Mám dať dcérku k babke na týždeň?
Ahojte, chcela by som poradiť. Mám dćerku 3,5r a potom malého chlapčeka 3mes. Dćerka bola 1x u starých rodičov pomerne skoro, mala necelé 3r v lete. Týždeň u mojej mamy-na konci už bola smutná a naozaj sa tešila za mnou, posledný deň keď jej moja mama povedala, že ideme večer za mnou, tak plakala že chce hneď (mama mi povedala) a potom skoro 2 týždeň u svokry - to si doteraz neviem odpustiť, že som sa nato nechala nahovoriť. Odtiaľ prišla strašne citlivá, všetko musela so mnou robiť a svokrá jasné len chváli ako bolo úžasne. Svokra odvtedy stále pýta, býva 500 km od nás, teda na pár dní by asi viac precestovala. Najskôr som zatrhla, lebo sa narodil braček a teraz už nemám “výhovorku”. Ja nejako vnútorne cítim, že to nie je ešte pre ňu, hoci u babky sa jej samozrejme páči. Obe má veľmi rada. Myslite, že preháňam a mám ju poslať s babkou na týždeň preč, dćerka je aj veľmi citlivá ale zasa dosť ja svoj vek múdra, dajú sa jej veci v pohode vysvetliť. Kedy ste vy deti “posielali” k babke?
@iva_ab ak chce iba babka,asi nie.Sama s tým nie si stotožnená a určite vieš prečo.Moj najstarsi bol asi až ako prvák keď boli prázdniny a ja som ozaj nemala možnosť inak to vykryt.Dcera bola skôr,ale len na 2-3 dní,v lete týždeň a to som po práci išla pozriet k nim.Teraz je prváčka a pýta sa iba k jednej babke,druhej sa boji a neznáša tam chodit-lebo babka si vynucuje.Okrem iného.Ked máš 3 mesačné bábätko..ja by som skôr bola za aby bola doma,zvykala si na bábätko,môže sa to aj otočiť,že malá sa bude cítiť odkladaná kvôli súrodencovi.U nás to bolo dosť vidno a to keď sa narodila najmenšia som starších už absolútne k babkam nedávala,jednak logisticky mi to bolo náročné aj s minimom a cítila som,že chceli byť s bábätkom a ešte viac potrebovali moju pozornosť - málinko ziarlilo každé.Jednoduche riešenie,pokiaľ sa veselo a nástojčivo nepýta ísť tam,nedala by som
@iva_ab a v okolí máme prípad,dieťa od 4 mesiacov kočovalo po všetkých príbuzných,u babky je 2 týždne,víkend doma aj to idú k babke,babka s ním chodí do škôlky,k lekárom..Výsledok je jedovaté dieťa čo nikoho nerešpektuje a babke hovorí maminka.Ale to je extrém
Vies, ona isla vtedy od jednej babky k druhej a potrebela byt medzitym s tebou, lebo si jej chybala. Preto bola rozcitlivena. Ja by sm ju dala, ale nie na tyzden. Mozno na 2 noci
Ja by som môjho dala úplne kľudne, ale on by s tým fakt nemal problém. U našich býval odmalička a aj keby som odišla na mesiac tak viem že by všetko bolo v maximálnom poriadku. Ale to je nás prípad. Pokial ty o tom nie si úplne presvedčená a malá sa ti sama nepýta tak by som ju nedávala. Plus je to fakt veľmi ďaleko. Len tak do hoďky tam byť nevieš keby trebalo. Toho by som sa ja obávala najviac.
Ak chce ist dcera silou mocou tak ano, ak to chces len ty a babka tak nie
@ankare ja tiež čumím 🙈
moj maly ma 2.5 roka a uz xkrat bol bez nas so svokrovcami, najdlhsie zatial 4 noci - my ale mame so svokrovcami vyborny vztah, maly je na nich zvyknuty a ma ich rad a rad s nimi travi cas a sli sme na to postupne, strazili cez den, strazili vecer...atd. a ano po pobyte u starych rodicov vyzaduje viac nasej pozornostia a chce sa viac tulit a objimat (to ale robi aj ked sa vratim domov po vikende mimo a bol s manzelom a naopak)
za mna je to super teoria, ked bude dieta chciet a samo sa vypyta a v zasade s nou suhlasim, na druhej strane ale ak matka je privelmi naviazana na dieta, neumoznuje napr. starym rodicom travit s dietatom cas, tak logicky dieta sa k starym rodicom pytat nebude, kedze su to pre neho cudzi ludia 🤷♀️ samozrejme, ze ak ma dieta so starymi rodicmi dobry vzah a povedalo by mi, ze tam ist nechce, tak by som to respektovala
@mk22 ale to asi nemala 3r, to hy si nepamätala že mleli mak
@simona20201309 ale pamätá, a milión iných zážitkov kt ma iba s dedkovcami.
Ja mam 44r a do dnes si pamätám ako som si rozbila v škôlke hlavu. Mala som 4r.
Moje by nesli ani na jednu noc. :D Sama citis..ze asi je tyzden vela. Ak by chcrla ist..skuste na kratsie?
@iva_ab už len z dôvodu že bývajú 500km od vás, by som ani sekundu neuvazovala. A opýtať sa dieťaťa? Veď to nemá ani paru o tom, koľko je týždeň a ako ďaleko sú rodicia keby sa niečo stalo.
Ja len nerozumiem akú potrebujes výhovorku??? Nikdy by som nedala dieťa k babke len preto, lebo ona chce.
