icon

Má zmysel zachraňovať naše manželstvo?

ester286
1. júl 2026

Ani neviem čo napísať... Len potrebujem dať von svoje pocity.
S manželom si vôbec nerozumieme. Snažila som som sa vždy keď sme mali problém riešiť ho. Čo najskôr. Rozprávať o ňom.
A ja už nevládzem rezignovala som. Už nevládzem byť tá čo stále zachraňuje manželstvo a rieši. On mi doteraz vravel že on taký ukecaný nieje a nieje to preňho prirodzene rozprávať o emóciách bo on tak nebol vychovaný.
Rezignovala som a už cca mesiac fungujeme tak že si povieme čo treba kúpiť. Kam ísť s deťmi na krúžok a to je všetko. Večer ide spať s deťmi alebo potom ešte potuka niečo na mobile.
Teraz prvýkrat za 7 rokov som čakala že možno aj on vyvynie nejakú snahu. Ale nič. Je to pre mňa zdrvujuce a ubyjajuce. Posledné hádky aj tak vždy skončili tým že on obvynil aj tak za všetko mňa.
Ja viem, aj ja mam svoje chyby. Som zbrkla, rýchlo vybuchnem.. Ale vždy som sa ospravedlnila.
Svojim spôsobom nemáme žiadne problémy. Pracujeme, dokážeme všetko pokryť z finančnej stránky. Vdaka Bohu sme zdravý ale mam pocit ze je ako moje tretie dieťa. Keď mu nezadelim žiadnu robotu doslova neurobí úplne nič. Keď mu zadelim urobí... A jasne niekedy hlavne veci ako pribyt klinec tak to nie 😅.
Úprimne si myslím ze ma úplne ubyja tento vzťah. Nieje tam žiadna nevera, ani nič také vážne prečo sa rozviesť ale mňa tento vzťah nikde neposuva. Skôr ma úplne pomaly ale isto ubyja.
Ani neviem ako položiť otázku... Ale čo mám robiť. Ja sa nechcem rozvádzať bo nemám pocit ze mam dôvod. Ako otec je super. Venuje sa deťom. Ale ako manžel ani večer si ku mne nesadne a neporozprava sa ak ho o to vyslovene nepožiadam.

Strana
z2
marci9
1. júl 2026

Nehnevaj sa, ale nenapísala si žiadny vážny problém, ktorý by bol medzi vami. Z toho, čo si napísala, vlastne ani nerozumiem, čo vlastne chceš.

reela
1. júl 2026
@marci9

Nehnevaj sa, ale nenapísala si žiadny vážny problém, ktorý by bol medzi vami. Z toho, čo si napísala, vlastne ani nerozumiem, čo vlastne chceš.

@marci9 chce partnera, ktory bude rovnocenny. Dorovna autorku na emocionalnej urovni aj mentalnu naloz pri planovani domacnosti

anonym_d23512
1. júl 2026
@marci9

@marci9 tak ja tam vidím slušnú manželskú krízu. Prechádzam si niečím veľmi podobným , tiež manžel so mnou nerieši nič , ale teda hovoriť mu nemusím čo má robiť atď... V tomto je na Tom lepšie pomaly ako ja ale musí , ja som chorá a som rada že som. Takže autorka neviem proste keď druhá strana nekomunikuje nedá sa vyriešiť poriadne nič. Psychologicka mi povedala že ale to že on sa nevie rozprávať a je ticho ho neospravedlňuje že ho to niekto neučil. Že keby naozaj chcel tak sa poznazi... Lenže tam je veľa veľa veci prečo sa snažiť nemusí vlastne. Takže tak

loliki
1. júl 2026

@ester286 Problém máš ty, lebo manžel s tebou nekomunikuje toľko a tak, ako by si ty chcela. ...máš svoje chyby. Som zbrkla, rýchlo vybuchnem.. Ale vždy som sa ospravedlnila. - Jasné. Klinec pribiješ, potom vytiahneš, ale diera zostane. Si akčná, vydávaš príkazy, ktoré manžel plní. Ideálne. Ale ty chceš, aby ti čítal myšlienky a urobil to, čo chceš bez toho, že by si to povedala. Nemožné. 🙂 Manžel je pohoďák, on je dobrý otec, verný manžel, len ty si nervná, napätá ako pinpongová loptička, pre teba je tričko s nápisom Furt dačo! Prečítaj si knihu: Obklopený idiotmi, alebo choď za psychológom. Kniha je lacnejšia. 🙂 A ešte sleduj, či nemáš PMS alebo pod vplyvom hormónov a preto máš tie výkyvy.

