icon

Mám podporiť bratovu cestu zo závislosti?

20. aug 2024

Ahojte, máme v rodine nepríjemnú situáciu.
Brat má do 40 rokov a dlhé roky problém s alkoholom,posledné roky sa to len zhoršuje.
Do práce chodí sporadicky ,po brigádach
Čiže žiaden normálny zárobok
Teraz nastala situácia,že hypotéku sa mu nedarí platiť, príde o strechu nad hlavou.
A tu nastáva ta nepríjemná situácia.
My vlastníme 1izb.byt, akože j akého sestra s mojím manželom,dávame ho do prenájmu.prilepšujeme si mesačne, spláca nám našu hypotéku na dom.
Sestra má veľký dom ,čiže izby na zvyš.
Brat roky sľubuje ,že prestane s pitím..
Matka žije v byte 19m².samozrejme že si ho do jednej izby k sebe nevezme.
Ako sestra to zvládam zle,že ostane asi na ulici alebo čo..
Či mu ponúknuť pomocnú ruku vo forme ,že môže ísť do nášho malého bytu,ktorý s manželom prenajímame..alebo sestra ho vezme do svojho domu,kde má voľné izby..sme všetci z jedného mesta...
Vysrať sa na neho a nechať ho na ulici alebo..ja chápem ,že nerobí ,je alkoholik, dlhy si narobí.o byt príde...
Ale ako sestra mi trhá srdce.
Chápete má niekto , ako to myslím..máme zavrieť oči a nechať ho bezdomovcom ..keď sme rodina .
Ako by ste to vnímali vy,vo svojej rodine..možno si tym niekto prešiel a pomôže slovom ❣️

Strana
z3
majkamasar
20. aug 2024

Ja by som pomohla, ale s podmienkou, ze sa pojde liečit.

cezpat
20. aug 2024

Nie je zač. Fakt odporúčam obrátiť sa na odborníkov, tí Vám lepšie poradia. Buď napr. tie linky alebo si dohodnite aj osobné stretnutie v ambulancii Centra pre liečbu drogových závislostí.
Chápem, že chcete pomôcť bratovi, a je Vám ľúto.
Odporúčam možno odborné poradenstvo aj pre Vás, načítať si o problematike články, nejakú literatúru, aby ste porozumeli tej spoluzávislosti a dôvodom, prečo nechať brata tak... To neznamená, že tu pre neho nebudete, ak bude potrebovať podporu. Zaujímajte sa o neho, ale bez toho, aby ste preberali zodpovednosť za jeho správanie. Kľudne mu pomenuje to čo vidíte.
Pre začiatok jeho uzdravenia je podľa mňa prvý krok, uznať si, že mám problém... Len on môže so svojou závislosťou niečo urobiť. Nikto iný.

juliacenc
20. aug 2024

V prvom rada by mal ist na protialkoholicke a pod touto podmienkou ho zobrat do bytu a potom sa uvidi

deti95060810
20. aug 2024

švagriná mala podobný prípad...
jej brat alkoholik. Mal taký malý dom. tiež hrozilo že pre naplatenie dlhov príde aj o strechu nad hlavou.
takže dokopala brata aj s ďalším svojim súrodencom, že on prepíše svoj ošarpaný dom na svojich súrodencov a oni sa o neho budú starať.
asi už po 4 krát ho dali na protialkoh., liečenie, chodia ho často navštevovať - ak je tam nejaká alkohol. svoloč u neho - vykopnú ich, každú nedeľu na obede u sestry, tak isto celé sviatky u niektorého súrodenca - väčšinou mojej švagr.
ako tak ho dali súrodenci do normálu. Tú starostlivosť tam poriadne vidno.

