icon

Mám podporiť bratovu cestu zo závislosti?

20. aug 2024

Ahojte, máme v rodine nepríjemnú situáciu.
Brat má do 40 rokov a dlhé roky problém s alkoholom,posledné roky sa to len zhoršuje.
Do práce chodí sporadicky ,po brigádach
Čiže žiaden normálny zárobok
Teraz nastala situácia,že hypotéku sa mu nedarí platiť, príde o strechu nad hlavou.
A tu nastáva ta nepríjemná situácia.
My vlastníme 1izb.byt, akože j akého sestra s mojím manželom,dávame ho do prenájmu.prilepšujeme si mesačne, spláca nám našu hypotéku na dom.
Sestra má veľký dom ,čiže izby na zvyš.
Brat roky sľubuje ,že prestane s pitím..
Matka žije v byte 19m².samozrejme že si ho do jednej izby k sebe nevezme.
Ako sestra to zvládam zle,že ostane asi na ulici alebo čo..
Či mu ponúknuť pomocnú ruku vo forme ,že môže ísť do nášho malého bytu,ktorý s manželom prenajímame..alebo sestra ho vezme do svojho domu,kde má voľné izby..sme všetci z jedného mesta...
Vysrať sa na neho a nechať ho na ulici alebo..ja chápem ,že nerobí ,je alkoholik, dlhy si narobí.o byt príde...
Ale ako sestra mi trhá srdce.
Chápete má niekto , ako to myslím..máme zavrieť oči a nechať ho bezdomovcom ..keď sme rodina .
Ako by ste to vnímali vy,vo svojej rodine..možno si tym niekto prešiel a pomôže slovom ❣️

janka2927
20. aug 2024

Ak chces,napíš mi ip...napíšem ti,ako sme to vyriešili my

autor
20. aug 2024

@janka2927 brat nechce nič riešiť , lebo veď nemá problém.on to ani nepomenuje , nikde to nemá zapísané , v žiadnej správe,lebo nechce..netuším prečo.vo by ľudia povedali, či kde je problém.on to nechce mať nikde čierne na bielom ...

autor
20. aug 2024

@ukgirls s bytom ani poviem pravdu neviem ako ďalej.co je možné ,ako by sa to dalo vyriešiť , že nepôjde do dražby

pribinak
20. aug 2024

Čiže beat vás ani nežiadal o pomoc, ale vy ho už zachranujete ….

Toto je smutná realita rodín alkoholikov

malinka03
20. aug 2024

@alickapusinka
Ja som pocula jedno vystizne porekadlo:
Nastahuj si do bytu bezdomovca a stanes sa bezdomovcom.

doriiis
20. aug 2024

@pribinak ....presne.Cela rodina bude v riti tiež,lebo nedokážu povedať nie.

isis234
20. aug 2024

Je to Ťažké a bolí to, že súrodenec- dospelý človek, zodpovedný sám za seba nemá zodpovednosť.
Ty mu chceš pomôcť. A on? Ako sa snaží, aby splatil hypotéku? Na alkohol má??
Ak ho pustíš do toho 1- izb- bytu, nebude platiť a ako písali vyššie, zničí byt, narobí nepríjemnosti v bytovke. Lebo... si mu to dala ako na podnose. Teba mrzí, že nemáš starosti? Nepríjemnosti?
Ak si nájde prácu, kde bude stále pracovať, P o t o m . mu môžeš dať do prenájmu tvoj byt. Bude platiť nájom, energie.
ON sa musí spamätať, prestať piť, pracovať a splácať hypo. Alebo je nesvojprávny?
Pomôcť ano, ale,, odtial-potial. Lebo,,,za dobrotu, na žebrotu... to sa viac krát stalo. V rodine.
@pribinak 👍

malinka03
20. aug 2024

Ja mam tiez sestru podobnu tvojmu bratovi.Zalubila sa do bezdomovca,vlacila ho do bytu.Samozrejme susedia koli tomu volali vkuse policiu.A ten byt bol prenajaty ,kde sestra byvala.Videla som na vlastne oci ako ju majitel bytu vyhodil na ulicu.Znicila mu cely byt ,nabytok ,podlahu ,sprchu…

