icon

Zvýšenie nájmu: Ako zohľadniť rastúce výdavky?

1. jún 2026

Dobrý den, idem si po Radu lebo neviem ako sa zachovať v tejto situácii. Prenajímané troj izbový byt ktorý je ešte stále zaťažený hypotékou a takisto splácame hypotéku na dom v ktorom bývame momentálne. Ide o to že nám nájom nepokrýva všetky výdavky je tam naozaj malý rozdiel cca 50 €.. S nájomcami sme veľmi spokojní nebývajú však v byte ešte ani rok. Ide o to že všetky poplatky samozrejme stúpli a v mínuse by sme mali byť okolo 180 € musím povedať že ja som stále ešte doma čiže jediný príjem je manželov ktorý byt chcel predať ale nahovorila som ho aby sme to skúsili s nájmom. momentálne ma však núti aby sme nájomcom oznámili zvýšenie ja s tým nesúhlasím lebo cena za byt sa mi už zdá naozaj na hrane v rámci lokality v ktorej byť prenajímame a myslím že hľadať nových nájomcov by nemuselo dopadnúť dobre zvýš. Zvyšovalo niekto nájom počas trvania??? Čo by ste poradili v tejto situácii

anonym_815e6d
1. jún 2026

@anonym_autor to je úplne normalne, že to nepokryje všetky výdavky. A nie, nezvyšovali sme. Pre nás bolo podstatnejšie mať normálnych nájomníkov.

biba_18
1. jún 2026

výšku hypo určite nepočítaj do výšky nájmu. to s nájmom nemá nič spoločné.

autor
1. jún 2026

Nejde len o hypotéku zvýšil sa práveže správca smetí energetie

anonym_b4c646
1. jún 2026

nechapem preco by mali platit este aj vasu celu hypoteku, a tiez nechapem, preco si ludia toto robia, tolko hypotek na krku mat...ja by som byt predala a splatila najviac ako sa da..my hypoteku nemame a je to super, lahsie sa cloveku aj dycha

anonym_80d7ff
1. jún 2026
@biba_18

výšku hypo určite nepočítaj do výšky nájmu. to s nájmom nemá nič spoločné.

my sme zvyšovali nájom, pretože bytové družstvo zdvihlo mesačné platby. Toto navýšenie som ukázala nájomníkom, o to sa im zdvihol nájom. Súhlasili. Preplatky sa im vracajú, takže začali aj trošku viac šetriť na vode a kúrení a na ďalší rok mali veľmi pekný preplatok. Okrem toho som si pozrela ceny nájmov v danej lokalite pre podobné byty, aby sme sa držali zdravého rozumu. Pretože ak si nájomník pozrie, že vedľajší byt je lacnejší, nemá problém sa presťahovať. No ty budeš mať problém byt prenajať. Ako ako píše
@biba_18 nájom nemá nič spoločné s tvojou hypotékou a nemusí ju pokryť. Nájmom ti len nájomník pomáha splácať tvoju hypo. Veľa prenajímaných bytov je ako investícia, že do toho idú voľné prostriedky + časť zaplatí nájomca. Na druhej strane treba si nechať rezervu na rekonštrucie, poškodenia, vybavenie,...

martinmmartin
1. jún 2026

chces aby ti slusny ludia splatili byt zo svojho? Nieco ta to bude stat a nenas*er ich lebo to budes mat 6 mesiacov prazdne. Si predstav seba v ich situacii ako sa prezentujes ako malicherny lakomec za par drobnych

anonym_815e6d
1. jún 2026
@anonym_b4c646

nechapem preco by mali platit este aj vasu celu hypoteku, a tiez nechapem, preco si ludia toto robia, tolko hypotek na krku mat...ja by som byt predala a splatila najviac ako sa da..my hypoteku nemame a je to super, lahsie sa cloveku aj dycha

@anonym_b4c646 tak niekto spláca hypotéku, aby mal potom nejakú istotu na dôchodok v podobe bytu, ktorý môžu potom predať a z neho žiť. Každý po svojom. Za mňa je rozumnejšie čo najviac splácať v produktívnom veku, aby potom bolo aj co predávať, keď príde k najhoršiemu.

martinmmartin
1. jún 2026
@anonym_815e6d

@anonym_b4c646 tak niekto spláca hypotéku, aby mal potom nejakú istotu na dôchodok v podobe bytu, ktorý môžu potom predať a z neho žiť. Každý po svojom. Za mňa je rozumnejšie čo najviac splácať v produktívnom veku, aby potom bolo aj co predávať, keď príde k najhoršiemu.

