icon

Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?

24. júl 2025

Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.

A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.

Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.

Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?

autor
24. júl 2025
@luteam

@anonym_autor chapem ta je to vela penazi. Je v poriadku aj keby ich chces naspat. Ja som len napisala, ze by to bolo od teba pekne a slachetne, ale sama si nie som ista ako by som to brala na tvojom mieste musela by som poznat vsetky okolnosti

@luteam Pekné a šľachetné by bolo, ak by mi pomohol, keď som ja bola odkázaná na jeho pomoc / nie finančnú. /

subartic
24. júl 2025
@anonym_autor

@subartic ja to neberiem ako pomstu. Ty by si nechala svojich 1800 eur niekomu, koho pomoc si naozaj potrebovala, keď si bola v priamo ohrození a prosila si ho o pomoc? A on sa na teba vykašľal?

@anonym_autor nechala . Lebo ja čo poviem tak to platí a to všade, či doma, vo firme alebo v súkromnom živote.

autor
24. júl 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahpj, myslim ze nie je schopny vratit ti 1800e.mozno by ste zas fungovali na splatkach a dalsich malych pozicjach.cize postel by z toho nebola.tych 1800e nie je jeden balik, su to rozdrobene peniaze

@janetinka27 nevadí, 100 mesačne budem odkladať na účet z toho, čo si kúpim posteľ.

autor
24. júl 2025
@subartic

@anonym_autor nechala . Lebo ja čo poviem tak to platí a to všade, či doma, vo firme alebo v súkromnom živote.

@subartic tak doteraz aj u mňa. Ale v jeho prípade, to neplatí. On viem, že mňa keď človek sklame, tak to pôjdem riešiť...

subartic
24. júl 2025
@anonym_autor

@subartic tak doteraz aj u mňa. Ale v jeho prípade, to neplatí. On viem, že mňa keď človek sklame, tak to pôjdem riešiť...

@anonym_autor tak a čo vyriešiš ? Dva roky je na bezdôvodné obohatenie, uznanie dlhu ti nepodpísal, zmluvu o pôžičke nemáš , peniaze si mu podľa slov darovala. A požadovať vrátenie daru ..no veľa štastia.

petkavka
24. júl 2025
@anonym_autor

@gab1sol vidíš, a práve to ma momentálne povzbudilo k tomu, tie peniaze od neho pýtať späť. Áno, mám právo stiahnuť svoje slovo, ak on nedoržal svoje slovo. Dokážem späť vziať svoje rozhodnutie v takomto prípade. Neposkytnutie pomoci v čase núdze považujem za dostatočný dôvod.

@anonym_autor nie-nemas bohuzial pravo vziat spat co si potvrdila. A on nemal ziadnu povinnost ta podrzat na oplatku. To nebolo sucastou daru. Mozes to aj dat na sud, ak chces aj pisomme, ze si |urobila sprostost. A inak ja som tiez takto pozicala obdobnu sumu-ale yz vtedy som vefela, ze co sa vrati, to sa vrati ......nikdy nepoziciava, viac ako som ochotna darovat a nikdy nepytam naspat

autor
24. júl 2025
@subartic

@anonym_autor tak a čo vyriešiš ? Dva roky je na bezdôvodné obohatenie, uznanie dlhu ti nepodpísal, zmluvu o pôžičke nemáš , peniaze si mu podľa slov darovala. A požadovať vrátenie daru ..no veľa štastia.

@subartic neboj sa, keď napíšem jeho sestre a zavolám jeho mame, do pár dní sú peniaze u mňa. Hanba by ich fackala, keby vedeli, že si odo mňa požičal peniaze a nenechali by to tak. Namiesto toho, aby si požičiaval od mamy, od sestry, si požičiaval odo mňa.

luteam
24. júl 2025
@anonym_autor

@luteam Pekné a šľachetné by bolo, ak by mi pomohol, keď som ja bola odkázaná na jeho pomoc / nie finančnú. /

@anonym_autor ale ja som nepisala o nom ale o tebe a tvojom skutku vies co nevadi nechapeme sa asi. Ved evidentne ich chces naspat tak si ich vypytaj nepotrebujes predsa odobrenie od cudzich ludi ci?

subartic
24. júl 2025
@anonym_autor

@subartic neboj sa, keď napíšem jeho sestre a zavolám jeho mame, do pár dní sú peniaze u mňa. Hanba by ich fackala, keby vedeli, že si odo mňa požičal peniaze a nenechali by to tak. Namiesto toho, aby si požičiaval od mamy, od sestry, si požičiaval odo mňa.

@anonym_autor no tak načo sa tu pýtaš ? Tak si ich vypýtaj , ja by som to nerobila , ale keď is myslíš e je to v poriadku tak volaj .

autor
24. júl 2025
@subartic

@anonym_autor no tak načo sa tu pýtaš ? Tak si ich vypýtaj , ja by som to nerobila , ale keď is myslíš e je to v poriadku tak volaj .

