi. Ale už najnovšie pripustila, že by mohol ísť na chirurgickú pohotovosť.

januska12323
7. dec 2025

Čo s tým má sestra? Tvoj frajer je dospelý a svojprávny človek a ak chce radšej trpieť ako behať po vyšetreniach je to jeho vec. Kúp si niečo na nervy a prestaň to sebou nechať zametať.

autor
7. dec 2025
@januska12323

Čo s tým má sestra? Tvoj frajer je dospelý a svojprávny človek a ak chce radšej trpieť ako behať po vyšetreniach je to jeho vec. Kúp si niečo na nervy a prestaň to sebou nechať zametať.

@januska12323 sestra manažuje jeho lekárov, liečbu, vyšetrenia, termíny. Kúpi si len taký liek, aký sestra odobrí.

lukbe
7. dec 2025
@anonym_autor

@januska12323 sestra manažuje jeho lekárov, liečbu, vyšetrenia, termíny. Kúpi si len taký liek, aký sestra odobrí.

@anonym_autor na pohotovosť sa nechodí riešiť dlhodobý problém, mal uz zmeniť lekarov.

sara07
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty chodíš nie len s ním ale aj s jeho sestrou
to ked ti bude kafrat do života, vychovy deti tiež to strpíš
no nebola by som s niekým ako píšeš
však ked je sestra musi vidiet aj určite zažila že mudr sa vedia proste kopunut, zle zdiagnostikovat alebo nasadit liečbu ...

ika02
7. dec 2025

Ahoj, jeho otec zomrel na nádor niečoho v brušnej dutine? Asi sa bojí, že mu iný lekár potvrdí podobnú diagnózu a tak verí "starému", ktorý nič nenašiel. Je dospelý, svojprávny, musí sám chcieť. Možno skôr by pomohlo, keby si sa porozprávala s jeho sestrou, nech naňho zatlačí, keď jej dôveruje viac, ako tebe.

sense
7. dec 2025

Úprimne vykašľala by som sa na neho , nech sa trápi ale nech sa nesťažuje keď to nemieni riešiť

autor
7. dec 2025
@ika02

Ahoj, jeho otec zomrel na nádor niečoho v brušnej dutine? Asi sa bojí, že mu iný lekár potvrdí podobnú diagnózu a tak verí "starému", ktorý nič nenašiel. Je dospelý, svojprávny, musí sám chcieť. Možno skôr by pomohlo, keby si sa porozprávala s jeho sestrou, nech naňho zatlačí, keď jej dôveruje viac, ako tebe.

@ika02 áno, mal nádor niekde inde, ale ten mu napokon metastázoval do obličiek a do pankreasu. On sa nebojí, že sa niečo nájde, skôr len dôveruje iba svojmu gastro, ktorý má veľmi zlé referencie a nerieši stav. Inde by už mal za sebou kolono, endoskopiu, MRI a liečbu.

ika02
7. dec 2025
@anonym_autor

@ika02 áno, mal nádor niekde inde, ale ten mu napokon metastázoval do obličiek a do pankreasu. On sa nebojí, že sa niečo nájde, skôr len dôveruje iba svojmu gastro, ktorý má veľmi zlé referencie a nerieši stav. Inde by už mal za sebou kolono, endoskopiu, MRI a liečbu.

@anonym_autor ako mu môže dôverovať, keď mu nijako nepomohol a stav sa nezlepšuje?

autor
7. dec 2025
@ika02

@anonym_autor ako mu môže dôverovať, keď mu nijako nepomohol a stav sa nezlepšuje?

@ika02 no vidíš, tak ja neviem. Stav sa nezlepšuje, práveže zhoršuje. Myslím, že potrebuje chirurga, nie gastro, alebo oboje. Jemu zobral lekár krv, všetko v poriadku. Spravil mu endoskopiu/gastroskopiu, všetko v poriadku, že to treba čas... prešli už viac ako dva mesiace, je mu horšie.

januska12323
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sestra robí len to čo jej dovolí.

autor
7. dec 2025
@januska12323

@anonym_autor sestra robí len to čo jej dovolí.

@januska12323 nie skor naopak, robi len to, co mu sestra dovoli a odobri.

anonym_077273
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nechaj ho tak, alebo sa porozprávaj so sestrou

anonym_34991b
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja sa čudujem,že mu sestra dovolila sa s tebou stretávať

autor
7. dec 2025

No skor, ako by ste zeny prinutili. alebo skor motivovali muza, aby sa dal liecit nejakym inym lekarom. Lebo toto je strasne. Viete, mne v poslednom case dost ludia zomreli v mojom okoli a nechcem, naozaj nechcem o neho prist, lubim ho.

alex49
7. dec 2025

Takto mu to povedz, že chceš s ním byť a nechceš sa pozerať ako trpí v bolestiach. Ak problém nechce riešiť, tak nech sa ti nesťažuje.

troskustratena
7. dec 2025

@anonym_autor No co sa tyka priatela, on je naozaj dospely a mal by k svojmu zdraviu pristupovat zodpovedne - ja chapem, ze sa boji, ale ked bude pred problemom zatvarat oci, tak ten nielen ze nezmizne, ale este aj ocividne narastie... ziskanie druheho nazoru a zmena lekara je ozaj na mieste...len to musi on chciet...
Lenze co sa tyka toho, ako teba natahoval - toto by ma naozaj nahnevalo...ty sa o neho bojis, staras sa, riesis, chces mu pomoct a on spravi toto? Nie je ok, ze on sa na toto urazil, lebo tvoje konanie vychadza z toho, ze ti na nom zalezi a chces pre neho najlepsie... ale jeho spravanie k tebe sposobilo to, ze 3 dni mas "zabite" lebo si cakala na jeho rozbodnutie...a toto by ma skrelo, ze moj priatel nema voci mne tolko ohladuplnosti, aby si bud tieto veci riesil sam ako dospely, alebo aspon aby ma ozaj nemal ako na gumicke, ze vsetko prisposobim jemu a moja pohoda a vikend su niekde na poslednom mieste...

