icon

Mám povedať niečo kamarátke, ktorá je asi chorobne upätá na dcéru?

12. sep 2023

Ahojte.
Tuto diskusiu zakladam, lebo by som sa rada poradila, ci kamaratke nieco povedat na to, alebo radsej nie.
Ide o moju najlepsiu kamaratku z detstva, prezili sme si spolu vselico. Dnes uz mame deti, priblizne rovnako stare. Byvame blizko seba, navstevujeme sa velmi casto. Problem je v tom, ze ma uz unavuje, ako sa zmenila, ked sa jej narodila dcera. Postupne sa z nej stal iny clovek. Nie som psychologicka, ale pride mi, ze je chorobne upata na tu malu, chorobne sa o nu boji, nehovori o nicom inom, len o nej. Ked k nam pridu na navstevu, tesim sa, ze pokecame - o detoch, ale aj o inom. No akonahle odbocime od temy deti, konkretne jej dcera, za kratko sa k tej teme vrati spat. Pride mi, ze nevie uz o nicom inom hovorit, len o tej malej. Aka je sikovna, aka je rozumna, ako uz od septembra bude chodit na plavanie, tenis a anglictinu. A proste vsetky temy stale okolo nej. Najvacsi hrot pre mna bol, ked sa nase deti hrali asi 5metrov od nas, videli sme na ne, keby sa nieco stane, sme tam. Ona prisaham kazdych 5 minut chodila za tou malou, ze ci je v poriadku, ci sa jej nieco nestalo… pritom neplakala, nekricala, pekne sa hrali na deke s babikami… Neda sa s nou uz ani porozpravat.. nie len ze nevie rozpravat o nicom inom, ale este aj kazdu chvilu ju kontroluje a strachuje sa, aj ked je evidentne, ze je mala v poriadku. A takto by som mohla pokracovat. Pride mi, ze je uz chora. A mrzi ma to… Myslite, ze ako dobra kamaratka by som to mohla nacrtnut, ze uz tou malou zije az prilis, alebo je to spravanie podla vas ok a nemam to riesit?

anjelicek26
12. sep 2023

To je ich zivot... momentalne je to 24-7 jej dcera, ono sa to vekom dietata aj same zmeni, zbytocne sa v tom nevrtaj...

elenka.k
12. sep 2023

kamarátky si vravia nie len to dobré, ale aj to zlé - respektíve, jej poradia, upozornia
- veď sa môže zblázniť..... z toho strachu.

emma2782
12. sep 2023

Kto vie či už o jedno dieťa neprišla (na začiatku tehotenstva, o tom ani nemusíš vedieť), kto vie čím si prešli kým sa dopracovali k malej. Nikdy nesúď niekoho konanie ak nevieš čo je za tým. Ak ti to tak strašne prekáža a ste naozaj také dobré kamarátky, spýtaj sa jej na to ale nevyčítaj, nepoučuj. Alebo jednoducho obmedz stretávanie.

autor
12. sep 2023

@emma2782 O babatko neprisli, no toto je ich jedine dieta, dalsie zo zdravotnych dovodov lekari neodporucaju. Napadlo mi, ze je preto taka upata, lebo vie, ze dalsie uz nebude.

marianarem
12. sep 2023

Ja by som sa s nou porozpravala, ale davala by som si velky pozor na to, aby som ani naznakom nic nevycitala. Skor by som sa zaujimala o jej pocity, napr. "Vidim, ze malu chodis casto kontrolovat, mas o nu velky strach? Mas sa inak dobre, nedoliehaju na teba nejake starosti o malu?" Proste takto nejako by som sondovala, ci to zvlada, ci sa nejde zblaznit. Co sa tyka rozpravania o inych temach, tak by som kludne povedala, ze ti chybaju vase niekdajsie rozhovory o kadecom, ze stale je pre teba velmi blizka kamoska a tak by si prave s nou rada prebrala aj nejake ine veci. Ale opat, nevycitat, ale hovorit o sebe, ze tebe to chyba.

lulu0123
12. sep 2023

Povedat mozes ale naozaj velmi opatrne,lebo prides o kamosku.

mamamasama
12. sep 2023

Nikdy nepochopím to staranie sa o iných. Ako tebe ubližuje tým, že sa bojí a zaujíma o svoju dcéru?

