icon

Mal by som manželke kompenzovať "ušlý" kariérny rast?

24. apr 2025

S manželkou sme pred jej odchodom na materskú mali v druhom a treťom pilieri zhruba rovnako. Keďže štát ženám prispieva cca 30€ mesačne a iba do druhého piliera, po 4 rokoch na reťazovej rodičovskej má na svojich dôchodkových účtoch o cca 10 000€ eur menej ako ja. Treba jej to kompenzovať? Sú to peniaze ktoré ona neuvidí ďalších 30 rokov a inak ako dosiahnutím dôchodkového veku sa k nim nedostane. Zároveň nemáme nejaké vlastné finančné prostriedky, iba spoločné. Ak by som chcel byť dôsledný, mal by som jej aj nejak kompenzovať "ušlý" kariérny rast? Keby dieťa nemala, zarába 2x toľko čo teraz. Vďaka za rady.

Strana
z2
kacena4
24. apr 2025

fuu to je riadna galantnost, nikdy sme v manzelstve neriesili takto "usli zisk". preco by mi to mal manzel kompenzovat? vsak aj v dochodku budeme mat spolocny ucet. je to len na tebe a tvojej manzelke ako sa rozhodnete

tramtada31
24. apr 2025

Nevidim dôvod, prečo by si jej mal niečo kompenzovať, bola to jej volba, aby bola doma, mohla robit z domu popri dietati, alebo dat dieťa do jaslí (už som to tu písala 100x, keď som bola pracovne v Mexiku, tam sa ženy vracali do prace po 6 týždňoch od porodu, o deti sa staraju opatrovateľky, na druhej strane sú silne rodinne založení, pre svojich rodicov by urobili prvé posledné, takze to, že na Slovensku sú deti s mamami 3 roky doma ešte neznamená, že im to dá viac a pomoze vybudovat vrucnejsi vzťah k rodičom), preto kvôli tomuto nemaj vycitky.

gribka1
24. apr 2025

Treba robiť tak, aby ste mali investované, či ušetrené peniaze do budúcna. Takto sa zabezpečte do dôchodku. Ostanú jednému, či druhému. Čo tam po 2.pileri, ktovie ako to ešte bude.

kiki68
24. apr 2025

Tak bolo by to od Teba mile, ono nie kazdy mysli na to, ze zena si dietatom dodrbe cast zivota v tomto smere. Tak to proste je. Ako nemas povinnost, ale ked mozes, tak by som to spravila. Hlavne ked mate vztah v poriadku a doteraz ste boli rovnocenni. Mne muz tiez pomohol trosku financne pocas materskej a podla mna toho vobec nelutuje. Ja som mu za to iba velmi vdacna a bolo to take prijemne zistenie, ze mam takeho gentlemana.

majlo1234
24. apr 2025

manzelka bude vdacna, a ak ti to vychadza, nevidim dovod preco nie. Vzdy sa pri detoch jeden z partnerov obetuje viac ako druhy a je pekne vidiet, ak to ocenuje 🙂

rozculena
24. apr 2025

bože,kiež by všetci muži rozmýšľali ako ty.

rozculena
24. apr 2025
@tramtada31

Nevidim dôvod, prečo by si jej mal niečo kompenzovať, bola to jej volba, aby bola doma, mohla robit z domu popri dietati, alebo dat dieťa do jaslí (už som to tu písala 100x, keď som bola pracovne v Mexiku, tam sa ženy vracali do prace po 6 týždňoch od porodu, o deti sa staraju opatrovateľky, na druhej strane sú silne rodinne založení, pre svojich rodicov by urobili prvé posledné, takze to, že na Slovensku sú deti s mamami 3 roky doma ešte neznamená, že im to dá viac a pomoze vybudovat vrucnejsi vzťah k rodičom), preto kvôli tomuto nemaj vycitky.

@tramtada31 jej voľba? lebo deti chcela len ona a on bol prinútený?

estellas
24. apr 2025

To je milé, ešte som nepočula že by to takto niekto robil. 🤔

betulinka1
24. apr 2025

Ak ma pristup ku vsetkym peniazom nemusis jej nic kompenzovať. Proste tie peniaze vie pouzivat. Ak jej chces spravit radost, tak jej povedz, ze laska tu mas taku a taku sumu, je pre teba, daj si ju na ucet a rob s nou co chces. Pekne sa o nas staras, chcem ta potesit. Myslim, ze kazdej by to spravilo radost.