@anonym_815e6d presne tak, je svinstvo zatazovat vlastne deti na starobu. A dochodok od statu nebude takmer ziaden cize ludia musia pocas zivota splatit nehnutelnost ktora ich potom "dochova". Dedit sa nic nebude

autor
1. jún 2026
@anonym_b4c646

@anonym_b4c646 nie celu, hypo je rozdělena na dom a byt

melanta
1. jún 2026

Nájmy som nezvyšovala niekoľko rokov. Ale energie som zvyšovala. V zmluvách mám presne uvedenú sumu nájmu a presne uvedené čiastky jednotlivých energií (nie energie dokopy ale každú položku zvlásť). Taktiež v zmluvách mám, že mesačné platby za energie sa zvýšia v prípade zvýšenia ich ceny dodávateľom alebo v prípade vyššieho nedoplatku. Čiže nie je problém zvýšiť energie takýmto spôsobom. Moji nájomníci majú presný prehľad, aké energie platia, každý rok vidia vyúčtovanie.

Zvyšovať nájom po roku pretože nepokrýva hypo - za mňa nie, rozhodne nie. Zvyšovať energie ak sa reálne zvýšili - to je úplne namieste, ale mať to tak aj v zmluve.

anonym_bb5bff
1. jún 2026

Bývali sme v niekoľkých prenajatých bytoch, a jediné čo sa zvyšovalo, boli energie po vyúčtovaní. Vždy mám samozrejme majiteľ bytu poskytol aj vyúčtovanie, aby sme mali prehľad o spotrebe atď. Inak sa s najmom ako takým nehybalo, ale nikdy sme v jednom nájme neboli dlhšie ako 2 roky. Beriem, že pri dlhších prenajmoch sa to môže eventuálne zvýšiť, predsalen za 2-3 roky sa ceny nájmov zmenia, ale pokiaľ tam nie sú ani rok, nerobila by som to.
Inak prenajímanie neznamená automaticky zisk a to, že sa hypo bude 'splacat sama'. V jednom byte sa v priebehu prvého roka pokazili 2 spotrebiče (oba mali vyše 8 rokov, išlo o lacné modely) a bol problém s potrubím, musel prísť inštalatér. Tieto veci hradil majiteľ bytu. Tak len aby ste boli pripravení aj na takéto situacie.

abbey1
1. jún 2026

Prenajímame dom. Teraz po 5 rokoch idem zvýšiť nájom a aj cenu za energie. Tak či onak, náš podnájomník má výbornú cenu. Som však zvedavá, ako zareaguje.

minesasubu
1. jún 2026

najomne by som zvyšila až ked im dáte novú zmluvu , ja som zvyšovala o 50e minuly rok cca 3 mesiace pred ukončeným som išla za najomníkmi že budem zvyšovať a že bud to prijmu alebo nech si hladajú niečo iné ( zmluvu dávam vždy na 1 rok)
neviem čo máte v zmluve ale nemožeš im zvyšiť najomné zo dňa na deň

miriamzba
1. jún 2026

Môže sa to vypomstit, ak si najdu niečo lacnejšie a vy by ste ostali dlhšie bez najomnikov. My sme zvýšili ceny iba ked sa v bytoch menili najomnici, aj to len nutné minimum, ale nie počas trvania prenájmu. Ine je, ak by tam niekto býval 5 rokov, tam sa tomu už asi nedá vyhnut. Ináč prenájom bytov v dnešnej dobe už hypotéku podľa mňa nepokryje. Síce nemáme hypo, ale keď vidím tie ceny...

anonym_d92b09
1. jún 2026

Ak mala najomnicka vyssie spotreby a na byte bol nedoplatok, musi podla zmluvy zaplatit. Presne podla vyuctovania. Teda ak mate dobru zmluvu. Ak zvysia preddavkove platby, zvysis jej sumu za uhrady. Potom vyuctujes, to je bezna vec a tak sa to robi.
Nerozumiem celkom co myslis tym, ze vam nepokryje naklady? Myslis, ze nestaci na vasu hypoteku? Lebo to s tym nic nema…ak na to nemate, byt predajte a vybavene. Alebo teda mozes zvysit sumu prenajmu ale ak nenajdes najomcu, budes mat uplnu stratu, taknsinprepocitaj co je lepsie.

anonym_e2b35d
1. jún 2026
@anonym_815e6d

@anonym_815e6d
Len keď príde tá "zlá doba" aby bolo aj komu predať tú nehnuteľnosť. A keď sa aj bude predávať,tak len veľmi pod cenu,lebo ich bude veľa a vždy keď je niečoho prebytok tak cena ide dolu 👍

anonym_b54219
1. jún 2026
@anonym_e2b35d

@anonym_815e6d
Len keď príde tá "zlá doba" aby bolo aj komu predať tú nehnuteľnosť. A keď sa aj bude predávať,tak len veľmi pod cenu,lebo ich bude veľa a vždy keď je niečoho prebytok tak cena ide dolu 👍

