icon

Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?

24. júl 2025

Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.

A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.

Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.

Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?

isis234
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f3f9c4 nechcela som starostlivost, o mna sa stara moj priatel. On bol v praci a ja som zacala extremne krvacat a prosila som ho, ci ma nehodi autom do nemocnice, stalo by ho to 15 min jeho casu. Ani nie. Na co mi povedal, ze si mam zavolat sanitku alebo taxik, lebo on uz nikam teraz vecer o 19.00 nejde.

@anonym_autor ak odmietol ťa odviezť do nemocnice, tak nie je dobrý človek.
už si písala, že má ultimátum do konca mesiaca. Jeho problém, ako ti ich vráti.

1andrea111
24. júl 2025

@anonym_autor no tak si sa pomstila, si spokojná? Je to z Tvojej strany pomsta a vydieranie nič iné.

autor
24. júl 2025
@isis234

Vieš ako sa hovorilo?... Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. ...Niečo na tom je... Najprv dávaš, potom berieš, Ježiškovi ruku derieš.. 😂
...ako sama rozmýšlaš... Pomohla si mu. On ťa sklamal. Bolí to. ...Za dobré nečakaj nič dobré.... Už ti tu písali. Tebe sa to hore počíta ako dobrý skutok. Ak ti to nechýba ku šťastiu, uzavri to. Viac mu nepomôž. Ani keby čo bolo. Ak by znovu pýtal, povedz nech najskôr splatí predošlý dlh.
Ja by som urobila hrubú čiaru. Viac by som ho nekontaktovala. Cudzia osoba. On si nesie sebou kríž. Svoje dlhy. Ty nie.

@isis234 doteraz to chcel riešiť priateľ, ale ja som ho vždy zastavovala, že nie, že sú to moje peniaze a ja si to vyriešim. Kamoš si myslel, že môj priateľ o tom nevie. Ale už som mu povedala, že ideme do toho a že peniaze po tom, čo mi nepomohol, si budeme pýtať späť. Keďže mám na neho kopec vecí, čo on vie, tak peniaze prídu. Nič od neho nechcem do budúcnosti, sme cudzí ľudia. Peniaze nech vráti a ide si každý vlastnou cestou. Keď o mesiac zase bude potrebovať na stávkovanie, nech sa páči mama.

autor
24. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor no tak si sa pomstila, si spokojná? Je to z Tvojej strany pomsta a vydieranie nič iné.

@1andrea111 chcem svoje peniaze iba, nejdem sa mu pomstiť. Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. Boli sme, už nie sme. Ja mu jeho stávkovanie a cigarety platiť nebudem. Koniec.

1andrea111
24. júl 2025
@anonym_autor

@1andrea111 chcem svoje peniaze iba, nejdem sa mu pomstiť. Kamaráti buďme, dlhy si plaťme. Boli sme, už nie sme. Ja mu jeho stávkovanie a cigarety platiť nebudem. Koniec.

@anonym_autor že si nato nemyslela keď si mu hovorila že nemusí vrátiť? Vtedy to neplatilo. Nie si kamarátka, lebo takto sa kamaráti nesprávajú. Je to pomsta nič iné. Nemala si požičať a nemala si hovoriť že je to ok. A teraz zrazu keď neurobil čo si chcela, už to nie je pravda? To sa vo vzájomných vzťahov nerobí. Obyčajná pomsta.

autor
24. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor že si nato nemyslela keď si mu hovorila že nemusí vrátiť? Vtedy to neplatilo. Nie si kamarátka, lebo takto sa kamaráti nesprávajú. Je to pomsta nič iné. Nemala si požičať a nemala si hovoriť že je to ok. A teraz zrazu keď neurobil čo si chcela, už to nie je pravda? To sa vo vzájomných vzťahov nerobí. Obyčajná pomsta.

