icon

Manželka môjho brata 7 rokov tvrdila, že syn je jeho

brokencatto
23. júl 2020

Dobrý deň, môj brat mal polovičku 14 rokov z toho 6 boli svoji. Do zväzku išli až keď bol malý na svete a vraj teda sa dá dieťaťa zrieknuť len do troch rokov. Chcela by som sa spýtať či s tým má niekto skúsenosti a ako by sa dalo bojovať proti tomu aby brat platil výživné.. Aktuálne chcú riešiť rozvod pretože, ona ho podvádza posledný rok s jeho biologickým otcom, s ktorým sa nestretávala po zistení, že je tehotná. Brat samozrejme berie malého ako svojho a chce na neho prispievať, ale iným spôsobom ako do jej ruky alebo na jej účet.. Posledna vec, ktorá ma zaujíma je, že či ju brat môže nejak právne napadnúť za to, že ho zavádzala, uviedla ho ako otca do rodného listu a pomenovala po ňom jej syna, i keď on jeho otec nie je a v čase keď sa narodil ešte neboli svoji.. Za vaše názory, myšlienky a rady Vám ďakujem. Ak soak som sa v niečom pomýlila kľudne ma opravte.. 🙂)

77daniela77
23. júl 2020

@brokencatto Skus to v tejto skupine s pravnikmi.
https://www.modrykonik.sk/group/1900/

h2
23. júl 2020

Neviem, ako je to po právnej stránke, ale ak chceš aj názory a myšlienky, tak teda prispejem: Tvoj brat je otcom toho malého. Bez ohľadu, či je, alebo nie je jeho biologickým otcom. Je uvedený v rodnom liste, od malička ho vychováva, má k nemu vzťah. Ani otec adoptovaného dieťaťa, alebo dieťaťa z umelého oplodnenia darcovskou spermiou nie je biologický a predsa je to otec. Áno, je to iné, keď niekto vie od začiatku, že bio otcom nie je a keď si niekto myslí, že je a potom zistí, že nie je. Ale hádam za 7 rokov toho malého miluje, ako vlastného a len tak by sa ho nevzdal! A čo to dieťa? Určite tiež miluje svojho Tatinka. A zrazu? Tatinko nie je Tatinko? Je to cudzí ujo???

mogaa
23. júl 2020

@brokencatto určite sa nedá napadnúť otcovstvo len do 3rokov dieťaťa, to je hlúposť....ale tvoj brat by si mal uvedomiť že ak napadne otcovstvo a teda preukáže sa že nie je jeho otec, tak stratí nielen povinnosť voči dieaťu(výživnéň ale aj ostatné práva včetne stretávania sa s dieťaťom...je to naozaj to čo chce? vymazať toho chlapca zo svojho života?

draik
23. júl 2020

Začnime otázkou, akým spôsobom bol zapísaný do RL ako otec dieťaťa. Pretože nie je možné, aby o tom mohla rozhodnúť len matka dieťaťa, ako píšete - "....uviedla ho ako otca do rodného listu..."

draik
23. júl 2020

@mogaa
Hlúposť to celkom tak nie je, v istom prípade sa daná lehota uplatňuje.

h2
23. júl 2020

@draik Veď autor píše, že boli spolu 14 rokov a malý má 7. Takže boli dlhoročný pár. Určite ho uviedla do RL s jeho vedomím. Ani priezvisko nedajú dieťaťu po otcovi (ak rodičia nie sú zosobášení) bez jeho súhlasu.
Ináč, @brokencatto, ešte mi napadlo, odkiaľ ona môže s istotou vedieť, že Tvoj brat nie je otcom malého? Zrejme spolu spávali v čase, keď otehotnela. Nie je možné, že si to len teraz naňho vymýšľa, že nie je otcom? Lebo chce byť s tým druhým?

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
luciamic
23. júl 2020

Je logicke, ze tej zene chce teraz vytriet zrak, ma na to vsetky dovody a plny moralny narok, ale ta zena sa z toho aj tak otrasie ako nic (aj keby dosiahol vsetko co chce) a jediny, kto bude skodny a utrpi traumu bude ten nevinny chlapec. Suhlasim s @veronika4495
Ulavu z tejto ujmy by mal brat hladat inde (neporadim bohuzial), a ak sa mu to podari, gratulujem, zachranil citovy svet nevinneho dietata...

daniela1911
23. júl 2020

Byť tvojim bratom a mať skutočný záujem o blaho dieťaťa - tak sa rozvediem (lebo vzťah je evidentne narušený) a požiadam o striedavú starostlivosť. Nebude platiť žiadne výživné, ale rovno ho zabezpečí tak ako potrebuje, žitie, strava, oblečenie, škola, darčeky, výlety ( tak ako druhu polku mesiaca jeho matka) a ešte s ním strávi pekné chvíle a bude sa aktívne zapájať do výchovy.
A je to jeho syn, vychoval ho a to je naviac.

miadi
23. júl 2020

Poznam jeden pripad kde sa par rozišiel a ex jej posielal dost vysoke “vyživnè” na kocura. . Nepomožem ti radou je to len na tvojom bratovi ako sa zachova len si neviem predstavit mat dieta 7 rokov si mysliet ze je moje a potom sa koli rozchodu s jeho matkou a info ze biologicky nie je moje..zeby som ten vztah s dietatom ktore ma miluje a mà za otca chcela na vsetko zabudnut a ukoncit to. Bolo by to navzdy “moje” dieta Za to to dieta nemoze ze jeho mama mà tùlavù vaginu. Zranene ego ze nechce jej platit vyzivne lebo mu urobila mega parohy.. hmm 🤔 no chudak dieta takych rodicov mat.