anonym_eabc35
1. júl 2026

mne stačilo keď si napísala že si výbušná, ale potom sa ospravedlniš.
A ten poznáš že hodíš hrnček o zem a potom mu povieš prepáč? Tak isto je to aj s výbušnými ľuďmi. v stave zlosti natárajú všetko možné aj nemožné čo im slina na jazyk donesie. Poznám tieto typy.
Asi potrebuješ k sebe chlapa nie dobráka čo plní tvoje príkazy, ale blbca čo ti trepne zo dve po hube.
Ste rozdielne typy.

euka210
1. júl 2026

@ester286 hmmm...ani moj nic sam od seba neurobi v domacnosti 🤦‍♀️...nerad to robi, radsej ma chlapsku pracu okolo domu. Takze som sa naucila, ze mu musim povedat, co chcem a do kedy to ma urobit...on to urobi. Nevie si domyslat ako sme boli my doma nauceni, v niektorych veciach ano...ako 4dieta 🤦‍♀️...a to mame 3ch, takze boj o poriadok atd.
Ako ziju, zili jeho rodicia?
To, ze nebol nauceny komunikovat je jedna vec, druha je ta, ze ak by chcel, tak prijme nove informacie.
Nam v zaciatkoch velmi pomohli videa ako rozdielne funguje muzsky a zensky mozog, co potrebuje zena a co muz, aby sme sa lepsie poznali a vedeli, co sa zmenit sa a co je "dané".
Aj ja som vybusny typ, manzel naopak kludas, ale nikdy mi to nevycital.
Povedz manzelovi, ze v manzelstve je komunikacia zaklad. Ako to cele vidi on? Ake on vidi riesenie? Ci mu tento stav len fungovania vyhovuje?
Napis si zoznam jeho dobrych vlastnosti a tych zlych. Nam na nauke hovoril manzelsky par, ze ked negativ bude viac ako pozitiv, tak sa tam mame zase ukazat, aby nam pomohli. Neriesila by som to hned rozvodom, ale nejakou manzelskou poradnou. Ked mate obaja snahu manzelstvo zachovat a udrzat, tak je cesta. Musi byt snaha obojstranna, lebo samozrejme, ze je to pre Teba vycerpavajuce, ked stale len ty to riesis a nemas od neho podporu.

loliki
1. júl 2026

@ester286 Ešte niečo: ty sa snažíš niečo riešiť a zachraňovať, lebo máš taký pocit, že je nejaký problém. Manžel nerieši nič, lebo podľa neho problém u vás nie je. On je spokojný, alebo ak s niečím nie je spokojný, dáva tomu čas. Veľa vecí sa vyrieši samo. Tvoj muž je možno ten typ, ktorý povie: Netreba to škrabať. ( Máš nejaký pupák na tele. Nechaj to tak. Netreba to škrabať, ešte sa to infikuje a bude to horšie.) Nie vždy sa dá okamžitým rozhovorom všetko vyriešiť. Nechaj, nech sa emócie ukľudnia, treba sa na to vyspať a v pokoji to prebrať. Riešite to, čo treba. Na vykecávanie si nájdi kamošku alebo MK. Čo myslíš, prečo sem píšu hlavne ženy? Muži spia, pozerajú TV, alebo ťukajú do mobilu.

anonym_cc835d
1. júl 2026

Nikdy nebol extra zhovorčivý a po rokoch po ňom očakávas aby bol zrazu výrečný a cítal ti myšlienky, a ešte si aj vybušna, chudák chlap

anonym_45e8cf
1. júl 2026

@ester286 "som zbrklá, alebo vybuchnem " ak máš výkyvy nálad, emocionálne stavy.. rieš to so psychológom. Jasne povedal, že ti nevie pomôcť a prestaň do neho rýpať, rieš seba.

