Mama chce od nás odísť: Ako to zvládnuť?
Ahojte,
Presťahovala som maminu z východu na západ.
Má ťažkú diagnózu.
Keď prišla mala svoj apartmán.
Teraz býva 4 m u nás. Má svoju izbu, o všetko je postarané.
Prežila ťažký kovid. Po chorobe sa už nevrátila tam fyzicky kde bola. Má choré pľúca. Musí byť na kyslíku.
Teraz na poslednej návšteve v Hagoch jej dr zobral všetku nádej. Mama pomaly odijde.
Mama tvrdí že sa u nás necíti dobre. Asi 25r bývala sama, mala svoj priestor, domácnosť.
My s manželom sme v pohode, nehadame sa. Ona má pocit že tu nepatrí.
V nedeľu bol menší konflikt. Mama nevie riešiť konflikt, nikdy nevedela. Nervy má narušené už davno. Má stredne ťažkú depresiu. K dr som ju zobrala ja, lebo som videla že nieje ok.
Veci berie veľmi osobne, hneď sa urazí.
Tym sa zopakovalo to čo vždy z môjho detstva. Urazená, nerozpráva sa, dusná atmosféra. Forma tichej agresie a manipulácie. Mne bolo zle z toho, toto doma s manželom nemáme.
Bola som naštvaná a tiež hovorila nahlas veci, kt počula.
To ešte horšie muselo naňu doľahnuť.
Mama si teraz sama vybavuje dom dôchodcov, na vychode.
Opäť sa konflikt neprebral, robí si po svojom. Nič sa nevysvetlilo, len to že ona tu nieje spokojná. Bola zvyknutá na slobodu, teraz nemá nič.
Vysvetlila som že v stave depresie sa ťažké rozhodnutia nerobia. Že je svojpravna a že, musí odložiť či pýchu, nadradenosť že tu ide o ňu a jej život.
Ona tam chce ísť.
Ja neviem ako to spracujem.
Ona tam chce ísť.
Ja neviem ako to spracujem.
A možno tam je chýba,
Mamine by som pomohla hľadať vhodný starobinec, nehadala by som sa s ňou, radšej by som si zahryzla do jazyka. Pre ňu to musí byť veľmi ťažké....je chorá, nie je šťastná. Snaž sa pre ňu urobiť všetko čo si praje. Nevieš dokedy tu bude. Drzim palce
Ak chce odísť do starobinca, nechaj ju. Možno sa cíti vo vnútri na príťaž, možno jej chýbajú rovesníci, spoločnosť v jej veku, ktovie. Pomôž jej s výberom. Ak jej tam nebude dobre, povedz, že ju budete čakať, má sa kde vrátiť. Nevidím na Tom nič zlého ak sa človek rozhodne sám a dobrovoľne...ja som tiež toho názoru, že vo vyššom veku sa sama dobrovoľne stiahnem do starobinca 🙃
Tiez som sa v mladosti hovorila, ze chcem na starobu do domova dochodcov
Ale ked som robila opatrovatelsky kurz a chodili sme na prax do statneho DSS, zmenila som nazor. Od vtedy hovorim, ze aj ked opatrovatelku z Filipin, ale chcem byt doma. A po tych vsetkych medializovanych pripadoch, o DDS mam velmi zlu mienku.