icon

Manžel nechce tráviť čas s mojou rodinou

5. mar 2026

Neviem či sa sem idem vyrozprávať alebo si idem po radu :D
S manželom sme spolu 3 roky a zo začiatku bolo všetko ideálne. Mali sme skvelé vzťahy s našimi rodinami, obidvaja sme dosť rodinne založení a naše rodiny sú pre nás veľmi dôležité. Ja pochádzam z takej typickej veľkej dedinskej rodiny kde sa všetci máme radi ,vždy sa stretávame ,sme si všetci blízky a držíme pri sebe. Manželova rodina je síce malá , poznačená niekoľkými rozvodmi, hádkami atď.. ale snažia sa stále stretávať a majú sa radi len je to proste iné. Keď sme sa dali dokopy manžel si hneď zamiloval moju rodinu trávili sme u našich veľa času všetko bolo super. Takisto som ja trávila veľa času s jeho rodinou snažila som sa tam začleniť a myslím že všetko išlo super. V posledných mesiacoch sa veci úplne otočili. Mne začala liezť na nervy svokra nebudem tu rozpisovať dôvody...ale aj tak sa premáham a stretávame sa pravidelne aj 3x do týždňa, chodíme aj na výlety spolu aj bežne niekam posedieť, robím to kvôli manželovi chcem aby bol šťastný a nikdy by som ho neobrala o čas strávený s rodinou len kvôli tomu že mi vadia pripomienky jeho matky. Čo mi ale vadí že môj manžel vôbec nevie urobiť to isté pre mňa. Ako som už napísala so svokrou trávime času až až, v piatok večer ideme spolu na pizzu , v sobotu príde k nám na návštevu aj ju zoberieme na nákup a v nedeľu už musíme ísť k nej na návštevu kde pravidelne sedíme aj 4 hodiny...Na moju rodinu teda nieje čas... aj keď tam ideme manžel už po pol hodine ma ženie domov... už som ho aj niekoľkokrát upozornila na túto skutočnosť stále povedal že si to neuvedomil aže už sa to nestane ale stále sa to deje. Navrhla som mu teda že ja budem chodiť k našim sama ak sa mu nechce že mne to nevadí len proste chcem aj ja byť s rodinou. Tak povedal že je hlúpe aby som chodila sama veď sme manželia.. Mojej mame minulý rok zistili rakovinu a bojuje s ňou a na začiatku ma manžel uistil že budeme jej pomáhať ako sa dá že to zvládneme ale skutek akosi utek ... Nebaví ma byť toľko so svokrou ...chýba mi moja rodina a kvalitne strávený čas s ňou bez toho aby ma niekto ťahal domov..
čo si o tom myslíte? Prosím komentáre typu že či sa s mužom neviem porozprávať si nechajte pre seba vzhľadom na to že už som mu 3x povedala aký problém mám stále povedal že sa to zmení a ešte sa to nestalo..
Vzhľadom na to že o pár mesiacov budeme mať bábätko chcela by som to dať dokopy kým sa narodí lebo chcem aby malo rovnako blízky vzťah s mojou aj s manželovou rodinou..

Strana
z3
cacianka
5. mar 2026
@luccys

@cacianka Mozno sa mylim, ale mne to pride ako nejaky trend u gen Z. Nie su proste schopni zit bez rodicov.

@luccys ja nerozumiem deleniu generácií podľa písmen, ale takéto ceckoidné osoby boli vždy.

elz1920
5. mar 2026
@anonym_autor

@sara07 asi takto presne by som to zhrnula..nemám rada hádky nebaví ma vkuse riešiť konflikty tak proste prikývnem a idem...ale na druhej strane je to aj kvôli manželovi pre jeho šťastie

@anonym_autor a tvoje šťastie je kde?

luccys
5. mar 2026

Viete, ako tu pravidelne pise jedna autorka, ze muz pride kazdy den z prace, zoberie deti a idu k jeho mame? A ona, ked sa ozve, tak je ohen na streche? Zjem kefu, ak to tuto bude inak.

