icon

Mama mi nonstop vyvoláva, čo mám robiť?

8. jan 2024

Pekný deň prajem, idem si sem pre radu, už neviem ako ďalej s mojou mamou. Možno to bude trochu dlhšie, ale som tak nahnevaná a musím sa niekde vyrozprávať. Som mladá - 25 rokov, bývam sama už od 18, momentálne s mojim manželom s ktorým čakám babatko. Mama mi toto robí celý život, zvykne mi volať aj 5x denne, ona je strašne ukecaná, hovory trvajú aj hodinu, keby nekončím tak aj dlhšie. Väčšinou keď ma voľno z prace, keď je v práci tak vždy večer po práci zavolá. Netýka sa to len mňa, vyvoláva aj mojej sestre, lenže tá ma dve deti, pracuje a nemá čas jej zdvíhať, tak jej menej. Pokiaľ ju nezdvihnem, je schopná volať znova a znova - kým nezdvihnem, pokiaľ už dlho nezdvíham tak mi píše výhražne správy, že mám súrne okamžite zdvihnúť. Človek sa aj zľakne, že sa niečo stalo, ale ona vždy vola len tak bezdôvodne aby sa mohla o svojom vykecavat. Hovory sú o blbostiach, vždy hovori o svojej práci, alebo ma v niečom poučuje a keď ja chcem niečo povedať o svojom, ani ma nenechá dohovoriť a skáče do reči. Áno, je pravda, že býva sama, otec zomrel pred 2 rokmi, ale ona toto robila celý zivot, aj keď otec žil. Všetko vždy vybavuje cez mobil, úrady, rodinu, nikdy nikoho nepríde navštíviť, len všetci musia chodiť k nej. Keď jej potrebujem zavolat ja, nonstop je obsadená, buď vola s inými členmi rodiny alebo s kamoškami, nevie vydrzat bez toho aby niekoho neotravovala. Ja som síce doma, momentálne mám mesiac pred porodom, ale obťažuje ma ako mi každú chvíľu vyvoláva, tiež mám rada svoj kľud a mňa osobne nebaví furt vysiet na mobile. Môj manzel je už z toho tiež na nervy, že čo toľko chce, lebo on ma rodičov cez pól zeme a volaju mu raz denne možno na 10 minút a koniec. Kamošky to tak isto nechápu, im zavolajú mamy možno tak 2x do týždňa na chvíľu. Mne mama s týmto argumentuje, že to sú zle matky čo nemajú rady svoje deti a že mňa ma veľmi rada a chybám jej. Lenže ona toto robí každému, všetkým to vadi. Ako jej to mám prosím vás vysvetliť? Ja už nevladzem, úprimne stokrát mám chuť ju vsade zablokovať a mat svätý pokoj, ale ona je schopná ešte aj políciu zavolat ak by som sa dlhšie neozyvala. Chcem mať svoj zivot, zachvilu sa mi narodí babatko a ona ma dokáže iba vytáčať. Už som jej dávala aj ultimátum, že ju zdvihnem maximálne 1x denne ale vždy si nájde dôvod, že niečo potrebuje súrne. Aj teraz, je len 13:40 a už mi volala 3x aj keď som jej vysvetľovala, že upratujem a nemám čas, pritom zajtra ju ideme navštíviť, tak sa môže kľudne osobne vykecat, ale ona potrebuje aj dnes. Prosím, poraďte mi.. príde vám to normálne a ja som divná?

