icon

Mama mi nonstop radí ohľadom výchovy detí a ja už vybuchujem

30. máj 2025

Vraj to myslí dobre. Ale mne ide vyletieť dekel.
„dávaj mu čiapku.“
„si ho rozmaznala.“
„my sme vás takto nikdy nevychovávali.“
Deň čo deň, od podania lyžičky až po to, kedy má ísť spať. A ak nepočúvnem? Úsmev a pohľad, ktorý kričí „vidíš, hovorila som“. Už nemám 15. Mám svoje dieťa a svoju hlavu. Ale mám aj nervy. A tie sú momentálne na konci.

pribinak
30. máj 2025

Byvas u mamky? Odsťahuj sa

simsalabim
30. máj 2025

„my sme vás takto nikdy nevychovávali.“ si priam pyta odpovedat - no a vidis, aka som teraz nemozna 😂 Dosledok vasej vychovy.

katkaseiner
30. máj 2025

u nas je to uplne naopak.... mna vychovavali totalne prisne a teraz ak som prisna ja, tak proste idu proti tomu...

januska12323
30. máj 2025

Deň čo deň? Bývaš u nej? Odsťahovať sa a nepodávať informácie o každom prde.

anjelicek26
30. máj 2025

Rodicom sa strasne tazko "oduca" to poucovanie "dietata", kedze to roky rokuce skutocne bolo potrebne robit 😅 Je to hlboko zakorenene a dieta ostanes navzdy, hlavne ak skutocne byvas u nich a vidia ta kazdy den, tak tie komentare boli a budu... chod tam na vikend na kavu alebo odvez dieta babke na dve hodky a chod si porobit svoje, bude vsetkym lepsie...

stvura
30. máj 2025

ako...mamu nemam od 16tky, takze by som dakedy prijala poucovanie...bud rada ze mas co mas

autor
30. máj 2025
@pribinak

Byvas u mamky? Odsťahuj sa

@pribinak nežijem u nej. máme vlastný byt, vlastný život. ale jej hlas je stále prítomný – cez telefón, cez návštevy, cez „len som ti chcela poradiť“.
a viem, že to myslí dobre. naozaj viem. ale ja už nechcem každý deň vysvetľovať, prečo má dieťa na sebe to, čo má, prečo ešte nespí, prečo ešte nehovorí po francúzsky alebo nevie samé jesť lyžicou. Nechcem sa s ňou hádať. nechcem ani rezať mosty. len potrebujem dýchať bez toho pocitu, že každý môj krok je pod drobnohľadom.

martinka13
30. máj 2025

Tak toto jej presne povedz, čo si tu napísala

anjelicek26
30. máj 2025

Mozno staci nebrat tie veci tak osobne? Ona sa mozno len chce citit uzitocna a nejako "pomoct-poradit?"... mysli to dobre a nechce ta nejako zranit takze ... nastavit usny filter... a asertivne - mami nechaj ciapku ciapkov a pod si dat kavu 😂

didamt
30. máj 2025

ja mám takúto svokru :( volá aj 3x za deň, to že som neschopná matka / mám 47 rokov / mi naznačuje stále, neviem variť, neviem čo je pre moje skoro 12 ročné dieťa dobré, chodíme na blbé výlety vždy sa nájde niečo lepšie a my musíme toto a hento, známky sú moja zodpovednosť.....denno denne. Ked niekam ideme, spýta sa kam, z trucu už poviem tam a tam...a prečo tam...lebo ma niekto núti :O, a večer zavolá či sme tam boli a ako bolo, lebo počasie nie je dobré, fúkal vietor atd :D

kitycat
30. máj 2025

Joj aj u nas a to byva moja mama v inom meste 🙄
"Zakry, bude jej zima"
"Autosedacka je zbytocna"
"Daj ciapku"
"Takto to robis?"
🙄🙄🙄

lucka_ke
30. máj 2025

nedvíhať telefón, nehovoriť o všetkom, ste dospelé kks

januska12323
30. máj 2025
@didamt

ja mám takúto svokru :( volá aj 3x za deň, to že som neschopná matka / mám 47 rokov / mi naznačuje stále, neviem variť, neviem čo je pre moje skoro 12 ročné dieťa dobré, chodíme na blbé výlety vždy sa nájde niečo lepšie a my musíme toto a hento, známky sú moja zodpovednosť.....denno denne. Ked niekam ideme, spýta sa kam, z trucu už poviem tam a tam...a prečo tam...lebo ma niekto núti :O, a večer zavolá či sme tam boli a ako bolo, lebo počasie nie je dobré, fúkal vietor atd :D

@didamt vieš, že telefón sa dá aj nedvíhať alebo zložiť?

lucka_ke
30. máj 2025

inak ja nechápem toto neustále telefonovanie si s rodičom/mi... ste dospelé, máte svoje rodiny, je pekné občas sa mamke ozvať, ale ozaj nemusíte denne 3x podávať hlásenie a treba filtrovať čo im poviete a čo nie

januska12323
30. máj 2025

Prečo toto?
Lebo som sa tak rozhodla.
Ale toto by bolo lepšie.
Ja si to nemyslím, budeme si kaziť vzťah blbosťami?

