icon

Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?

10. apr 2025

Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?

bonboniera
10. apr 2025

@peknyvladko a co ine ako živit rodinu počas ženinej materskej si mal robiť? 🙂 nemyslím to v zlom ani konkrétne voči tebe, ale keď citam toto chlapské hrdenie sa, ze “chodil som do roboty, keď bola moja žena na materskej a starala sa o NAŠE deti”, tak celkom nechápem, co iné mal takýto chlap robiť. A to nielen počas ženinej materskej, ale prakticky od ukončenia školy. Chodiť do roboty je snáď minimum, nie? 🤷‍♀️ bezohladu na pohlavie

ismarela
10. apr 2025

To akože 27 ročný muz doteraz nikde ani len nebrigadoval? Ani cez prázdniny? Čo má v životopise? Predbehnú ho vsetci ambicióznejší…

katulienkax
10. apr 2025

uz to ze skoncil skolu v 27 je dost neskoro a blikala by mi kontrolka, preco tak neskoro skoncil? flakal skusky? Vyzera na flakaca
Ja som skoncila v 23 a hned praca. Muzovi este hrozila vojna/civilka takze ziadne vylihovanie doma ale by ho pekne povolali na vojnu !!! Sef z prace mu vybavil odklad ( mal dajaku znamost), inac by pekne narukoval. O rok uz vojnu zrusili, tak sa tomu vyhol. Ale ziadne vylu=ihovanie doma by sa nekonalo a este jeho mama bola samozivitelka.

janababana
10. apr 2025

A co studoval? Je to zvlastne, po VS sa kazdy chcel hned uchytit, lebo na pohovore sa ho budu pytat, co robil toho polroka doma. A ted “bol som doma a oddychoval” nikoho nenadchne. Psychiku ma v pohode, nie je zdeptany z Vs?

vilma7
10. apr 2025

2 mesiace mu v pohode na oddych stačí. A potom dovi dopo.

personality
10. apr 2025

Tak ten bol dobrý 🤣🤣🤣

personality
10. apr 2025

Mesiac maximálne, s tým že môže už začať posielať životopisy a chodiť na pohovory. 🙂

katulienkax
10. apr 2025

@peknyvladko ja na tom vidim lenivost prave, u 27 rocneho flakaca, co 3 roky studoval naviac. Ak autorka napise ze tie 3 roky robil v anglicku a doniesol peknu sumicku penazi, tak sa vopred ospravedlnujem.. Inac ho povazujem za flakaca.

personality
10. apr 2025

A keď príde o 8 mesiacoch od skončenia štúdia na pohovor, tak povie čo? Že po škole pol roka oddychoval? 😀

katulienkax
10. apr 2025

@personality presne tak, ja uz som pocas skoly posledne 2 roky zarabala, sice nie vela ale ziskala som prax v odbore

betulinka1
10. apr 2025

Povedala by som mu, ze OK ale moja finančná dotácia konci v septrembri. Takze nech 1.9. nastupuje do prace. Nie, ze si zacne hladat pracu ale nastupuje do prace. Kedze ostava doma, bude upratane a navarene kym pridem z prace. Dovolenky, chaty a chlast nehradim. Hradím iba stravu doma a ubytovanie.

luxus10
10. apr 2025

mozno bude oddychovat , ale nutene, co ak si nebude vediet najst pracu?.....

2-3 mesiace je fajn na oddych po vs...tento cas sa uz nikdy nezopakuje...to je ok...

sashabb
10. apr 2025

Dobrovoľne nezamestnaný .. a on vie, že zdravotka je cca 100€? toto bude kto platiť?

luxus10
10. apr 2025

@katulienkax ano, to je nieco ine...mozno ak by takto mal moznost praxovat pocas skoly , tych 6 mesiacov by ho ani nenapadlo...

maris5
10. apr 2025

Mna by zaujimalo kde chce potom pracovat. Zamestnavatelia si uz teraz hladaju absolventov.

Predpokladam, ze az po polrocnom "oddychu" si zacne hladat pracu. Ja nie som zastancom, ze dospely clovek ma prazdniny a nikde nebrigaduje.

luxus10
10. apr 2025

@sashabb a da sa zdravotka platit samostatne? mne sa zda, ze len cely balik aj s dochodk. poistenim....a to je cca 300e...

katulienkax
10. apr 2025

@luxus10 iba zdravotka je povinna, alebo pojde na urad prace ale tam bude musiet nosit doklady o hladani prace

heln
10. apr 2025

ako by som reagovala?: dobre mojko, v juni si oddychni, chod sa zaevidovat na upsvar a od jula platis cast nakladov na domacnost (ak ste doma traja, tak suma za energie, internet a stravu deleno tri), inak nebudes mat navarene a oprane pradlo.... ziadne zivenie rodicmi.

