icon

Mám podporovať vzťah babka a vnučka?

27. mar 2025

Ahojte, často tu čítam, že vzťah babka a vnúča treba podporovať a pracovať na ňom.
Moja svorka má štyri vnúčatá, 5 ročného (flegmatik, kde má dáte tam budem, robte so mnou čo chcete)
Potom ročnú vnučku (živá, aktívna, odišla by aj s čertom ako sa hovorí)
Dvojmesačné bábätko (švagriná žije u nej, takže svokra je ako druhá mama)
A moju dvojročnú dcéru, od narodenia náročné dieťa, malo spávala, dlho trvalo kým sme zistili že má abkm, zje toho málo a veľa toho nemôže, nikdy nechcela byť v kočíku ale len v nosiči, pritom je nekontaktna, nemá rada stískanie, pusinkovanie, odkedy chodí tak ani nosenie. Všetko chce robiť sama , s deťmi a zvieratami sa zahrá ale dospelých nevyhľadáva, teraz má dosť obdobie vzdoru, občas kričí, stále zle spáva a to jedlo je také no slabšie. Pritom je šikovná, celkom pekne rozpráva, vie nejaké farby, snaží sa byť vo všetkom samostatná.
Svokre sa to ale stále nepáči, ona sa nevie hrať s deťmi, ona ich chce len na prechádzky, na mojkanie a nič iné nerobiť.
Svokrovci k nám chodia, aj my k nim ale to je stále len o výčitkách prečo není taká ako ten a ten a to a to dieťa je také a také a naša není a prečo prečo prečo? A stále dookola je všetko zle, viac krát mi svokra naznačila veci, ktoré sa ma dotkli, hovorí že dcéra má určite nejakú diagnózu, že naša výchova ju podporuje v tom aby bola introvert a zlý človek, určite má autizmus, určite z nej nič v živote nebude, kvôli nám ani nevie že má babku atď.
Pritom svokra si to robí sama, napríklad sme na dvore a dcéra donesie loptu, svorka loptu zahodí že ona sa s ňou tak hrať nebude ale môžu ju ísť pokočíkovať, alebo dcéra donesie knihu a svokra ju odloží že čítať si budú až potom ako babku obijme a dá jej pusu, dcéra vždy odíde a ide za niekým iným. Svokra má stále pocit že mi dcére zakazujeme kontakt s ňou, pritom ona je tá čo ju odmieta, sama hovorí že má dve riadne vnúčatá, ktoré môže nosiť na rukách mať ich stale pri sebe, že ona sa nechce hrať ale maznať sa s deťmi. Minule boli u nás a dcéra stála pri bráne, chcela ísť na ulicu, volala som svokru či sa ide s nami prejsť, tak ze pôjde jedine ak bude mať dcéru na rukách, hovorím že chce ísť po svojich ale môže to skúsiť, tak ju dvihla a dcéra sa v sekunde driapala dole a plakala. Zase prišla scéna od svokry že toto normálne deti nerobia a toto je už na doktora. Muž sa s ňou x krát rozprával ale to je márne. Jej deti a ostatné vnúčatá nikdy neplakali, nikdy nemali s ničím problém, všetko vždy zjedli, nikdy nemali alergie, vždy bolo všetko v poriadku len naša dcéra nie, vraj je pozadu a nešikovná. Stále ju porovnáva s ostať vnúčatami, pritom čo sa týka veci ako chodenie, hovorenie atď bola vždy dcéra šikovnejšia ale to nikdy neprizná, proste podľa nej je pozadu a mimo a mali by sme jej ju nechať na prevýchovu.
Už dlhšie sa stretávame veľmi obmedzené, ale nebaví nás to, vždy to skončí pri tom aká je dcéra hrozná. Okrem toho už roztrubuje všade že my jej zamedzujeme kontakt a nedávame jej vnúča, pritom keď sme u nej tak sa chce s ňou baviť len podľa seba.
Snažili by ste sa o nejaký posun v tomto vzťahu alebo sa proste na to vykašľať a prijať že moje dieťa nikdy nebude pre ňu dobré?