katulienkax
24. apr 2025
@tramtada31

@tramtada31 taky drist o volbe som uz davno nepocula, ja som sla na matersku lebo sme sa dohodli ze to tak bude lepsie, ale urcite to nebola uplne moja slobodna volba. Nazvala by som to dohoda

mischy00
24. apr 2025

Posli svoju fotku, normálne čítam a rozmýšľam ci si živý a skutočný 🙂

tramtada31
24. apr 2025
@katulienkax

@tramtada31 taky drist o volbe som uz davno nepocula, ja som sla na matersku lebo sme sa dohodli ze to tak bude lepsie, ale urcite to nebola uplne moja slobodna volba. Nazvala by som to dohoda

@katulienkax ako píšeš dohoda, to znamená, že s tým obe strany súhlasili. Ja som sa s manzelom napriklad na materskej vymenila, tiež to bola dohoda, ja som chcela zmenit prostriedie a manzel sa bol schopny postarat. Ale žena má voľbu, či zostane tri roky doma, alebo polroka.

lauriik
24. apr 2025

Ak mate spolocne financie tak nechapem ako to chces spravit. Akoze zoberes z toho spolocneho a das to kam? Do spolocneho? Ved aj s tymi dochodkami budete asi spolu fungovat.
Podla mna teraz mozes najlepsie kompenzovat manzelke uslu karieru tak, ze nenechas vsetky choroby deti riesit len ju ale pekne sa podelite (alebo mozes byt aj viac na OČR ty) aby ona mohla karierne zase postupovat. 4 roky neni zase taka dlha doba, ze by sa nemohla vypracovat.

tibor79
24. apr 2025

Toto vnímanie "rodiny" je na zaplakanie. Moje, tvoje, naše 🤔?? Správna odpoveď,????? Je v ❤️

subartic
24. apr 2025

Áno , dorovnaj jej . Bola s deťmi doma, poskytla im svoj čas, počas tehotenstva svoje telo a zrejme aj prsia , prešla hormonálnou búrkou .

svetlonos
24. apr 2025
@tramtada31

@tramtada31
a na co mat potom tie deti, ked ich v podstate matka len výnosy, porodi a po 6 týždňoch ide na plný úväzok do prace? Ten najkrajší cas s tym fietatom je v prdeli - teda pardon. V lepšom prípade ma babo/dieta najkrajší vztah s opatrovatelkou, nie som mamou. Obrázky a svoje výtvory robi pre opatrovatelku a chyba mu, ked s nou dlhšie nie je.
Pokial zena vibec nema inú možnosť- muz chory alebo kreten atd - ok, lepsiee ako o dieta prísť. Ale rozhodnut sa dobrovolne pre takéto rodičovstvo je pre mňa zvláštne.

subartic
24. apr 2025
@tramtada31

@katulienkax ako píšeš dohoda, to znamená, že s tým obe strany súhlasili. Ja som sa s manzelom napriklad na materskej vymenila, tiež to bola dohoda, ja som chcela zmenit prostriedie a manzel sa bol schopny postarat. Ale žena má voľbu, či zostane tri roky doma, alebo polroka.

@tramtada31 tak asi sa aj dohodli že kto to vynosí , porodí a odkojí . Čiže žena volila, mala na výber , mohol aj muž ale sa dohodli .

luccija
24. apr 2025

To bolo z koho hlavy zistenie?od teba či ženy?

tramtada31
24. apr 2025
@svetlonos

@tramtada31
a na co mat potom tie deti, ked ich v podstate matka len výnosy, porodi a po 6 týždňoch ide na plný úväzok do prace? Ten najkrajší cas s tym fietatom je v prdeli - teda pardon. V lepšom prípade ma babo/dieta najkrajší vztah s opatrovatelkou, nie som mamou. Obrázky a svoje výtvory robi pre opatrovatelku a chyba mu, ked s nou dlhšie nie je.
Pokial zena vibec nema inú možnosť- muz chory alebo kreten atd - ok, lepsiee ako o dieta prísť. Ale rozhodnut sa dobrovolne pre takéto rodičovstvo je pre mňa zvláštne.