Strana
z6
lucka_ke
8. jan 2024

nedvíhaj, pošli SMS, že si OK ale nemáš čas

stellarstar
8. jan 2024

Tak si s nou sadni a povedz jej ze ty mas život nemáš toľko casu a zredukovať hovory na raz týždenne. Je dospela tak by to mala pochopiť a byť ku nej konsenkvetna aby to pochopila

lucka_ke
8. jan 2024

inak jej môžeš povedať, že ja si s mamou zavolám raz týždenne a aj to je na mňa veľa 🙂

alex49
8. jan 2024

nezdvihni jej, kým sa neuvedomí. Políciu môže kludne volať, otvoríš im, uvidia, že si v poriadku a pôjdu dalej. Mama nie je v poriadku, okrem kecania po telefone aj niečo v práci a doma robí?

autor
8. jan 2024

Baby ja už neviem, mňa to psychiky už ničí, keď jej dvihnem počas šoférovania, že nemôžem hovorit lebo šoférujem, povie, ze veď môžem ju mať na odposluchu. Keď som mala v práci nočnú (pracujem v nemocnici na odd) a akurát som išla pichat injekcie, tak mi volala 3x po sebe, že veď mám nočnú a vie, že tam nič nerobim. Stále si nájde výhovorku. Keď jej poviem, že nemám čas, povie, že veď som na materskej a som len doma tak ako to že nemám čas. Jednoducho nenájdem si výhovorku a ja nechcem byt na nu zlá ale naozaj ma nebaví pocuvat jej telefonáty, ktoré sú o ničom, keďže za tu dobu, čo sme spolu nevolali, nemá ani jedna nič nové.

nikpa
8. jan 2024

Ona je šišnuta na hlavu. Normálny človek si uvedomí, že keď niekomu vola XY krát denne tak ho obťažuje. Po narodí dieťaťa keď nebudeš vedieť kde ti hlava stoji, budeš z toho na prášky. Takže máš ešte mesiac ju postupne zvykať na to, že už nebudeš zdvíhat pokazde keď si ona zaumieni. Proste ju zruš, napíš sms ze si v poriadku ale momentálne nemáš čas. Viac neries, vypni zvuk a odlož telefón.

lucka_ke
8. jan 2024

však jej to povedz takto otvorene ako nám, že nemáš nič nové a potrebuješ kľud, relax

len_nig
8. jan 2024

Samozrejme že to nie je normálne a ty si úplne v poriadku. Treba s tým skončiť, je to fakt choré 🤦🏻‍♀️ a nech sa mama vyhráža, volá policajtov čokoľvek....proste nedvihaj. Zachvilku budeš mať bábo, fakt na toto čas mat nebudeš a ďalší stres nepotrebuješ

stellarstar
8. jan 2024

Vypni telefón alebo ju zablokuj na den možno sa spamätá. Musíš ist na ňu prísne a lepšie teraz zakročiť nez potom bude neskoro

autor
8. jan 2024

Keď som ju dlhšie nezdvihala, začala po mne vrieskať následne, že načo mám telefón, že mi volala tak mám zdvihnúť. Asi to vyskúšam, nedvíhať jej a možno sa spamätá, aj keď pochybujem, ona ma psychické problémy, užíva AD niekoľko rokov. Ale to nie je výhovorka. Zajtra osobne sa s ňou skúsim porozprávať aj keď ona nič nechape, stále omiela že ma ma rada atd..

simca06022011
8. jan 2024

Ja som toto mala s viacerymi ludmi. PRoste sa musis naucit povedat si svoje.. mama pracujem nemam cas, cau. A potom normalne ked mas cas tak treba jej prehovorit do duse, ze ty nemas cas na tieto hovory, ty si nemusis hladat vyhovorku, proste checs si oddychnut, mat klud, urobit si nieco ine, ist von.. hocico. Nik normalny nebude hodiny denne s telefonom na uchu. Aj napr. na telefonovanie lebo soferujem, povochopi ze nie nemozem, skladam mobil. Ja som skladala telefon uz bezne, lebo to ani rozlucit sa nedalo po 5minutovych monologoch, som vzdy povedala, ze musim ist, ze ak nic netreba odo mna tak cau cau. POtom som uplne prestala dvihat, normalne som mala uz fobiu zo zvonenia. Spravy dokazem uz tiez ignorovat, vypla som tieto osoby aj na vibery, whatsappe... Poviem ti, ze za urcity cas prestali telefonovat.. potom chodili spravy, xy fotiek a kadeco.. a to tiez prestalo chodit, ked to ostalo bez reakcie. Zaujimave, ze ked poviem, ze ved nevyvolavaj, pridi na navstevu, dame kavu, urobime toto a hento, tak to nie :DD

