icon

Mama mi nonstop vyvoláva, čo mám robiť?

8. jan 2024

Pekný deň prajem, idem si sem pre radu, už neviem ako ďalej s mojou mamou. Možno to bude trochu dlhšie, ale som tak nahnevaná a musím sa niekde vyrozprávať. Som mladá - 25 rokov, bývam sama už od 18, momentálne s mojim manželom s ktorým čakám babatko. Mama mi toto robí celý život, zvykne mi volať aj 5x denne, ona je strašne ukecaná, hovory trvajú aj hodinu, keby nekončím tak aj dlhšie. Väčšinou keď ma voľno z prace, keď je v práci tak vždy večer po práci zavolá. Netýka sa to len mňa, vyvoláva aj mojej sestre, lenže tá ma dve deti, pracuje a nemá čas jej zdvíhať, tak jej menej. Pokiaľ ju nezdvihnem, je schopná volať znova a znova - kým nezdvihnem, pokiaľ už dlho nezdvíham tak mi píše výhražne správy, že mám súrne okamžite zdvihnúť. Človek sa aj zľakne, že sa niečo stalo, ale ona vždy vola len tak bezdôvodne aby sa mohla o svojom vykecavat. Hovory sú o blbostiach, vždy hovori o svojej práci, alebo ma v niečom poučuje a keď ja chcem niečo povedať o svojom, ani ma nenechá dohovoriť a skáče do reči. Áno, je pravda, že býva sama, otec zomrel pred 2 rokmi, ale ona toto robila celý zivot, aj keď otec žil. Všetko vždy vybavuje cez mobil, úrady, rodinu, nikdy nikoho nepríde navštíviť, len všetci musia chodiť k nej. Keď jej potrebujem zavolat ja, nonstop je obsadená, buď vola s inými členmi rodiny alebo s kamoškami, nevie vydrzat bez toho aby niekoho neotravovala. Ja som síce doma, momentálne mám mesiac pred porodom, ale obťažuje ma ako mi každú chvíľu vyvoláva, tiež mám rada svoj kľud a mňa osobne nebaví furt vysiet na mobile. Môj manzel je už z toho tiež na nervy, že čo toľko chce, lebo on ma rodičov cez pól zeme a volaju mu raz denne možno na 10 minút a koniec. Kamošky to tak isto nechápu, im zavolajú mamy možno tak 2x do týždňa na chvíľu. Mne mama s týmto argumentuje, že to sú zle matky čo nemajú rady svoje deti a že mňa ma veľmi rada a chybám jej. Lenže ona toto robí každému, všetkým to vadi. Ako jej to mám prosím vás vysvetliť? Ja už nevladzem, úprimne stokrát mám chuť ju vsade zablokovať a mat svätý pokoj, ale ona je schopná ešte aj políciu zavolat ak by som sa dlhšie neozyvala. Chcem mať svoj zivot, zachvilu sa mi narodí babatko a ona ma dokáže iba vytáčať. Už som jej dávala aj ultimátum, že ju zdvihnem maximálne 1x denne ale vždy si nájde dôvod, že niečo potrebuje súrne. Aj teraz, je len 13:40 a už mi volala 3x aj keď som jej vysvetľovala, že upratujem a nemám čas, pritom zajtra ju ideme navštíviť, tak sa môže kľudne osobne vykecat, ale ona potrebuje aj dnes. Prosím, poraďte mi.. príde vám to normálne a ja som divná?