anonym_ca51b0
2. júl 2026
@marci9

@marci9 nudi sa v manzelstve, to je jej oroblem

ivicatolic
2. júl 2026

@ester286 si unavená....si energická a takú istú energiu chceš dostať od neho - ale spontánne, nie prosiť o ňu.... počkáš , až deti dospejú a ukončíš to, alebo príde občasný priateľ 🙂👉👁️

earlgrey
2. júl 2026

Pri tom, čo čítam na MK, sa nećudujem, keď sa muži nechcú ženif, nechcú mať deti alebo vlastne nechcú ani ženy. Lebo čím ďalej, tým viac sa potvrdzuje aké sú ženy hnusné. ČESŤ A PAMIATKA NORMÁLNYM ŽENÁM.

minenkaa
2. júl 2026

@ester286 ja len k tomu ospravedlním sa ,myslis ,že to staci? Aký on musí byt z teba frustrovaný ,keď on kludas musí znášať tvoje výbuchy .Ocakavas od neho čo on nedokáže ,ako by bolo tebe ,keby on od teba chcel ,aby si sa správa tak ako nie je pre teba prirodzene ,ak on potrebuje dostavať úlohy tak mu ich dávaj ,aj tak si nespokojná keď to nerobíš
Prečo chces aby sa zmenil on,vsak sa zmeň ty

anonym_eee4d4
2. júl 2026

@ester286 tiez som si myslela ze nemam dovod a po rozvode som nevedela pochopit preco som neodisla o 10 rokov skor. Najhorsi su tito nemastni - neslani.

anonym_1135d7
2. júl 2026
@minenkaa

@ester286 ja len k tomu ospravedlním sa ,myslis ,že to staci? Aký on musí byt z teba frustrovaný ,keď on kludas musí znášať tvoje výbuchy .Ocakavas od neho čo on nedokáže ,ako by bolo tebe ,keby on od teba chcel ,aby si sa správa tak ako nie je pre teba prirodzene ,ak on potrebuje dostavať úlohy tak mu ich dávaj ,aj tak si nespokojná keď to nerobíš
Prečo chces aby sa zmenil on,vsak sa zmeň ty

@minenkaa úplne súhlasím 🥳

anonym_99679c
2. júl 2026

Moj muz je velky introvert a tichy, tiez komunikacia o pocitoch, nula bodov. Ale lasku mi dokazuje inak, ze to citim. A robi, co vie a vladze. Zaraba peniaze, umyje vecer deti, zuby, uspava, robi im veceru. Niekedy poviem, ze aprav to a to, ja idem to, ale vacsinou aj sam spravi. Zas nechapem, co je taky lemros ten Tvoj. A inak robi okolo domu vsetko, teraz nam zatepluju a riesil kable na internet na streche a z toho je nervozny, lebo kabel pohubeny od nova a uz strechu zacreli a teraz ma problem, ako to ide pretlacat cez ten betonovy veniec, novy kabel, tak s tym sa hral a pomahal mu 12 rocny syn na povale. Takze vecer som mala na starosti ja. Ale vacsinou potom aj vecer aapon sedime vedla seba, pustime si nejaky nenarocny serial. Keby aom ho stale otravovala rozpravat sa o emociach, tak neviem. Proste chlapi na toto moc nie su. Ja som si na to zvykla, ako sem tam je nejaky hlbsi rozhovor, ale nie stale nieco "riesit". Chlap potrebuje mat ten pocit, ze ma pohodu, klidek, ze je "doma". Ked potrebujem objat, pridem k nemu a pohladim ho, pritulim sa, nikdy ma neodstrci. Teba hej? Niekedy ja si citam, sijem alebo si upracem, co treba, on si pozrie svoje videa, vacsinou daco k PC, muzike, elektronike, auta, kazdy ma svoj priestor. A zena, mame 4 deti, cakame piate. Niet casu na nejake "riesenie v kuse". Ale my sme uz spolu cez 20 rokov, je dost veci, co uz berieme automaticky a ja som tak rada, ze som sa pri nom skludnila. Dost vyrazne a prospelo mi to. Ta predstava vecnych vecernych hlbokych rozhovorov, no to ma uz popravde, aj desi. Naco? Pohoda, klidek, tabacek. Mozno pre niekoho nuda. Ale co vlastne chces? Co potrebujes, co Ti chyba? Konkretne? Mas pocit, ze Ta nelubi?

moonlight1210
2. júl 2026

Akcna? To je v poriadku.
Vybusna? To uz je proboem.

