icon

Mám partnerovu neochotu k manželstvu riešiť?

28. máj 2026

Ja už neviem či ja som blbá . Ale v skratke Vám opíšem : žijem s partnerom 15 rokov máme dcéru ktorá bude mať 7 rokov . Žijeme spolu v byte na ktorý sme brali hypotéku . A za celých 15 rokov ma nepožiadal o ruku m vždy vedel že pre mňa to znamená veľa . Že to nie je len papier . Vela krát som mu o Tom vravela spomínala to a naposledy sme sa dobre pohádali a povedal že prečo by mal robiť čo on nechce za to že to chcem ja ? Že on v Tom nevidí zmysel . Dcéra má jeho priezvisko som už nahnevaná .inak je to super otec stará sa o nás o celú rodinu ale ja tak isto aj pracujem aj prispievam starám sa o domácnosť o malú o krúžky varenie . Proste všetko popri robote ako aj ostatné mamičky . Ale ja nechápem prečo ma problém keď to je len papier ten papier podpísať keď vie čo to pre mňa znamená . Aj ja sa chcem volať ako moja dcéra a on . Ja som jej dala jeho priezvisko lebo som si myslela že to príde . Ale nič a teda my povedal že žiadna svadba nebude on sa brať nebude a hotovo . Ja neviem ja sa cítim sklamaná nahnevaná podvedená. Viem že sa milujeme .ale fakt ma sklamal na plnej čiare . Bude to trvať kým to predýcham a budem žiť ďalej. Myslíte si že to prežívam ja ? On vlastne to otočil na mňa že to ja som sprostá že to chcem že je úplne normálne žiť takto . Ja viem že nútiť ho nemôžem ani to nechcem nasilu ..no myslela som že to jedného dňa príde ..:( vždy som o Tom snívala už ako dieťa .

Strana
z13
anonym_68c042
Včera o 14:33

Nedava to absolutne ziadnu logiku, ze ked to pre neho nie je dolezite a pre teba je, ze to pre teba neurobi.. proste trepe hluposti a nechce si ta zobrat, ani nikdy nechcel. Preco, to vie on sam

oliolijanka
Včera o 16:27
@vevesh

@patrike ak chlap stretne pravu zenu a vie, ze je to pre neho prava zena, nema problem ozenit sa- kludne aj po 2 tyzdnoch znamosti. Problem ozenit sa maju iba tie individua, ktore su si nie iste - samym sebou, zenou, okolnostami, spolocnostou (a cim kolvek inym). Takze ak ju nechce, ma s niecim problem. Ak by ju chcel, vzal by si ju - a keby to bol iba papier, podpisal by ten zdrap na urade, mohol by ho aj okamzite skartovat a absolutne by nic neriesil...

@vevesh 50% z tych odhodlanych spravilo chybu, ktorej nasledky nesu dlho a dalsie % do konca zivota.

astrobot
Včera o 16:28
@vevesh

@patrike ak chlap stretne pravu zenu a vie, ze je to pre neho prava zena, nema problem ozenit sa- kludne aj po 2 tyzdnoch znamosti. Problem ozenit sa maju iba tie individua, ktore su si nie iste - samym sebou, zenou, okolnostami, spolocnostou (a cim kolvek inym). Takze ak ju nechce, ma s niecim problem. Ak by ju chcel, vzal by si ju - a keby to bol iba papier, podpisal by ten zdrap na urade, mohol by ho aj okamzite skartovat a absolutne by nic neriesil...

@vevesh napísala si to úplne presne 👍

anonym_39cda4
Včera o 16:30
@patrike

@zuzana76 Vies kde mas logicku chybu ?
Poradim : co sa slubuje na urade alebo v kostole pri sobasi ? Vernost a trvanie manzelstva. Napriek tomu slubu pred svedkami dojde u polovice manzelstiev k rozvratu a rozvodu. Cize 50% slubov nebolo dodrzanych. To je fer a cele dobre ?
Proste ludia zreju / starnu, menia sa im rebricky priorit a ked raz nieco pripustil, nemusi mat rovnaky nazor aj presne o tych 7 rokov, ked zacina prva velka vlna rozvodov.
My informatici mame take heslo "never touch a running system". V pripade vztahu to plati tiez.