Veď sú to tvoje deti, tam žiadne výhovorky nepotrebujes. Tiež sa ti čudujem ze si sa nechala dotlacit pri tak nízkom veku.
Ja by som ti poradila aby si este počkala aspoň do 5r, nech si to dieťa aj pamätá (tie spomínané zazitky)
Inak by som nevystavovala dcéru takému stresu. A aký pevný vzťah má s nimi keď bývajú 500km od vás? Koľko krát ich už vôbec videla? Veď to nie je babka o tri domy nižšie .
@iva_ab Nie, nedala by som, ked si mala skusenost, aka sa vratila naposledy. A bolo by mi jedno, kto co alebo koho pyta. Ja som neporodila deti, aby som naplnala tuzby starych rodicov. Deti nie su hracky. Nemusis mat ziadnu padnu "vyhovorku" alebo argument. Uplne staci, ze to tak necitis ty, ani dcera. Mozu sa vsetci aj na hlavu postavit.
No ja osobne by som take male dieta nedala na tak dlho prec od seba... a to by mohli byt starkovci aj zo zlata.
@iva_ab hovorím za seba, ja by som 3,5r. nedala na 2 týždne lebo by mi asi srdce puklo. Tvoja chyba je, že sa necháš ovplyvniť druhými a urobila si to aj proti svojej vôli. Prečo máš pocit, že musís mat výhovorky aby si nemusela dat niekomu tvoje dieťa?? Je to tvoje dieťa, nie tvojej matky ani tvojej svokry. Ak máš pocit, že malá na to ešte nie je pripravená a videla si, že bola po príchode od nich rozhodena tak im proste povedz pravdu. A nemaj kvôli tomu výčitky a netráp sa preto co si budú myslieť a ci s tým budú súhlasiť. Si zodpovedná len za svoje deti a máš robiť veci tak, aby boli čo najlepšie pre nich, nie pre matku, nie pre svokru. Nauč sa čím skôr za svoje deti a za ich záujmy bez výčitiek postaviť, v živote to budeš ešte potrebovat. Budú ti za to v neskôr vďačné.
@ibatanecnica moje deti takých starkých nemajú 😔 starší syn má 8 rokov a nikde ešte neprespal noc.
@ankare ale to neznamená, že takí neexistujú. Niektorí prejavujú záujem, iní nie.
@ibatanecnica veď ja viem. 🙂 Ja som to napísala polozartom. 🙂
Moja ma 10 a ma prázdninách nebola, ale ona nikdy ani neprejavila záujem dokonca aj keď sme tam pohrať sa áno ale niekam ísť sama s babkou nie. Keď ale babka príde ku nám a ja pôjdem na pár dní preč nemá problém. Ale najlepšie sa cíti doma. Aj z dovolenky sa po pár dňoch pýta kedy pôjdeme domov
My babky nemame, ale davam sestre a ujovi su slobodny. Tak chodi na prazky🙂. Ale my sme od seba 45min autom, tak keby bol problem,tak mi ju dovezu. Davam ju tam na vikendy, zatial este problem nebol. Vzdy sa tesi. Tiez bude mat 3.5 roka
Ďakujem krásne za odpovede, babky má naozaj rada ale sama sa ešte nikdy nepýtala, že by chcela ísť. Keď sa bude svokra pýtať poviem, že zatiaľ nie. 🙂 S tým malým bračekom máte tiež pravdu, aj teraz cez sviatky keď videla že som viac s ním, sa stále točila okolo mňa. Pozvem svokru k nám, aspoň pomôže s malým a zvážim to opäť v lete, to bude aj pekne a u babky bude na záhrade 🙂
@iva_ab neter už ako ročná bola u nás na prázdninách,aj ako dvojročná,celý týždeň bola spokojná,na rodičov si ani nespomenula,a keď po ňu prišli,tak ich jen domov ťahala,že jej u nás bolo zle😂.Doteraz sa na Tom smejeme.Moj syn tiež taký malý chodil ku sestre,ahoj k mojej mame sa pytal.To píšem len pre obraz,že neexistuje vhodný,či skorý alebo neskorý vek,ale pripravenosť a vyzretosť dieťaťa.

@iva_ab ahoj, moj syn mal 3 roky ked bol u babky na 3 dni a ja v porodnici, predtym bol tak na jednu noc ( ak sme sli do kina, na ples, na svadbu...proste niekam). Potom bol parkrat tiez ale tak na 3 noci max. a ked uz mensi podrastol a teda mali okolo 5,5 a 2,5 roka uz k babke chodili spolu, ale to beriem ako velku vyhodu, ze su dvaja a tiez maximalne na 2-3 noci( ked sme chceli my vypadnut niekam spolu s muzom) . Dlhsie boli 1x az toto leto co bolo a to mali 7 a 4 boli spolu obaja ( potrebovali sme vyriesit prazdniny ) tak sme ich dali na tyzden...ale nie 7 dni, ale tak , ze sme v piatok vyrazili z domu a u babky alebo starkej sme s nimi boli do nedele, potom sme my odisli a vratili sme sa v piatok vecer...takze realne 5 noci ... aj teraz boli cez zimne prazdniny v babky spolu, my v praci od 2.1. ( babky mame 150 a 180 km od nas). Na dlhsie by som ich nedala popravde .. potom uz vymyslaju a uz maju vsetko okukane a zas aj stary rodicia si potrebuju trosku oddychnut 😉 ale obaja sa pytaju kedy zas pojdu 😀 takze jarne prazniny to istia 😝