icon

Mám kúpiť darček osobe, ktorú nemusím?

6. apr 2024

Kúpili by ste nejakú drobnosť, pozornosť pre človeka ktorého nemusíte? Idem o pár dní na návštevu k rodičom, zdržím sa pár dní, moja mama chce pri tej príležitosti aby som navštívila rodinu, teda babku hlavne. Keď sme s mamou telefonovali tak ma poprosila, aby som babke niečo kúpila, lenže mne je to proti srsti. Mama jej chcela kúpiť brošnu a dať jej ju akože v mojom mene. To som jej zakázala. Obávam sa ale, že ona to urobí za mojím chrbtom. Vie, že babku nemusím a snaží sa urobiť všetko pre to, aby udržala ten "vzťah".
Mám sa riadiť svojim pocit a nekúpiť jej nič alebo sa hecnúť a kúpiť aspoň nejaké kvety a čo ja viem, sušené ovocie?

autor
6. apr 2024

@komplikovana A ešte sa o mne vyjadruje,že som hus hlúpa a podobne. To je ešte to slušnejšie z jej repertoáru. Ale bolo to dávnejšie, už mi ak nepovedala dávno.

komplikovana
6. apr 2024

Na to aby sa z toho dostala treba mat "otvorenu mysel " aspon ja tomu tak hovorim. Rodicov uz nezmenime, ale mozeme zmenit seba.
Co by sa najhorsie stalo, ak by si sa zacala chovat podla seba? Tz. neist pozriet babku, nic jej nedoniest.

autor
6. apr 2024

Ale tú jej potrebu obvolávať rodinu, že prídem a či ich možem prísť pozrieť fakt nechápem.

autor
6. apr 2024

@komplikovana Čo najhoršie? Určite nadávky aká som a prívlastky, ako by to vyzeralo, že ani babku nejdem pozrieť, že len chcem aby ma ľutovali a tak.

autor
6. apr 2024

@komplikovana Tiež ma rada strápňuje pred celou rodinou, akože žartom niečo nadhodí, akože chce byť strašne vtipná, čo na tom, že na úkor dcéry vlastnej.

komplikovana
6. apr 2024

uf, no to vyzera, ze iba robi to iste, co bolo robene jej. Skusila si je povedat, ze preco to robi? Preco ta nema rada? Co by povedala - je mozne, ze by vsetko poprela.

huxy
6. apr 2024

Prečo vôbec chodíš za mamou, keď sa k tebe takto vždy správala aj správa? Mať takú matku, tak ju vôbec nenavstevujem.

autor
6. apr 2024

@komplikovana Teraz ako tam budem sa jej spýtam, skúsim s ňou dať rozhovor. Lebo takto sa milujúca mama nespráva. Radšej ubližuje vlastnej dcére, ako by sa mala postaviť svojej mame. Samozrejme, že by to poprela, ona je normálna, to ja som podľa nej tá "mimo".

autor
6. apr 2024

@huxy Idem tam len fakt výnimočne a len na pár dní. Snažím sa voči nej obrniť. Neviem či mám odvahu odstrihnúť vlastnú matku, mala by som asi výčitky.

komplikovana
6. apr 2024

mozno sa ti ulavi, ked jej povies ako veci citis, a ci to pochopi, alebo nie bude uz iba na nej. Drzim palce.

huxy
6. apr 2024

No asi to obrnenie nefunguje, keď stále skaces ako matka píska. A všetko robíš len preto, aby nekricala atď. Z tohto nezdravého kruhu sa nedostaneš, ak niečo radikálne nezmeniš.

komplikovana
6. apr 2024

@huxy niekedy su take rozhodnutia dost tazke. Mozno to autorka neurobi hned, este sa to da zniest. Mozno ak vztahy este viac vygraduju, urobi rozhodnutie sa odstrihnut.

