icon

Mám žiadať vrátenie požičaných peňazí od priateľa?

24. júl 2025

Mám blízkeho priateľa, teda skôr som mala.
Pred niekoľkými rokmi zo zdravotných dôvodov skončil v práci. Bol na PN, ID mu neuznali, následne podpora. Po nej však už nemal žiadny príjem. Nežiadal odo mňa nič, to by nikdy neurobil. Mne ho bolo ľúto, veľa pre mňa v minulosti znamenal a stál pri mne. Požičala som mu dohromady 2.500 eur. Neskôr v roku 2024 sa krátko zamestnal, vrátil mi 300 eur. Opäť doma na dlhodobej PN. Aktuálne od novembra min. roka má ID, nie však vysoký. Každopádne sa snažil vracať po 50 - 100 eur, ako mu vyšlo. Ale bolo to tak, že mi 100 vrátil a pred koncom mesiaca pýtal 30. A tak vrátil 30, plus potom 70 a zase pred koncom mesiaca niečo pýtal. Ide mi ešte 1800 eur. V istom mojom veľmi empatickom momente som mu v máji povedala, nech mi už peniaze nevracia, napísala som mu to aj do správy. Že teda budem rada, ak bude vedieť vyžiť zo svojich peňazí bez vracania dlhu, že nech považuje dlh za splatený a nič od neho nechcem, že si môže vydýchnuť. On nesúhlasil, povedal že od septembra mi zase bude vracať, koľko to vyjde. Každopádne som to považovala aj považujem za svoj dobrý krok. V tom čase. Ale... veľmi ma ľudsky sklamal, keď som ja potrebovala jeho podporu, vykašľal sa na mňa ako kamarát. Nebolo to raz, nebolo to 2x. Vyeskovalo to pred 3 týždňami a ja som prerušila kontakt.

A teraz premýšľam... to moje dobré ľudské empatické ja, mu chce pomôcť.
Ale na druhej strane si hovorím, prečo mu mám nechať svoje peniaze, keď sa takto zachoval? Mne nikdy nikto nepomohol okrem rodičov, nikdy. Tak si hovorím, mám pýtať peniaze späť?
Ale na to len čaká, keď mu napíšem, on mi odpovie, vedel som to... vedel som aká si.

Aktuálne mi tých 1800 eur vyslovene nechýba, ale keby som ich mala, kúpila by som si novú posteľ s dobrými matracmi alebo si z toho dala urobiť dva zubné implantáty. Alebo išla po rokoch na dovolenku.

Momentálne to nechávam tak. Čo by ste urobili vy?

autor
26. júl 2025
@karolinakr

@anonym_autor dievča neblázni
charita odtiaĺ potiaĺ!! čo s ním máš, že ho tak dotuješ?
keby si bola Bill Gates, ok
z ID také pálky bez záruky len tak dávat

@karolinakr tak vieš čo, som len vypočítava, vychcaná mrcha, manipulátorka a seriem si do huby, čo ti poviem...

autor
26. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor opakujem sa: tvoja chyba, že si sa nechala psychicky vydierať. Normálna žena by nedorovnala darmožráča.

@aurora33 ďakujem veľmi pekne za podporu.

karolinakr
26. júl 2025
@anonym_autor

@aurora33 nie nenútil prvý krát. Ale psychické vydieranie robí svoje.. v každom prípade prvých 1000 eur som mu ponúkla ja sama ako pôžičku. Zvyšné peniaze si už pýtal on sám. Každopádne toto je za nami. A všetci sme ok. Všetky strany spokojné.

@anonym_autor mala by si mať platobnu disciplinu a ochranu nejaku, lebo ľahko padneš s takýmto prístupom do rúk podvodníkov a oberú ťa aj o trenky

autor
26. júl 2025
@karolinakr

@anonym_autor mala by si mať platobnu disciplinu a ochranu nejaku, lebo ľahko padneš s takýmto prístupom do rúk podvodníkov a oberú ťa aj o trenky

@karolinakr v živote som požičala len jemu peniaze, inak nikomu. Ani vlastnej sestre, keď ich odo mňa chcela. Jemu som naozaj verila. Poznáme sa 20 rokov, bol mi ako brat. Považovala som za vhodné mu pomôcť. Ale situácia sa vyvinula inak.

karolinakr
26. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor opakujem sa: tvoja chyba, že si sa nechala psychicky vydierať. Normálna žena by nedorovnala darmožráča.

@aurora33 a teraz trochu odveci, ty máš meno ine ako prezyvku? a odkiaľ si sa inšpirovala, dnes mi vyskočilo toto a vždy si na ten film spomeniem, ked vidím tvoj nick
hlavnu rolu tam hrala Aurora a bolo to perfektné, sranda

karolinakr
26. júl 2025
@anonym_autor

@karolinakr v živote som požičala len jemu peniaze, inak nikomu. Ani vlastnej sestre, keď ich odo mňa chcela. Jemu som naozaj verila. Poznáme sa 20 rokov, bol mi ako brat. Považovala som za vhodné mu pomôcť. Ale situácia sa vyvinula inak.