anonym_bfbdd4
7. dec 2025

@anonym_autor a na čo si mala ísť na tu pohotovost s nim? Ved je to dospelý človek, na pohotovost môže ísť kľudne aj sám 🤦‍♀️

alickapusinka
7. dec 2025

V prvom rade sa TI čudujem. Vieš komu neni radi ani pomoci.TY prispôsobuješ svoj čas panovy veľkomožnemu a ona ťa ma za handru. Je dospelý svojpravný človek každý normálny človek ak je svojpravný každy by mal vedieť že zdravie je najviac čo v živote mame al kedže svojim laxnim obyčajným prístupom je mu jedno a ešte ak vidi že sa mu snažiš pomôcť a ON nema zaujem srala by som na neho a skončila by som tento nie vzťah.Ako nedokazala by som žiť s človekom mať s ním niečo čo by si robil zo mna srandu ako ten tvoj s teba.TY sa prispôsobiš odložiš svoj program. ON si s teba robi srandu.To by bolo posledne a ukončila by som to nemalo by to pre mna žiaden vyznam.Nič si nevaži už sám o sebe ked má problém a nejde kašle na to tak to nepochopím.

vilma7
8. dec 2025

Manželovi takto zomrel kolega...bolesti brucha, žalúdka
..ale nikam nejde len sa tabletkami dopoval...a UPS, za dva mesiace zomrel, rakovina pažeráka.

taktotedanie
Včera o 01:18

@anonym_autor a co poriesis na centralnom prijme? To su akutne veci , ktore sa tam riesia nie taketo dlhodobe tahanice a blbost tvojho frajera
Klasicky najst ineho lekara a pocas ordinacnych hodin sa nechat vysetrit

anonym_d4ff66
Včera o 06:18
@anonym_autor

No skor, ako by ste zeny prinutili. alebo skor motivovali muza, aby sa dal liecit nejakym inym lekarom. Lebo toto je strasne. Viete, mne v poslednom case dost ludia zomreli v mojom okoli a nechcem, naozaj nechcem o neho prist, lubim ho.

@anonym_autor neprinútiš ho keď nechce, nie si priateľka, si poskok ktorý skáče ako on píska. Jeho možno komanduje sestra ale teba komanduje on. Čo ak by ste mali deti? Ty budeš behať po doktoroch s nimi a on ti bude nadávať že preháňaš a že sestra povedala, že im nič nie je? Rozišla by som sa s ním. Akurát ťa bude psychicky vyciciavať a nakoniec skončíš so zdravotnými problémami ty zo stresu

autor
Včera o 06:36
@anonym_d4ff66

@anonym_autor neprinútiš ho keď nechce, nie si priateľka, si poskok ktorý skáče ako on píska. Jeho možno komanduje sestra ale teba komanduje on. Čo ak by ste mali deti? Ty budeš behať po doktoroch s nimi a on ti bude nadávať že preháňaš a že sestra povedala, že im nič nie je? Rozišla by som sa s ním. Akurát ťa bude psychicky vyciciavať a nakoniec skončíš so zdravotnými problémami ty zo stresu

@anonym_d4ff66 čo ak by sme mali deti? Nebudem komentovať, ja mám dve dospelé deti už... aj on...

katkazatka
Včera o 06:47

Keby sa moj dospely partner choval takto nezodpovedne a hlupo, ignoroval by rady, riesil by zdravotne veci za neho sestra-asi by som rozmyslala ci zotrvam v takomto vztahu. Partner sa mi zda taky jednoduchsi.

autor
Včera o 06:49
@katkazatka

Keby sa moj dospely partner choval takto nezodpovedne a hlupo, ignoroval by rady, riesil by zdravotne veci za neho sestra-asi by som rozmyslala ci zotrvam v takomto vztahu. Partner sa mi zda taky jednoduchsi.

@katkazatka on praveze vobec nie je jednoduchsi. Je to ITckar na manazerskej pozicii. Len to zdravie ma nastavene tak zvlastne. Akokeby mi neveril v otazke zdravia a veri viac svojej sestre a svojmu usudku.

anonym_04d52c
Včera o 06:50

Pozri ja som mala priateľa, ktorý tiež bol takto gastro chorý a tak isto chodieval k lekárovi sporadicky veď iný názor netreba, prešiel cez kortikosteroidy cez biologickú liečbu, trvalo to roky, žiadna dieta nič on je nesmrteľný. Tolerovala som to kým to nezačalo maximálne ovplyvňovať mňa aj tým že ani nemohol vystrčiť päty z domu. Prosila som ho, plakala som a nič on vie čo robí. Nakoniec mňa obvinil, že kvôli mne a stresu ktorý na neho vyvíjam sa on nelieči … a to bol vrchol. Rozišli sme sa a nemám už záujem niekomu takto “pomáhať” kto si to proste neváži. Ani Ty by si nemala ťahať dospelého za ruku, lebo sa to takto obráti proti Tebe. Už si urobila dosť. Zvyšok je na ňom.

ivanka33
Včera o 07:04

@anonym_autor žiadna zdravotná sestra,ani lekár by neodignorovali pacienta s takýmito ťažkosťami, tobôž nie s ascitom v bruchu....mne z toho vychádza jedine,že priateľ už má stanovenú diagnózu a tebe neoznámili...a toto sú teda chronické prejavy s ktorými musí fungovať....ešte mi nedá sa neopýtať na užívanie alkoholu napr. ak nie teraz ,tak v minulosti....

Strana
z2