Vypinaj si zvonenie, alebo si nastav mobil, ze dovola sa ti partner, ostatni budu po tichu atd.

autor
8. jan 2024

@simca06022011 vyskúšam, lebo ja si myslím, že takto časom skončím na AD aj ja z nej. A presne, zavolam ju na kávu, nepríde, ona k nikomu nechodí, vždy si nájde výhovorku, ona vie rodine len každú chvíľu volať, sedi doma na riti a vyvoláva. A bojím sa, že dobre budem ju dvíhať napr 1x za týždeň, alebo 1x za deň zo začiatku, ale ona ten hovor bude predlžovať kľudne aj na hodinu a to ma naozaj nebaví pocuvat. So sestrou si napr zavolam raz za mesiac a voláme aj hodinu, ale to si mame čo povedať a nie takto denne...

hellionka
8. jan 2024

Ja mám asi 15ty rok mobil na tichom režime 😊 ak niekto niečo fakt súrne potrebuje väčšinou mi pošlú správu že zavolaj alebo zdvihaj atd. Ja nechápem, čo sa dá každý deň riešiť hodinu na telefóne. Asi mám strašne nudný život. Ale k téme, nie toto nieje normalne, ale vyriešiš to iba ignorom. Proste nezdvihneš, nemáš čas. Tak napis ozaj sms všetko Ok zavoláme si zajtra a viac sa proste nestaraj. Buď budes obeťou svojej mamky alebo budes mat kľud. Vyber si.

kristinka92
8. jan 2024

veď jej nezdvihni. čo sa stane? bude volať ma policiu že dcéra to 4ty krat za deň nezdvihla? :D keď nechce počúvať teba že ti to vadi, tak treba na ňu tvrdšie a stat si za svojim. keď ta to obťažuje jednoducho nezdvihni. môže dôjsť aj osobne keď je niečo smrteľne dôležité. odporúčam si to vyriešiť skôr ako sa malé narodí lebo potom ti to ešte len bude liezť na nervy

vler
8. jan 2024

Autorka, si prilis makka a bojazliva-neasertivna, nechapem ako si toto doteraz tolerovala. Aby na mna rodic alebo ktokolvek iny vrieskal kvoli telefonatu, neexistuje. Aby niekto predlzoval telefonat bez dovodu, priste poviem ze uz koncim, a ked inak nejde, zlozim.

autor
8. jan 2024

A napríklad, keď ju človek nezdvihne, vypisuje správy, že to mám súrne zdvihnúť. Toto robila aj mojej sestre, keď otec zomrel, volala jej a sestra samozrejme nezdvihla a ignorovala tieto správy, že to je súrne lebo už vedela, že zas otravuje s blbostami. Potom naozaj sa niečo stále a každý ju bude ignorovať, lebo nie je v poriadku strašiť človeka, že súrne zdvihni keď sa nič nedeje a len sa nudí..

alex49
8. jan 2024

môžeš jej zložiť telefon, ked ti už lezie na nervy, nemusíš s ňou volať hodinu. Nechaj ju kecať 5 minút, povedz, že musíš ísť a zlož. Potom ju zablokuj a vybavené.

ibatanecnica
8. jan 2024

povedz jej, že keď sa bude takto chovať, budeš nútená ju zablokovať a hotovo.

reanda
8. jan 2024

za 25 rokov si s tym nevedela skoncovat? nezdviham, neodpisujem, ignorujem.. nech si vola, koho chce.. snad sa nemienis citit previnilo, ked nehras s psychicky narusenym clovekom jeho hru.. ano, tvoja mama nie je psychcicky v poriadku, ked toto robi.. nic jej nevysvetluj - zbytocne.. ty si musis stat za svojim, ze sa nenechas obtazovat a bodka.. inak to nepojde..