oriesocek
10. apr 2025

Moj syn teraz konci VS, ma o 4 roky menej. Brigáduje 7 rokov, poslednú prácu na 0,5 úväzok ma dokonca TPP. Dohodnutý je tam do konca augusta, že ostáva, dlhšie tam nechce byt. Už ma vyhliadnuté, kde pôjde od septembra… ja som si také niečo nemohla dovoliť, ostať doma po VS, naši na to nemali peniaze a ja som chcela pracovať. Nech nastúpi, podrobí 1-2 roky, nech šetrí, osamostatní sa a nech potom bude doma za svoje úspory…., ale u seba doma. Môj je práveže akčný, už som mu hovorila pár krát nech spomalí

peknyvladko
10. apr 2025

@tiezjedna “pro hlupaka kazdy hloupej”

peknyvladko
10. apr 2025

@bonboniera precitaj si na co to bola reakcia a (mozno) pochopis

simca06022011
10. apr 2025

@betulinka1 studentovi vs konci dnom statnej skusky ;) cize na ziadne 1.9. sa tu uz nehra :D ale to len tak mimochodom. presne ako hovoris.. nech si pekne hlada a nastupi do prace 🙂 a ked nie, zabavky koncia za mamine peniaze. JA neviem aky obor studoval, ale nikdy to nebrigadovalo, nepracovalo.. 27r to ma.. zvlastne. On as podla mna za vlastnymi peniazmi potrhat nejde, jemu to od maminy vyhovuje.

mimikarol
10. apr 2025

27 ročný chlap už má mať vlastné bývanie. Nie aby ho mala pol roka živila dávala mu prachy a ešte aj platila zdravotné poistenie. Neskutočná drzosť. Dala by som mu mesiac a nech si pekne krásne hľadá robotu

tiezjedna
10. apr 2025

@peknyvladko pre hlupáka možno. Pre nás ostatných len ty, na základe tvojho hlúpeho komentáru.

maminkadeticiek
10. apr 2025

Absolutne nie.Spolahlivo ti mozem povedat ze strati navyky,rezim,chut,volu.Nehovoriac o tom ze je nemoralne,aby sa 27 rocny clovek nechal zivot?!V ziadnom pripade.Povedala by som mu ok,chapem,ale odteraz si zodpovedny sam za seba takze pocas tohto obdobia uz nebudes byvat pod mojou strechou.

pbra40
10. apr 2025

Mne by sa to nepacilo... ja som v 27 mala uz 9 rocnu prax v obore, co som studovala externe na vyske, a vysku uz skoncenu v 24 rokoch. Plus do toho postaveny dom... ma co dohanat a nie oddychovat.

mimirka32
10. apr 2025

Ked skoncil v 27, predtym 3 roky pracoval? Bezne sa vysoka skola konci v 24. A co studoval, ked pol roka potrebuje oddych?

bonboniera
10. apr 2025

@peknyvladko áno čítala som, je to reakcia na predpoklad ze si chlap co dôjde domov z práce a nič neurobí lebo veď predsa pracoval. Na to si napísal, ze taký nie si a ze si živil rodinu. Opäť sa pýtam, co iné by si mal robiť ako dospelý človek, ako chodiť do roboty = preco bolo potrebné napísať, ze si živil rodinu. Neviem teda, co mi ušlo 🤷‍♀️

jaond19
10. apr 2025

Neexistuje. Robil VS naco?? Okamzite smer UPSVAR. A minimalne jedno CV by som chcela vidiet odoslane kazdy den. Si myslis ze po 6 mesiacoch guleválošu bude cely zhavy ist zrazu na 8-12h do prace??? Nehrozí. Tych 6 mesiacov mu daj, ale na to, aby dovtedy vyriesil otazku svojho buduceho byvania napriklad. Minimalne vyskusat sa ist zivit mimo svoju detsku izbu, bud zdielane byvanie s kamosmi, praca s ubytkom atd.....

drianaa
10. apr 2025

Neviem, študovala som náročnú vysokú školu, popri nej práca v rámci možnosti a každé prázdniny, našetrené som mala dosť, že by som vydržala pár mesiacov nepracovať. Mala som “oddych” mesiac a nastúpila od júla do práce. Za našetrené sme s priateľom riešili auto a podnájom. Mama ma prehovárala, nech ostanem ešte doma cez prázdniny, ale sama by som si to nevedela predstaviť, že ma ešte vyživuje. Možno to leto, ale potom už dosť, žiadneho polroka. Keby žil z úspor, nepoviem, ale takto nie