@1andrea111 dobre, máš pravdu. Nie som kamarátka, chcem sa len pomstiť a som vydierač na úrovni 13 ročného mafiána. Som bez chrbtovej kosti, čo som si ho chcela zaviazať peniazmi a nikto by ma za kamošku nechcel. Ďakujem. Stačilo...

tatiana288
24. júl 2025
@anonym_autor

@tatiana288 vieš čo ma nahnevalo? Riešili sa niečo u nich doma a bola som pri tom. Bavili sme sa o peniazoch pre neho. Bolo mu treba na niečo sumu peňazí. A jeho mama mi povedala, že odo mňa by peniaze nikdy nezobrali, že nie som jeho rodina, že majú dosť našetrené, aby mu to uhradili. Tak som vtedy zostala stáť a pozrela sa na neho. Skutočne? Tak prečo nepýtal od mamy? Lebo sa hanbil?

@anonym_autor Chápem, že sa cítiš ukrivdene a zo začiatku si mala moje sympatie. Ale čím viacej objasňuješ svoje stanovisko, tým viac ich strácaš. Aj keď jasné, moje sympatie ti môžu byť u zadku. Zachoval sa ako hovädo, ale tvoje správanie tiež nie je úplne v poriadku, pretože tvoj veľkorysý dar bol zrejme darovaný zo sebeckých dôvodov a keď nie je po tvojom, úskokmi a vydieraním ho žiadaš späť. Ale peniaze ti vráti, aby si ho nenapráskala mame, ty sa môžeš cítiť ako víťaz a vo svojej amorálnosti ste si jedna jedna.

sasa1310
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som vypýtala. 1800 eur nie je 20 eur. Keď on nemá hanby, tak ani ty sa nemusíš hanbiť, keď budeš pýtať naspäť

majlo1234
24. júl 2025
@anonym_autor

@1andrea111 dobre, máš pravdu. Nie som kamarátka, chcem sa len pomstiť a som vydierač na úrovni 13 ročného mafiána. Som bez chrbtovej kosti, čo som si ho chcela zaviazať peniazmi a nikto by ma za kamošku nechcel. Ďakujem. Stačilo...

@anonym_autor a preco si mu teda poziciavala vtedy na stavkovanie a cigarety, ked aj tak zije u mamky? Naco mu tie peniaze boli? Vredy ti to nevadilo? Ja vobec nechapem celej tej situacii

p.j.jacky
24. júl 2025

Aj dar môžeš pýtať naspäť . On tvrdil že ti ich chce aj tak vrátiť . Tak by som mu napísala číslo úctu kde môže posielať mesačne splátky . A už nikdy nedávaj take peniaze nikomu . Učíme sa na vlastných chybách

sissy27
24. júl 2025

@anonym_autor 1800€ nie je malo penazi na to, aby si ich len tak darovala niekomu, kto si ta nevazi. Na tvojom mieste ich pytam spat a bolo by mi srdecne jedno, co si o mne dotycny mysli. Ved skoncilo vase kamaratstvo tak ci tak, nie?

tiana080
24. júl 2025

"prečo mu mám nechať svoje peniaze". tak ty si reálne myslíš, že tie peniaze do odložil do šuflatky a čaká, kedy opýtaš naspäť? 😆

autor
24. júl 2025
@tiana080

"prečo mu mám nechať svoje peniaze". tak ty si reálne myslíš, že tie peniaze do odložil do šuflatky a čaká, kedy opýtaš naspäť? 😆

@tiana080 no vieš že aj áno. Čuduj sa svete, ľady sa pohli 🙂 A človek nemusí čakať ani do 31.7, do septembra či do nikdy.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
24. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to mi netreba, zjavne však vyhral od mája peniaze a neplánoval vrátiť. Za to sa aj tak zachoval, lebo vedel, že už ma potrebovať nebude. No neopýtaš, nemáš.

anonym_653678
24. júl 2025

O siestej si zakladala prispevok, ako je chudak bez penazi a od septembra ti bude zase splacat. A zrazu pred deviatov uz vies, ze ti 1800 eur vrati aj hned. Taky zvrat za necele 3 hodiny. A teraz tu o cervenej ciapocke rozpravku povedz.

