icon

Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?

10. apr 2025

Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?

ibrunova
14. apr 2025

Dňom vykonania štátnej skúšky prestáva byť študentom,takže buď si bude vylihovať a zaplatí si odvody, alebo ho treba usmerniť smerom do práce. Nepoviem mesiac, v lete.. Ale pol roka??

mantilka
14. apr 2025

@orisker 😆

blackcat8885
14. apr 2025

Skončila som VŠ a hneď som si hľadala prácu. Cez letné prázdniny som brigádovala od septembra som nastúpila do prvej roboty. Toto by som synovi netolerovala. Možno max mesiac ale viac nie. Je dospelý ja by som nedokázala byť na krku rodičom viac ako je nutné. Ale ja som brigádovala od 16r a moje deti budem tiež viesť k tomu

mantilka
14. apr 2025

@ibrunova a jedlo, bývanie tiež.

mantilka
14. apr 2025

Mamka a ty si kedy porodila syna ? Lebo kedysi už 27 ročný živili rodinu a nevyhovarili sa na vyhorenie.
Veď práve teraz by mal byť plný elánu, konečne nesedieť toľko nad knizkami a zarábať peniaze...zbierať ovocie.
Ja som skončila ťažkú školu a tešila som sa do práce. Nastúpila som v októbri lebo v septembri som mala ešte jazykový kurz v zahraničí. .
Ale ja som počas školy aj brigádovala.

blackcat8885
14. apr 2025

Inak pod pojmom že mal ťažké štúdium si predstavím napr medicínu, právo apod. My sme s mužom povedali, že ked naše deti nepôjdu na vš pôjdu makať a budu pekne prispievať do domácností aspon symbolicky. V živote nič nie je zadarmo a mama hotel neuznávam pre dospelé deti schopné makať

zabka1987
14. apr 2025

No , tak možno mesiac - dva ok , aj to strava a bývanie ale taký 27r chalan určite nebude potrebovať iba toto a hlavne v lete 😆 z čoho si chce užívať ten oddych ? Akože vy ho máte podporovať ? Toto by som asi fakt nie a tak dlho

sfet
14. apr 2025

Oddychovat? Co takeho robil chudáčik? To nikdy nechodil nikam? Ziadna brigáda ani len par dni? Bude to mat tazke chlapec. Pol roka ani náhodou. Bude brany ako neperspektivny. Vo firmách si mozu povedat, že je to len taky paberok, co sa dostal náhodou k nim. A pol roka je dost dlho. To se chce počas dňa opalovat a v noci snivat o megapraci? Ake má sny, plány a ambicie? Co vie? Co by ho bavilo?

andreabug
14. apr 2025

Co tak si pokecat s nim? Vy ste jeho mama hotel uz 27 rokov. Netolerujte. Ma zdrave ruky, nohy, nal dost prazdnin, treba hned po skole ist robit, inac mu bude skola a vase prachy vlozene do neho, na milu prdel. Ma 27 rokov, to moja dcera o 10r mladsia chce pracovat cez prazdniny, aby si zarobila na VS. A on dospely lenivy chlap. Och, mama, mama...

vanilkovazmrzka
14. apr 2025

Ja uprimne rozumiem jeho potrebe si oddychnut. Len dava to zmysel, ked v tom medziobdobi dostava podporu, a nie ked sa na 100% zavesi na rodicovsky sponzoring. Kazdopadne tu potrebu oddychu chapem a aj by som povedala ze je to zdrave

kvetinka_2
14. apr 2025

Ja som maturovala minulý rok (2024) v máji (vtedy som oslávila aj 20.narodeniny). Ešte tri mesiace potom (jún, júl, august) som pracovala na dohodu o brigádnickej práci študentov. A od Septembra až doteraz(04/2025) pekne na TPP 37,5 hodinový úväzok. Ten pocit, že si si zarobila vlastné peniaze je na nezaplatenie. Bolo, by mi fest trápne sa nechaváť peniazmi dotovať rodičmi. Pol roka doma bez akéhokoľvek príjmu, dospelý, sebestačný chalan🤷. No, neviem, ale každý sme si strojcom svojho šťastia, a jemu, keď to vyhovuje. Nie na VŠ som nešla.