cacianka
10. jan 2024

@lamar11 🙉 nechápem z ktorého prsta si si vycucala, že mám s mamou zlé vzťahy, ach budhova noha, tie domýšľačky.... máme veľmi dobré vzťahy, predstav si, ale to neznamená že si voláme či musíme volať 10x za deň, tliachať o chobotinách furt doookola to isté. ked jedna z nás nezdvihne, nerútime sa od nervov ani zúrivo neposielame sms, nevyvolávame po celej šírej rodine, ani na políciu čo je s tou druhou.
Pretože každá máme svoj život. Ja pracujem, cestujem domov, idem do obchodu, na stretnutie s kamoškou. Takže nie vždy sa dá kecať niekde uprostred obchodu.
a Mama si robí svoj program, sama alebo so susedkami. opatrí sliepky, občas perie, žehlí, lúska a preberá fazuľu, rozbíja orechy, háčkuje, pozerá TV a počúva rádio, upratuje, umýva, v sezóne sa papre v záhrade, zájde na cintorín, telefonuje max 1x denne nejakej kamoške, susede, rodine, (vždy len jednej osobe), my dve si voláme zo 4-5x týždenne a je to fajn. ked už k nej cestujeme, tak sme intenzívne spolu, pri práci, jedle, hráme karty a veľa, veľa sa rozprávame. Osobne.
Takže pochop, o čom píše autorka - 5x denne hodinové hovory ! 5 hodín denne telefonáty. plus vyvoláva po celom šírom okolí, to už je neúnosné, otravne, brzdiace, únavné až psychopatické.
Ked ty chceš, volaj s tvojou mamou aj 10x denne, zakaždým aspoň po 2 hodiny.

autor
10. jan 2024

@0silvia0 mama ma 53, pracuje ako kuchárka v DSS. Kamarátky rieši cez telefón, jedna k nej sem tam zájde. aha teraz pozerám, pomýlila som sa, nie je to AD ale len Frontin 1mg ktorý užíva a občas ten Neurol.. ale dáva si vysoké dávky a berie to niekolko rokov, dokonca občas kombinuje s alkoholom kedy je neskutočne hrozná v správaní. Domácnosť by som nepovedala, že ma vyleštenú, mne sa smiala, že 1izbový byt upratujem dlhšie ako ona 5 izbový dom 🤷🏻‍♀️

autor
10. jan 2024

@lamar11 prepáč, ale nerobím si na to deti, aby som im volala 10x denne na dlhé hodinové kecanie. Nepoviem keby zavolá raz denne na niekoľko minút, alebo sa stretneme osobne za nejakú dobu kedy sa viac vykecá, ale toto čo robí je cez čiaru a nikdy svojim deťom toto robiť nebudem, že im nedám dychať.

0silvia0
10. jan 2024

vieš ono to môže byť pokojne aj porucha osobnosti. Neurol a alkohol, no super, takto fungovala aj moja mama. Pokojne bez výčitiek ju ruš a tie vydieračky a manipulatívne reči nepočúvaj. Ona je mladá, nech si pohľadá okruh kamošiek, žije vlastný reálny život. Keď to nevie, nie je to tvoj problém, treba ju delegovať na psychológa.
A prosím ťa, napíš mi ešte, čo môže hodinu vkuse mlieť, lebo asi by mi vybuchla hlava.

0silvia0
10. jan 2024

@lamar11 a ty tiež kontaktuješ 10x svoje deti denne? Alebo tvoja mama ťa takto často tiež kontaktuje? Lebo som tiež cca v tvojom veku a mama ma tiež takto často nekontaktuje ani ja nevyvolávam denne svojim deťom.

kuriatko84
10. jan 2024

Odbi ju nejakou hláškou čo ju zaskočí, napr. zdvihni a spýtaj sa či niečo potrebuje súrne lebo akurát sexujete s mužom🤣 uvidíš aká bude zaskočená a polož.
Toto by som jej spravila 3x za deň a ona si rozmyslí či bude otravovať.
Keby mi napísala, že je to súrne a začne o blbostiach tak jej poviem, že týmto jedine dosiahne to, že jej prestanete zdvíhať úplne a keď naozaj bude potrebovať pomoc tak jej nikto nezdvihne. A zložila by som.
No mama sa zjavne cíti sama a ani sa nečudujem keď je vo veľkom dome sama🤷🏼‍♀️ ale to neznamená, že má celé okolie terorizovať svojimi telefonátmi.
Neuvažovali ste nad terapiou u psychológa? Asi by ste ho s mamou mali navštíviť.

