Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?
Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.
A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.
Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.
Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?
@anonym_autor ,,nerob si z toho nic. Tiez ju sledujem v diskusiach, obcas ked na nu natrafim a to je ten typ zeny, nastvatej na cely svet, tzv. samonasieraci typ. Ale aj take zeny su. Vybiaju si tu na MK frustraciu zo svojho života”
Tu máš hneď celý svoj výrok
@anonym_autor ,,nerob si z toho nic. Tiez ju sledujem v diskusiach, obcas ked na nu natrafim a to je ten typ zeny, nastvatej na cely svet, tzv. samonasieraci typ. Ale aj take zeny su. Vybiaju si tu na MK frustraciu zo svojho života”
Tu máš hneď celý svoj výrok
@aurora33 to je invektivum? Toto ťa urazilo? Ty si čítala po sebe, čo všetko si mi ty popísala? Máš trošku sebareflexie? Či len tak dáš zo seba von prvé, čo ti napadne? Dievča koľko máš rokov prosím ťa?
@karolinakr To bol inak brutalne dobry film
tak som si ten film pozrela, ale s dabingom Jana Šulcová a Jirí Bartoška, aj ine dabingy boli ale tento bol taký akurátny, aj som sa zasmiala na tej Aurore viac krat...mam take tušenie, že ten scenar bol odkukany presne zo života, niekde taka Aurora ozaj chodí
@anonym_autor ja viem čo som ti napísala a stojim si za tým.
@aurora33 to je v poriadku, aj ja si stojím za všetkým, čo som tu napísala a vyprosím si, aby mi niekto nadával, osočoval ma apd. Toto naozaj presiahlo všetky hranice.
@anonym_autor v pohode
@aurora33 to nie je v pohode, preto to riešim. Všetko má svoje hranice a aj vystupovanie na MK má byť v súlade s pravidlami MK. Keď už interne samé v sebe nemáte nejaké mantinely.
@aurora33 to nie je v pohode, preto to riešim. Všetko má svoje hranice a aj vystupovanie na MK má byť v súlade s pravidlami MK. Keď už interne samé v sebe nemáte nejaké mantinely.
@anonym_autor poniektoré pisatelky sú tu vybíjajú nejaké svoje frustrácie, ešte aj tvoju bežnú poznámku o výchove obrátia a použijú proti tebe urážky útoky aj nadávky. Sú to dosť známe nicky, v každej diskusii kde sa zapoja len narobia negatívnu energiu a prejavia svoju hlúposť hraničiacu s chrapunstvom
@anonym_autor poniektoré pisatelky sú tu vybíjajú nejaké svoje frustrácie, ešte aj tvoju bežnú poznámku o výchove obrátia a použijú proti tebe urážky útoky aj nadávky. Sú to dosť známe nicky, v každej diskusii kde sa zapoja len narobia negatívnu energiu a prejavia svoju hlúposť hraničiacu s chrapunstvom
@cacianka jasne to by nebolo ono aby si si ty nevybíjali frustráciu na mne 😀😀😀 už ti je lepšie?
Síce si mu povedala, že nemusí, on prisľúbil že od septembra to splatiť chce.. počkala by som do septembra a ak by nezačal splácať, tak by som sa ozvala.. ak by povedal "vedel som aká si" tak by som povedala, že "bohužiaľ ja som nevedela aký si ty, že si sa namna vykašľal keď som ťa potrebovala".. 1800 nie je málo, mne osobne by bolo výsostne nepríjemne mať niekoho peniaze a nesplatit to - preto to očakávam aj od ostatných.. ak by som bola milionár, rozdávam peniaze veľmi štedro, ale nie som.. pôvodne to bola pôžička a on s tým rátal a nesplatil ju stále.. takže platí pôvodná dohoda a jeho prísľub.. a podotýkam, že som dosť empatická, niekedy až príliš, ale som naucena, že dlhy treba splácať.. tak to proste je..
@natiblaskova kde som ja agresívna ?! Sudis podľa seba ?
@cacianka napr. Keby si čítala a porozumením! Ako nechcem vyznieť nejak zle ,ale čo keby si normálne upozornila napr. Prečítaj si konverzáciu je to vysvetlené vyššie alebo ty si nečítala konverzácie že?😁 Ale hneď útočis . Tak isto tvoja posledná reakcia na mňa. Spravila som ti niečo? Alebo nerozumiem tvojim reakciám . Podľa mňa sú neprimerane. Xy príspevkov som čítala ,kde nejaká kočka nečítala konverzáciu ale reagovala rovno na príspevok kde sa autorka niečo pýta.a ostatné dámy ju slušne upozornili a nie hneď reagovali ostro.🙂 Pekný deň prajem 🙂
@cacianka napr. Keby si čítala a porozumením! Ako nechcem vyznieť nejak zle ,ale čo keby si normálne upozornila napr. Prečítaj si konverzáciu je to vysvetlené vyššie alebo ty si nečítala konverzácie že?😁 Ale hneď útočis . Tak isto tvoja posledná reakcia na mňa. Spravila som ti niečo? Alebo nerozumiem tvojim reakciám . Podľa mňa sú neprimerane. Xy príspevkov som čítala ,kde nejaká kočka nečítala konverzáciu ale reagovala rovno na príspevok kde sa autorka niečo pýta.a ostatné dámy ju slušne upozornili a nie hneď reagovali ostro.🙂 Pekný deň prajem 🙂
@natiblaskova ona je vždy taká.
@natiblaskova ty si fakt mimo 🥴normálne bez urážok , invektiv a útokov, či škaredých slov som ti napísala iba : keby si čítala s porozumením...
Ani len výkričník tam nebol 😉.
Netuším kde si nabrala pocit, že mám niečo proti tebe, fakt necitas s porozumením a pochopením, si len zbytočne vzťahovačná. Mier s tebou a daj mi už pokoj.
@aurora33 mne ideš vytknúť preklep ? sama máš chyby v skloňovaní 😁
@cacianka ešte niečo máš na moju osobu, alebo to už môžeme ukončiť? Lebo čo téma tak tam na mňa útočíš. Naozaj nerozumiem čím si zaslúžila tvoju pozornosť, ale už mi dosť lezieš na nervy. Takže toto je moja posledná reakcia na teba. Už ma neotravuj. Najdi si inú obeť. 🖕

@tatiana288 suhlasim s tebou. Autorka je veľmi nepríjemná. Dobre si ju vystihla.
@aurora33
@aurora33 v čom som veľmi nepríjemná? Menuj konkrétne prípady, kedy som voči tebe použila nadávku, pejoratívne slovo, invektívum, kedy som ťa ponížila apd.