anonym_2ca327
5. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_2ca327 tak počula som už párkrát z jej strany take uštipačné poznámky že "ani nezavoláš mamke odkedy si ženatý" a "ani neviem čo robiš cely deň ťa nevidím" .. ale na počudovanie svokra to nemá za zle mne, ona ma má rada dáva mi to najavo...dokonca aj tú zmrzlinu jej zavolal že nakoniec ideme len my dvaja lebo proste keby sme čakali na nich tak už pôjdeme po tme...
Máme sa radi, obidvaja sa veľmi tešíme na bábätko , v tomto nemôžem na manžela povedať ani pol slova.Máte asi pravdu v tom že mi tak akoby vnucuje svoje predstavy ako by malo manželstvo vyzerať ale ja sa s tým neviem proste zžiť. Ak sa necíti u našich dobre ja mu to nezazlievam nikdy ho nenútim tam chodiť ale potom by som očakávala že ani on mňa nebude nútiť tráviť čas u jeho rodiny.. aby to malo nejaku rovnovahu

@anonym_autor
Máte sa radi, bábo máte radi, máte na čom stavať! Len to chce veľkú zmenu!
Ako si predstavuješ Vaše spolužitie ty? Vysvetli mu, ako by sa to tebe páčilo. Vysvetli mu už teraz ako chceš, aby ste trávili čas keď budete rodičia. Zvyčajne sa všetko bude prispôsobovať bábätku.
Máte šancu na reštart vzťahov, vďaka bábätku, ale naplánujte si to už teraz. Možno to celkom nebude tak, ako si to budete priať, ale môžete sa snažiť nastaviť pravidlá v oboch rodinách a začať s tým nastavovaním už teraz. Možno si tvoj manžel myslí, že takto sa musí k svojim rodičom správať. Opýtaj sa ho ako sa jeho mama správala ku svojej svokre, ako často k nej chodila a na ako dlho? Nech si uvedomí, že to, že s nimi nebude tráviť toľko času, neznamená, že je zlý syn, či človek. A teda svokra muža jednoznačne manipuluje a citovo ho vydiera a on to potom aplikuje na teba! Tam sa to naučil!!!

Ale bábätko zaberie veľa času a už ostatné nebude taká priorita - pravdepodobne. Dokonca ani Vaša obľúbená zmrzlina. Matka dieťaťa si vždy bude viac rozumieť so svojou mamou ako so svokrou, ak mali dobrý vzťah v detstve. A mladá mamička, bude skôr chcieť pomoc-radu práve od svojej mamy ako od svokry. To je bežné. Preto sa hovorí, že ak máš dieťa dievča, tak skôr budeš blízka jej deťom, než synovým deťom. Je to bežné.

Príchodom dieťaťa bude i viac výhovoriek, prečo nemôžete kam ísť - ale to častokrát nebudú výhovorky, ale fakt. Diskutuj s manželom, že nemáš záujem, aby Vaše dieťa žilo v izolácii rodiny, že chceš aby bolo viac medzi rovesníkmi a takto môžete práve i vy nájsť niekoho s kým budete aj pre dobro dieťaťa tráviť viac času.

A dobré je nájsť to čo máte radi a robiť to sami bez iných členov rodiny. Vytvárať si práve viac takých pekných spomienok a činností ako "Vaša zmrzlina." Proste niečo čo bude len Vaše. Často je problém trávenie Vianoc v rodinách. Niekto chce byť s rodičmi, niekto radšej sám. Nastavte si to tak, aby to Vám obom vyhovovalo. Spomeň si ako ste sa cítili, keď ste chodili len na prvé "rande" hádam tam nehovoril o svojej mamičke...

Je to tvoj život, zariaď si ho taký, aký ho chceš mať! Veľa šťastia!

sara07
5. mar 2026
@anonym_686505

Vie mi niekto povedat, na kieho oneho sa tie mamine cecky zenia?