number19
10. jan 2024

Moja spolubyvajuca mala takuto matku. 5xdenne 40min telefonat, zo 10 sms/denne, prva hned rano ze: Dobre rano, ako si sa vyspala, co mas na ranajky...
Spolubyvajuca odchadzala z bytu s matkou na uchu a prichadzala do bytu s matkou na uchu.
Ono to uz ale bolo v takom stadiu, ze jej matka volala dokonca aj ked na ulici stretla susedu s ktorou sa jej nechcelo bavit, tak zavolala dcere aby sa jej vyhla.
A to boli telefonaty o nicom. Matka cerstvo rozvedena, tak som mala pocit, ze sa snazila mat kontrolu nad dcerou a takto si udrzat "intenzivny vztah". Podla mna rozvod vyuzila aby mohla takto parazitovat na dcere. Spolubyvajucej to nerobilo dobre, bola z nej totalne "vysata".

lucinkaboz
10. jan 2024

Mala by sa mozno zamestnat? Najst si konicek, nejaky svoj zaujem, to pomoze
Nedvihla by som , nemam cas, zvykne si, musis odolat

bobkovci5
Autor odpoveď zmazal
niqua
10. jan 2024

@bobkovci5 ano, ma si vazit manipulatorske vyvolavanie...a nech jej to aj rozbije vztah...tvojej mamky mi je luto...ale toto nie je zdrave

jaroe
10. jan 2024

@bobkovci5 ja už tiež mamu nemám, neskutočne mi chýba, dlho po jej odchode som mala nutkanie jej zavolať vždy v situáciách, keď sme si zvykli volat, napr. ja na ihrisku s deťmi a pod....Ale takto terorizovať dieťa telefonatmi je choré a nikto nie je povinný to trpiet. A nebodaj mať výčitky, lebo veď čo keď mama tu raz nebude...

bobkovci5
10. jan 2024

@jaroe mne volala tiež za úplne hlúposti zato ze jej išiel dobrý film zatoze varili jedlo ktoré som jej navarila ja a podobne bola doma celé dni nemala čo iné na robote a vtedy mi to prišlo úplne rovnako otrvane a teraz by som dala všetko zato aby som ju len počula ale samozrejme každý sme iný maminka tu neni dlhé 4 roky a len chcem ukázať ze aj veci ktoré ste nenávideli na tom druhom človeku začnú chýbať.

lilitela
10. jan 2024

Co zatial urobili ostatni, aby im nevolala? Okrem sestry, ktora ju nedviha?
Povedz mame, ze praveze ak ta ma tak rada, bude ta respektovat. Je to od nej velmi sebecke, co robi. Toto je mozno obsedantna porucha, zavolala by som jej psychiatricke. Mame povedz rozpravku o vlkovi a chlapcovi co krical zbytocne Vlk, vlk. Skus sa s niekym dohodnut na nejakej habadure na nu. Napriklad ze jej volaju od mobilneho operatora, ze vela vola (to vola asi zadarmo, vsak?), alebo ju postras, ze dostane rakovinu mozgu, ked bude mat stale mobil na uchu. Alebo vymysliet historku, ze moze rozpravat iba hodinu denne, lebo pride uplne o hlas? Mne v pamäti rezonuje z nejakeho filmu prave takato zapletka, ze niekto stale rozpraval a toto nanho vymysleli, ze nesmie niekolko dni rozpravat, lebo strati hlas, ale cely pribeh si nepamätam, musi to mat hlavu a pätu, nejaky dovod.
Rozpravanie nahradit niecim inym - nech si pise dennik, alebo nech si to diktuje do zaznamniku.
Alebo, ked ti zavola, sluchadlo poloz na stol, neprerusuj hovor, iba raz za 5 minut , pripadne raz za cas dvihni a povedz Aha, chapem, Rozumiem. Rob si dalej svoju robotu a nechaj ju sa vyrozpravat. Tak by ste mohli byt spokojne obe.

autor
10. jan 2024

Toto mi vadí, zas mi volala, nezdvihla som, pretože som dnes s ňou už raz volala a všetko sme si povedali. Hneď takáto sms. Tak som jej volala teda a ona, že mi prišiel list (mám stále u nej TP) a hneď na to, že "ahaaa prepáč, to len nejaka reklama, ale keď už volámeee.." a začala o svojom. 🤦🏻‍♀️ po pár min. som ju stopla, že mi treba na wc ahoj. achjaj som zvedavá, či raz toto skončí.