@anonym_autor aha, chápem, ok... tak si dobrý priateľ potom a on darebák
za dobrotu na žobrotu, nič nové pod slnkom

karolinakr
26. júl 2025
@anonym_autor

@karolinakr tak vieš čo, som len vypočítava, vychcaná mrcha, manipulátorka a seriem si do huby, čo ti poviem...

@anonym_autor 😅

aurora33
26. júl 2025
@karolinakr

@aurora33 a teraz trochu odveci, ty máš meno ine ako prezyvku? a odkiaľ si sa inšpirovala, dnes mi vyskočilo toto a vždy si na ten film spomeniem, ked vidím tvoj nick
hlavnu rolu tam hrala Aurora a bolo to perfektné, sranda

@karolinakr nepoznam ten film. Jasne že mám iné meno 😀

aurora33
26. júl 2025
@anonym_autor

@aurora33 ďakujem veľmi pekne za podporu.

@anonym_autor ? 😀 tak ja neviem mne to príde odveci. Ja keď niečo poviem tak u mňa to plati. Kebyže niekomu poviem nemusíš mi vracat peniaze, tak by som ich dodatočne nepýtala.

autor
26. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor ? 😀 tak ja neviem mne to príde odveci. Ja keď niečo poviem tak u mňa to plati. Kebyže niekomu poviem nemusíš mi vracat peniaze, tak by som ich dodatočne nepýtala.

@aurora33 ešte raz ďakujem za podporu v týchto chvíľach.

karolinakr
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to vraviš ironicky či ozaj? 🙂

karolinakr
26. júl 2025
@aurora33

@aurora33 alebo si sa inšpirovala vystrelom z krížniku Aurora, čo sme museli v družine kresliť, ked Lenin začal revolúciu
🤣🤣

karolinakr
26. júl 2025
@aurora33

@aurora33 tam nemaš inu možnost, odkial maš nick, len z filmu alebo od Lenina

aurora33
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To si na tom tak zle, že potrebuješ podporu od úplne neznámych žien z nejakého diskusného fóra?

aurora33
26. júl 2025
@karolinakr

@aurora33 tam nemaš inu možnost, odkial maš nick, len z filmu alebo od Lenina

@karolinakr film naozaj nepoznám a o Leninom som sa urcite neinšpirovala 😀😂

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
aurora33
26. júl 2025
@karolinakr
Odpoveď bola zmazaná

@karolinakr som rada že som ta pobavila. Fakt netuším prečo potrebuješ vedieť moje meno, alebo inšpiráciu na prezývku.

autor
26. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor To si na tom tak zle, že potrebuješ podporu od úplne neznámych žien z nejakého diskusného fóra?

@aurora33 vies, clovek ked pride o dieta tak hlada nejako utocisko medzi ludmi, co by mu mohli rozumiet - zeny, matky apd. Keby som chcela vyjadrenie od chlapov, tak idem na modru strechu. Ale nie naozaj, dakujem za pomoc.

aurora33
26. júl 2025
@anonym_autor

@aurora33 vies, clovek ked pride o dieta tak hlada nejako utocisko medzi ludmi, co by mu mohli rozumiet - zeny, matky apd. Keby som chcela vyjadrenie od chlapov, tak idem na modru strechu. Ale nie naozaj, dakujem za pomoc.

@anonym_autor ale tu momentálne riesis peniaze a nie dieťa.

mamina7070
26. júl 2025

@anonym_autor neviem ci tomu dobre rozumiem

obaja aj ty aj kamarat ste na ID, ty si mu poziciala penaize cast vratil a cast si mu odpustila pisomne, teraz ta nezobral v noci na pohotovost a preto si si ich od neho vypytala a on ti ich dal a uz nie ste kamarati

okrem toho mas priatela

chapem ze to neni maly peniaz ale co nechapem

preco ta na pohotovost nebral tvoj priatel ?

autor
26. júl 2025
@aurora33

@anonym_autor ale tu momentálne riesis peniaze a nie dieťa.

@aurora33 ideme to riesit dookola? Mas potrebu to este rozpitvavat? Chceme sa spolocne vratit k peniazom, dovodom, preco som ich poziciala a takto sa zachovala? Ideme si spolocne rozobrat celu situaciu krok po kroku? Ked mas tendenciu pomahat tak mozeme, smelo do toho. Dnes ma prispevok 6 stran, kludne dajme aj 12.

anonym_acac95
26. júl 2025

jediny hajzel je tu tvoj akoze kamarat a nie ty, autorka, ako tu z nej v komentoch robite

autor
26. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor neviem ci tomu dobre rozumiem

obaja aj ty aj kamarat ste na ID, ty si mu poziciala penaize cast vratil a cast si mu odpustila pisomne, teraz ta nezobral v noci na pohotovost a preto si si ich od neho vypytala a on ti ich dal a uz nie ste kamarati

okrem toho mas priatela

chapem ze to neni maly peniaz ale co nechapem

preco ta na pohotovost nebral tvoj priatel ?