Strana
z2
ismarela
27. mar 2025

Väčšinou to tak býva že dcérine deti sú privilegované. Deti syna sú už akoby “menej rodina” 🤷‍♀️

brankovamama
27. mar 2025

@negymama a ako to nakoniec dopadlo? Odstrihli ste sa?

negymama
27. mar 2025

@ismarela no moja svokra ma dvoch synov, k tomu jednovajecne dvojcata! aj tak je jeden viac ako ten druhy, samozrejme aj detmi, nevestou atd...
Kto chce robit rozdiely tak najde, a kto nie, na pohlavi, veku, vzdelani ci hocicom, nebude zalezat.

negymama
27. mar 2025

@brankovamama ano odstrihli, ale za mna velmi neskoro, lutujem ze nie ovela ovela skor. posledna kvapka bola, ako nas svokor napadol a svokra nas vymkla v predsieni aj s dvoma pubertakmi, aby sme nemohli odist a znasali jeho verbalne utoky.

alenka58
27. mar 2025

no tak toto by som nepočúvala od nikoho nieto ešte od svokry, veď to je choré

lucia13022023
27. mar 2025

Nie, nepodporovala by som takýto vzťah. Nikto by o mojom dieťati takto nerozprával. Nedovolila by som to. Mam dvojročného, a teda rozumie už strašne veľa veciam - raz sme boli na piesku, kde si dievčatko s mojim synom stavali z piesku hrady. Dievčatko tam bolo so starkou, a ta stále do nej išla, pričom to dievčatko bolo normálne dvojročné dieťa. Si zla, požičaj inak bude chlapček plakať, no vidíš, Ježiško vidí aká si zla, no ty nič nedostaneš, ani obed... A môžem pokračovať. Syn len pozeral a potom sa ma pýtal, že prečo bolo dievčatko zle, že ved sa pekne hrali atď... Myslím, že toto by bol aj váš prípad, keby malú necháš so svokrou. A to dievčatko len nasavalo a nasavalo a ktovie co všetko malo v tej malej hlavičke.

simona92101
27. mar 2025

@negymama tak po takomto incidente by zazili peklo na zemi 😡 z akeho dovodu vas napadol?co svokra sledovala tym vymknutim?

danica2711
27. mar 2025

nemáš čo podporovať, svokra k tvojej dcérke zjavne žiadny vzťah nemá a k takej babke si ani malá žiadny vzťah nevybuduje. A ani jej to nebude chýbať, ver mi - ja som mala jednu takú babku, maminu mamu, naša mama to brala veľmi prakticky, vysvetlila nám s bratom, neriešte babku, ona je už taká, s tým nič nenarobíte, videli sme ju tak 2x do roka. Prežili sme všetci v psychickom aj fyzickom zdraví

brankovamama
27. mar 2025

@negymama nenormálni ľudia. A deti to ako vnímajú? Uvedomujú si, akí toxickí ľudia to sú?

mandarinka555
27. mar 2025

Ako máme chápať "svokor si myslí svoje" ? Vy viete s mužom, že čo si on myslí? Alebo to nejako naznačuje? A mimochodom, svokru by som udupala, chúďa dieťa...

mimi3008
28. mar 2025

Tak po prve, nie dcera, ale babka je na doktora. Po dalsie, je to jedna z kategorie posahanych babiek, ktore detom nic nedavaju, len ich chcu vycicat. Kasli na to, prosim ta, naco sa snazis budovat nejaky pseudovztah, ked aj tak svokra vasu dceru nemiluje, neprijima ju taku, aka je. Podla toho, co pises, je dcera v poriadku a velmi snaziva a samostatna. Uzivaj si ju a nenechaj si tu radost z nej pokazit nejakou starou strigou

sova7
28. mar 2025

Myslíš že tvojej dcere ktorá má iné fungovanie a potrebuje sa s tým naučiť fungovat prospeje vzťah s niekým kto jej neustále dáva najavo že nie je normálna a dosť dobrá? Nerieš rodinu ries čo potrebuje tvoje dieťa. A to vies sama určite najlepšie