anonym_9475ad
24. júl 2025

V ramci svojej integrity by som si ich nepytala naspät. To je mi viac nez potencialnych 1800€. Stoj si za svojim slovom. Verim tomu, ze dobry skutok sa 10x vrati.
Ja som niekomu dala 2500€, aby bolo nieco na ucte, podmienka na viza do Europy. Aj som sa seba pytala, ci to bolo nutne, lebo nie som milionar 🙂
A odvtedy nevies si predstavit, kolko ludi mi ponuklo este vacsiu nezistnu pomoc. Ked mal syn zdravotne problemy, znami mi zariadili privatnych doktorov v zahranici na vysetrenia, ponukli dom na mesiace, dokym to vyriesime. Chceli mi aj letenky platit, aby som aspon financne nemala starosti. To som odmietla, ale aj tak. Inak som ich nevidela pred touto udalostou 10+ viac rokov.
Ja by som toto uzavrela a verila vo “vesmir”

autor
24. júl 2025
@anonym_653678

O siestej si zakladala prispevok, ako je chudak bez penazi a od septembra ti bude zase splacat. A zrazu pred deviatov uz vies, ze ti 1800 eur vrati aj hned. Taky zvrat za necele 3 hodiny. A teraz tu o cervenej ciapocke rozpravku povedz.

@anonym_653678 no a čuduj sa svete peniaze mi poslal. Nebavíme sa spolu 3 týždne. Teraz som mu jasne napísala a priateľ mu volal. Povedali sme mu, ako sa veci majú.... A on nechce, aby jeho mama vedela o jeho problémoch a prúseroch. A peniažky sú späť. No pozri. Som bez chrbtovej kosti, nasrala som si do huby, som amorálna... ale peniaze sú doma. Cítim zadosťučinenie. A stačilo ich opýtať veľmi jasne a zrozumiteľne. Cez víkend ideme vyberať posteľ 🙂.

zmrzlinka8
24. júl 2025
@anonym_autor

@minenkaa nie pomsta. Prajem mu len to dobré, nech sa mi darí a nech sa mu polepší. Len chcem svoje peniaze späť, to je všetko. Nech so žije svoj život najlepšie ako vie, ale už mu nebudem večne pomáhať.

@anonym_autor ked chceš teraz svoje peniaze späť, tak mu napíš, že tým, že ti nepomohol, ťa veľmi sklamal, prehodnotila si svoj postoj a teda chceš tie peniaze späť.
len si to uz rozmysli poriadne, nech mu nepíšeš raz tak a raz tak.

zmrzlinka8
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_653678 no a čuduj sa svete peniaze mi poslal. Nebavíme sa spolu 3 týždne. Teraz som mu jasne napísala a priateľ mu volal. Povedali sme mu, ako sa veci majú.... A on nechce, aby jeho mama vedela o jeho problémoch a prúseroch. A peniažky sú späť. No pozri. Som bez chrbtovej kosti, nasrala som si do huby, som amorálna... ale peniaze sú doma. Cítim zadosťučinenie. A stačilo ich opýtať veľmi jasne a zrozumiteľne. Cez víkend ideme vyberať posteľ 🙂.

@anonym_autor nečítala som predchádzajúci komentár.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
romiada
24. júl 2025
@anonym_autor

@gab1sol vidíš, a práve to ma momentálne povzbudilo k tomu, tie peniaze od neho pýtať späť. Áno, mám právo stiahnuť svoje slovo, ak on nedoržal svoje slovo. Dokážem späť vziať svoje rozhodnutie v takomto prípade. Neposkytnutie pomoci v čase núdze považujem za dostatočný dôvod.

