Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
Vo svete bežné ľudia končia štúdium ako 30-35 r. Nerozumiem prečo sa tu väčšina pozastavuje nad vekom 27 r.
@priscilla07 ano ale urobia si prvy stupen, pracuju a potom si dokoncia druhy stupen VS, nesedia do 30-35 doma v deskej izbe a mama in neperie spinave ponozky 🙈
@priscilla07 “vo svete” idu 18 ročný preč z domu, rodičia im často nezaplatia absolútne nič (nie každá krajina má zákony o vyživovacej povinnosti do 25 rokov a pod), naberú si pôžičky, ak chcú študovať, lebo málokde je štúdium zadarmo a potom splácajú školy ešte v 40ke. Nečudo, že končia aj v 30ke lebo si na to štúdium musia zarobiť a nie, že mama, otec starajte sa o mňa, všetko mi plaťte až pomaly do 30ky a keď nie, tak sa ešte budeme súdiť o výživné a keď doštudujem, tak si ešte urobím šesťmesačné prázdniny na úkor vlastných rodičov
@priscilla07 v ktorom svete? To by ma zaujímalo..ale
@sisaka to vystihla takže sa nebudem opakovat
Ak má z čoho žiť, prečo nie 😁 Takže minimálne brigáda a môže oddychovať. Moja dcéra od 17 tich každé prazdniny aspoň nejaký čas brigáduje. Menila vysokú školu, nesadla jej, takže po 1.semestri už to postupne opúšťala, plánovali sme prechod na iný odbor, ale nesedela doma. Povedala som jej fajn, na prednášky, skúšky sa ti už aj tak neoplatí chodiť, ale nájdeš si brigádu. A tak normálne robila predavačku. Nejde o to, že je to záťaž pre teba, ale ak raz vybehne z režimu, je veľké riziko že bude mať problém doň nabehnúť. Absolútne zlé riešenie. Ak sa cíti mentálne vyčerpaný, nech si nájde prácu kde bude makať fyzicky. To je potom naozaj aktívny oddych. Žiadna mentálna záťaž. Ale má režim, návyk. Ten je pre duševné zdravie nesmierne dôležitý
@biba_18 píše sa o 27 ročnom mužovi. Nie 18. ročnom decku. Pomaly 30tnik hej.... Trochu dosť už na to,aby mu mamka a tatko platili naftu a tak. Predpokladám,že štúdium nebolo bez praxe atď. Podľa mňa, mal už dávno vedieť,kde bude pokračovať. Brigadovat. Môj ex manžel mal už v Tom veku dve deti a dávno živil rodinu. Tak si myslím,že jeden vysokoškolák po štúdiu,by mal zvládať hospodarenie. Preboha.... A nie hľadať,chudáčik,system. Nejakú tú finančnú gramotnosť snáď vysokoškolák by mal mať v maličkú a keď nie,tak hold,popáli sa. Ale tak to iba ,si myslím,vinou rodičov by mohlo nastať. Jasne mesiac do prázdnin,ale aj tak mi príde scestné živit pomaly 30tnika. Potom tu ženské vyrevuvaju,akých majú neschopakov a musia ťahať finančné samé veľa veci aj za muza a manžel visí na matery. No čudujme sa.vsaknchudacik potrebuje nejaký ten čas na oddych pri...a vložte si tam....
- Napríklad hneď na začiatku,siroty,prázdnin majú málo,tak potrebuju aspoň 4 dovolenky mimo prázdnin,no oddych. (Na druhej strane rev,čo s deckami,keď majú toľko voľna, ako si to zlý štát predstavuje,mal by harantov živit,ideál do 18. ocr cez prázdniny).
- potom prídu vysokoškoláci,ďalšie siroty,po štúdiu potrebujú mamku,ešte na pár rokov,hľadajú sa
-no a potom prichádza obdobie manželstva,opäť siroty,ženská od nich chce toľko veci,ešte aj peniaze,vyhoria,treba ísť k mamke.
No naozaj sa čudujme.
Prečo sú na západe úspešnejší?
Nuž,lebo sa povacsine nikto s nikým nemazna. Chces niečo,makaj a dosiahnes. A áno brigady aj počas štúdia a áno,aj deti z dosť dobre finančne zabezpečených rodín.
🤷
Jasne pomoc pri skončení strednej,kde je to ešte fakt trochu nezrelé ,ale pri27.rokoch? Lebo chudák mal ťažké štúdium,ktoré financovali rodičia? A teda všetko okolo. No nie. Max mesiac na hľadanie práce. Zjavne "dieťa" skončilo výbornú školu,mali by sa oňho trhať zamestnávatelia.