sova7
28. mar 2025

@brankovamama ak nie a naučia sa že takéto spravanie je v poriadku a treba ho tolerovať lebo rodina v budúcnosti to budú mať s ľuďmi a vo vzťahoch zaujímavé

sova7
28. mar 2025

@negymama ak je niekto takýto psychopat nikdy sa nezmení a deťom kontakt s ním ubližuje aj dlhodobo do budúcnosti

sova7
28. mar 2025

@negymama aký je vlastne dovod pestovania vzťahu s niekým kto niekoho ohrozuje na živote a ničí jeho deťom psychiku a nijakého vzťahu schopný nie je? To je ako nechať rast dieta s tarantulou veď čo pohoda súčasť rodiny.

negymama
28. mar 2025

@sova7 my kontakt nemame, ani muz ani ja, a deti uz dlhodobo tam odmietali chodit, jedinz dovod preco tam v minulosti isli, bola nasledna navsteva u muzovej sesternici, kde mali chlapceka vo veku nasich deti a dobre vychadzali a pohrali sa.
uz tam niekolko rokov nechodime vobec.
a kebz bolo na mne , tak aj ovela skor. muz tomu daval sancu, ale neda sa.
a svokor je regularnz psychopat, nehovorim to ako nadavku. On bol taky od detstva. ale vedel spociatku oblbnut ludi, preto mu vela ludi dlho verilo, taki ludia vedia mat pri zahackovani obeti neskutocny sarm a vtip , no potom sa to obrati, a ked sa obet brani ci odporuje, tak to je v ociach psychopata velmi velmi od nej skarede.

a dovod utoku /utokov? Neskutocne banality.
priklad raz siel mus len s polkou deti sam, a chalani cez vikend vstavaju neskoro a nestihli ranajkovat /inak si beru jedlo sami, ja neoobsluhujem 12-14 rocne decka/. No a svokrovci po otazke co jedli, ze nic. zacali utocit , ze nedavame detom jest, ze to je na socialku, skoncilo to nahananim po zahrade, svokor hadzal do muza koliky od paradajok, zurivy jak dabel, skakali do auta a utekali, ...vatsina kontliktov boli doslova kktiny okolo deti, alebo ze preco sme isli tam na dovolenku, preco sme vydali peniaze na to a nie na hento, ako zlata nit sa celym nasim "spoluzitim" nieslo, ze sme zli neschopni rodicia, neschopni pracovnici, neschopni soferi, neschopni zit... samozrejme detto nase deti.
v realite...presne ako u autorkz, sme normalna rodina, postavili sme dom , splatili hypo, este mame jeden byt na prenajom, deti studuju , dobre sa ucia, nie su s nimi problemy, obaja s muzom pracujem, zarabame, nemame dlhy,...bla bla. Proste ale svokrovcom sa neda vyhoviet, lebo oni chcu mat krivdz, nepriatelov samotu. MMch, oni maju okolo seba vzduchoprazno, ziadni kamarati, kolegovia, susenia, surodenci /z tej istej obce/ k nim nechodia, ani oni nechodia nikde.
ale oni si zvolili taky zivot, mohli mat mile vnucata, pomc od nas, spoločnost, mile vztahy, radsej si zvolili nenavist a nafukane arogantne ego.

skumavka
28. mar 2025

Mozno by som milej svokre dala okúsiť jej vlastnú medicínu. Najbližšie keď jej tvoja dcerka donesie loptu a svokra ju odhodi, že ona sa tak s ňou hrať nebude, vzala by som dcérku a nahlas povedala: Druhá babi sa s tebou rada pohra s loptou, pôjdeme k nej a spolu sa pohrate. To isté s knižkou, keď povie, že čítať jej bude až keď jej dá pusu, opat: Druhá babi ti knižku rada prečíta, pôjdeme k nej a budete si čítať. Tak aj s koláčom, keď chce dcerka pomáhať: Druhá babi s tebou ľúbi piecť, ukážeš jej, aký koláčik si vyrobila, bude sa jej to páčiť. A svokru nech aj rozhodi od jedu.
Nech si skúsi, aké je to byt porovnávaná s inými.
Toto by som urobila a následne utla kontakt.

Strana
z2