icon

Mám zmeniť svoj život úplne?

lesna_luka
25. máj 2024

Ahojte dievčatá, už som tu písala nejaké príspevky, ale aktuálne sa nachádzam v tak komplikovanej situácii, že som sa rozhodla opäť tu skúsiť napísať. Chcela by som to nejako rozumne zhrnúť aj keď je to taká komplexná téma.
Hneď po škole som odišla pracovať do BA (bolo to hlavne kvôli ťažkej situácii doma, najmä zlému až žiaľ takému toxickému vzťahu s mamou..).
Keď som sem šla, snažila som sa naladiť pozitívne, povedať si, že toto mesto si chcem zamilovať. Začala som ako 24ročná pracovať v korporáte čo ma ale extrémne vyčerpávalo. V tom čase som začala aj taký vzťah na diaľku cez celú republiku, ale akosi som to ešte dávala. Potom to nevyšlo a doľahli na mňa veľké výčitky svedomia, že som tomu človeku ublížila. Začala som byť často chorá, vynechávala som v práci, prestala som chodiť s priateľmi na túry a pod. Do toho sa pridala šikana na byte (bývala som priamo s majiteľkou a začala po mne kričať, buzerovať ma za úplne drobnosti ako nesprávne uložený príbor, či stupeň môjho radiátora v izbe a pod.) Takto po rozchode zničená som musela ešte utekať z bytu, šla som na nový byt kde boli opäť zlé podmienky, nekúrilo sa, kopa molí a pod, utekala som teda odtiaľ do ďalšieho bytu kde bývali zase chalani a baby ktorí tam fajčili, vodili si tam partnerov (počula som hocikedy zvuky cez stenu). Bolo to pre mňa o to ťažšie že som veriaca baba a preto sa mi tam nebývalo dobre. Do toho všetkého prišlo extrémne vyhorenie v práci, šikana zo strany šéfky a pod. Utiekla som odtiaľ do novej práce kde ma síce typ práce menej vyčerpával (bola to štátna správa) ale opäť obrovská ešte väčšia šikana od nadriadeného. Krik, ponižovanie, výsmech typu že som totálne neschopná a pod. Často som v práci skončila v slzách ale začala v tom čase korona a bála som a odísť tak som to trpela ešte rok. Do toho som ostala aj úplne sama na byte bez spolubývajúcich a tu sa začali asi moje psychické. problémy zhoršovať. Napokon ma z tej práce veľmi surovo vyhodili s tým že som úplne neschopná. Nejako som ale pozbierala a začala na sebe makať, rôzne kurzy a pod a o pár mesiacov sa zamestnala v novej práci kde boli tie vzťahy o 360 stupňov iné. Veľmi som sa snažila uspieť a získala som tam rešpekt u vedenia čo sa ale odrazilo na kolegyniach ktoré závideli a jedna ma opäť začala hnusne šikanovať. Najhoršie bolo, že to vyhorenie sa vrátilo a bolo to ešte horšie. Začala som mať depresie, úzkosti, práca ma nebavila hoci stále som ju robila veľmi dobre a vedenie bolo spokojné. Medzitým som mala ešte pár neúspešných vzťahov s takými psych. chorými chalanmi čo boli ďalšie bolestivé veci. Viem, že je to dlhé ale už sa blížim k záveru.
Čiže v skratke takéto striedanie práci, bytov, vzťahov, kamošiek a stále neúspešné po 1,5 roku väčšinou silné vyhorenie. To posledné vyhorenie vyústilo v zaseknutie platničky v chrbtici a liečila som to skrz chronické bolesti asi 2 roky. Práve v tomto momente mi tak aj mama začala klásť na srdce či som v tej BA skutočne šťastná či je to správne miesto pre mňa. Priznám sa že nikdy som tu nechcela ísť, ale nevedela som kam a vedela som že musím preč z domu. Mala som tu ešte kamošky zo strednej a vš preto som vtedy šla do BA. Napokon som odišla aj z tej poslednej práce kde bolo vedenie spokojné a zobrala si pol roka voľno aby som sa dala dokopy no upadla som ešte do väčšej depresie a úzkosti. V tom čase som prišla aj o všetky doterajšie kamošky. Platila som si drahé terapie ale akosi mi bolo stále zle. Napokon som sa opäť zamestnala v korporáte ale tentokrát s veľmi fajn šéfom aj kolektívom hoci bývanie mám opäť zlé. V práci mi je dobre ale čo sa týka platu nemôžem si dovoliť brať hypo ani samostatný nájom a stále som na byte s ďalšími 4 ľuďmi kde mi nie je dobre a nemám súkromie. Dostala som prac. ponuku do KE a premýšľam či všetko zanechať a odísť z miesta kde bolo toľko zlého alebo to bude len útek. Viem, že domov sa vrátiť nemôžem, hoci by mi to veľmi pomohlo, nájsť na chvíľku pokoj a oddych v rodine. KE sú trošku menšie mesto a bližšie k mojej rodine. Premýšľala som či tam nezačať nový život, ale mám už po 30tke a akosi si neverím vôbec ani čo sa týka nájdenia vzťahu či kamošov. Pred pár mesiacmi som s depresiou skončila aj u psychiatra a rozmýšľam či v tom všetkom urobiť toto rozhodnutie. Moja terapeutka mi priamo povedala žeby to na mojom mieste skúsila, ale ja som totálne rozbitá a v chaose čo ďalej. Neviem to ani opísať ako sa cítim, ale čistý chaos.

