Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?
Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.
A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.
Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.
Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?
@anonym_autor no ako sa ja poznám, tak za seba môžem povedať, že by som tie peniaze ozelela, aj keď je to dosť vysoká suma, kontakt prerušila a išla ďalej svojou cestou. Načo sa opäť zamotávať, riešiť niečo, čo si vlastne zrušila ako splatené. A po ďalšie, na budúce nič nepožičiavaj bez písomnej zmluvy či dohody.
Ja som popravde dosť prekvapená z komentárov. Ty si tie peniaze predpokladám neukradla, ale poctivo ich zarobila, vyžadovalo to tvoj čas, energiu - ktoré ti už nikdy nikto nevráti. V dobrej viere si pomohla priateľovi, ktorý sa k tebe zachoval naozaj otrasne. Neodviesť niekoho do nemocnice, lebo on večeria a je veľa hodín (o 19.00)??? Keby ma niekto z mojich priateľov požiadal, aby som ich zaviezla do nemocnice aj o polnoci, neváham, sadám do auta a idem. Bez ohľadu na to, či mi ten priateľ v minulosti pomohol alebo nie. Podľa mňa si sa zachovala správne, že si si peniaze vypýtala naspäť. Už len z princípu. Nie je dôvod takejto osobe robiť láskavosti. A vy ostatné, čo sa tu do nej obúvate - veľmi by som si pozrela, ako by ste niekomu len dali dali 1800€ 🙂 Ešte si tu prečítate, že ten človek tie peniaze buď prestávkuje alebo prefajčí. Ale ona je zlá, lebo odvolala svoje slovo, neverím :D
max 50€ oželiem a nehádam sa ..viac ani fuka
@cacianka myslím že tu nie je podstatou to že chcela potom nechcela a zase chcela vrátiť peniaze. To je skôr vysvetlenie jej nastavenia nerozhodnost strach postaviť sa za seba obavy možno ze bude za zlú stratí kamaráta. Ideálna korist pre hentakych vysávačov zavyslakov nezodpovedných vysávačov. No nezober peniaze a pomoc keď niekto nuka a nazad mu stačia reči. Ešte si pride pre dupľu. Až sa čudujem že jej peniaze vratil len sa obávam že keď vie kde dostane za nič ešte sa vráti
@sova7 vekom a skúsenosťami -aj takýmito sa meníme a naša hrdosť a sebavedomie sa supňuje, z naivity a dobrých pocitov vyrastáme, otvárajú sa nám oči, spoznávame ľudí, charaktery, dostávame rozum. ja tiež píšem, a nedávam prízvuk na to že chcela, potom nechcela a teraz už chcela vrátiť €. Hold učíme sa na vlastných skúsenostiach
@sova7 peniaze so už dostala včera večer, tie peniaze, ktoré nemá. Neviem, či ich vyhral, či si požičal alebo odkiaľ ich má. Dôležité, že túto kapitolu mám vyriešenú, sama v sebe, aj s ním.
@anonym_autor dobre si urobila, 1800€, nie je 20, ani 80€. Čudujem sa aký sú tu všetci grandi v tejto hnusnej dobe... Nikomu by nechýbalo 1800€, no to určite...
Ja som popravde dosť prekvapená z komentárov. Ty si tie peniaze predpokladám neukradla, ale poctivo ich zarobila, vyžadovalo to tvoj čas, energiu - ktoré ti už nikdy nikto nevráti. V dobrej viere si pomohla priateľovi, ktorý sa k tebe zachoval naozaj otrasne. Neodviesť niekoho do nemocnice, lebo on večeria a je veľa hodín (o 19.00)??? Keby ma niekto z mojich priateľov požiadal, aby som ich zaviezla do nemocnice aj o polnoci, neváham, sadám do auta a idem. Bez ohľadu na to, či mi ten priateľ v minulosti pomohol alebo nie. Podľa mňa si sa zachovala správne, že si si peniaze vypýtala naspäť. Už len z princípu. Nie je dôvod takejto osobe robiť láskavosti. A vy ostatné, čo sa tu do nej obúvate - veľmi by som si pozrela, ako by ste niekomu len dali dali 1800€ 🙂 Ešte si tu prečítate, že ten človek tie peniaze buď prestávkuje alebo prefajčí. Ale ona je zlá, lebo odvolala svoje slovo, neverím :D
@anonym_58b58e moje slová 🌹