@subartic už sa stalo. Deadline na vrátenie má do 31.7. Je mi jedno od koho si požičia od rodiny, od pseudo kamošov, zoberie úver, je mi to z vysoka jedno. Ďakujem vám. Vďaka vašim komentárom.

anonym_f3f9c4
24. júl 2025

Myslím si, že si manipulatorka.Si si myslela, že peniazmi si kúpiš jeho starostlivosť a pozornosť a, keď to nevyšlo chces ich späť.

luteam
24. júl 2025

@anonym_autor a mimochodom nikdy by som nepozicala taku velku sumu niekomu o kom viem, ze mi ich pravdepodobne nebude schopny splatit nie som taka bohata 🙂 a hlavne to nerobi dobrotu ako sa to ukazuje aj u teba

autor
24. júl 2025
@anonym_f3f9c4

Myslím si, že si manipulatorka.Si si myslela, že peniazmi si kúpiš jeho starostlivosť a pozornosť a, keď to nevyšlo chces ich späť.

@anonym_f3f9c4 nechcela som starostlivost, o mna sa stara moj priatel. On bol v praci a ja som zacala extremne krvacat a prosila som ho, ci ma nehodi autom do nemocnice, stalo by ho to 15 min jeho casu. Ani nie. Na co mi povedal, ze si mam zavolat sanitku alebo taxik, lebo on uz nikam teraz vecer o 19.00 nejde.

autor
24. júl 2025
@luteam

@anonym_autor a mimochodom nikdy by som nepozicala taku velku sumu niekomu o kom viem, ze mi ich pravdepodobne nebude schopny splatit nie som taka bohata 🙂 a hlavne to nerobi dobrotu ako sa to ukazuje aj u teba

@luteam v case, ked som mu peniaze poziciavala - po castiach, nie naraz, som bola v tom, ze pojde do prace a peniaze mi vrati. Pravda sa ukazala niekde inde. Do prace uz nikdy nepojde, nie preto, ze nemoze, ale nechce sa mu..

tatiana288
24. júl 2025

Peniaze by som späť už nepýtala, by som sa cítila blbo sama pred sebou, že si takto seriem do huby. Ale! Nakoľko si u teba ku koncu mesiaca vždy požičiaval, je len otázkou času kedy so žiadosťou príde zasa a tam by som sa mu už otočila chrbtom. Aj tak by zrejme nebol schopný vrátiť ti vyššiu sumu naraz. Chápem, že ťa to škrie. Tvoja pomoc v dnešnej dobe nie je bežná vec, čakala si, že si ťa za ňu bude vážiť a on sa na teba vykašľal. Nemyslím si, že si manipulátorka. Skôr si sa v ňom sklamala ako v človeku a cítiš sa hlúpo za svoju dobrotu. Máš ponaučenie do budúcna.

vroni
24. júl 2025

Výborne. Takže vezmeš peniaze od ďalších ľudí a budeš sa cítiť ako morálny víťaz, lebo za tvoju sprostosť zaplatili iní a nie ty. A ešte sa oháňať, ako ty máš právo. Máš právo bit si hlavu aka si bola blba. Dávala do dobrovoľne, dlh si vymazala tiež dobrovoľne, vôbec sa nebudem čudovať, keď ťa ten človek ešte povlaci kade tade, keď budeš prachy pýtať od jeho rodiny.

autor
24. júl 2025
@vroni

Výborne. Takže vezmeš peniaze od ďalších ľudí a budeš sa cítiť ako morálny víťaz, lebo za tvoju sprostosť zaplatili iní a nie ty. A ešte sa oháňať, ako ty máš právo. Máš právo bit si hlavu aka si bola blba. Dávala do dobrovoľne, dlh si vymazala tiež dobrovoľne, vôbec sa nebudem čudovať, keď ťa ten človek ešte povlaci kade tade, keď budeš prachy pýtať od jeho rodiny.

@vroni už mi napísal, že mi peniaze vráti, len nech to nehovorím jeho mame.

kavasmliekom
24. júl 2025

@anonym_autor napísala by som mu, že v septembri čakám splátkový kalendár, ako mi sľúbil.

autor
24. júl 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor napísala by som mu, že v septembri čakám splátkový kalendár, ako mi sľúbil.

@kavasmliekom nie, žiadny splátkový. Peniaze mi vráti, ak to nepoviem jeho mame 🙂. Tak nemáme sa tak zle potom, či?

kavasmliekom
24. júl 2025
@anonym_autor

@kavasmliekom nie, žiadny splátkový. Peniaze mi vráti, ak to nepoviem jeho mame 🙂. Tak nemáme sa tak zle potom, či?

