Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
@simca06022011 nezamestnaný lekar 🤣🤣🤣 to je teda for dňa 👌
Btw, autorka niečo vôbec odpísala, či zase ide iba o vymyslenu diskusiu? 🤔
Tiež som bola po vysokej doma, ale bola som na stáži, nakoľko úrad práce musel zabezpečiť stáž ... Stáž bola pol roka, takže pekný oddych a ešte to bolo aj zaplatené. Nemôžem povedať,že to bolo povaľovanie doma, počas toho som si hľadala normálne zamestnanie. Tento stav trval rok a pol, ale bez príjmu som bola za ten čas maximálne 2 mesiace. Takže kľudne prečo by si nemohol oddýchnuť? Tí čo tu mudruju asi v živote nechodili na poriadnu vysokú školu, kde museli makať ako fretky a nespať aby všetko stíhali a nemajú poňatia ako vás taká blbosť ako škola dokáže vyčerpať. Môžem povedať ,že vysoká škola ma vyčerpávala viac ako terajšie zamestnanie.
@adreena fakt? Lebo my sme ešte všetci v pyžamách a peniažky k nám prichádzajú. Ale podľa teba asi bez práce. Lucky us. 🤣
@lienka.7 ucelovo ich niekto zaklada, aby mali klikanost - cim kontorverznejsie a dlhsie diskusie, tym lepsie pre sponzorov.
srdecner pozdravujem anonymneho autora
ja sa uz ani nekaslem a ked reagujem, tak ironiky, sarkasticky, ako mi huba narastla 😀
ved jed si mozeu robit srandu z uzivatelov, mozeme aj my zx autora anonymnych tem 😀
Necitala som prispevky.
Ja som po skonceni VS si tiez chcela od vsetkeho oddychnut. Tak som sla na rok do UK ako Au-Pair.
Este predtym pocas rocneho prerusenia studia som pracovala a prispievala na domacnost. A bavilo ma to.
V sucasnosti v zahranici, niektori studenti si zvyknu dat po bakalarskom studiu, alebo po skonceni vs dat oddych rocnym cestovanim po svete. Ale ti, ktori si to nemozu dovolit, este pocas studia minimalne brigaduju, po studiu hladaju pracu. Na sk by som mozno akceptovala 2 mesiace prazdnin.
Zisti, ci nema strach, ci nie je vyhorety, co by chcel pocas toho polroka robit. Neviem, co vystudoval, ale cim vacsia pauza, tym tazsie si najst zamestnanie
@rayla tak nemyslím si, že to ,,stihnú", ale stihnú. Mať povinnosť sa len učiť na skúšky a učiť sa na skúšky a mať povinnosti ohľadom zamestnania a rodiny, sa nedá porovnať. Ten prvý prípad má toho času na učenie neúmerne viac, takže pri ťažšom odbore je diskutabilné, či to má v konečnom dôsledku naozaj ťažšie ako ten s ľahším odborom, ale oveľa nižším časovým fondom. Študovala som ,,iba" popri zamestnaní na TPP a teraz študujem na materskej dovolenke, pričom teraz je to oveľa náročnejšie po všetkých stránkach.
@eva8 opicia laska moze byt viac na skodu ako na uzitok. Detom netreba len znasat modre z neba, ale aj vstepit do nich nejake hodnoty. Napr.ze si ma vazit svojich rodicov a ich starostlivost. Nikto sudny nemoze pozadovat a ani dopustit, aby sa o neho mamicka starala jak o skolkara pol roka. Predpokladam, ze mama ma zamestnanie, stara sa o domacnost a starostlivost o dospeleho syna je celkom energeticky vydaj navyse. Treba ich naucit, ze v zivote sa maju spolirhat najma sami na seba, ano, ak je problem, rodina podrzi, ale toto je zneuzivanie
Urcite,do mňa mama už pred skončením očakávala, že si začnem hľadať prácu a akonáhle som našla prácu prispievala som na bývanie a stravu. Potom mi tie peniaze dala, keď som kupoval byť.