0silvia0
12. sep 2023

ona materstvo cíti takto. Dnes majú ľudia 1-2 deti, tak to ženy takto niekedy prežívajú. Ak by mala každý druhý rok novorodenca, a doma by už mala ďalších 5 detí, prežívala by to zasa inak. Myslím, že keď jej povieš, že je príliš upätá na dieťa, tak ti povie, díky, že si mi to povedala a už upätá nebude? Pochybujem... ale skúsiť môžeš.

autor
12. sep 2023

@mamamasama Ja zasa nikdy nepochopim take komentare ako ten tvoj. Skus sa naucit citat s porozumenim a odpoved na svoju zbytocnu otazku najdes v uvodnom texte hore vyssie.

autor
12. sep 2023

@marianarem dakujem, skusim.😊

jana0215
12. sep 2023

Podľa mňa to môže byť pokojne tým, že ďalšie už nebudú mať, tak si malú stráži ako oko v hlave.. úprimne, tiež to na sebe občas vidím. Čakáme prvé a kvôli zdravotným problémom pravdepodobne aj posledné a už teraz sa stále sledujem a kontrolujem.. a napriek tomu, že si to uvedomujem, neviem to úplne ovplyvniť.

kvetinka75
12. sep 2023

autorka - tak medzi rečou by som jej to povedala. Tak citlivo. Ak je normálna, minimálne sa nad tým zamyslí, alebo ti povie, prečo taká je. možno si to uvedomuje a vyhovuje jej to. Ale deťom treba nechať priestor. Co bude keď bude väčšia?

sara288
12. sep 2023

Autorka úplne ťa chápem. Tiež vnímam takéto mamky v mojom okolí a súhlasím s tebou, že to nie je zdravé - ani pre ňu ako matku, ale dovolím si tvrdiť, že ani pre dieťa. Podľa mňa nemá na dieťa dobrý vplyv, ak vníma, že celý, ale že komplet CELÝ život jej mamky sa točí okolo neho. Oveľa zdravšie je mať aj vlastný život, záujmy, vedieť pokecať o niečom zaujímavom, čo sa netýka rodičovstva a dieťaťa. Avšak, skúsenosti z okolia mi ukazujú, že niečo také zmeniť sa nedá len tak. Ťažko sa mi verí, že konverzáciou, aj keď kvalitnou, by si dosiahla zmenu. Ani si neviem predstaviť, čo také by si mohla povedať, aby to ňou pohlo. Takže ja osobne by som do takého rozhovoru nešla, kým nebudem mať v hlave premyslené, čo jej presne poviem a kým si tými myšlienkami nebudem istá. Budem sledovať túto diskusiu, snáď sa niekto nájde, kto má s týmto skúsenosti.

em4life
12. sep 2023

Je ok ak sa zaujíma o svoje dieťa, ale nie je ok, ak sa nezaujíma o nič iné ani keď je s priateľkou. Veď by sa mala zaujímať aj o Teba, ako sa máš, čo Tvoje dieťa sa pod. Ani sledovanie dieťaťa každé 2 minúty nie je ok. Mám v okolí takúto uzkostlivu mamu a problém je ten, že jej syn je nesamostatny, ustrachany atď. Na druhej strane, bude veľmi ťažké jej Tvoj pohľad povedať tak, aby to nebrala osobne. Podľa mňa Ťa neporozumie. Možno by som najskôr adresovala tú jej úzkostlivost voči dcére a opýtala by som sa jej, z čoho pramení. To môže odhaliť ďalšie veci. Určite by som do rozhovoru nešla kriticky, môže ju to ranit. Držím palce.

mamamasama
12. sep 2023

"čítaj s porozumením" 😁 obľúbená fráza ľudí, ktorý píšu blbosti a nevedia si ich ani obhájiť. Staraj sa o seba. Ak sa ti kamoška nepozdáva, tak sa s ňou nestretávaj. Urobíš jej láskavosť. 😁

autor
12. sep 2023

@mamamasama Tak ocividne tu „frazu” citavas dost casto, tak nad nou skus popremyslat a zbytocne neryp.

nikpa
12. sep 2023

Tiež mám kamošku od detstva a počas celého života sme si na blízku. Chodili sme na rovnakú ZŠ aj SŠ, bývame celý život blízko seba, pravidelne sme v kontakte a stretávame sa, niečo ako vy. A veľakrát sme si jedna druhej povedali veci, ktoré sa týkali našich detí a aj partnerov, proste témy ktoré su nepríjemné niekomu povedať do očí. O to viac si ju vážim, že viem že je úprimná a dokáže mi aj také veci povedať do očí, nie za chrbtom. Ono nie je jedno ako to tomu človeku podáš, hlavne ak sa jedná o dieťa lebo každá sme na to svoje hakliva. Takže povedať by som jej povedala ale nečakaj, že sa to aj zmení, no aspoň budeš mať dobrý pocit, že si to zo seba dostala a možno sa jej oči časom rozlepia keď si to nechá ulezat v hlave.