@svetlonos to je diskutabilné, ja som mala narocne deti, určite ovplyvňujúcim faktorom bol aj zdravotný stav najmä starsieho dietata, z ktorého pramenil celodenný plac, ale toto obdobie na materskej nepovažujem za najkrajšie obdobie, najkrajšie obdobie mame teraz 5+7 rokov, kedy deti už len celé dni neplacu, ale sú plnohodnotní partaci, dá sa s nimi v rámci možnosti dohodnúť, povedia Ti, že tá Lubia, čo chcú a čo potrebuju. Naša generacia chodila tiež do jaslí a neubudlo z nás, ani nemame zle vzťahy s rodicmi 🙂

svetlonos
24. apr 2025
@tramtada31

@svetlonos to je diskutabilné, ja som mala narocne deti, určite ovplyvňujúcim faktorom bol aj zdravotný stav najmä starsieho dietata, z ktorého pramenil celodenný plac, ale toto obdobie na materskej nepovažujem za najkrajšie obdobie, najkrajšie obdobie mame teraz 5+7 rokov, kedy deti už len celé dni neplacu, ale sú plnohodnotní partaci, dá sa s nimi v rámci možnosti dohodnúť, povedia Ti, že tá Lubia, čo chcú a čo potrebuju. Naša generacia chodila tiež do jaslí a neubudlo z nás, ani nemame zle vzťahy s rodicmi 🙂

@tramtada31
no, jasne to obdobie je aj narocne lebo zuby, choroby atd. Ale to malé citi to prítulné a lasku rodicov. Ako ju má cítiť ked je cele dni mimo nich? Ja osobne som jasle neznášala aj ked vychovávateľky boli zlaté. Chcela som byť s mamou. Sestra bola vo vedľajšej triede a chodila som ju tešiť a upokojovat, jed tam plakala. Je medzi nami 2 roky rozdiel. Ja som veľmi zvažovala, ci dat dueta do jasli. Maly je tam spokojný, ráno sa tam tesi, a veľmi sa tesi aj doma. Uplne inakšie on reaguje ako ja. Ale takých bábätiek 6 týždňový mi je fakt ľúto.

kitycat
24. apr 2025

To je ved pekne, ale na druhu stranu - nie su vase financie spolocne?
Ako bude tebe kompenzovany cas, ktory si nestravil z detmi, ake bol si v praci?

alickapusinka
24. apr 2025

TY si fakt super chlap za odmenu. Fakt keby toto rozmyšľali všetci chlapi tak to by bolo super.Ak si rozhodnuty tak jej to vykompenzuj.A neda sa tvojej manželke pracovať popri RP doma.

domiklik
24. apr 2025
@tramtada31

@tramtada31 trosku odveci ale ok... Tu sa evidentne obaja rodičia dohodli, ze pre blaho rodiny, zostane žena doma s dieťaťom. Ono v normálnom manželstve o tom rozhodujú obaja.

lusyc
24. apr 2025

To je ohľaduplné. A určite jej nevycitas, ze si ju toľké roky živil a po návrate do práce bude konečne aj ona prispievať na domácnosť... Mnoz sa, aby boli takí zenichovia pre naše dcéry.

smajliica
24. apr 2025

Radšej vytvorte investičný účet a šetrite si na dôchodok tak. Môžete to vybrať aj skôr, keby niečo. A nikdy nevieš čo sa s týmito piliermi ešte stane. 😊

kitycat
24. apr 2025
@kitycat

To je ved pekne, ale na druhu stranu - nie su vase financie spolocne?
Ako bude tebe kompenzovany cas, ktory si nestravil z detmi, ake bol si v praci?

@kitycat *s detmi 🙈

euka210
24. apr 2025

V zivote nam toto nenapadlo riesit, taku kompenzaciu. 3.pilier ma iba manzel, ja nie. Vsetky peniaze berieme ako spolocne a okrem tohto mame zavedene aj ine veci na zabezpecenie penazi v buducnosti.

autor
24. apr 2025
@lauriik

Ak mate spolocne financie tak nechapem ako to chces spravit. Akoze zoberes z toho spolocneho a das to kam? Do spolocneho? Ved aj s tymi dochodkami budete asi spolu fungovat.
Podla mna teraz mozes najlepsie kompenzovat manzelke uslu karieru tak, ze nenechas vsetky choroby deti riesit len ju ale pekne sa podelite (alebo mozes byt aj viac na OČR ty) aby ona mohla karierne zase postupovat. 4 roky neni zase taka dlha doba, ze by sa nemohla vypracovat.

@lauriik áno, ako to spraviť technicky je problém. Moje príspevky do 2&3 piliera sú mimo BSM, ale keby sme "zo spoločného" poslali tých 10 tisíc na jej druhý pilier, tak to je stále súčasťou BSM.

pandorra
25. apr 2025

Klobok dole, ze takto premyslas. Myslim si, ze by to malo byt standardne, ale si ojedinela vynimka a s manzelkou sa urcite o tom porozpravajte.

pandorra
25. apr 2025
@tramtada31

@tramtada31 jej volba a ty poznas slovensku realitu? Ked nie je dostatok jasli, skolok a o skratenych uvazkoch mozme len snivat…

Strana
z2