@patrike ty si nejaký strašne múdry sa mi zdá? No polož si otázku: dal by si svojmu dieťaťu priezvisko po manželke? Lebo verím, že nie a to je vec princípu.
Nejde o to, že zosobášení manželia sa rozvádzajú, to sa rozchádzajú aj nezosobášené páry

zuzana76
Včera o 16:46
@patrike

@zuzana76 Strasne to tam upada, co sa narokov tyka a dozivotny dekan je tiez zaujimava postavicka.

@patrike ako asi vsetko na slovensku, tak ale hadam, ked si ty studoval, tak ti to nieco dalo, syna prijali na STU FIIT a FI MUNI, vybral si Brno. My mame Kosice daleko. Teda dalej ako Brno.

anonym_e79c6c
Včera o 17:54
@anonym_9cad2f

@anonym_e79c6c moja mila, zadne vrátka moze mat ktokoľvek. Ci uz ženatý alebo slobodný. Vies kolkoanzelstiev skončilo kvoli zadným vratkam? Ze sa CHLAP poblaznil do kolegyne a opustil zenu aj s deťmi. Ty take mas urcite tiez v okolí, ale to sa cam uz nehodí, vsak? A urcite poznáš aj chlapov, ktori nie su zenatu, žijú so svojimi druzkami cely zivot, niektori nemaju ani spolocne deti a aj napriek tomu, tie zadne vrátka nemaju a neodišli, aj ked mohli kedykoľvek. Je to maximálne trápne, ked vydaté zeny sa tu idu nadrapovat, ake su oni chránené. To musi byt aky krásny pocit, ked tvoj chlap ma hlavu pri inej, ale vracia sa k tebe len preto, lebo sa bihi, zeby musel riesit striedačku, deliť sa o auto a majetky. Tak sa teda nerozvedie, kazdy si žije duchom inde, ale hlavne, ze sme zosobaseni a moja stara ma moje priezvisko. A ze takych manželstiev je :D prestaňte uz robit z manželstva nieco, co nie je 🙂 moj bratranec zomrel v horách v rakusku a bol tam so svojou priateľkou, ktorej normálne podali vsetky informácie, ktore nasledne zavolala jeho bratovi. Jeho vtedajsej manželke ( boli pred rozvodom) nikto nevolal. Zaujímavé.

@anonym_9cad2f Úplne ťa minula pointa môjho príspevku. To sa ale stáva, keď sa snažíš silou mocou presadiť správnosť toho svojho, moja milá/ý. Pre mňa je nepredstaviteľné nezdieľať meno s vlastným dieťaťom. Nevadí, väčšinou sa na to takto pozerajú nezosobášení ľudia, ktorí si tak obhajujú svoje stanovisko. Ja mám názor iný, pre mňa správny, pre teba nie, čo je ale v konečnom dôsledku úplne jedno, pretože som si našla partnera, ktorý môj názor zdieľa a ty zrejme tiež. Kto si takého nenašiel je autorka, ktorej tieto doťahovačky o pravdu nijak nepomôžu.

andreatytler
Včera o 22:24
@helenbozka

@anonym_autor pri čítaní tohto príspevku som si spomenula na jeden z mojich najobľúbenejších filmov: He is not that into you - "Až tak moc tě nežere"... Jeden z mini príbehov bol na túto tému.

