Má to vo vzťahu ťažšie perfekcionista alebo jeho partner?
Trocha filozofie na večer, kto to má podľa vás vo vzťahu ťažšie, perfekcionista, ktorého neustále rozčuľujú "chyby" jeho partnera, alebo ten druhý, ktorý o svojich "chybách" musí neustále počúvať? A keď už sme pri tom, ak sa chcete k tomu vyjadriť, aké je podľa vás najuspokojivejšie riešenie pre oboch? Lebo mne sa zdá, že s perfekcionistom ťažko hľadať nejaký kompromis 🙈 ďakujem za vaše postrehy 😉
Ten, kto to musi pocuvat. Zase nech si perfekcionista nemysli, ze je dokonaly. Len jeho chyby su viac tolerovane. Riesenie je, nech si to robi sam, ja si kludne vylozim nohy na gauc 😁
Perfekcionista by sa mal zamyslieť PREČO ho dané veci rozčulujú (často je to o zrkadlení a to čo nám vadí na druhom je skôr o nás samotných.. a aj celkovo perfekcionizmus má asi nejaký pôvod)... a ak sú to nejaké podstatné chyby, tak ten čo ich robí by si mal tiež trochu vstúpiť do svedomia. Ak sú to naozaj len "chyby", tak platí to, že ten perfekcionista by sa mal viac obrátiť sám na seba, a následne hľadať spoločne kompromis... ((teda celé je to môj osobný pohľad))
A kto to má ťažšie? Netuším 🙂 Podľa mňa obaja
Ten druhy, ktory to musi pocuvat. Perfekcionista si musi uvedomit, ze nie kazdy vnima danu vec tak isto…
Myslím si, že ak je ten, kto to musí počúvať, chytrý, môže sa nad to povzniesť a brať to ako jeho spôsob komunikácie, bez toho, aby si z toho robil ťažkú hlavu. Perfekcionista však na výber nemá – pre neho to bude vždy záťaž, pretože to je definícia perfekcionistu. Jediným riešením je, aby si to uvedomil sám a prestal byť perfekcionista.
Ten akože perfekcionista ,ale nie je perfekcionista ,ale tyran.Naco sú takto odlišní ľudia spolu alebo načo by boli spolu,veď to je o ničom
Partner to ma velmi tazke, ale moze aspon odist. Perfekcionista vidi vacsinou chyby aj na sebe a nema nikdy sancu byt spokojny ani sam so sebou. Niektori si vytvoria v hlave alternativnu realitu, v ktorej su uzasni a najlepsi a zli su vsetci ostatni, ale z toho tiez nikdy nie je nejaky spokojny zivot.
@bystrozraky to je síce celkom fajn riešenie pre toho s chybami, lenže perfekcionista nebude spokojný a v konečnom dôsledku ani jeho partner, lebo žiť s nespokojným človekom nikdy nie je med lízať 🙄
@wolf_ problém je podľa mňa v tom, že čo jeden vníma ako vážnu vec, ktorá mu prekáža, druhý môže považovať za nepodstatné a nikto sa nechce vzdať svojej pravdy a potom sa nevedia v danej veci pohnúť.
A ktorý z nich si ty? Veď sa rozidte, keď je to také hrozné. Nikto vás nenúti byť spolu.
Nerozumiem preco takato otazka. Akoby si tym chcela povedat ze ten kto to ma vo vztahu tazsie si zasluzi viac pochopenia a podpory.
Perfekcionalista je chory, alebo urcitym sposobom posahany zlou vychovou a v jeho vlastnom zaujme by na tom mal pracovat. Nielenze komplikuje zivot partnerovi ale aj sebe.
Ten kto musí počúvať. Viem aké to je, ja som tiež nevedela poskladať uteráky, zavesiť záclonu, umyť okno.....a všeličo iné som robila úplne zle. Až pokiaľ som sa nemala svoju domácnosť.
Perfekcionista to znie ako krycie meno pre cloveka co ma patologicku potrebu druheho stale kritizovat...len preto aby mu dokazal aky je hlupy...verim ze jeho rodicia su taky isty, ti ho tak vychovali kde prehnana kritika a ponizovanie bolo na dennom poriadku
Ťažšie to má ten druhý,lebo aj taký perfekcionizmus už je porucha.....
@autorka neustale vyčitanie od perfekcionistu (väčšinou za banality a marnosti) su znakom jeho vlastnej neistoty a potreby potvrdzovať si vlastnu hodnotu (robim vela, robim dobre, všetko načas, vždy pripraveny). Vacsinou takychto ludi doma šikanovali rodičia a ten človek potom pokračuje v tomto modeli na vlastnom partnerovi. Lebo ten perfekcionizmus mu dava ukotvenie, istotu, ze som hodnotny, budem milovany ak budrm bez chyby. Lenže toto je naozaj duševná šikana a je to ako po malých davkach kvapkaný jed do jedla. Taketo veci postipne viac otravia vzťah ako "veľke veci a problemy". Toto rozleptava vzťah, pretože nikto neunesie dlhodobo vyčitky, porovnavanie, poukazovanie na chyby, bez toho aby sa začal citiť naprd.
Podla mna su obaja rovnako nespokojni a pocituju "spravodlivy hnev" a rozhorcenie nad tym druhym. Radsej si nechcem predstavit ako ten vztah vyzera o 20-30 rokov. Utekat z kratsej cesty...

tazke to maju obaja kedze sa k sebe nehodia .. bud sa zacnu respektovat a milovat taky aky su alebo nech idu odseba a prestanu sa zbytocne zranovat