titla
30. máj 2025

Nastav jej zrkadlo. Komentuj napr. ako zle umyva riad a ked sa ohradi, vsak "ty si chcela len v dobrom poradit". U niekoho to zaberie, u niekoho nie. Moj otec je typ, co musi vsetkych poucovat (pri nom si treba kusnut do jazyka, podakovat za radu a urobit si po svojom), ked nastavim zrkadlo jemu, len sa urazi. Ak to urobim mojej mame, rychlo sa spamata a este zasmeje sama na sebe, aka je nemozna.

soncafarma
30. máj 2025
@lucka_ke

inak ja nechápem toto neustále telefonovanie si s rodičom/mi... ste dospelé, máte svoje rodiny, je pekné občas sa mamke ozvať, ale ozaj nemusíte denne 3x podávať hlásenie a treba filtrovať čo im poviete a čo nie

@lucka_ke to telefonovanie a hlasenie kazdej blbosti denno denne nechapem ani ja, mama mi byva v tej istej dedine ako ja a niekedy sa nevidíme, nepocujeme aj par dni... Vsak ona ma svoj život a zaluby a my tiez.
Autorka, obmedz mierne kontakt, toto sa bude stupňovať a ty skoncis na liekoch. Dokedy chces takto fungovat? Ved si dospela, tak ju uzemni.

lucka_ke
30. máj 2025
@soncafarma

@lucka_ke to telefonovanie a hlasenie kazdej blbosti denno denne nechapem ani ja, mama mi byva v tej istej dedine ako ja a niekedy sa nevidíme, nepocujeme aj par dni... Vsak ona ma svoj život a zaluby a my tiez.
Autorka, obmedz mierne kontakt, toto sa bude stupňovať a ty skoncis na liekoch. Dokedy chces takto fungovat? Ved si dospela, tak ju uzemni.

@soncafarma ja som od 23 rokov 200 km od jednej a 100 km od druhej a žijeme si spokojne všetci 🙂 aj oni potrebujú svoje súkromie, aj my

juliacenc
30. máj 2025

Uplne ta chapem… mam to iste ciste katastrofa

nika1971
30. máj 2025

jednym uchom dnu, a druhym von...ked mi dava nevyziadane rady, odpovedam ,, dobre,,

didamt
30. máj 2025
@januska12323

@didamt vieš, že telefón sa dá aj nedvíhať alebo zložiť?

@januska12323 to síce áno ale úcta k starším mi to nedovolí urobiť 4x za deň, má už svoj vek, hocičo sa jej môže stať a my nezodvihneme. Volá iba mne, svojmu synovi sa neodváži :D

sevrin
31. máj 2025

Tvoje dieťa ešte nevie jesť lyžicou a tvoja mama už chce aby hovorilo po francúzsky? To čo... Koľko rokov má dieťa?

dory11
31. máj 2025

Mám to zo svokrov. Ale ja jej vždy poviem svoje .
Moja starká si to nikdy nedovolí keď si pýtam poradí inak sa len vedsinu spita prečo to tak robím ale som si všimla že nenápadne potom vraví tete alebo bratrancov tak čo máme deti že ja to robím tak či to nechcú aj oni skúsiť atď vysvetlím a ďalej to neriešime sobota ripe stále a hucka proti mne aj muža ktorému na bulikla že je mala rozmanzna pritom nikto okrem nich to nevravi nikto ja si myslím že je normálne keď jej občas poviem že nie že teraz hračku nakúpime že na budúce že reve že to proste neje proste rozmanzna len smutná že sa to nekúpi a nevie ako iná vyjadriť emócie zatiel jej to nejde a niektoré situácie sú ťažké a potom aj ľahké situácie sú niekdy problém keď je preťažená a už ma všetkého dosť ale moja má aj problém z rečou proste je tam podozrení na narušené komunikačné schopnosti alebo niečo podobné alebo autizmus.
Manžel mi vždy povie že je rozzmnazna keď reve a môže revat preto napríklad že už má všetkého dosť máme návštevu a všetci sa jej pristaju dačo a ona chce mať proste kľud niekedy plače preto že jej niečo spadlo a buď sa to rozispalo vyliala voda robil pohár proste jej to príde ľúto a manžel že je rozmanzna že na čo ide zanou keď reve nekedy proste reve zato že jej niekto niečo povie napríklad že ju svokra núti si obuť papuče inak sa snou nebude hrať a podbne veci .
Ja si nemyslím že by bola rozmanzna

princezna_bosorka
3. jún 2025

tak sa nauc techniku obohratej platne - dakujem za radu, mam svoje dovody, preco to robime inak / nam to funguje takto lepsie / dakujem, myslim, ze si poradim sama.

A ked znova zacne, verklikuj len tieto svoje naucene vety, nic ine (v klude aj 3-4x za sebou). Tebe to pomoze nevybuchovat. Malo by jej dost, ze su rady nezelane alebo ze toho mas plne zuby....

luba98
4. jún 2025

Jedným uchom dnu a druhým von, usmiať sa , prikývnuť a rýchlo zabudnúť.Toto som radila aj svojim deťom, keď museli počúvať nevyžiadané rady a poučenia od starých rodičou, veď si predsa nenecháme zničiť naše duševné zdravie.