@anonym_e2b35d
Uz tolko nezavid

anonym_e2b35d
1. jún 2026
@anonym_b54219

@anonym_e2b35d
Uz tolko nezavid

@anonym_b54219
Dobre

anonym_815e6d
1. jún 2026
@anonym_e2b35d

@anonym_815e6d

@anonym_e2b35d jesť a bývať sa musí. A neboj, už teraz zarábajú takéto nehnuteľnosti samé na seba

anonym_e2b35d
1. jún 2026
@anonym_815e6d

@anonym_e2b35d jesť a bývať sa musí. A neboj, už teraz zarábajú takéto nehnuteľnosti samé na seba

@anonym_815e6d
Áno v tom neprotestujem,ale keď je ozaj zlá doba,tak ľudia hľadajú spôsob ako prežiť. A uchyľujú sa aj k takým variantom,ktoré by za bežných okolností neprijali ako napr nasťahovať sa ku svokrovcom a podobne.
Ja som tiež len využil/zneužil situáciu keď ľudí dotlačilo do úzkych a boli nútení predať nehnuteľnosť. Ale ja to plánujem tu nechať pre deti,nespolieham sa na to,že budem s toho žiť.

anonym_8cd4ff
1. jún 2026
@anonym_d92b09

Ak mala najomnicka vyssie spotreby a na byte bol nedoplatok, musi podla zmluvy zaplatit. Presne podla vyuctovania. Teda ak mate dobru zmluvu. Ak zvysia preddavkove platby, zvysis jej sumu za uhrady. Potom vyuctujes, to je bezna vec a tak sa to robi.
Nerozumiem celkom co myslis tym, ze vam nepokryje naklady? Myslis, ze nestaci na vasu hypoteku? Lebo to s tym nic nema…ak na to nemate, byt predajte a vybavene. Alebo teda mozes zvysit sumu prenajmu ale ak nenajdes najomcu, budes mat uplnu stratu, taknsinprepocitaj co je lepsie.

@anonym_d92b09 Asi cakaju, ze to vyjde na splatku hypoteky a este im 300 e ostane😃

anonym_1538fa
1. jún 2026

@anonym_autor ano zvysili sme + platili nedoplatky plyn elektrika voda. Uhradili bez slova ale asi za pol roka si nasli nieco ine.este dodam ze v byte pocas najmu sa im narodili dve deti tak dlho tam boli.

martinka13
Autor odpoveď zmazal
anonym_94b1f8
1. jún 2026

Nájom počítate tak, že vaša splátka hypo+ energie+smetie? lebo ak áno, tak to ste hovada...

anonym_be2500
1. jún 2026

Ked ste si brali dve hypoteky a ty si akoze doma hej? Nuz do prace dievca... ked to prestrelite, budete to mat prazdne cele mesiace a potom co?

mirola
1. jún 2026

ak maju nedoplatky na energiach tak ich zaplatia, na zaklade toho sa dohodnite - písomne, ze sa zvysuju mesacne platby na energie, ak budu mat preplatok tak im ho vratis...

anonym_815e6d
1. jún 2026
@anonym_e2b35d

@anonym_815e6d
Áno v tom neprotestujem,ale keď je ozaj zlá doba,tak ľudia hľadajú spôsob ako prežiť. A uchyľujú sa aj k takým variantom,ktoré by za bežných okolností neprijali ako napr nasťahovať sa ku svokrovcom a podobne.
Ja som tiež len využil/zneužil situáciu keď ľudí dotlačilo do úzkych a boli nútení predať nehnuteľnosť. Ale ja to plánujem tu nechať pre deti,nespolieham sa na to,že budem s toho žiť.

@anonym_e2b35d to nie je o spoliehaním sa na to. To je aj o zodpovednosti a ako takej istote v prípade choroby, invalidného dôchodku, smrti. Môže prísť čokoľvek. A naopak nemusí a vždy sa to zíde. Vždy je lepšie radšej niečo mať ako nič nemať. A prečo v produktívnom veku nesplácať čo najviac?

anonym_33c9f2
1. jún 2026

nezvyšovali sme, my hypotéku nemáme, podnájomníci výborní, ani nezvažujeme

anonym_e2b35d
1. jún 2026
@anonym_815e6d

@anonym_e2b35d to nie je o spoliehaním sa na to. To je aj o zodpovednosti a ako takej istote v prípade choroby, invalidného dôchodku, smrti. Môže prísť čokoľvek. A naopak nemusí a vždy sa to zíde. Vždy je lepšie radšej niečo mať ako nič nemať. A prečo v produktívnom veku nesplácať čo najviac?

@anonym_815e6d
Každý máme iné priority v živote .. 😉