Cloveka naladis voci sebe negativne jednym vybuchom.
Kym ta ma rad (zalezi mu na tebe ), tak to odcinis jednym-dvoma milymi vecami (ospravedlnenie sa do nich nepocita, ale malo by byt aj tak).
Po case ale pocet milych veci musi stupat, kym sa voci tebe naladi znova na mile pocity. Zatialco stale staci jeden vybuch na to, aby si to otocila naspat na negativne pocity. A tie s clovekom ostavaju ovela dlahie, ako tie pozitivne (to je dane evoluciou, ako ochranny mechanizmus).

Takze ak mas matematiku na 1 vybuch iba 1 ospravedlnenie, a tym to povazujes za vyriesene, tak si aktualne najskor u svojho muza v hlbokom minuse.
Necuduj sa tomu, ze uz je naladeny vidiet v tebe pricinu vsetkeho zleho.

Dolezite ale je odstranovat priciny toho, aby si zas vybuchla. Lebo odcinovat iba vybuchy, ak zas len opat pridu, nema zmysel. To je o nicom. Nikam sa nepohnete.

Este tazsie je, ked toto zacinas riesit, az ked sama citis, ze ste v bode rozkladu. Ze dovtedy si sla cestou, ze sa to nejak spravi, lebo sa to doteraz vzdy nejak spravilo, ukludnilo, uzmierilo. Tak si neriesila.

Potrebujes si ujasnit, coho tvoj muz je schopny a coho neschopny. Jednoducho, s akym materialom ides pracovat. Lebo tvoje ocakavania su vysoke na to, co ti ponuka on.
Neznamena to, ze je chybny. Na to pozor. Nejakej inej zene by urcite vyhovoval presne takto a bolo by to perfektne. Boli by spokojni a stastni. V harmonii.

No ste spolu vy dvaja.
Takze ak nemate ist od seba, musi jeden z vas zacat s uvedomenim si, na co spolu mate (v com sa zhidnete a doplnate), a co bude vzdy problem a treba s tym ratat a najst k tomu pristup taky, aby to neiritovalo (lebo odstranit sa to neda - napr. tvoj muz nikdy nebude az tak akcny ako ty).

Zacat musi ten, co si to uvedomi prvy - u vas ty.
Povedat: No dobre, a co on? je hlupost. To vznikne zacykleny kruh neznyslenych ocakavani a sklamani, kde sa tvrdohlavo ani jeden nepohnete, a pojde to do kyticiek.

Takze ty si musis ujasnit, s akym materialom ides pracovat. (Material si ty, aj on.) Vies napriklad, ze tvoj muz je na pokyny. Das prikaz, on to splni. Otazka teraz je: bol tak vychovany? Bol vzdy takyto opatrny? Vzdy radsej cakal, kym mu niekto povie? Alebo ak ma priestor, priberie sa do veci i sam?
Stalo sa, ze nieco sa pribral robit sam, a ty si ho zacala hned korigovat, lebo to nebolo uplne podla teba?
Takze porozmyslaj, ci ked vytvoris priestor (das si odstup), tak on zacne niektore veci robit i sam od seba. Ak ano, okamzite to posilni uznanim. Staci jemne, netreba nic prehnane. Jedna uprimna veta uznania.
Nie je to o cviceni niekoho. Len o jeho uisteni, ze neprides a nezacnes mu do toho kafrat, pripadne sa rozculovat, ze to nie je ono.
U seba si zase uvedomit, ze su oblasti, kde sa niektore veci u vas nejak deju. A najskor sa inak uz nebudu. Takze sa nimi nedat vytocit. Hladat na nervy z toho ventil inde. Trebars raz tyzdenne vypadnut von s kamoskami. Ist na box, ist na zumbu, nieco kde sa vyrazne aktivne vybijes. Alebo jogu, ak ta toto ukludnuje.
Okrem toho hladat ine sposoby na komunkaciu toho, co ti vadi (tie doterajsie zlyhali, to vidis).