Strana
z2
lesna_luka
autor
26. máj 2024

@reanda ďakujem dobre si to napísala..to púšťanie ma nenapadlo skôr som prepadala v depku čím viac som počúvala o tých následkoch vecí z detstva...často som počúvala rady typu "začni sa konečne tešiť zo života" ale to mi nepomáhalo. A hej uvedomujem si že často vidím skôr to zlé..ale na svoju obhajobu keď som tu do BA pred 7 rokmi prišla ako čerstvá 24 ročná absolventka mala som v sebe sny, túžby, bola som pripravená a odhodlaná zažiť pekné veci no postupne ma tie okolnosti lámali a lámali až som ostala takou troskou..neviem či som nejako priamo mohla za to, že sa mi stala tá šinaka, ale diala sa mi žiaľ a to ma zlomilo...asi bola vtedy chyba, že som sa nevedela postaviť sama za seba a povedať si, že na toto nemáte právo z takého prostredia odchádzam (a zvládnuť aj finančnú neistotu)..vtedy som to nedokázala...asi to bola chyba... teraz sa snažím byť asertívnejšia a myslím že v práci komunikujem lepšie alebo som len narazila na lepších šéfov neviem... k tomu rozhodnutie s KE ma povzbudzovala aj na terapii lebo kedysi dávno po škole som tam chcela odísť ale vtedy som viac ľudí poznala v BA a nejako ma tiež "mamka" presvedčila že choď radšej do BA...ja viem že z BA pred problémami neutečiem len neviem či je to fakt mesto kde chcem byť do konca života hoci tiež neviem či v tomto depresívnom/zlomenom stave také veľké rozhodnutie dokážem urobiť... v každom prípade ďakujem mockrát za reakcie 🙂

luccija
26. máj 2024

@lesna_luka práveže človek má depresiu, keď sa cíti zahnany do kúta nevie sa zmieriť, alebo zmeniť nejakú situáciu, ktorá ho dlhodobo trápi.A možno to je práve to, čo prežívas...a inak čím viac je to rozhodnutejsie ťažšie a zodpovednejšie z pocit, že musím sa rozhodnúť už konečne správne, tým je človek uzkostnejsi.Teraz si už nevyčítaj ako si to mala spraviť predtým...predsa sa živis sama, atď...nie vždy je ľahké odísť z práce kvôli financiam....sú ľudia čo by boli za tých 7 r zlomení a dávno by zutekali.Ty si zostala a bojovala veď musíš byť dosť silná nie?Keď sa rozhodneš vrátiť nikde nie je písané, že o rok, dva, päť sa zase môžeš vrátiť do Ba to sú veci čo prinesie život.