@anonym_58b58e vieš čo, ja som tiež prekvapená. Som bez chrbtovej kosti, amorálna, nie som kamarátka, seriem si do huby apd. Nikto nevie, aký ťažký život mám ja a ako každé jedno euro mám poctivo zarobené. On keď odchádzal z práce, dohodol sa so zamestnávateľom a dostal kráľovské odstupné. Nikdy nepovedal koľko, ale bolo to nad 10.000 eur. Peniaze minul a nemal z nich ani cent. Pýtala som sa ho na čo míňal tie peniaze, že na život. To tvrdil v čase, keď za mnou chodil, že mu neschválili ID, nemá na zubára, nemá na topánky. Mimochodom, bolo to presne v tom istom čase, čo mi SP vyplatila peniaze rok spätne a teda vedel, že mám cash na účte. V dobrej viere som mu išla pomôcť nie darom, ale pôžičkou. A keďže mi posledné mesiace vyplakával, ako veľmi mi chce peniaze vrátiť, ale mu to nevychádza, že sa nevie z toho vymotať, že mu je to také trápne, tak som mu povedala, nech na to teraz kašle, že sa mu bude lepšie dýchať, keď nebude na to myslieť a len prepočítavať. Ale tak cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami. Bola som dobrá, keď som mu pomáhala vybavovať ID, chodila s ním na SP, spísala odvolanie, keď mu ho nepriznali. pomáhala zháňať lekárov, kontakty. Aj popri ID som mu ponúkala veľa možností na privyrobenie, aj keď len 200 - 300 eur za mesiac. Vždy to boli reči, že sa na to pozrie, ale nakoniec, že on nemôže, že teraz ma ešte lekárov, výhovorky, prečo nemôže robiť, ani z domu. Ale keď ja potrebujem pomoc - nie finančnú, nie administratívne náročnú, len odviezť v zlom stave niekam - tak on mne pomoc odmietne. A teraz som ja za tú najhoršiu. Ale len tu na MK, našťastie moje svedomie je maximálne čisté.
@anonym_58b58e vieš čo, ja som tiež prekvapená. Som bez chrbtovej kosti, amorálna, nie som kamarátka, seriem si do huby apd. Nikto nevie, aký ťažký život mám ja a ako každé jedno euro mám poctivo zarobené. On keď odchádzal z práce, dohodol sa so zamestnávateľom a dostal kráľovské odstupné. Nikdy nepovedal koľko, ale bolo to nad 10.000 eur. Peniaze minul a nemal z nich ani cent. Pýtala som sa ho na čo míňal tie peniaze, že na život. To tvrdil v čase, keď za mnou chodil, že mu neschválili ID, nemá na zubára, nemá na topánky. Mimochodom, bolo to presne v tom istom čase, čo mi SP vyplatila peniaze rok spätne a teda vedel, že mám cash na účte. V dobrej viere som mu išla pomôcť nie darom, ale pôžičkou. A keďže mi posledné mesiace vyplakával, ako veľmi mi chce peniaze vrátiť, ale mu to nevychádza, že sa nevie z toho vymotať, že mu je to také trápne, tak som mu povedala, nech na to teraz kašle, že sa mu bude lepšie dýchať, keď nebude na to myslieť a len prepočítavať. Ale tak cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami. Bola som dobrá, keď som mu pomáhala vybavovať ID, chodila s ním na SP, spísala odvolanie, keď mu ho nepriznali. pomáhala zháňať lekárov, kontakty. Aj popri ID som mu ponúkala veľa možností na privyrobenie, aj keď len 200 - 300 eur za mesiac. Vždy to boli reči, že sa na to pozrie, ale nakoniec, že on nemôže, že teraz ma ešte lekárov, výhovorky, prečo nemôže robiť, ani z domu. Ale keď ja potrebujem pomoc - nie finančnú, nie administratívne náročnú, len odviezť v zlom stave niekam - tak on mne pomoc odmietne. A teraz som ja za tú najhoršiu. Ale len tu na MK, našťastie moje svedomie je maximálne čisté.
@anonym_autor ❤
netráp msa, to je ten povestný koníkovský meter...
Autorka, nevšímaj si komentáre o sebeckosti ... Si mu pomohla ako si vedela, požičala veľmi veľa peňazí,...on ta zneužil, nepodal pomoc... Vypýtala by som si ich aj ja veru naspäť.
Nepoviem keby je to 200,300€. To by som nechala asi tak 😄 ale 1800 je celkom iná suma..
Za mňa si dobre urobila. Takýto človek sa ťažko poučí bez následkov...
@anonym_autor Za mňa ste obaja v podstate rovnakí. On ťa zmotava ako ti chce vrátiť, ale nemá, ale chcel by. A ty ho zmotavas, ako to môže nechať tak, a potom rázu zo dna na deň ich chceš naspäť. Čiže obaja dokonale prototypy manipulátorov.
Je to písomne , že nechceš naspäť peniaze.... Neviem či uspejes
Je to písomne , že nechceš naspäť peniaze.... Neviem či uspejes
@natiblaskova keby si čítala s porozumením, tak už včera jej € vrátil
Raz ked si mu povedala nech ti ich nevracia, uz by som zo seba hlupanu nerobila.
@anonym_autor Autorka, plne ťa chápem a mám identický názor ako
@cacianka. Dobre, že di si tvoje peniaze od toho parazita pýtala.