Atd takto preliezat vase problematicke body. U neho i u seba. A hladat riesenia.
A zacat zmenu od seba, lebo akcia-reakcia, ked sa zmeni jeden partner, ten druhy zareaguje nejak na to. Neda sa nereagovat.

anonym_8886c4
2. júl 2026

A keby to dal facku a ospravedlnil sa tak tiež je to ok? Daj sa dokopy, predstaň sa hádať a mať v sebe zlosť, miesto zadávania úkolov len popros o pomoc. Žisdny chlap nechce mať pri sebe gestapáka

anonym_da081d
2. júl 2026

@ester286 uff tá gramatika, hrúbka za hrúbkou

No ale k veci, ty si mala a máš prestavu muža A a žiješ s muzom B. Otázka je prečo si si vzala muža B.

anonym_843e36
2. júl 2026
@anonym_da081d

@ester286 uff tá gramatika, hrúbka za hrúbkou

No ale k veci, ty si mala a máš prestavu muža A a žiješ s muzom B. Otázka je prečo si si vzala muža B.

@anonym_da081d Ma rada "y"😄

anonym_da081d
2. júl 2026
@anonym_843e36

@anonym_da081d Ma rada "y"😄

@anonym_843e36 chcem veriť, že má pokazenú klávesnicu a to makke sa nedalo písať 🤣🤣🤣

stanislavicenka
2. júl 2026

@ester286 myslim si, ze nemzoes z vecera do rana ocakavat zmenu, ked si ho cele roky nechala seba len nasledovat. Ze proste v tomto smere nemusel nic.a ty mas ocakavania

anonym_dadd75
2. júl 2026
@marci9

@marci9 ja z toho chapem, ze partner nekomunikuje, nerieši problémy, nestará sa o manželstvo ani manzelku po citovej stránke. A ked roky iba ty nesies do vzťahu energiu a snahu časom ta to prestane baviť. Nikto nechce mat doma ďalšie dieta, ktoré potrebuje stale nejake pokyny. Otázka je, co s tým autorka urobí

orisker
2. júl 2026

Môžte začať tým, že si večer spoločne otvoríte Pravidlá slovenského pravopisu...

anonym_42de4e
2. júl 2026

Musite sa proste rozpravat. Ci sa mu to paci alebo nie. Komunikacia do vztahu patri.
Nacrtla si mu aj temu rozvodu? Nech vidi ze je to pre teba az natolko vazne?

anonym_42de4e
2. júl 2026

Pripadne ak tuka do mobilu. Mu posun aj toto nech travi cas zmysluplne....

anonym_df18df
2. júl 2026

Ja to beriem tak že mám iba jeden život a nikdy by som ho nestrávila nahnevaná, nespokojná, neľúbená s človekom ktorý o mňa nemá záujem.

anonym_e2ea81
2. júl 2026

Keď je chlap zbrkly a výbušný tak okamžite navrhujete manželke aby sa rozviedla od takého muža. Ale keď je to naopak, tak o rozvode nepadne ani slovo. Však?

domkakvet
2. júl 2026

@ester286 opisujes to velmi siroko, nic priame, neda sa z toho nic urcit, na jednej strane pises, ze bol tichy aj pred tym, na druhej moze ist o pasivnu agresiu podla pisania, ked ho vyzves rozprava sa a aj porobi, na druhej za vsetko podla neho mozes ty, skus nejake konkretne situacie, lebo toto tazko.

anonym_eabc35
2. júl 2026
@anonym_eee4d4

@ester286 tiez som si myslela ze nemam dovod a po rozvode som nevedela pochopit preco som neodisla o 10 rokov skor. Najhorsi su tito nemastni - neslani.

@anonym_eee4d4 najhorší je nemastný - nemastný ?
čo by som ja dala za ten typ namiesto môjho akčného trúbu. A keď si vypil - čo bolo aspoň raz za týždeň - tak aj agresívneho pajáca čo si zrovna vtedy potreboval s každým vyrovnávať účty.

Strana
z2