@mamina7070 vsetko som vysvetlila v jednotlivych komentaroch ku prispevku.

bubbka
Autor odpoveď zmazal
alison11
26. júl 2025

@anonym_autor Stoj si zatým keď si mu už napísala,že je splatený dlh,tak už na tých 1800eu zabudni a aj na neho a ži akoby to bolo už uzavretá minulosť. A nezaoberaj sa ním keď si ťa neváži tak sa odtrhni definitívne nech si poradí ako vie sám.A ty sa posuň na iný level.

aurora33
26. júl 2025
@anonym_autor

@aurora33 ideme to riesit dookola? Mas potrebu to este rozpitvavat? Chceme sa spolocne vratit k peniazom, dovodom, preco som ich poziciala a takto sa zachovala? Ideme si spolocne rozobrat celu situaciu krok po kroku? Ked mas tendenciu pomahat tak mozeme, smelo do toho. Dnes ma prispevok 6 stran, kludne dajme aj 12.

@anonym_autor mne je to v podstate jedno. Peniaze ti vrátil, aj keď si vlastne celkom hore v úvodnom príspevku písala že to momentálne nechavas tak. Ale pokojne ak chceš tak naťahuj tému.

autor
26. júl 2025
@alison11

@anonym_autor Stoj si zatým keď si mu už napísala,že je splatený dlh,tak už na tých 1800eu zabudni a aj na neho a ži akoby to bolo už uzavretá minulosť. A nezaoberaj sa ním keď si ťa neváži tak sa odtrhni definitívne nech si poradí ako vie sám.A ty sa posuň na iný level.

@alison11 peniaze som dostala už späť, celé toto tu je neaktuálne, len stále ma niekto potrebu tu ešte písať, pýtať sa a živiť tému, prípadne mi ešte naložiť v tejto situácii. Naozaj, človek keď niečo chce a po strate dieťaťa ide riešiť túto dilemu sem na MK, lebo očakáva, že tu nájde podporu a slušné vystupovanie a empatiu, tak dostane riadne na frak. Viď dnes - že som sa vyhrážala ako dieťa v škôlke, prípadne že by som mala mať nejakú ochranu, lebo darujem peniaze kade komu. Naozaj medialu týmto ženám tu.

alison11
26. júl 2025
@anonym_autor

@alison11 peniaze som dostala už späť, celé toto tu je neaktuálne, len stále ma niekto potrebu tu ešte písať, pýtať sa a živiť tému, prípadne mi ešte naložiť v tejto situácii. Naozaj, človek keď niečo chce a po strate dieťaťa ide riešiť túto dilemu sem na MK, lebo očakáva, že tu nájde podporu a slušné vystupovanie a empatiu, tak dostane riadne na frak. Viď dnes - že som sa vyhrážala ako dieťa v škôlke, prípadne že by som mala mať nejakú ochranu, lebo darujem peniaze kade komu. Naozaj medialu týmto ženám tu.

@anonym_autor Och to mi je ľúto,žiaľ takýto sú momentálne ľudia všade riešia čomu nerozumejú alebo čo riešiť netreba,stačí ak si hore vypnete upozornenia v pravom rohu pri nadpise tejto témy a nebudú Vám chodiť upozornenia.Všetko dobré Vám prajem a veľa síl posielam objatie.

sticker
aurora33
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ,,no a čuduj sa svete peniaze mi poslal. Nebavíme sa spolu 3 týždne. Teraz som mu jasne napísala a priateľ mu volal. Povedali sme mu, ako sa veci majú.... A on nechce, aby jeho mama vedela o jeho problémoch a prúseroch. A peniažky sú späť. “
Ved si sa vyhrážala jeho mamou. Ani jeden sa nespravate ako dospelí. Už mu nepoziciavaj, lebo ste fakt ako malé deti. Obaja na ID, on gemblí, fajčí a neviem čo ešte, ale je ti ako brat. Wow. Chod si radšej vybrať posteľ a všade ho blokni. Pa

karolinakr
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty zas neobracaj všetko proti mne, ja som nemohla vedieť, že je ti to dobry priateľ 20rokov, rozumieš, je to tvoja vec, komu daš, len potom netreba plakať, ked nevrati..ja by som gamblerovi nepožičiala napriklad a sama si povedala, že už aj jeho mama vie, že je dobré kvítko
včera som davala diskusiu o podvodnikoch a neustale niekto naletí, a maju vždy nove a nové finty, takže dnes je velke riziko hocikomu dať peniaze, lebo tych čestnych ludi je stále menej a na toto som poukazovala, a nie že ty sa teraz ofučíš
aurora sa zas urazila, ked som sa spytala, odkial ma nick
tak sorry, ale ked už aj takato sprostosť vas vie nahnevať, tak chyba bude asi niekde inde