elisebah91
20. aug 2024

Ahoj @autor, mám brata alkoholika 28r a vyhodila by som ho na ulici. Brat nebrat, sme si zo štyroch súrodencov najbližší ale urobila by som to pre neho. On to nevie urobiť.
Žije s rodičmi v dome, rodičia na prášky z neho, pracuje 4 dní a tri pije a dokola. Rodičia ho nechcú vyhodiť lebo že príde o robotu, bude bezdak. Tak sa doma vadia piju si krv neviem do kedy, asi kto skôr polavi( infarkt?).
Mám brata rada, je dobrák, vie pomôcť a urobiť ale...pije, vždy mi vola len opitý, ja a moje, sestrine deti ho vidíme viac opitého, nevie čo mu vravíme, stále dávame rady. Nic. Ako hrách i stenu...v tej chvily by som ho roztrhla. Môjmu by fakt pomohlo padnúť na hubu....a podľa mňa čím skôr padne tým skôr ma šancu sa ešte dať v živote dokopy...čím padne neskôr napr po 40tke, 50 už to buď len ťažké a zle...
Takže mám rada svojho brata a pre jeho dobro by som ho vyhodila a vymenila zámky. Ale rodičia....takže neviem čo bude, či rodičia dostanú mŕtvicu, či ho nakoniec vyhodia...neviem. Je mi ich ľúto.

romikk22
20. aug 2024

@pribinak áno nemusí to mat účinok ...

dettilv
20. aug 2024

Do bytu by som ho nepustila. Lebo tam bude piť. Najprv by som ho poslala na liečenie, potom k tej sestre (ak chce pomôcť), snažila by som sa mu zohnať prácu hoci aj brigadne ale ak by sa nesnažil tak by som už dala ruku preč😕bohužiaľ pomôcť treba dávať takému človeku ktorý sa chce mať lepšie. PS presne viem ako to je s alkoholizmom😔

zmrzlinka2021
20. aug 2024

Pokiaľ ti nebude vadiť že ho nájdu niekde na ulici mŕtveho, tak nepomáhaj.
Ja by som mu zaplatila ubytovňu aspoň.

Štát nad rakvov súrodenca a byť si vedomá toho, že som od neho ruky dala preč... Celý život s tým budeš musieť žiť

zmrzlinka2021
20. aug 2024

@pribinak myslíš si, že ak človek padne na dno, začne sa automaticky stverat hore?

sashka22
20. aug 2024

Zisti si niečo o spoluzavoslosti,lebo presne to robíš. Snažíš sa ho zachrániť ale bude to mať presne opačný efekt. Ty musíš pochopiť, že on musí padnúť na dno, aby sa zmenil!

pribinak
20. aug 2024

@zmrzlinka2021 niekto áno, niekto potrebuje čas aby sa spamätal a niekto už nevstane

Ale čítaj, on ich o pomoc ani nežiadal, oni ho zachraňujú. To je take, že preberajú zodpovednosť za neho a to je celé na figu

jaskolka
20. aug 2024

A kto bude akože platiť ten byt, keď sa tam nasťahuje? Z neba budú padať peniaze?Z čoho bude žiť?
Spamätaj sa, brat nebrat, ak on nechce nič riešiť nevidí problém, tak dovi dopo. Pomôcť sa dá len tomu kto pomoc chce. Keď nechce, tak co s tým chces robiť ty? Chceš takto dokafrat život aj sebe? Aj áno, tak kľudne ho nasťahuj do bytu, a živ dospeleho ožrana do smrti. Lebo ver tomu, ze by to tak dopadlo.

jaskolka
20. aug 2024

@zmrzlinka2021 keď on nechce pomoc, tak ako mu ona ma podať pomocnú ruku?Má platiť ubytovnu dospelému alkoholikovi? Dokedy? Mesiac, dva, pol roka, celý život?
On ich nežiada o nič, nechce ani nič meniť na svojom živote, oni ho chcú nasilu zachraňovať, on "nemá problém". V takom prípade nech si nesie aj sam zodpovednosť

jaond19
20. aug 2024

Pomohla by som mu vybavit protialkoholické liecenie a potom docasne ubytovanie kym sa zamestná a postavi na nohy. Ziaden iný scenár.

alickapusinka
20. aug 2024

@malinka03 však áno ale chce mu pomôcť a je bez práce kto bude všetko platiť.