fokuska
23. júl 2020

@draik Nie je to tak, ze otcovstvo moze zapriet do 3 rokov odkedy sa dozvedel o zavaznej skutocnosti, ktora naznacuje, ze nie je otcom?

natalienka12
23. júl 2020

@fokuska pokial zena neotehotnela po IVF so suhlasom muza, ale prirodzene, tak zapieracia lehota plynie odo dna ked sa dozvedel, ze nie je otcom a je 3 roky, takze mas pravdu

sunny8
23. júl 2020

Otec je ten ktorý sa stará nie ten čo splodil. Od nej to možno bolo sprosté že to riešila tak ako to riešila ale keď má k tomu dieťatku vzťah tak o čom je reč ? Má záujem mu pomáhať stará sa tak nezáleží na krvi

draik
23. júl 2020

@fokuska
V prípade súhlasného vyhlásenia o otcovstve, čo je zjavne aj tento prípad, trojročná lehota na zapretie otcovstva plynie od momentu podpisu vyhlásenia; ale neskončí skôr, ako uplynú tri roky od narodenia dieťaťa (čo nie je tento prípad).

@natalienka12
Mýlite si postavenie manžela a partnera.

jajka71
23. júl 2020

@brokencatto nic sa nezmeni ak sa to aj podari formalne na ziadost vasho brata ak je to mozne alebo po rozvode vasho brata moze o osvojenie syna svagrinej poziadat jej manzel. Oboje je vecou sudu a idealne je vo veci oslovit odbornika na rodinne pravo hoci aj skrz online poradnen

asfodelka
23. júl 2020

@brokencatto v tomto pribehu nesedia tie roky. 14rokov su spolu. Kdesi medzi 7-8 rokom ho podviedla a otehotnela s inym? On sa dal zapisat ako otec dietata a v pohode si ju o rok vzal? A zas ho podvadza s tym istym? Chudak Tvoj brat, mal sa jej zbavit uz pri prvom podvode.

fokuska
24. júl 2020

@draik Ahaa, dakujem za vysvetlenie. Cize to ked sa dozvie ze nie je otcom a ma moznost zapriet to plati vtedy ked sa uplatnuje domnienka otcovstva pretoze je manzelom, ano?

h2
24. júl 2020

@asfodelka Predpokladám, že ten brat netušil, že ho pred tými 7-8 rokmi podviedla.

panelacikova
24. júl 2020

@draik mňa by zaujímalo, ak by muž dosiahol dokazovaním to, že "prestane byť otcom toho dieťaťa", lebo by to proste bolo dokázané, čo nasleduje potom? Má ten muž právo žiadať, aby dieťa nemalo jeho priezvisko? Má právo v budúcnosti toto dieťa dediť po danom mužovi? - podľa mňa nie. ako je to v praxi prosím? Ďakujem

draik
24. júl 2020

@fokuska
Môže zaprieť (takmer) vždy, ale postup je rozdielny.

@panelacikova
Akonáhle je zapretie otcovstva úspešné, daný muž už viac nie je z právnej stránky rodičom, teda ani nemá vyživovaciu povinnosť, ani po ňom dané dieťa nededí. Ide o vzťah dvoch cudzích ľudí.

panelacikova
24. júl 2020

@draik áno, to som si myslela. a môže trvať na odobratí priezviska? je to reálne možné? Vďaka

draik
24. júl 2020

@panelacikova
Zo zákona by dieťa nadobudlo priezvisko matky.

ivca88
24. júl 2020

Chudák brat a chudák dieťa.
Neviem si predstaviť ako ho to bolelo keď na to prišiel.

sonnenshein
24. júl 2020

@brokencatto Otcovstvo moze brat zapriet do 3 rokov od zistenia skutocnosti, cize 3 roky odkedy sa dozvedel, ze syn nie je biologicky jeho.

draik
24. júl 2020

@sonnenshein
Na základe konkrétne čoho?

sonnenshein
25. júl 2020

@draik Obavam sa ze to je otazka na tych, co formulovali novelu:
"Lehota na zapretie otcovstva je upravená v § 86 ods. 1 a 2 zákona o rodine a jej dĺžka sú 3 roky: „Manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom.“

draik
25. júl 2020

@sonnenshein
To je pekné, čo ste napísali. Má to ale jednu podstatnú chybu - otcovstvo partnera zadávateľky nebolo určené podľa prvej domnienky, keďže v čase narodenia dieťaťa ešte neboli manželmi.

sonnenshein
25. júl 2020

@draik Dakujem za upozornenie, mate pravdu.

senta_sofia
25. júl 2020

@brokencatto ak neboli zobrati, nemohla ho len tak uviest ako otca, museli podpisat na matrike suhlasne urcenie otcovstva, cize on s tym suhlasil a vyhlasil, ze je otcom, hoci aj nebol. Navrh na zapretie otcovstva moze podat aj po 3 rokoch, ale nie on, ani matka.

janickacrazy
26. júl 2020

@brokencatto inak je kľudne možné, že ani ona nevie, kto z nich je vlastne bio otcom, lebo ak spávala vtedy s obidvoma, tak kľudne môže byť biootcom tvoj brat, na jeho mieste si dám spraviť DNA testy, dá sa to aj súkromne