Budes to mat tazke. Ked sa narodi dieta, to este uvidis rosambo. Tiez by som skor tipla, ze toto manzelstvo pojde do kytek. Asponze mas oporu v rodine.

@anonym_686505 lebo mamička požaduje aby bol synačik na poriadku, opatreny , s pokračovatelom rodu
pekne v bavlnke obskakovany, osuloženy ...
kym žije tak sa nevesta vycepuje k spravnemu obrazu

sara07
5. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_2ca327 tak počula som už párkrát z jej strany take uštipačné poznámky že "ani nezavoláš mamke odkedy si ženatý" a "ani neviem čo robiš cely deň ťa nevidím" .. ale na počudovanie svokra to nemá za zle mne, ona ma má rada dáva mi to najavo...dokonca aj tú zmrzlinu jej zavolal že nakoniec ideme len my dvaja lebo proste keby sme čakali na nich tak už pôjdeme po tme...
Máme sa radi, obidvaja sa veľmi tešíme na bábätko , v tomto nemôžem na manžela povedať ani pol slova.Máte asi pravdu v tom že mi tak akoby vnucuje svoje predstavy ako by malo manželstvo vyzerať ale ja sa s tým neviem proste zžiť. Ak sa necíti u našich dobre ja mu to nezazlievam nikdy ho nenútim tam chodiť ale potom by som očakávala že ani on mňa nebude nútiť tráviť čas u jeho rodiny.. aby to malo nejaku rovnovahu

@anonym_autor ina vyhovorka lebo tma 😂😂😂
prebud sa dievča .. ja by som nezvladala toto čo ty ... a on jak poslušné 4 ročne dietatko

anonym_b92568
5. mar 2026

a kedy mate cas jeden na druheho? doma by som buchla po stole jeden den u vasich a jeden u nasich a ak sa ti nepaci-hold kazdy zvlast ... tvoja mama je chora nevies kolko tu este bude - ci sa mu to paci alebo nie ja by som s nou bola najcastejsie ako sa da ... a on je sebecky mamanek .. ak by prislo dieta sa zblaznic pri noma svokre

wolf_
5. mar 2026

Viem, že si písala, že ti nemáme radiť sa porozprávať s mužom, ale čo tu iné narobíš? Je na houby keď sú rozhovory k ničomu (poznám túto situáciu). Len realita je, žiaľ, taká, že bez rozhovoru a následného dodržania čo sa pri rozhovore dohodne je to neriešiteľné.
Mne osobne by riadne išlo na nervy keby ku každému spoločnému plánu v dvojici niekoho prizve - a bolo by mi jedno, či by to bola svokra, moja mama, kamoš, ktokoľvek, ale proste mať stále za zadkom ďalšiu osobu, to fakt nieee. A nevidím nič zlé na tom chodiť k rodičom aj sám/sama. Manželstvo predsa neznamená, že sa teraz zaklapli putá a už všade len a len spolu.

petrao2
5. mar 2026

@anonym_autor myslela som ze si obeť ale ty si blbá
Koľko ešte chceš ustupovať a obranovat ich?
Bud to bude rázne alebo máš smolu a keď sa narodi dieťa bude ešte horšie

hopsas
5. mar 2026

@anonym_autor buď trochu svojpravna. Tvoja mama je vážne chorá, pozornosť sa musí venovať v prvom rade jej. Fakt ti toto musím písať? So svokrou stale treba jednať slušne a milo, ale chorý človek, ten potrebuje spoločnosť a rozptýlenie aby nemyslel na chorobu. Snáď nebudeš u chorej mamy na polhodinu za týždeň a u svokry presedis celý víkend? Nevieš sa ozvať?

anonym_0c44a6
Včera o 05:56
@anonym_autor

@0silvia0 už som to aj párkrát tak spravila že som proste šla k našim bez neho ale stále potom mi dal pocítiť že proste teraz musíme ísť k jeho mame aspoň ešte na dlhšie lebo proste mu to musím vynahradiť...