@anonym_autor a aj tak sa dá 😄

anonym_905f1c
24. júl 2025

Prečítala som si diskusiu a vychádza mi z toho jedine - veľké gestá, silne reči, ale správanie ako u strnastrocnych.

tatiana288
24. júl 2025

Po tvojich ďalších reakciách beriem svoju odpoveď späť. Najprv veľkomožne odpustiť záväzok a cítiť sa u toho ako apoštol a potom ho vydierať vlastnou mamou ako trinásťročný mafián.

autor
24. júl 2025
@tatiana288

Po tvojich ďalších reakciách beriem svoju odpoveď späť. Najprv veľkomožne odpustiť záväzok a cítiť sa u toho ako apoštol a potom ho vydierať vlastnou mamou ako trinásťročný mafián.

@tatiana288 vieš čo ma nahnevalo? Riešili sa niečo u nich doma a bola som pri tom. Bavili sme sa o peniazoch pre neho. Bolo mu treba na niečo sumu peňazí. A jeho mama mi povedala, že odo mňa by peniaze nikdy nezobrali, že nie som jeho rodina, že majú dosť našetrené, aby mu to uhradili. Tak som vtedy zostala stáť a pozrela sa na neho. Skutočne? Tak prečo nepýtal od mamy? Lebo sa hanbil?

subartic
24. júl 2025
@anonym_autor

@subartic už sa stalo. Deadline na vrátenie má do 31.7. Je mi jedno od koho si požičia od rodiny, od pseudo kamošov, zoberie úver, je mi to z vysoka jedno. Ďakujem vám. Vďaka vašim komentárom.

@anonym_autor no teba by som teda za kamošku nechcela. A myslím , že ti ani nevráti , lebo mu reálne ani nič nehrozí . Tak veľa šťastia.

autor
24. júl 2025
@subartic

@anonym_autor no teba by som teda za kamošku nechcela. A myslím , že ti ani nevráti , lebo mu reálne ani nič nehrozí . Tak veľa šťastia.

@subartic ver, že už ani ja jeho.

vilma7
24. júl 2025

To už je jedno.co spravil a ako sa zachoval...jeho svedomie, nie tvoje....ako sa vraví, za dobrotu na žobrotu, sama mam skúsenosť.
Keď si mu raz povedala, že je to splatené, tak to tak nechaj. Možno raz sam prekvapí a niečo zas donesie.
Ale ty očividne svoje peniaze nazad chceš, ale kde máš istotu, že ti ich vôbec vráti? Nikde ...

autor
24. júl 2025
@vilma7

To už je jedno.co spravil a ako sa zachoval...jeho svedomie, nie tvoje....ako sa vraví, za dobrotu na žobrotu, sama mam skúsenosť.
Keď si mu raz povedala, že je to splatené, tak to tak nechaj. Možno raz sam prekvapí a niečo zas donesie.
Ale ty očividne svoje peniaze nazad chceš, ale kde máš istotu, že ti ich vôbec vráti? Nikde ...

@vilma7 v tomto prípade, si som istá, že vráti, tam je toľko prúserov, ktoré on spravil a mama nevie, že keď sa to dozvie, tak poletí z domu. Čiže momentálne už som si istá, že vráti.

inulienka29
24. júl 2025

Tak ty si dobrá kamarátka teda len tak darovať 1800€…. Ja by som sa ozvala že mi dlhuje peniaze a potrebujem ich teraz ja.

gab1sol
24. júl 2025
@anonym_autor

@vilma7 v tomto prípade, si som istá, že vráti, tam je toľko prúserov, ktoré on spravil a mama nevie, že keď sa to dozvie, tak poletí z domu. Čiže momentálne už som si istá, že vráti.

@anonym_autor v úvode príspevku pôsobíš ako hotový dobrodinec. Ale ty si si ho len chcela poistiť pre prípadné, tvoje budúce potreby. Vieš, ak si chcela pomôcť, tak tá pomoc mala byť nezištná. No a ďalšie tvoje komentáre? Čo ste malé deti?

isis234
24. júl 2025

Vieš ako sa hovorilo?... Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. ...Niečo na tom je... Najprv dávaš, potom berieš, Ježiškovi ruku derieš.. 😂
...ako sama rozmýšlaš... Pomohla si mu. On ťa sklamal. Bolí to. ...Za dobré nečakaj nič dobré.... Už ti tu písali. Tebe sa to hore počíta ako dobrý skutok. Ak ti to nechýba ku šťastiu, uzavri to. Viac mu nepomôž. Ani keby čo bolo. Ak by znovu pýtal, povedz nech najskôr splatí predošlý dlh.
Ja by som urobila hrubú čiaru. Viac by som ho nekontaktovala. Cudzia osoba. On si nesie sebou kríž. Svoje dlhy. Ty nie.