domkakvet
26. máj 2024

@lesna_luka ostavas asi dlho v jednom probleme, ked sa ti niekde nieco nepaci treba odist hned, alebo cim skor, lebo potom sa to kopi na psychiku.

reanda
26. máj 2024

ved nic nemusi byt do konca zivota.. spravis zmenu a ked zistis, ze ti to nevyhovuje, mozes spravit dalsiu, nic sa nedeje 🙂 hlavne, ked este byvas v podnajme a nemas rodinu, tak to sa zmeny robia lahsie, to mas vlastne vyhodu 🙂
a inak pripajam sa k tomu, co pise luccija, ze mas teda fakt vydrz - ked si pisala, cim vsetkym si si presla, tak ja by som to zabalila uz davno 😀 .. len je treba tu vydrz nasmerovat spravnym smerom, aby sluzila tvojim cielom a nie, aby si drzala 'ako hluchy dvere' nieco, co vobec nechces, len si myslis, ze to musis zvladnut

pulcinella
19. máj 2025

@lesna_luka ahoj. Je mi luto, co prezivas, musi to byt velmi tazke. Chcem Ti len dat zopar mozno rad, alebo pohladov na vec a tiez sa podelit s vlastnou skusenostou. Som z Kosic a tiez som odisla do BA za pracou, ale viac menej som odisla lebo som potrebovala odstup od rodiny a toxickeho vztahu. Tiez som si zazila tazke veci v praci, s kamaratmi, s byvanim. Som vysoko citliva osoba, tiez som sklonmi k uzkosti a depresii. Tiez som velakrat vyhorela a doteraz sa z toho liecim. Ale ked si veriaca, ver, ze Boh Ta pri tom vsetkom neopusta a je to cesta a mas nadej, ze to bude raz ovela lepsie. Musis sa pytat Pana Boha co ma pre Teba, ale hlavne sa nevzdavaj- cez suzenia a prekazky prechadza kazdy, dolezite je kracat dalej. Co Ti odporucam ja: ak mas zaujem o uprimny vztah a manzelstvo- zaregistruj sa na Katrande, vypis si otvorene a uprimne profil, ze hladas manzela. Je mozne si tam najst dobreho veriaceho manzela. A ako spominala jedna baba tuto na MK, najdi si spolocenstvo, ktore Ta podrzi, je to dolezite. Spominas zle byvanie, v krestanskych spolocenstvach sa vyskytuje mnozstvo ponuk dobreho byvania s veriacimi ludmi- fajn ludia su v Quo Vadis alebo skus Martindom. Co sa tyka psychickeho stavu...terapia je fajn, ale na vyhorenie a tazsie stavy uz casto nestaci a je potrebne si na nejaku dobu nasadit lieky. NIE JE to ziadna hanba a ziadne zlyhanie..na to upozornujem vopred. Zajdi k dobremu psychiatrovi a daj si nasadit dobre antidepresiva, vytrvaj do toho v terapii. Proces je to dlhy. Preliecis si tak vyhorenie a ulavi sa Ti. Ak chces tipy na dobrych psychiatrov v BA, daj mi vediet. Aj co sa tyka liekov, mam nejake skusenosti, mozem sa s nimi podelit. Ja by som na Tvojom mieste, ostala kde si, v BA. Ved uz mas dobru pracu, ostan tam a skus si zlepsit byvanie. Vies, ono aj v KE su toxicki ludia na pracovisku..a blizkost k rodine, ktora ma sklony byt toxicka, Ti nemusi byt napomocna. Potrebujes sa zastabilizovat a zacat stavat na tom co je dobre- v Tvojom pripade praca. Drzim palce, das to!

Strana
z2