Bolo to veľmi dobre premyslené. Naučila som sa zodpovednosti a ako narábať s peniazmi
dobre citam ze on ma 27? ako to ze az teraz skoncil VS a este ho zivis?
ja by som neakceptovala, je dospely, moze si robit co len chce - ale za svoje peniaze. neviem si predtsavit ze by som mame v 27micke povedala ziv ma pol roka, potrebujem si oddychnut po skole.hanbila by som sa ako pes ze este niesom samostatna a este sa chcem nechat zivit
@bg92 pekne si to napisala. Presne. I ja by som sa hanbila, kebyze v jeho veku nepracujem. Skor sa vzdy snazila odbremenit rodicov. Ja nechapem, co za generaciu nam tu rastie. Chcu mat lifebalans, homeoffice, plat 2500 v cistom.
Minule mi znama vravela, ze jej syn nedokoncil VS, potom 2 roky robil a dal vypoved, lebo je vyhoreny. Fakt to nechapem, tieto deti nie su zvyknute na akukolvek zataz. By ma zaujimalo, ako vnimaju tuto generaciu personalisti, lebo mam pocit, ze to musi byt masaker, vyberat z tejto generacie
Aj ja si chcem oddýchnuť, aby ma pol roka niekto živil a sponzoroval moje výmysly 🫣🫣🫣. A teraz vážne. Mladý muž nikdy nepracoval? Nebrigadoval? Celé roky ste mu platili školu a ostatné? Ak nerobil, najvyšší čas začať. Oddych by som tolerovala mesiac.
Tiež by som mu navrhla, že si dám voľno v práci a budeme doma dvaja🙂asi to je naozaj tak ako som čítala, že psychológovia tvrdia, že dnes je 30 tnik na mentálnej urovni ako pred pár rokmi 20 tnik.Studuju do aleluja a potom majú niečo ukázať a mŕtvy chrobák týmto štýlom bude doma rok
@kofa77 myslim, ze obe porovnavame tie extremy. Aj mne je sympaticke, ze si vedia nastavit hranice. Aj ze povedia, ze toto nie je pre mna praca, hladam odvazne nieco ine.
Ale v tejto konktretnej situacii, aby 27 rocny clovek este nebol zaradeny v pracovnom procese, je podla mna velky vykricnik.
Ak mu nevyhovuje praca 8hodin/5 dni v tyzdni, uz by mal mat aspon nejaku ideu, ako sa uzivit (podnikat,....).
Ale v 27 rokoch sa nechat zivit rodicom, nie je pre mna obdivuhodne a ani sympaticke
Nie, neakceptovala by som to, dcéra pred rokom skončila velmi náročnú VŠ, v pondelok mala štátnice a uz v stredu nastúpila do práce, pocas celého štúdia brigadovala, stale sice byva u nás, ale kupila si nové auto a s priateľom prerabaju byt, takže čoskoro sa osamostatni, z brigad si dokázala financovať všetky svoje výdavky, teraz z platu postupne byt, takze som na nu aj na seba hrdá, ako sa postavila na vlastné nohy. Synovi by som umožnila oddych s tym, ze servis a financovanie z vasej strany skončili a primerane sa musí podieľať na chode vasej domácnosti, akym spôsobom si to zariadi, je na ňom.
@rayla moj vystudoval mat fyz aj s brigadou a v poslednom rocniku uz pracoval na 60% uvazok a vo firme teraz fici dalej na plny uvazok a uz na relativne vysokej pozicii. Pracoval aj pracuje v oblasti, ktoru studoval. Je to aj o nastaveni jednotlivca, ci popri studiu aj pracuje - aspon sem, cez prazdniny (na VS v lete kludne aj 3-4 mesiace.

@bielasovicka tak asi sa dozvedela hned co chcela vediet :D