cezpat
20. aug 2024

Podľa môjho názoru, ak má snahu niečo zmeniť k lepšiemua nechcete, aby skončil na ulici, tak šup na detox a na základné liečenie do CPLDZ a následne , hlavne ak nebude kde mať bývať, ešte pobyt v resocializačnom centre. Tam môže byť aj dva roky... Bude mať ubytovanie, stravu a odbornú pomoc a podporu počas celého pobytu. Cieľom pobytu v resocializačnom zariadení je aj práca so širšou rodinou. Základné liečenie takmer nikdy nestačí a ľudia padnú naspäť do závislosti.
Ak nesúhlasí s liečením a so zmenou a neprizná si problém, musí padnúť... Inak to nepôjde. Ak mu takto poskytnete ubytovanie bez podmienok a ultimáta, predĺžite len nevyhnutné. Odporúčam sa poradiť s odborníkmi, kľudne aj s vašou dilemou a touto otázkou, ktorú ste tu položili.Ak potrebujete pomoc, nájdete ju na kontaktoch:

Linka pomoci pre ľudí s problémami s alkoholom alebo drogami
02/ 5341 7464

Informačná linka pre ľudí užívajúcich návykové látky a pre ich rodiny/priateľov (Návrat-RDZO, po-pi: 10:00 - 16:00)
0904417230
0910915559

A skúste si niečo prečítať aj o spoluzávislosti 😉.

Držím palce.

maryetta
20. aug 2024

To ze mu tymto stylom ponuknete byvanie mu vlastne pomahate s alkoholizmom nadalej. Ma strechu nad hlavou. Ziadne “starosti”.
Neslubuje to krátko sama pises ze su to roky… a skutek utek.

autor
20. aug 2024

@cezpat ďakujem pekne za komplexnú odpoveď 🙏

matullienka
20. aug 2024

Inak si vydatá? Čo na tvoje uvažovanie hovorí tvoj muž? Lebo ak z tých peňazí z prenájmu platíte hypotéku tak sa to týka aj jeho. Určite by mi to nestálo za to rozbiť si kvôli nemu svoju rodinu. Nechať ho padnúť na hubu tam ti iné nepomôže.

alenkatt
20. aug 2024

Navrhla by som bratovi protialkoholické liečenie a ak by naozaj išiel tak po prepustení by som mu podala pomocnú ruku určite.

zmrzlinka2021
20. aug 2024

@jaskolka
@pribinak
Ak vyslovne odmieta pomoc, tak otázka autorky je bezpredmetna.

autor
20. aug 2024

Ja viem ženy, že máte pravdu.uvedomujem si to.len je to ťažké.je to naša krv.ja ja by som bola hrdinka,keby mám poradiť kamoške, s fleku by som jej povedala ,to čo vy mne..ale teraz,keď to mám zažité ,napr. Takúto udalosť s alkoholom,už som není taká hrdinka

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
pribinak
20. aug 2024

@cezpat ja sa estw opýtam k liečbe v CPLDZ alebo na psychiatrii
Autorka píše že brat pracuje sporadicky, čiže je dosť mozne že má dlh na zdrav. poistení. Bude mozna liečba v CPLDZ ak má dlh? Alebo v inom zariadení kde by mal absolvovať Detox?

eleanor2510
20. aug 2024

@autorka kazdy zdravy dospely clovek je zodpovedný sam za seba. Ak ma nejake zdravotné problemy, samozrejme, potrebuje pomoc, ci uz od rodiny, od statu... Ak ma problemy typu ze teraz sa mu nieco prihodilo (rozvod, strata prace...) a docasne potrebuje pomoc, nie je o com uvazovat. ALE! Tvoj brat je dospely svojpravny človek, ktory odmieta, ze by mal akykolvek problem. To v jeho ponimani znamena, ze naozaj nepotrebuje pomoc. A ako ti uz napisali dalsie diskutujúce, to, ze ho ubytujes a on nadalej nebude musiet nic riesit, znamená, ze ho podporujes v sucasnom style zivota, aby pil dalej a neriesil, ved pohodicka, niekto sa uz o neho postara. Este mi povedz poslednu vec: mas deti? Lebo sakramentsky riskujes svoju rodinu, majetok a ak mas deti a tie budu trpiet tvojim rozhodnutim, co casom budú, LEBO TVOJ BRAT SA NEZMENI, tak by som ti na mieste tvojich deti pekne podakovala, ze mi nicis zivot kvoli človeku, ktory si to nezasluzi. Este raz opakujem: a co ked je to brat? Je ti prednejsi ako manžel a deti, ak ich mas? Ti nie su tvoja rodina?