@priscilla07 lebo sedí máme pri cecku,to v zahraničí bežné nie je. Bežné si robia školy aj 40rocni,len ich pri Tom nezničia rodičia. Ale pekne pracujú.
V prvom rade sa zamysli nad sebou…. prečo až doteraz býval u rodičov?
27 ročny syn Ti oznamuje, nieje to požiadavka či súhlasíš s tým ako sa rozhodol… to znamená, že takto fungujete.
Dalej píšeš, že musíš uznať, že mal ťažké štúdium- zastávaš sa ho? Odiaľ to vieš, že bolo ťažké?( nemyslím tým, že nebolo). Ty si to mala v živote ľahké?sponzorovať jeho výdavky na život u teba a na štúdium? Nakoniec sama píšeš, že také dva mesiace by stačili a hajde do práce a nie sa nechať živiť rodičmi.
Chcela si názor , tak tu je môj- sadni si a oznám mu, že má týždeň na to aby si našiel bývanie.
Pobalí sa a odíde bývať k sebe.Na začiatok mu pomôžeš finančne ale musí ti to vrátiť( nič nieje zadarmo).
Prepáč ale ako matka si príliš mäkká na svojho syna a dávaš mu možnosti ty sama ako u teba ostať a užívať si mama hotel. Normálny 27 ročný chlap by chcel dávno bývať sám a užívať si život bez rodičov.
@valikasikulova nie,tu sú chvalabohu aj matky,čo zo synov nechcú vychovať polodenbilov,čo skuscia pri maminej sukni,že zlá manželka od nich chce,aby chodili do práce a dokonca aj trávnik pokosili a ešte aj na výlet s rodinou cez víkend išli a vrcholom je,že aj občas decko prebaliť sa od nich chce. Uznaj,že to sú suky a hyeny. Čo fakt chcú,aby sa bolo chalanisko schopné niekedy v živote postarať sám o seba,o rodinu a byť úspešný. Hrôza toto. Chcieť od 30.tnika,aby si po škole našiel prácu(čo mal robiť počas štúdia a teda o tých na speci školách sa fakt firmy biju už v poslednom ročníku.
Faktom ostáva,že veľa schopných ľudí zvláda aj štúdium,aj rodinu a waw,aj prácu. Len tí aj niečo dosiahnuť. A nie len poberanie sociálnych dávok a cihanie na dátum ich vyplácania.
@maciatkolulu nezivia
@autorka aku skolu vystudoval? Mozno by niekto z MK vedel pomoct, ako by si ho nenapadne vedela zapojit do pracovneho procesu aby ho to bavilo. Mozno aj homeoffice. Nezartoval len? Poznam par, ktory odceztoval k moru a tam "prazdninoval" vyse roka, no zarabali si cez pocitac v jednej firme. Potencialne partnerky tiez nemaju zaujem o dlhodobo nezamestnanych. Poznas svojho syna najlepsie, dojdete k zaveru, ktory bude obom vyhovovat. Aj on sa bude podla mna nudit tak dlho nicnerobenim. Teraz nech sa sustredi na statnice.
Povedala by som mu ok a vyzvala aby ti prispieval na domácnosť
Nech ide na brigadu
Určite by som ho v tom nepodporila- beriem, možno mesiac/ dva počas leta, no aj tam by som očakávala aspoň nejakú aj finančnú zodpovednosť z jeho strany… ja som po vš išla do práce týždeň po štátniciach (a nebolo to o tom, že by naši nemali na to, aby ma ďalej “živili”, ale proste nejaká zodpovednosť sama za seba, bola som dospelá snáď, nie?… )už predtým som brigádovala. A vyštudovala som farmáciu, takže myslím, že môžem povedať, že to nebolo ľahké štúdium… a mimochodom, mala som 22… v 27 som už mala dve deti. Nerozumiem či má tvoj syn nejakú sebaúctu, keď mu nie je hlúpe byť v 27 rokoch na krku maminke, lebo si chce oddýchnuť…
..no baby neviem...toto asi troll,alebo sám 27 ročný mládenec 😆😆 9 strán debaty...z toho každá druhá otázka na autora a on to má v paži...
@maciatkolulu ale to hádam rozhodne sama autorka, nie my. ja som jej napísala svoj pohľad 😉
@biba_18 samozrejme,ja som napísala svoj pohľad. Myslím,že o Tom to je,písať svoj názor,či?
