Má zmysel zachraňovať toxický vzťah?
Ahojte, som s partnerom 2 roky, ja mám 27, on 34. Po materiálnej stránke je super – stará sa o domácnosť, navarí, podrží ma. Ale emocionálne a vzťahovo je to ťažké. Bývame spolu a prekáža mi jeho neporiadnosť, slabá hygiena, chýbajú spoločné aktivity – len TV, výnimočne prechádzka. Nerozprávame sa do hĺbky, co mne veľmi chýba. Aj keď som ja pekná a on nie je najkrajší pre mňa ním vždy bol a nikdy by som mu nevytkla niečo ako on mne, že mám otrasné strie a pod.
Ja som empatická, citlivá, perfekcionistka, rada cestujem a mám aktívny život. On je úplný opak – jednoduchý typ, ktorému stačí jedlo, TV a spánok.
Nevie sa ospravedlniť, keď otvorím problém, mlčí alebo ho zametie pod koberec. Vždy som podľa neho na vine ja. Fyzická blízkosť je minimálna – len letmý bozk, žiadna vášeň. Keď som sa ho spýtala na vášnivejšie bozky, povedal, že sa nebude „oblizovať ako 15-ročný“. Dotyky neboli jeho silná stranka, a ani slovné ma nepochváli a nepovedal mi za dva roky len raz asi že ma ľúbi... Ale on akoby sa ma bál dotknúť niekedy.
, odtiahne sa alebo zostan neaktívny. Mňa to veľmi bolí.
Sex na začiatku fungoval, aj často. Posledný rok je to raz-dvakrát do mesiaca, a to len keď iniciujem ja. Keď som bola odcestovaná, aj keď sa naskytla možnosť, nechcel. A keď som sa vrátila a boli sme spolu doma celý mesiac, stále nič – povedal, že si odvykol a jednoducho nechce, vraj ani nevie prečo. Niekedy leží ako socha, aj keď má vzrušenie. Dosť som premýšľala aj nad tým či nemá inú ale keď som si to všetko dala dokopy tak pravdepodobne nie, plánuje aj so mnou brat hypo a mať deti..takže možno už len z neho opadlo zamilovanie a je to pre neho stereotyp..
Viem, že mi tento vzťah škodí, no neviem sa odhodlať odísť. Niekedy som rozhodnutá, potom sa trochu ukľudní situácia a zostávam. Viem, že to môže byť správanie typické pre obete narcistov – výkyvy, závislosť, strach z osamelosti. Bývame spolu v nájme, bojím sa, že ostanem sama a že to budem ľutovať.
Potrebujem skôr podporu, radu, pochopenie a uvedenie že nie som ja „chybná“, ale že toto jeho správanie nie je v poriadku. Niekedy mám chuť skončiť zo dňa na deň strašne mi už chýba aj ten sex, a už len preň by som odišla niekedy... je toto všetko už dôvod na rozchod?
Cítim sa veľmi slabo psychicky že to nezvládnem.
Ďakujem vám vopred za vaše názory a podporu.
Ak yb enmal peniaze bola by si s nim asi nie.Nič pozitívne som v tom nenašla iba same negativa. Jednu vec pozitívnu že má peniaze a že sa o teba stara takže iba to a to TI stači pre vzťah niekomu áno a myslím že to ťa drži a nie že sa od neho nevieš odputať blbosť.Peniaze ťa držia ináč už by si bola dávno preč.
@mia_lp čitala som prvy odstavec....viac sa nedalo, nehnevaj sa. Začni mat rada seba v prvom rade. Je to tazke na pochopenie, ale ked budes seba lubit, budes sa vediet lahsie rozhodovat. Zivot je len jeden, psychicke zdravie je velmi krehke, pišem to preto lebo vztahy, stres, toxicita psychicky vyčerpava. Nikdy nebude clovek štastny v žiadnom v vztahu ak nebude spokojny sam so sebou. Takze riesenie? Hladaj v sebe a odpoved najdes. Vsetci chceme byt štastny, spokojny, zdravi a hladame to inde, u druhych. Štastnou a spokjnou ta urobia len tvoje rozhodnutia.
@mia_lp jemine toto isté prežívam aj ja a cítim sa vnútri prázdna :( ale my sme uz vyše roka bez sexu, navyše je tu dieťa, stavba domu. Tiež je to dobrý chlap a otec ale po emočnej a citovej stránke jedna katastrofa. Boli uz aj vážne rozhovory no nič sa nezmenilo. Každý deň je rovnaký. Odíde do práce, ja odnesiem dieťa do škôlky, potom robota z domu, potom pre dieťa do škôlky, potom muž príde domov z práce, povenuje sa dieťaťu, ja dám spať, a každý si robíme večer svoje. Ale ja som už rezignovala, už keď nepomohli opakovane dohovory vzdala som to.
Idem si robiť svoje, prihlásiť sa na jogu, viac sa sebe venovať a dieťaťu a uvidím čo čas prinesie. Ale citovo som prázdna a nenaplnena uz 2 roky a ja som taký istý typ ženy ako tyˇ potrebujem každý den prejav lásky dotyky bozky objatia....

Druh: Homo Passivus Domasticus Televisorius(HDTV)
Vek: 34 rokov
Výskyt: Najčastejšie sa zdržiava v obývačke, na gauči, v prirodzenom prostredí s ovládačom v ruke.
Popis:
Samček tohto druhu je pokojný, mierumilovný tvor, ktorému k životu stačí jedlo, televízia a spánok. Vyhýba sa aktivitám, ktoré si vyžadujú viac než minimálny pohyb.... napr. rozhovor, objatie, umývanie zubov. Vzácne je možné ho zahliadnuť pri prechádzke, ale len v prípade, že ho k tomu niekto silne motivuje (napr. hrozbou spoločného rozhovoru o citoch).
Správanie:
Jedná sa o druh, ktorý komunikuje výlučne monosylabicky. Ak je konfrontovaný s problémom, má obranný mechanizmus zvaný „zmiznutie do pasivity“. Na podnety partnerky reaguje najčastejšie tichom, útekom alebo vetou „neviem prečo“.
Fyzická interakcia:
Dotyk a bozk považuje za nepotrebný nadštandard. Vzrušenie prežíva výhradne vnútorne.
Nároky na prostredie: Pohodlný gauč, televízor s funkčným ovládačom, jedlo (najlepšie navarené samičkou), ticho a pokoj...
Odporúčanie pre chovateľa:
Nevhodné pre dynamických jedincov so záujmom o komunikáciu, dotyk, alebo spoločné aktivity. Vhodný pre minimalistov, ktorým nevadí emocionálna prázdnota a občasné upratovanie navyše. Pred zaobstaraním odporúčame zvážiť.
@tinqua nemôžem sa prestať rehotať úžasne napísane.Až mi slzy teču smiechom.