la_dolce_vita
8. jan 2024

Toto je chore a totalne prehnane. Tiez mam dospele deti a neotravujem ich, nemam rada takého vykecavanie. Volame si max 1x tyzdenne, otcovi ja zasa volam 1x za 2 tyzdne. Tiez by som nedvihala, nech si zvykne..

kristinka92
8. jan 2024

sprav to čo sestra. buď asertivnejsia.

reanda
8. jan 2024

ked otec zomrel, mohla to napisat do tej spravy a nie ze 'zdvihni, je to surne' .. ked ma clovek cas vyvolavat, ma cas aj natukat spravu so znenim tej strasne surnej zalezitosti.. inak je to cista manipulacia a vyvolavanie pocitu strachu a viny

mandzula
8. jan 2024

@autor telefon na tichy rezim, ked ti bude vycitat, ze si jej nezdvihla a vrieskat po tebe, pokojne jej povedz, ze hovor ukoncujes, policiu nech vola, ak aj pride, uvidi, ze si ok. A ako sa pise vyssie, posli jej nanajvys SMS, ze si ok. Zdvihni jej max. raz denne a ak bude hovor natahovat, stopni ho s tym, ze musis nieco vybavit. No, kleplo by ma z takeho rodica. Mala som podobnu exsvokru, dvihali sme jej raz za dva dni.

reanda
8. jan 2024

taktiez situacia, niekto mi pise "zdvihni to, je to surne" a potom, ked zdvihnem, tak sa zacne vykecavat o blbostiach.. tak prirodzena reakcia je, "a toto je to nieco surne? tak na toto nemam cas" a polozim..a nie budem hodinu drzat telefon jak hluchy dvere a bat sa to vypnut

autor
8. jan 2024

Ano viem, je to moja chyba, ale keď ja neviem byt na niekoho zlá, to mi aj manzel povedal, že som príliš dobrá a niekedy to neni dobré, lebo neviem byt takto radikálna.. ja sa pokúsim to zmeniť, lebo jasne, že neplánujem celý zivot žiť v tomto napätí, že kedy mi zas bude volať a s dieťaťom prídu aj iné starosti a nebude na to čas. Potrebovala som sa najme vyrozprávať niekde lebo už ma to psychicky ničí, neviem mať jeden pokojný deň...

tmonika
8. jan 2024

Toto som mala aj ja, keď som mala 18, 25 joj či som sa hnevala, netrval hodinu rozhovor, ale aj 5x za deň, … aj som sa pohádala aj ja som chcela pokoj a kľud, aj muža som mala, aj rodinu potom, či nedela, či piatok večer ráno, najodou som nezdvihla už všetkých plašila , že kde som čo sa mi stalo, aj také bolo, že som si zabudla mobil doma, prišla som a ona o 10 min. mi zvoni s predinf. stavom, že kde som! Čo jej nedvíham!!!! Či som normálna!!!! teraz mám 36, jedno dieťa a rozvedená, …. nič sa nezmenilo 😅

reanda
8. jan 2024

o nic sa nepokusaj a proste to sprav.. nemas to jedno, ci sa budes citi zle kvoli tomu, ze si mame nezdvihla telefon, alebo kvoli tomu, ze si jej ho zdvihla? nahovno ti bude tak ci tak 😀 akurat ta prva vec ta dovedie postupne ku kludu a ta druha do hrobu

simca06022011
8. jan 2024

normlane jej to na rovinu povedz, ze to ze ona sa doma nudi, neznamena ze ty mas cas cely den telefonovat... nech si najde hobby, ked nikam nechodi

autor
8. jan 2024

@reanda to je pravda, takto som sa nad tým nezamyslela 😀 vždy keď som ju nezdvihla, aj keď som mohla, som mala neskutočné výčitky, akokeby mám 15 rokov a som niekde vonku a robím niečo zlé 😀

dusankomoj
8. jan 2024

Autorka vydrž ešte mesiac a keď sa ti narodí bábo,tak vypni zvonenie a môže volať koľko chce. A na výčitky reaguj útočne: či chce zobudiť vnúča,alebo či ho máš utopiť pri kúpaní,práve kŕmiš...naučí sa.

Strana
z6