@anonym_autor po tomto komentári ti velmi držím palce pri výchove dietata s tvojim manzelom.

anonym_037e49
Včera o 06:26

My sme tiež rodinne založený. Jeho mamu chodíme navštíviť raz týždenne na 3-4 hodiny, jeho otca raz za mesiac na poobedie. Ak sa niečo výnimočné deje zvykneme občas ostať aj na noc. Chodíme vždy spolu lebo dcéra nechce ísť bezo mňa.
Ja moju rodinu navštevujem intenzívnejšie. Chodím tam jeden krát týždenne na noc a raz týždenne na krátku návštevu. Chodím ale sama s dcérou, partner voľný čas využíva na svoje koníčky.

Mňa by vôbec nezaujímalo čo si on myslí. Ty čo mu nevieš povedať riadne?

anonym_cad2bc
Včera o 06:46

Wau, manžel nemá prestrihnutuú pupočnú šnúru s matkou, keď príde dieťa bude to ešte horšie. Veľa šťastia.

biba_18
Včera o 07:21

mne to príde celé zvláštne 😏 komentáre typu že či sa s mužom nevieš porozprávať si máme nechať pre seba. čo vlastne od tejto diskusie teda očakávaš? ok - nerozprávaj s ním o tom - jednoducho povedz - a následne urob - že tak ako to bolo doteraz už od dnes nebude. so svokrou budete 1x týždnenne a rovnako ak nie viac budete s tvojou mamou. koniec. bodka. cez to vlak nejde 🤷‍♀️ prosti si stoj za svojim a nebuď bábovka…

biba_18
Včera o 07:24

ok. beriem všetko S5 - toto musí byť vymyslené, toto normálne nemôže pripadať žiadnej žene…

klaridka
Včera o 07:27

Možno si len proste musí na túto situáciu postupne zvyknúť ... a svokra očividne tiež... možno by jej nebolo odveci pripomenúť, že aj ona bola mladá, zakladala si rodinu a predpokladám jej nebolo príjemné, ak jej svokra chodila nonstop v závese....
Venujte sa viac sebe, potrebujete to ❤

anonym_c07f6b
Včera o 10:28

@anonym_autor Keď som si prečítal tvoj príspevok, veľmi som sa v ňom našiel. Nie v tej istej situácii, ale v tom vnútornom nastavení. V tom, že človek chce, aby boli všetci spokojní. Aby bol spokojný partner, jeho rodina, moja rodina… a pritom človek potichu POTLÁČA
vlastné pocity. Z vlastnej skúsenosti ti poviem jednu dôležitú vec: takto sa to dlhodobo nedá vydržať. Človek sa postupne vyčerpá, začne cítiť krivdu, frustráciu a nakoniec ho to začne ničiť zvnútra.

Ty máš dobré srdce. Vidno, že sa snažíš. Dokonca chodíš často k svokre aj napriek tomu, že ti niektoré veci na nej vadia, len aby bol tvoj muž spokojný. To je veľká vec. Lenže v zdravom vzťahu to nemôže fungovať tak, že jeden stále ustupuje a druhý si to ani neuvedomuje.

Dôležitá vec, ktorú som sa musel naučiť aj ja, je že človek NEMUSÍ VYHOVIEŤ VŠETKÝM!!! A dokonca ani nemôže. Ak sa o to snaží, stratí sám seba. Biblia hovorí miluj blížneho ako seba samého. NIE VIAC AKO SEBA SAMÉHO. Keď začneš milovať druhých viac než seba, začneš prehliadať vlastné hranice a potreby.A môžeš vyhorieť ako ja.A presne tam vzniká problém.

To, že tráviš so svokrou tri stretnutia za víkend a potom zrazu nie je čas na tvoju rodinu, NIE JE NORMÁLNA rovnováha. A už vôbec nie v situácii, keď tvoja mama prechádza rakovinou. V takom čase by mal manžel stáť pri tebe ešte viac, nie menej.