@helenbozka aj ja si na to spomeniem ked citam prinehy o muzoch co sa nechcu zenit. Len v tom pribehu mala zena viac na vyber lebo nemali dieta a mohla vztah skoncit. Autorka zial to ma tazsie.

andreatytler
Včera o 22:41

@anonym_autor Cely pivot som bola proti manzelstvu. Zila som s muzom bez manzelstva a bolo to fajn. Potom sa nas raz niekto opytal; A vy ste manzelia alebo spolu len chodite? A v tom momente som uz nechcela spolu LEN chodit. Jedno male slovicko to vsetko krasne vysvetluje. Manzelka je manzelka. Druzka je LEN druzka.

elenka.k
Včera o 23:43
@anonym_c23a70

@elenka.k ty nejak stale nechceš pochopit ,že "papiere na manželstvo" nie su zarukou aby Ta tvoj vlastny muž neo.ebal? Vieš kolko žien "pristálo" v manželstve ako v bezpečnom prístave a skoncili ako uplne trosky? To manželstvo Ťa neochrani pred človekom čo sa zachova ako sviňa k Tebe. Nedehonestujem tu manželstvo, iba poukazujem ,že nie je zarukou a neda sa spoliehať na to ,že pravo a pravda bude vždy na Tvojej strane vďaka tomu. V minulosti sa uzatvaralo manželstvo len a len kvoli majetkom. Ten veľkolepý ucel "z lasky" priniesol až romantizmus. Majme vzťahy uprimne ,z lasky, s uctou bez ohladu na to ako a s kym sa rozhodneme žiť. Prečo mať všetko podla nejakej spolocenskej šablony by malo byť spravne ? Ži a nechaj žiť.

@anonym_c23a70 ďakujem Bohu v našom manželstve je toľko lásky, že až ....

kompy
Dnes o 06:35

@anonym_autor ja to s manželstvom vidím rovnako ako ty a môj manžel to zase videl rovnako ako tvoj partner. Že sa tým nič nemení, atď. Ale chlapom sa len takéto veci nechce riešiť a organizovať. A ked som sa ho minule pýtala, že je tu taká kvízová otázka: horí, vaša rodina aj domáci miláčikovia sú v bezpečí. Z horiaceho domu môžete zachrániť iba jednu vec, čo by to bolo? Povedal, že obrúčky. Tak ako to teda je: záleží na manželstve alebo nie? Záleží. Právne, spoločensky bla bla bla - áno. Ale človeku ide hlavne o to, čo nevidieť - ten formálny zväzok a záväzok - lebo v prvom rade je to sľub. Takto to vnímam ja. Môj muž aj teraz povie, že veď sa nič nezmenilo. Ale ja vravím, že zmenilo - a k lepšiemu. Manželstvo je aj záväzok voči spoločným deťom, nesklamem vášho otca, nesklamem vašu matku a keď sú medzi nami rozpory, tak ich budeme riešiť v najlepšom záujme našej rodiny. Ale svet je postavený na hlavu - heterosexuáli odmietajú manželstvo, lebo chcú demonštrovať svoju slobodu a nezávislosť, a homosexuáli bojujú za manželstvo, aby mohli demonštrovať svoju pripútanosť a záväzok...Takže: takto som to vysvetlila budúcemu manželovi (už sme mali spolu dcéru - mimochodom, teraz má 12 a pýtala sa, či je nemanželské dieťa, keďže sme v čase jej narodenia neboli zobratí). No a keď sa ma niekto pýtal: slobodná, vydatá? Tak som povedala slobodná, čo tam tárať: viete, som zadaná a máme aj dieťa. Časom to začalo vadiť jemu :D takže toľko k zadným vrátkam, ktoré tu boli niekoľkokrát spomenuté. Aj žena má tým pádom zadné vrátka, ak to tak chceš mať v našom vzťahu, v poriadku, je to obojstranné :D
Autorka, pri spoločenských príležitostiach a téme svadby nezahmlievaj a nehovor vyhýbavo, lebo ti to je trápne, ale normálne na rovinu povedz, mne na svadbe veľmi záležalo, ale xy nechce a to ma tak znechutilo, že nejako v tom ani ja nevidím zmysel. Nech sa ten tlak presunie naňho a nech rozmýšľa, že v čom nevidíš zmysel - v svadbe alebo vo vzťahu bez manželstva?

Strana
z13