@anonym_autor Áno, mám právo stiahnuť svoje slovo, ak on nedoržal svoje slovo - Ty si mu nechala tych 1800e s podmienkou ze dodrzi nejake slovo (resp.kamaratstvo)? to mi znie trochu ako Dám Ti 1800e keď budeš môj kamoš a budeš robiť to a to. Ak nie ,pošlem na teba právnika. Ak je niečo nezištne, tak sa neočakáva vrátenie. Ty si si chcela kúpiť dobrý pocit a priateľstvo.

lija22
24. júl 2025

ahoj. ja asi jedina ta tu chapem. neznasam takychto podrazakov a tie peniaze by som z neho vymlatila ja alebo frajer. A vobec by ma netrapilo, co som povedala v minulosti. Nemal ma podrazit.
Ale nech ti je toto ponaucenim, peniaze nepozicaj uz nikdy, rodine uz vobec

cacianka
24. júl 2025
@lija22

ahoj. ja asi jedina ta tu chapem. neznasam takychto podrazakov a tie peniaze by som z neho vymlatila ja alebo frajer. A vobec by ma netrapilo, co som povedala v minulosti. Nemal ma podrazit.
Ale nech ti je toto ponaucenim, peniaze nepozicaj uz nikdy, rodine uz vobec

@lija22 som tvoj team, keď pomáham, nepotrebujem vrátiť . Ale podraz je podraz, klamstvá a oje.by netolerujem. Ak nevedel/ nemohol pomôcť ok, stane sa, ale ofajcit a arogantne je už aj u mňa cez.

aurora33
25. júl 2025

@anonym_autor okrem toho že si teda ty nestojis za tým vo napíšeš/ povieš, prečo ta keď si krvácala (ak to je oravda, lebo tu pletieš jedno cez druhé) neodviezol do nemocnice priateľ, ale musel ta odviezť ten chlap čo mal tvoje darované peniaze? Prečo to musel byt Orave tento človek?
Z tvojho písania mi to tiež príde také ako vynucovanie pozornosti za peniaze. Čistá pomsta nič iné. A vlastne aj tak tomu neverim. Vymyslená téma.

tykat
25. júl 2025

@anonym_autor ak by som.raz povedala ze peniaze uz nemusi vratit tak by som to pokladala za uzatvorene, vyrovnane, vratene. A je jedno co by sa stalo potom. Ja uz by som sa k tomu nevracala.

enya00
25. júl 2025
@anonym_autor

@gab1sol vidíš, a práve to ma momentálne povzbudilo k tomu, tie peniaze od neho pýtať späť. Áno, mám právo stiahnuť svoje slovo, ak on nedoržal svoje slovo. Dokážem späť vziať svoje rozhodnutie v takomto prípade. Neposkytnutie pomoci v čase núdze považujem za dostatočný dôvod.

@anonym_autor na co sa teda pytas tu na fore, ked to mas v sebe usporiadane, ze ich chces naspat?

moonlight1210
25. júl 2025

To je tak, ked sa niekto hra na nezistneho, ubezpecuje o tom (hlavne seba), aby potom ukazal pravu tvar a bol obycajny sebecky pragmatik, ktory si za kazde velke gesto necha nakoniec naspat zaplatit.

Teraz to tvoj priatel vidi ako spravnu vec. Peniaze totiz v konecnom dosledku zahrali aj v jeho prospech (dostane za to novu postel, ze bol na tvojej strane).
Ale podvedome uz ma naznak, ze ked na to pride, nezavahas byt sebecka a zla a vies vziat spat aj svoje dane slovo. Takze az dojde na krizy, bude na teba hladiet aj tymito ocami. Vsetky taketo povahove naznaky, ktore vyzeraju v dany moment bezvyznamne (dokonca niekedy aj pozitivne), sa zbieraju, a potom maju svoj vplyv, ked pride na zle situacie medzi vami. Dostanu zrazu vysoku vahu.
(Kolko zien tu na mk prizna, ze napr. jej chlap bol aj predtym taky a onaky, len nikdy nie k nej. A zrazu sa to otocilo proti nej a je v soku, ako taky k nej len moze byt. Ups.).