Ešte jedna vec mi tam nesedí. Keď mu povieš, že pôjdeš k svojim rodičom sama, tak povie, že to je hlúpe, lebo ste manželia. Ale keď ste u tvojej rodiny, tak ťa po pol hodine ťahá domov. To je zvláštna logika. Ak sme manželia, tak by mal rešpektovať aj tvoje potreby a tvoju rodinu. Nie len svoju.

Podľa mňa sa tam deje aj trochu NENÁPADNÉ
MANIPULOVANIE Keď ti povie, že „si musí vynahradiť čas“, v praxi to vyzerá tak, že ty tráviš väčšinu času s jeho rodinou a tvoja ide bokom. A ty sa pritom snažíš byť chápavá. Lenže tým vlastne POSUVAŠ HRANICE stále viac v jeho prospech.

Zdravé by bolo, keby sa čas medzi rodinami prirodzene vyrovnal. Nie že jeden víkend je celý pre jednu stranu a pre druhú sa ledva nájde chvíľa.
A ešte jedna dôležitá vec. Svokra nemôže prichádzať k vám kedy chce a rozhodovať o vašom víkende. Vy ste teraz rodina. Vy dvaja. Nie ty, manžel a jeho mama. Keď sa hranice nenastavia teraz, po narodení dieťaťa to môže byť ešte náročnejšie.

Možno to bude znamenať aj trochu konfliktu. Ale nie každý konflikt je zlý. Niekedy je to len pomenovanie reality a nastavenie zdravých hraníc. Paradoxne práve to môže vzťah zachrániť.
Držím ti palce. Z toho čo píšeš vidno, že si dobrý človek a že ti na rodine záleží. Len nezabudni, že aj ty si súčasť tej rodiny a tvoje potreby majú rovnakú hodnotu ako potreby ostatných.

anonym_b3dcb2
Včera o 10:38

Dobre ze to riesis teraz a nie ked bude dieta na svete. Ak sa neviete dohodnut, rozdelte ten cas pre vase rodiny 50/50. A ked to nabuduce bude chciet muz zase porusit, proste si postav hlavu ale bez hadky a povedz, ze taka bola dohoda a ty ides k vasim, ako sa on rozhodne nechaj na neho. A ked vy budete so svokrou spolu vsetci a on k vasim nebude chciet chodit, obmedz aj ty navstevy jeho rodiny 🤷‍♀️. Musis byt v tomto trocha taktik, lebo to je len prva nezhoda, to sa len kopi a skutocne veci ktore preveria vztah nastanu az dietatom.

anonym_0c44a6
Včera o 10:45
@biba_18

ok. beriem všetko S5 - toto musí byť vymyslené, toto normálne nemôže pripadať žiadnej žene…

@biba_18 vzdy ked čítam tieto príbehy, pre mna hororove, nerozumiem ako si žena takého muža môže obhajovať a urobit si s ním dieta. Potom su tu témy, ze muž berie nase dieta stale k svokrovcom bez môjho súhlasu. A autorka napíše ze okrem toho je ideálny😅 no ja neviem ja by som takto zit nevedela, rychlo by som bola vdova.
Ved to sa neda zit s mužom, ktorý je mamičkár. On nebude nikdy na manželkinej strane. Nikdy nebude uprednostňovať čisto ich spoločný cas ako rodiny bez mamy. To je co za život. A este ked je svokra taka ťava tak po narodení dietata bude strasne vela problémov a muž bude pritakávať mame🙈

biba_18
Včera o 10:53

@anonym_0c44a6 on nie je mamičkár. autorku nemiluje len má potrebu mať niekoho koho by mohol ovládať ... ak by nechodili k jeho mame, našiel by si niečo iné ...