majlo1234
12. sep 2023

Vela mojich kamosiek sa materstvom zmenilo. Ja pravdepodobne tiez, i ked ai myslim ze nie😄 nie je to podla mna tvoja starost, aby si jej nieco vycitala

hladamematku
12. sep 2023

odpovedam na nadpis, ak je to naj kamoska a mate otvoreny vztah tak urcite o tom by priatelstvo malo byt, ja co som bola v situaciach vazby som pretrhla lebo to bolo chore a neznesitelne...neboli to velke kamaratky

sisaka
12. sep 2023

Ja by som jej nič nehovorila. Ak by mi to liezlo na nervy stretávala by som sa menej.
Ja to poznám z dvoch strán. Mala som kamarátku, ktorej sa dieťa narodilo približne v rovnakom čase ako mne a to bolo od narodenia Matejko tu, Matejko tam, vkuse, hocijaká téma, zvrtlo sa to na čo Matejko, čo iné deti, to už nebolo zaujímavé. Obmedzila som styk, ale mala som to stále v robote, keďže bola aj moja kolegyňa. Matejko je už na univerzite a vraj je to viac menej to isté (podľa bývalých kolegýň)
Druhá strana - bezdetná kamarátka mi vytkla, že stále spomínam deti. To bolo tak asi v priemere raz za deň, keďže som nemala s bezdetnou potrebu baviť sa o deťoch a spomenula som ich fakt len minimálne, aj to bola zväčša odpoveď na jej otázku. Ja som na oplátku počúvala asi 20x za deň o jej bývalom a jej divnej kamarátke. Ale pohoda, hlavne, že to nebolo o deťoch. Mňa sa to dotklo, lebo som si vyslovene dávala pozor, aby som o deťoch nerozprávala, lebo som si bola plne vedomá, že deti to je posledné, čo ju zaujima.
Takže opatrne, aby si o kamarátku aj rýchlo neprišla.

patricia255
12. sep 2023

Ak ste roky kamarátky tak jej to povedz. Ja kamoskam hovorím aj keď s niečím nesuhlasim, oni sa potom nad tým zamyslia. Jej správanie je choré a prehnane a tiež nemám rada keď niekto vie točiť donepríčetna len o jednom.
Lebo takto sa jej skôr či neskôr začneš vyhýbať, načo ti je kamarátka ktorá len točí celé dni o malom dieťati a o teba sa ani nezaujíma?

luckynat
12. sep 2023

Urcite by som jej nic nepovedala. Prilisna uprimnost, ktora sa tyka deti, uz zabila nejedno kamaratstvo. Presne ako pise @mamamasama , do tohto sa jej nestaraj, inak prides o kamaratku.

luccija
12. sep 2023

Nie, je to jej povahova črta má jedno dieťa tak ho ma plnú hlavu.Su ženy čo žijú deťmi celý život ja mám kolegyňu, ktorá takto rozpráva o 35 r Adamkovi😏pokazis si kamarátstvo, ak Ti ide s tým na nervy, tak obmedz kontakt.

mikadooo
12. sep 2023

Myslím si, že jej úprimnosťou nepomôžeš, ona to totiž vníma cez svoju optiku a možno si o tebe myslí, že asi nemáš tie svoje deti vôbec rada, keď sa o ne "nezaujímaš"... ak s ňou chceš ostať kamarátka, tak ako najlepšie je vypočuť a nechať to tak. Akurát je to riadne otravné 🤪.

roja01
17. sep 2023

Ja som toho nazoru, ze ku kamaratke musim byt uprimna. Mala by som jej pomahat aj bez vypytania si pomoci, ak si myslim, ze nieco, co nie je v poriadku si neuvedomuje. Preto sme kamaratky....
Aj mne jedna kamaratka kedysi takto pomohla a som jej nesmierne vdacna. Je pravda, ze sa mozno otestuje aj kamaratstvo.

marlent
17. sep 2023

Som podobný typ ako tvoja kamoška...rozprávať sa viem aj o inom ale strach o syna mam chorobný.
Ro ze by mi to kamoska povedala by na tom mojom psycho nič nezmenilo...sama si to uvedomujem ze to nie je ok ani pre mňa ani pre neho a veľmi sa snažím obmedziť to na minimum.nqjeadsej by som ho celého zabalila do bublinkovej fólie aby sa mu nič nestalo.
Celé tehotenstvo u mňa bolo zle najskôr hroziace potrat dedacto od 8az do 23tt od 23 do finále hroziace predčasný pôrod.neviem ci toto ma na to moje rozpoloženie vplyv