@miskakyska mozno je len bezradna. Alebo citala, co si sama mysli
@nyusika nebrigadovala, davala sa do kopy, relaxovala, doma robila bezne prace a fungovala... Uz som nebola so statutom studenta (aby mali zamestnavatelia o to zaujem) a rodicia ziju v hladovej doline, kde zohnat brigadu aj pre studenta bol fakt problem... Bola som na urade prace. Ale nasi boli radi, ze som aspon chvilu pri nich, 5 rokov sme sa dovtedy vidali len v lete alebo raz mesacne na vikend. Uz som nikdy tak dlho nemohla byt s nimi, ako vtedy po skole. Studovala som cca 300 km, prva praca 120, teraz byvam cez 500. Teraz sa vidame tak 4-8 krat do roka na 2-4 dni (okrem vianoc, vtedy to kombinujem s dovolenkou aspon na tyzden a pol).
@valliika prosim ta ak to nie je tajne aka vyska s informatikou je takato narocna ako pises? Na vychode? Syn chce ist studovat informatiku preto sa pytam.
ja by som ho aj z domu vyhodila po takejto hovadine.... ma 27 rokov a necha sa zivot rodicmi - co si o sebe mysli??? a ty si z neho co pre boha vychovala.... robotu si aj tak nenajde tak lahko ako sa pozeram na pracovny trh a zostane ti na krku nie 6 mesiacov ale pokojne aj rok ci viac lebo" praca nebude splnat jeho poziadavky" alebo ludia su kakani a zli na neho a sef od neho chce aby aj realne robil ... spamataj sa aj ty
Dcera zmaturovala ohlasila,ze ma vybavene ubytovanie,pracu a univerzitu v dansku......dostala peniaze na depozit,na cestu a na mesiac na stravu.........studuje,maka a nemoze pindat,lebo jej to aj tak nepomoze.......jedina moja odpoved by bola.....si dospely,rob co chces. Asi by rychli pochopil
Študoval denne ako 27 ročný? Veď to už ani výhody študenta nemá, to ste ho doteraz plne financovali? A nie, toto by som neakceptovala.
A zdravotnú poisťovňu a sociálku mu kto bude platiť? Veď úplne by mu stačilo tie 2 letné prázdninové mesiace si oddýchnuť. To by ho ani nebavilo sedieť doma pol roka a nič nerobiť nie? Veď čo bude mladý človek doma len tak čakať? Síce poznám takého, čo tiež si chcel dať po VS PAUZU, ako to on nazval a už ma 38 a stále pauzuje pri mamke, kde má doma mamahotel 🫣.
@ivana11155 je to fakt, že to bolo pred 20 rokmi, ale moji najlepší kamoši chodili na vtedajšiu FEIku v BA a dokonca aj frajera som mala feikara. A môžem povedať, všetci brigádovali počas školy, mali aj prázdniny a dvaja dokonca aj začali podnikať už počas VS...nehovorim o tom, že po škole boli VSETCI hneď zamestnani, lebo predsa len
.. nie je to sociálna práca z pofidernej VS
Teraz som si spomenul na jednu televíznu debatu spred mnohých rokov.
Moderátor tam kládol otázky Milanovi Kňažkovi.
No a on v tej debate povedal, že v čase, keď bol politicky aktívny a robil veľvyslanca v Spojených štátoch (?) tak mu volal jeho syn a oznámil mu, že je unavený, vyhorený a potrebuje nejaký čas zostať doma a oddychovať, aby sa dostal z nejakej "post študijnej" depresie. A ideálne by vraj bolo, keby mu zohnal potom nejaké dobre platené miesto v zahraničí.
Potom sa moderátor opýtal Kňažka, či to teda urobil a dal mu súhlas a poskytol apanáž na oddych doma.
Kňažko odpovedal: "Nie, ale odporučil som mu jedno vynikajúce miesto, kde som bol aj ja a kde mi pomohli dostať sa z takýchto stavov, z pocitu vyhorenia ."
"Áno?! A aké to bolo miesto?"
"Modrokamenský hnedouhoľný revír. A predstavte si, že mi o dva týždne volal do Spojených štátov, že ho to už prešlo."
(Modrý Kameň je Kňažkovo rodisko)
@orisker wau ty si iné veci pamätáš
Mňa by nikto neživil 6 mesiacov keď som zdravá a môžem pracovať vysokú školu si robil pre seba nie pre vás maximálne leto oddych ale od septembra práca a pri dnešných možnostiach už si môže aj v auguste začať hľadať kým sa niečo naskytne čo mu bude vyhovovať

Tiež som tak malá. Výšku som skončila keď som mala 27, a do prvej práce som nastúpila koncom januára, ale bola som vedená na ÚP.