V Tvojom prípade by som si ho do svojho bytu nedávala...

cezpat
20. aug 2024

@pribinak Dobrá otázka.Na toto nepoznám odpoveď. Je možné, že s dlhom na zdravotnom poistení to bude problém, možno len detox... Odpoveď autorke dajú priamo v centre, ak by teda mal brat záujem o liečbu.
Alebo mu rodina pomôže napr. s dlhom. Viem, že na stránkach dôvery sa dá vyhľadať podľa mena a priezviska v zozname dlžníkov aj výška dlhu... Možno aj v ostatných poisťovniach.

domiklik
20. aug 2024

@biba_18 akože super, dlzim palce bratovi v triezvosti ❤️

som_realistka
Autor odpoveď zmazal
maruska.s
20. aug 2024

Uplne Ta chápem...tiež by ma to trápilo, keby išlo o súrodenca, ale neviem, či by táto pomoc k niečomu viedla. Asi by som mu prisľúbila pomoc v prípade, že by šiel na liečenie...

hendikep
20. aug 2024

každý odborník na závislosti by Ti povedal, že mu pomôže len padnúť na dno, aj keď je to kruté… tým že mu pomáhaš ho v tom nepriamo podporuješ…

isis234
21. aug 2024

@eleanor2510 👍 presne ako píšeš... @autorka, prečítaj si to, hoc viac krát aby si si to uvedomila.

vilma7
21. aug 2024

Ono sa ľahko radi, nech sa dá liečiť, nech ide na liečenie...všetci dobre vieme, že sa vylieči asi 1 z 10 alkoholikov a stoji ho to celoživotné úsilie.
Takže darmo pôjde, ak ON nechce...ak sa on nechce vyliečiť, ak on nevidí problém. .
Škoda ze to zišlo až tak ďaleko, ale žiaľ, sam si vybral cestu...A z tej cesty je cesta nazad veľmi ťažká.
To že ho vy budete zachraňovať, vám a ani jemu nepomôže. V čom...v predlžovaní pitia, trápenia...alebo sa oňho chcete starať ďalších 40 rokov , alebo kým sa nepije k smrti?
Prečo hľadáš riešenie, keď on ani nemá záujem?
Alebo prosí o pomoc?

vkatush
21. aug 2024

Nie. Nepomáhaj.
Máme to doma už pár rokov, manželov brat, tiež 40 ročný alkoholik s dlžobami a problémami na niekoľko strán. Do práce sa už nevráti, však rodina ho hladného a bez strechy nad hlavou nenechá. A aj keď sa ho chcela zbaviť, ani len polícia nepomohla, nevieme ho dostať z domu, privedie do hrobu vlastných rodičov.
A ide to na úkor vzťahov, peňazí, psychiky, zdravia a celkovo rodiny. To nechceš.
A liečenie nepomôže. Akurát je tuším na liečení číslo 8 alebo 9. A keď sa z neho vráti, všetko bude ďalej také, ako bolo, lebo to nepomôže.
Tu ani dno nepomôže.

Krv či nekrv.
Nedovoľ, aby ti rodinu a život, ktoré si buduješ, zničila rodina, z ktorej pochádzaš. Za svoj život je zodpovedný každý sám.

30katrusa40
21. aug 2024

Nebola by šanca sa s ním dohodnúť že pôjde na liečenie. Ktoré neukončí z vlastnej vôle. Prestane sa stretávať s ľuďmi s ktorými pije, veľa krát sú práve "kamaráti" to čo ľudí vráti späť na zlú cestu. A jak to splní tak mu ponúknuť pomoc v Tom že by ste mu prispeli na ubytovňu. Prípadne pomôcť hľadať prácu aj s ubytovaním niekde ďalej keď bude po lieceni . Niekedy pomôže zmena prostredia. Prípadne čítala som dávnejšie o farárovi Kuffovi že pomáha takýmto prípadom. Ale pokiaľ on nebude chcieť nič sa nezmení. Brat má deti alebo aspoň manželku ?

martinadomianova
21. aug 2024

Dúfam, že nebudeš taká blbá a pomôžeš mu. Pretože Ťa môže stiahnuť na dno. Je to alkoholik. Brat, nebrat. Nechala by som ho padnúť na úplne dno. A pomoc jedine vtedy, ak by sa dal liečiť. Ako už bolo spomínané v inom komentári.

ema22270
Autor odpoveď zmazal
milanm12
23. aug 2024

Prechlasce aj ten tvoj byť čo mu požičiate. Ja by som to na tvojom mieste nerobil. Liečenie je jasná a jediná cesta, bohužiaľ..

Strana
z3