Na druhej strane je fajn, ked si clovek prizna farbu a nehra pred sebou divadlo.
Ty nie si dobracka, si len pragmaticka. Pekne skutky robis pre svoj dobry pocit zo seba (nie pre druheho) a cakas za ne odmenu.

Tohto sa teda drz a uz nikdy nebudes musiet hladat dovody, ako sa ocistit v dileme, ako tebou dane (az vnutene) slovo porusit bez toho, aby si bola za zlu a dala tomu punc “spravodlivosti”.

autor
25. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor okrem toho že si teda ty nestojis za tým vo napíšeš/ povieš, prečo ta keď si krvácala (ak to je oravda, lebo tu pletieš jedno cez druhé) neodviezol do nemocnice priateľ, ale musel ta odviezť ten chlap čo mal tvoje darované peniaze? Prečo to musel byt Orave tento človek?
Z tvojho písania mi to tiež príde také ako vynucovanie pozornosti za peniaze. Čistá pomsta nič iné. A vlastne aj tak tomu neverim. Vymyslená téma.

@aurora33 o tom som inak písala, ak by si si čítala komentáre. Ale ok, neviem prečo potrebujem vysvetľovať, ale urobím to. Priateľ bol v práci, na 12h zmene mimo miesta bydliska do 22.00 hod, pracuje v inom meste (35km). Tento kamarát býva odo mňa 2 minúty autom. Nikoho iného s autom v tomto blízkom okolí nemám a ja som nebola schopná sadnúť do auta. Tak som volala priateľovi, že krvácam a nie je mi vôbec dobre, mala som veľmi nízky tlak a veľké bolesti. Na čo mi povedal, že mám skúsiť tohto kamoša, veď je tu blízko, má auto a bude to pár minút, že mi určite pomôže. Celé by mu to trvalo do 15 minút - aj prísť po mňa, aj ma odviezť, aj prísť naspäť domov, nemusel tam so mnou zostávať, to som od neho ani nechcela. Niekoľko krát mi povedal, že bude vždy stáť pri mne, že sa vždy budem môcť na neho spoľahnúť a tak ako ja kryjem jeho chrbát a pomáham mu, tak pomôže aj on mne, keď to budem potrebovať. A jedného dňa som ho potrebovala. Keď som mu zavolala, cca. o siedmej večer, je mám problém, krvácam a je mi veľmi zle, či by ma mohol hodiť do nemocnice, povedal mi, že on teraz večeria, že už je neskoro a že si mám zavolať sanitku alebo taxík. Ešte som sa ho pýtala, či to myslí vážne, že koľko krát som ho ja niekde hodila, ak potreboval, koľko krát som ho viezla niekde, keď mal auto v servise apd. Tak, že veď nemám dramatizovať a zavolať si taxík. A v tom momente ma veľmi ľudsky sklamal. Áno, odviezla som sa do nemocnice taxíkom, zostala som tam a priateľ mi v noci doniesol všetky veci, čo som potrebovala. To je to také, že keď ma budeš potrebovať, som tu pre teba. ... a áno v tomto kontexte som schopná vziať späť slovo, ktoré som mu dala a aj som to tak urobila. Nie nechcela som si za peniaze kúpiť jeho pozornosť, ani vybartrovať niečo za niečo. Jednoducho som len potrebovala jeho pomoc.

sova7
25. júl 2025

Povedz mu že bohužiaľ teraz tebe nevyšlo máš blbé obdobie takže potrebuješ peniaze vrátiť. A to že sa necháš zneužívať neoznacuj ako empatia. A keď sa to s ním nejako vyriešiť tak ho odstrihni a zablokuj a prestaň sa s ním stretávať. Zachraňovať ľudí čo zneužívajú druhých je blbosť ktorú označujes za empatiu s ktorou to nemá nič spoločné. Peniaze by som nepožičala ani rodine. Empatia je niečo iné. Neospravedlňuj tým slovom to že si mäkká a necháš sa oblbnut vidinou že niekoho budeš mať. Priateľstvo a láska sa nekupujú