kristina2412
Včera o 18:09

Nikdy sa manžela nepýtam, kam môžem ísť. Len mu oznámim, idem k mame, beriem deti, ideš s nami či máš iné plány? Si dospelý ,svojprávny človek, musíš sa za seba postaviť, lebo si s tebou robia čo chcú. Ak by opakovane manžel prizval na našu párovú aktivitu svokru,tak ich tam nechám nech si to užijú...pokiaľ sa nevzoprieš, tak si myslia, že si s tým ok.

princezna_bosorka
Včera o 20:46

@anonym_autor podla mna mate problem sa normalne porozpravat (sorry ale, ked jeden do aleluja slubuje a potom za 2 dni to uz neplati, tak je to fraska a nie diskusia) a dost divne nastavene vztahy. Travit toooolko vela casu s rodinou mi pride divne. O to smutnejsie je to, ze do tejto rodiny zanedlho pride dieta, co zarucene vyvola mrte dalsich rozbrojov.

Jedine, co sa ti da poradit, je spisat pravidla pisomne a par tyzdnov si poctivo znacit dlzku navstev. Bud dokopes manzela k dodrziavaniu dohody alebo k tomu, aby ta nechal ist samu. A inak - to je tiez extremne divny argument, ze nemozes ist navstivit svojich rodicov bez beho, lebo ste manzelia a bolo by to hlupe. Raz by mi toto povedal a uz by bol byvaly...

princezna_bosorka
Včera o 20:54
@anonym_0c44a6

@biba_18 vzdy ked čítam tieto príbehy, pre mna hororove, nerozumiem ako si žena takého muža môže obhajovať a urobit si s ním dieta. Potom su tu témy, ze muž berie nase dieta stale k svokrovcom bez môjho súhlasu. A autorka napíše ze okrem toho je ideálny😅 no ja neviem ja by som takto zit nevedela, rychlo by som bola vdova.
Ved to sa neda zit s mužom, ktorý je mamičkár. On nebude nikdy na manželkinej strane. Nikdy nebude uprednostňovať čisto ich spoločný cas ako rodiny bez mamy. To je co za život. A este ked je svokra taka ťava tak po narodení dietata bude strasne vela problémov a muž bude pritakávať mame🙈

@anonym_0c44a6 jj, presne. muz nebude vychovavat dieta so svojou zenou, ale zo svojou matkou a matka bude za zlu, ked im do toho bude kecat... uz teraz mi je toho dietata luto.

anonym_ce4d7c
Dnes o 08:21

Kazdy tyzden sa aspon raz po pol hodine u svokry zdvihni a povedz, ze ides za mamou. Nic nevysvetluj. On ked nevidi akciu, tak vie, ze trepes do vetra. Proste chod, neries jeho protesty, je dospely, ma si vediet emocie zvladnut, ked slubil, ma dodrzat alebo znasat dosledky! Och, nervy som nanho dostala. Ked to takto pojde dalej, dieta ani nebude vediet, ze ma aj druhu babku. A svokra sa bude miesat do vychovy na 100%, ked uz teraz ma komentare. Buduj si zazemie u svojej rodiny, inak ta s poporodnymi hormonmi uplne dodzubu, sebavedomie zoberu, znicia.. Ja som tiez nevedela a zobrala som si zamamickovaneho (do svadby sa staval na moju stranu, zo svadobnej cesty utekal hned za mamickou, doslova...). Najhorsi tito chlapi.

romiada
Dnes o 10:31

@anonym_autor ako 20 rokov vydata žena Ti radim tento chory scenar preťať čim skôr. O to viac, ze zachvilu budete rodina Vy traja (ty, manzel, babo). Lebo o polroka -o rok sa budes stažovat ako travite vo štvorici spoky vikendy a svkra Ti kibicuje do pebalovania, kojenia, prania detsktch veci, kočikovania....
Preco svokre takto choro vyplnate cely vikend? A kde su vaše potreby? Prepač ,kazdy vikend 4 hodiny kvakat so svokrou 🙈 ked budes mat babo tak Ta to velmi rychlo prejde, lebo den ma len 24 hodin.

Strana
z3