@anonym_autor bol to prasivy parazit hrajuci na city.
@cacianka nemusíš byť agresívna, nečítala som konverzáciu .....
no neverim, že ich vratil . odkial? ked nemal na vratenie 30eur, tak verite, že zo sekundy na sekundu vratil 1 800?
a čim si mu pohrozila, že bol taky promptny, ked sa rok nemal k vrateniu?
no neverim, že ich vratil . odkial? ked nemal na vratenie 30eur, tak verite, že zo sekundy na sekundu vratil 1 800?
a čim si mu pohrozila, že bol taky promptny, ked sa rok nemal k vrateniu?
@karolinakr mamicka nad nim drzi palicu ako som sa letmo docitala, mamke zalezi na ich dobrom mene, o to sa velmi lahlo pride a ktovie, co uz ma mlady na rovasi...
@anonym_autor už ich nepýtaj, strapnis sa. Ak je seriózny, niečo Ti ešte pošle.
A Ty sa nauč nepomáhať peniazmi. Nauč sa odpoveď, nemám.
Ľahko sa pozícia, ťažko sa vracia.
Nebolo by Ti lepšie, keby si mala kvalitnú posteľ za svoje peniaze?
A jeho nič netrápi.....
@anonym_autor už ich nepýtaj, strapnis sa. Ak je seriózny, niečo Ti ešte pošle.
A Ty sa nauč nepomáhať peniazmi. Nauč sa odpoveď, nemám.
Ľahko sa pozícia, ťažko sa vracia.
Nebolo by Ti lepšie, keby si mala kvalitnú posteľ za svoje peniaze?
A jeho nič netrápi.....
@bambulka224 ďakujem za komentár. Problém je už od štvrtka večera vyriešený . Čiže otázka už nie je aktuálna.
jak si ho prinutila?
jak si ho prinutila?
@karolinakr vyhrážala sa, že to požaluje jeho mamičke. Ako deti v škôlke 😅
@karolinakr vyhrážala sa, že to požaluje jeho mamičke. Ako deti v škôlke 😅
@aurora33 ani nie, tam boli aj iné páky. 🙂 Zasiahol priateľ. Každopádne, ja sama som čiastočný ID a peniaze, ktoré on má sú tie, ktoré mi SP vyplatila za ID rok spätne. Ja nemám ten luxus, aby som mohla byť doma a priateľ by ma živil a dávala by som mu 100 eur mesačne na život. To jeho mama nevie a keby to vedela, že ja sama som na tom takto, nikdy by nedovolila, aby som ja finančne podporovala jej syna, resp. aby si jej syn s domnelými 10 000 + na účte zobral odo mňa čo i len cent. Celkovo som "kamošovi" ku 1.6 tohto roku poukázala na účet 4155 eur.
@aurora33 ani nie, tam boli aj iné páky. 🙂 Zasiahol priateľ. Každopádne, ja sama som čiastočný ID a peniaze, ktoré on má sú tie, ktoré mi SP vyplatila za ID rok spätne. Ja nemám ten luxus, aby som mohla byť doma a priateľ by ma živil a dávala by som mu 100 eur mesačne na život. To jeho mama nevie a keby to vedela, že ja sama som na tom takto, nikdy by nedovolila, aby som ja finančne podporovala jej syna, resp. aby si jej syn s domnelými 10 000 + na účte zobral odo mňa čo i len cent. Celkovo som "kamošovi" ku 1.6 tohto roku poukázala na účet 4155 eur.
@anonym_autor ale to je tvoja chyba že si mu tie peniaze dala. Nik ťa nenútil. Či?
@anonym_autor ale to je tvoja chyba že si mu tie peniaze dala. Nik ťa nenútil. Či?
@aurora33 nie nenútil prvý krát. Ale psychické vydieranie robí svoje.. v každom prípade prvých 1000 eur som mu ponúkla ja sama ako pôžičku. Zvyšné peniaze si už pýtal on sám. Každopádne toto je za nami. A všetci sme ok. Všetky strany spokojné.
@anonym_autor dievča neblázni
charita odtiaĺ potiaĺ!! čo s ním máš, že ho tak dotuješ?
keby si bola Bill Gates, ok
z ID také pálky bez záruky len tak dávat
@aurora33 nie nenútil prvý krát. Ale psychické vydieranie robí svoje.. v každom prípade prvých 1000 eur som mu ponúkla ja sama ako pôžičku. Zvyšné peniaze si už pýtal on sám. Každopádne toto je za nami. A všetci sme ok. Všetky strany spokojné.
@anonym_autor opakujem sa: tvoja chyba, že si sa nechala psychicky vydierať. Normálna žena by nedorovnala darmožráča.

autorka, bolo ti to treba treba zakladat diskusie? teraz vyjdeš z toho ako vypočitavá beštia čo ošklbala nebohého vozíčkara a verejna mienka bude proti tebe
😂🤙