mandarinka555
14. apr 2025

Ďalšia diskusia na 10 strán...cca 150 odpovedí a autorka má v p*** 🙈Je tu strašne veľa založených diskusií len na to, aby sa klikali reklamy? Admini sa nudia, či?

modraslamka
14. apr 2025

zbytocne sa vzrusujete, je to vymyslena tema

madhu
Autor odpoveď zmazal
mircalla
15. apr 2025

Dost ma prekvapil vek....27 rokov a teraz skoncil skolu? To kolko rokov sa uz flakal predtym? 5rocne studium som mala ukoncene v 23 rokoch, pocas vysky som brigadovala
Po lete som nastupila do prace a som to bola este lenivec
Neskutocne toto. To bolo x rokov dozadu, dnes uz vacsina ludi popri skole pracuje na skrateny uvazok....

lienka9
15. apr 2025

Akceptovala by som pauzu pocas leta,ale s tym ze by si pocas leto musel hladat pracu s nastupom od toho septembra.

pikachu999
15. apr 2025

Nie 🤷 nech si nájde aspoň nejakú brigádu má 27 nie 17..

magdusaaa
15. apr 2025

Dva mesiace Max,nech si nájde robotu ,to už bude aj oddýchnutý.6 mes.je veľa.

matricia
15. apr 2025

Ten mesiac by som mu dala, ak by to skutoçne potreboval, že vyzerá byť vyhorený, ale aspoň nejakú brigádu keby zatial mal. Veď už má 27 a to je dosť. Tiež by ma zaujímalo, aký má program alebo predstavu trávenia času. Nech si hľadá aktívne prácu.

ivana11155
15. apr 2025

@kvetinka_2 to skola ti dala potvrdenie ze si ziakom este 3 mesiace po maturite? Co ja viem, davaju do 30.6.

ibrunova
15. apr 2025

@ivana11155 po maturite si študentom do 31.8.

alica110
15. apr 2025

Nie kazdy sa chce zodrat v praci az do smrti, mam taku sesternicu, ona brigaduje vsade mozne, hlavne Svajciarsko, Rakusko na sezony, nema stalu pracu cely rok, jej to takto vyhovuje. Pre nu je nocna mora byt niekde za pasom alebo v kancelarii od - do. Ale zivi sa sama, co si nezarobi, to nema.
Synovi by som dala tak max mesiac oddychu a nech sa uz potom zariadi ako chce, mamahotel by som mu nerobila. Co sa tyka tej zdravotky ako to uz niekto spomenul, predpokladam, ze syn sa pojde zaregistrovat na urad prace, takze to zanho bude platit stat.

renesance80
15. apr 2025

to mi pride cudne a urcite nech si oddychuje kolko chce, ale za svoje money

lunademonica
15. apr 2025

@peknyvladko ved ked si dva roky odpracuje moze oddychovat pol roka za statne davky. Oddych ano, ale nie pol roka, to je ozaj luxus a az skodlivy pre neho samotneho. Ved su na to aj studie, ze nicnerobenie negativne vplyva na mozog...