autor
6. apr 2024

@komplikovana Ja už som jej raz dávno povedala ako a cítim a ako mi vždy ubližovala a ona mi na to povedala, že to ja som bola vždy na hlavu.

autor
6. apr 2024

@huxy Ja som už som tentokrát rozhodnutá neustúpiť, ak obvoláva rodinu a plánuje stretnutia, tak smola, nikam nejdem. A možem ju aj dotrhať od jedu. Ak by veľmi vyvádzala, poviem jej, že kľudne možem odísť.

autor
6. apr 2024

Je to veľmi nepríjemné ak druhá strana komunikuje krikom, je to nezdravé prostredie a v takomto prostredí sa moc robiť nedá, maximálne sa zdvihnúť a odísť.

huxy
6. apr 2024

Držím palce, aby si zvládla nepodľahnúť jej tlaku.

hipuska
6. apr 2024

@h2 bagatelizijes pocity malého dieťaťa. Robiť rozdiely medzi vnucatami, hlavne keď o tom to dieta vie nie je maličkosť. To dieta si z toho môže odniesť celoživotnú traumu.

huxy
6. apr 2024

@hipuska kto také nezažil, nevie to pochopiť. Ja som ani nebola dieťa a videla rozdiely. Bolo mi to strašne ľúto, kvôli dcére...

h2
6. apr 2024

@hipuska Ale my sa nebavíme o malom dieťati, ale o dospelej žene. Babka ju nebila, netýrala... Tak zase z nej nerobme nejakú najpríšernejšiu osobu na svete. Skoro vždy robia starí rodičia rozdiely, tiež sme boli my so sestrou tie "druhoradé" vnúčatá, napriek tomu som to babke nevyčítala, lebo nás videla raz za rok, kým deti maminho brata bývali vo vedľajšom dome, tak je pochopiteľné, že tie vzťahy boli iné.

autor
6. apr 2024

@h2 My sme všetci bývali blízko seba.

h2
6. apr 2024

Veď nehovorím, že u vás je to také isté, ako u nás. U nás bola dôvodom vzdialenosť a z toho vyplývajúci zriedkavý kontakt. U vás to bolo tým, že sestra tvojej mamy babku dotovala finančne, kým tvoja mama nie.
Ja netvrdím, že jej máš teraz všetko odpustiť a hodiť sa jej okolo krku. Ale skús spraviť aspoň ten malý krok smerom k nej. Lebo takto sa v tom len cyklíte, neustúpi jedna, ani druhá a je to len čím ďalej tým horšie.

viera77
6. apr 2024

Nemusíš robiť nič len preto, že to niekto chce. Ani nasilu udržiavať akože vzťahy. Si dospelá a ty rozhoduješ, s kým a kedy sa budeš stretávať...a či vôbec. Návštevy majú byť z radosti, s dobrým pocitom zo stretnutia...a nie len preto, že sa to vraj patrí. Poučila som sa už konečne aj ja, a naozaj o nič neprichádzam, ale práve naopak, žije sa mi oveľa lepšie.

simca06022011
6. apr 2024

Nemusíš a nekupuj. Ja na návštevy a darmi nechodím a ani nebudem. A duplom ak osobu nemusím. Jedinw ak mi niečo frnkne do nosa, co viem ze by sa hodilo... napr vidím niečo.co by sa mame veľmi.pacilo, keď tam.idem, kúpim. Ak ideme na navstecu dlhšiu k známym beriem deťom niečo... absolútne v tomto prípade by som nekupovala a už vôbec nie brošne ( TO bežné dnes ľudí napadne?). Max čaj, kávu :D

autor
6. apr 2024

@simca06022011 To mama ju obdarováva takýmito drahými vecami, ja som jej už dávnejšie musela kúpiť zlaté náušnice. Ale s tým je koniec. Asi si mama niečo kompenzuje ako tu už bolo napísané. Asi sa chce ukázať, že jej sestra ju dotovala vtedy a mama chce asi teraz.