denisa0504
10. jan 2024

A zase si to urobila 😆 vieš, že ťa klame a aj tak si jej zavolala

denisa0504
10. jan 2024

A ešte dodám, že nie neskončí. S tvojou povahou a spôsobom komunikácie určite nie

autor
10. jan 2024

@denisa0504 no veď teraz som bola zvedavá, čo je súrne 😂 mala som pripravený monológ. Aj som jej povedala, že ako halo, toto je súrne?? a ona, že si myslela, že to bol dôležitý list 😂 vynadala som jej, že veď mne ho stačí odfotiť a ja si to potom pozriem, že nič také nečakám. (listy som jej dovolila otvárať, lebo bývam 70km od nej a nemám energiu tam kvoli tymto veciam stále chodiť)

karolinakr
10. jan 2024

obsedantná porucha, len nechapem, čo toĺko môže rozpravať..10 viet a koniec hovoru

karolinakr
10. jan 2024

aj ona musi prijat zodpovednosť, že je otravná, že vo vzťahu nie je len ona, ale aj druhí, že je to unavne a obťažujúce..
čo na tom nechápe..
žráč času..
každý deň blbosti hodinu počúvať
kdeže, už davno by som ju zrušila..
keď si predstavim, žeby som denne !! mala susedu hodinu počúvať, tak si to hodím

autor
10. jan 2024

@karolinakr však toto, dnes som s ňou volala asi 10min lebo bola v práci, povedala som jej všetko dôležité, čo sa mi dnes stalo a ešte o poradni u gynekológa atď. Po praci zase toto. A už mala rozbehnutú tému (o poučovaní čo mám robiť s bábätkom, čo začne zakaždým), ale stopla som ju a zrušila 😀 lebo aj ked som jej povedala, že idem na wc ahoj, tak stále pokračovala 😂🤦🏻‍♀️

karolinakr
10. jan 2024

kolko minut ma priemerný hovor - ale teraz pravdu

karolinakr
10. jan 2024

nemusiš každy deň hodinu hovoriť, že ? lebo to sa fakt nedá

lilitela
10. jan 2024

Ma manipulativne sklony. A ty jej ešte všetko povieš. Tak jej akurát dávaš ďalšie možnosti, aby ta poučovala a vstupovala do života. Si vyhrad jeden den, si aj dovolenku vezmi, a celý deň by som jej vyzvanala a vyvolávala, do prace, v noci, keď by chcela pozerať film, alebo niečo iné co rada robí. A furt len sms písala ze súrne, súrne a otravovala ju, to by pochopila hádam.

autor
10. jan 2024

@karolinakr keď som ju nezastavila tak kľudne aj hodinu, raz som ju počúvala popri robení niečoho a schválne som to držala, že kolko vydrží - 2hod. 🤷🏻‍♀️ už to nikdy neurobím naozaj a dám si limit niekolko minut a potom ju ukončím.

karolinakr
10. jan 2024

dve hodiny dvadsať?? 🤔 a pol hodinu predtym zavolala 10 minut ako predpripravu, čiže 2 hodiny 30min dokopy 👏👏

natalka13
10. jan 2024

@lamar11 ja mam deti uz prec. Nevolam im ze minusiel bus ze som bola v divadle....surne veci si napiseme.
53 rocna je mlada zena. Ma s kamoskami este na disko chodit do divadla na dovolenky welness nie dcere strpcovat zivot.

karolinakr
10. jan 2024

@lilitela 🤣 toto je dobrá taktika 👏

autor
10. jan 2024

@karolinakr vravim, popri tom som mala inú robotu a len som držala hovor na odposluchu, že tak schválne kolko vydrží😂 a to som potom ukončovala ja, lebo som potrebovala niekam ísť, čize by možno dala aj viac😂

autor
10. jan 2024

@lilitela radšej nie, možno sa jej tá pozornosť práveže bude páčiť😂

autor
10. jan 2024

@natalka13 ona si to robí sama, ona nikam nechodí, len vyvolávať vie, ale keď ju volám aby došla na návštevu - to nie, začnú výhovorky prečo sa to nedá. pritom by išla na jeden bus + vlak a z vlaku by som ju vyzevihla..