svetlonos
15. apr 2025

Toto je téma pre normalne zmýšľajúcich ľudí s nízkym tlakom! Po prečítaní môžu kludne vysadiť dennú dávku...
Je to drzosť najvyššieho kalibru. Vopred upozorňujem, že nezávidím!
Ale toto nie je normálne. Nam 40 a mesiacbpo maturite som vypadla do Nenecka robit operku. Už vtedy v 19 rokoch by ma ani nenapadlo pýtať sa to. Hanba by ma fackovala. Ked som menila krajinu, byvala som u otca a napriek hodne slabej angličtine som hľadala pracu. Zaplatil mi úbytkom a kurz. Akonáhle som robila, ubytovanie som si platila aj stravu som kúpila. Pracu som extra nevyzerala, robila som v mekači, potom čašníčku. Na ulici pokecala s pani a ta mi dala brigádu u seba v banke na par dní. Mala som 23 rokov.
Konanie tvojho syna je vychcane a nezodpovedné, sorry. A keďže zakladas o tom tému, vieš to tiez. Mozno je par prípadov, kedy sú obe strany s tým ôk, ale ja co poznám ľudí s vs - aj narocnou- tak sa tešili do prace a rýchlo si našli aj dobre pozície. Vsetcia pracovali uz aj VS obore počas VS.
Takže nie za mna, 27 rocny panáčik ma ut byt zrelý dospely na to aby sa o seba vedel postarat a nie nechať sa zivit drzo rodicmi. Lebo on chce v 27 rokoch po skole prázdniny! Ty kokos, ja teraz potrebujem niečo na zníženie tlaku. Pisem samozrejme o zdravom jedincovi.

iriska13
15. apr 2025

A platit mu bude odvody do poistovne kto? Ci ty? A uzivat zivot si bude za ake peniaze? Ci bude celych 6 mesiacov lezat doma na posteli? Nechapem ...

vecicky1805
15. apr 2025

Fuha, ak je zdravotne ok, 6 mes je dlho neviem si to predstaviť starám sa o seba od vtedy sama ako som skončila strednú a to som aj hneď odišla z rodičovského domu.. a súrodenci čo šli na výšku si napriek výške a učeniu privyrábali… no záleží ako si ho vychovala, ale asi by som s ním pokecala že može ale na vlastné náklady ale ako čítam nerobil nikde tak nemá ani našetrené dupľom by si mal hľadať robotu..keď ešte nikde nerobil..

simona92101
15. apr 2025

@feuille co je na smiech,ked chlap robi z domu?manzel pracuje AJ z domu,ma narocnu pracu,je manazer logistiky,je nonstop na telefone,riesi problemy aj v noci.do toho prezentacie v anglictine a francuzstine s partnermi,tabulky,vypocty,atd. Zda sa ti to podradne? Skus to aspon na tyzden,garantujem ti,ze uz po 2 dnoch budes padat na hubu! Ci chlap ma robit len lopatou?

vecicky1805
15. apr 2025

@svetlonos naozaj a ešte si vezmi že muž ..to je sila, neviem ako si to predstavuje v živote by som chcela vidieť čo bude po tom pol roku..ako ak sú rodičia prachatý niekto to možno nerieši, ale proste čo ho to naučilo/naučí do života, ako nepoznám ho do detailu neviem ale ako dobrý základ pre chlapa ktorý sa možno časom bude starať o vlastnú rodinu a deti ti moc nie je..ja by som teda takého povaľača nechcela..rodičia pomožu keď možu ale ako mladá po škole by mi bolo max blbé len tak doma polihovať a nechať rodičov na mňa makať samotných keby aspoň dáka brigáda popritom 🙈hanbila by som sa ako pes ak by som bola úplne zdravotne ok

douc
15. apr 2025

závisí aký má celkový prístup k práci. chodieval na brigády počas SŠ alebo cez leto počas VŠ? keby vidím že sa snažil a chodil a vedel si zabezpečiť peniaze. a zároveň má plán čo chce po tých 6 mes oddychu robiť - tak by som to akceptovala. Tiež mu treba vysvetliť že prácu si nenájde zo dňa na deň pravdepodobne, takže možno 6 mes bude aj trvať kýmsi nájde dobrú prácu akú chce 🙂) takže nech to využije na to hľadanie a pohovory prípadne. ja ho aj chápem, tiež som po VŠ ešte vymýšlala - šla som na jazykovy pobyt a tak. ale zas ja som robila už hádam od 14 na brigádach..