simca06022011
6. apr 2024

Mne je to jasné, su také preteky a ukazovanie sa. Zbytočne. Podľa mňa to.do.rodiny nepatrí. Na výročia, okrúhle, ôk... posklada sa rodina aj na drahšie dary ale len tak

autor
6. apr 2024

@simca06022011 Mňa len štve, že to robí za mojím chrbtom a v mojom mene. To je cez.

erikab82
6. apr 2024

Mama tiež cíti krivdu, chce byť aj ona milovaná svojou mamou. Tie rozdiely vnímala ak ona, nie len ty. Ste obe ramene, len obe to máte inak spracované. Mama tá mala v detstve chrániť pred tými zraneniami a nie ťa posielať ešte k nej makať, aby si tie rany mala ešte hlbšie. Mala by si tej babke pekne od srdca povedať čo cítiš, uľavi sa ti. A keď sa ti kontakt s ňou nevyhovuje, tak kašli na ňu. A s mamou tiež sa porozpravať. Koľko bolesti dokážu niektoré osoby spôsobiť, je až neskutočne. A nie, úctu si nezaslúži. Na to vek nestačí.

lucylaw
6. apr 2024

Ja vôbec nesúhlasím s názormi,ako máš k babke ísť,ešte jej aj niečo kúpiť a hodiť všetko za hlavu,to určite nie..Ja absolutne neuznávam tie reči,že je to rodina a bla bla..Áno,pri rodine je nevýhoda,že si ju nevyberáme,ale to vôbec neznamená,že sa máme nasilu premáhať a navštevovať a ešte nedajbože aj niečo kupovať..Ja chápem tvoje pocity,mám podobnú babku,je to totálne zlý a toxický človek,ktorý sa celý život vyžíva len v tom,že robí rozbroje medzi členmi rodiny..Kým žil dedo,tak som to trpela,lebo by mi bolo ľúto,keby sa mu niečo stalo a ja by som ho predtým nevidela..Ale odkedy dedo zomrel a babka sa ešte zhoršila,už sa proste pretvarovat nemienim a od 25.12.2022 som ju nevidela,nie sme v kontakte a ani to neplánujem..A vôbec nebudem mať žiadne výčitky svedomia,keď tu raz nebude,že som s ňou nebola v kontakte,toto pochopí len človek,čo to zažil..Takže ja osobne byť tebou za ňou ani nejdem a keď už by som išla,určite jej nič nekúpim..

autor
6. apr 2024

@erikab82 Mala ma chrániť, to áno, neviem ako sa mohla celé tie roky pozerať ako si babka zo mňa urobila robotníčku a deti maminej sestry nemuseli prstom pohnúť. Ja by som toto nedopustila, ak by takéto rozdiely robila moja mama, chránila by som si svoje deti. Ale je to tak pravdepodobne, že sa mama snaží zavďačiť a ja som jej nástroj. Ale nechápe, že sa to nedarilo a ani nepodarí, lebo láska je bezpodmienečná. Nedá sa získať tým, že budem robiť to či ono.

hipuska
6. apr 2024

@h2 babka bola.dospela,.keď sa vedome rozhodla uprednostňovať. Netýrala ju fyzicky ale existuje aj emocne a psychicke týranie. Mňa by len na oplátku zaujímalo, či babka urobila nejaký krok smerom k tejto vnučke teraz. Ci aj ona ma záujem o tento vzťah alebo je to len snaha matky. Ci jej napríklad zavolala/napisala na narodeniny. Ja len často vidím, ako sú dospele deti/vnucata tlačené naprávat vzťahy ktoré nefungovali niekoľko rokov, lebo babka je stara,.môže zomrieť atď. Ďalšie citove vydieranie. Takže nie, ja som v tomto zasadova. Ak babka nemala záujem o vnučku 30rokov (?naprikad), preco ma vnučka začať budovať tento vzťah? Daj jeden dôvod.