icon

Manželova ľahostajnosť k manželke

29. apr 2025

Ako mám viac zabojovať o záchranu manželstva? Nie sme spolu až tak dlho,len 6 rokov. Máme dve deti
Manžel ako keby stratil o mňa záujem. Som normálna žena ktorá sa o seba stará, mám 31. Manžel príde z práce alebo aj keď nie je v práci,tak v podstate si ma nevšíma. Nie je iniciátorom konverzácie. Vždy za ním prídem ja a snažím sa nadviazať....on na to. A o čom sa chceš stále rozprávať? Cítim sa sama. Po práci robí na záhrade,v garáži a mňa si ani nevšíma a trávi s našou rodinou minimum času.
Večer leží v posteli a pozerá mobil. Zároveň mne vyčíta že som stále na mobile, pritom čo mám robiť keď mám porobené a dieťa spí? Je to moja forma relaxu. Keď sa aj rozprávame tak nemám pocit nejakého záujmu, príde mi skôr taký odmeraný. Aj sa opýtam čo je ale nič sa nedozviem. Ponorka? Nuž ale nemôžem to byť len ja čo dolieza a dožaduje sa,haloooo nekúpil si si nábytok do rohu ja som tu tiež ..
Alebo poviem svoj pocit že ako keby mu na mne nezáležalo a on na to a čo ty? Tebe na mne záleží? Ja odpoviem že,samozrejme záleží a to začne spochybňovať napríklad povie,,no to určite,ty áno!,,
Alebo poviem som rada že ťa mám a on aj toto začne spochybňovať?
Podľa seba súdim teba? Prídu vám normálne také odpovede?

Strana
z2
silvike
30. apr 2025
@martinmmartin

@ahhola Ide o to ze chlapom aj zenam okolie od malicka husti ze ake je to uzasne mat dieta a ake je to strasne smutne ho nemat. Ludia tomu uveria ale realita je taka ze velmi vela ludi , aj mizov aj zien, s detmi stastny nebudu nikdy lenze je to velke tabu v spolocnosti o ktorom sa nedokaze otvorene rozpravat. Zena co dieta dobrovolne nechce je proste podozriva a pri najlepsom pomylena .Chlab sebecky slaboch. Tento system potom vyprodukuje armadu nestastnych rodin ktore nikdy mat deti nemail ale ich maju a nepripustia si vo vlastnej hlave ze urobili chybu. Vlastny mozog nas chrani tak ze ked urobis rozhodnutie co sa neda vratit tak sa naprogramujes ze to bolo dobre rozhodnutie a vsetci co to rozhodnutie uroblil inak su polutovaniahodny blbeckovia.

@martinmmartin Podla tvojej teorie, by mali byt vsetci bezdetni ludia vlastne uplne mega stastni. A su ? Jasne ze nie su. Tak ako ani vsetci s detmi nie su stastni.

okseen
30. apr 2025

No chudák, ďalší. Nevyzrete emocne centrum couz. Je to bieda s mužmi. Mužský chromozóm sa bežne označuje ako Y chromozóm.
• Muž má pohlavné chromozómy XY, zatiaľ čo žena XX.
• Y chromozóm nesie gény, ktoré určujú mužské pohlavné znaky, hlavne gén SRY (Sex-determining Region Y), ktorý spúšťa vývoj semenníkov počas embryonálneho vývoja.
• Y chromozóm je podstatne menší ako X chromozóm a obsahuje menej génov.
• Prenáša sa výlučne z otca na syna

• Ženy majú dva X chromozómy, takže ak je na jednom X nejaký chybný gén, druhý X to často „zálohuje“. Muži majú len jeden X a jeden Y (ktorý veľa génov nemá), takže ak majú chybu na X chromozóme, prejaví sa to priamo (napr. choroby ako hemofília, farbosleposť sú častejšie u mužov).
• Ženské telo je vo všeobecnosti robustnejšie, pokiaľ ide o prežitie, imunitu aj dĺžku života. Ženy v priemere žijú dlhšie a lepšie znášajú stres, hladovanie či infekcie.
• Počas embryonálneho vývoja je viac spontánnych potratov u mužských plodov ako u ženských.
• Evolučne je ženský organizmus navrhnutý aj na reprodukciu, teda na veľké fyziologické zaťaženie (tehotenstvo, pôrod), a tomu zodpovedá aj väčšia odolnosť.

Takže áno, z genetického aj biologického hľadiska je ženské pohlavie vo všeobecnosti odolnejšie.

A to hlavne :

Emocionálna výbava mužov je ovplyvnená viacerými faktormi — biologickými, hormonálnymi aj spoločenskými.
1. Biologicky a hormonálne:
Muži majú v priemere vyššiu hladinu testosterónu, ktorý podporuje súťaživosť, výkon a potláčanie emócií, zatiaľ čo ženy majú viac estrogénu a oxytocínu, ktoré podporujú empatiu, starostlivosť a vzťahové prepojenie.
2. Vývin mozgu:
U žien bývajú v priemere lepšie prepojené hemisféry mozgu a aktívnejšie časti zodpovedné za emocionálne spracovanie (napr. limbický systém). To však neznamená, že muži nemajú emócie – majú, ale často s nimi narábajú inak.
3. Spoločenská výchova:
Chlapcom sa od detstva často hovorí „neplač“, „buď silný“, „nerozcíťuj sa“, čím sa ich emocionálne vyjadrovanie potláča. Neskôr im potom môže chýbať slovná zásoba na popis pocitov alebo vôbec schopnosť si ich uvedomiť.

Takže áno — mužské „emocionálne centrá“ sa môžu zdať menej vyvinuté, ale často ide o kombináciu tlmeného vývinu a tréningu „neprejavovať sa“. Neznamená to však, že by sa s tým nedalo nič robiť. Veľa mužov dnes vedome pracuje na emocionálnej zrelosti – terapiou, sebapoznaním, komunikáciou.

silvike
1. máj 2025
@denkabemommy

@autorka môj vzťah s mužom sa dostal do podobného bodu - len teda o deti sa staral na 100% a nemal drbnuté reči - nerozprávali sme sa takmer vôbec, nejdem rozpisovať dôvody. Pomohla len pomyslená facka, kedy som otvorene s úplným kľudom a chladom povedala, že v takom vzťahu nechcem byť a ak sa nič nezmení končíme. Nič viac som nepovedala, lebo by prišli emócie. Muž na to tiež nič nepovedal. Ale obaja sme pochopili, že je čas zabojovať, odvtedy prešli 3roky a ešte aj minule na svadbe jeho sestry sme počúvali, že sme ako čerstvo zamilovaný pár.. takže skús sa s ním bez emócii a vecne porozprávať. Ak sa nič nezmení ani potom, tak ostáva tma 🙂

@denkabemommy Celkom ma zaujal tvoj pribeh. Ako ste to teda rozbehali ? Co nasledovalo po tom vyjadreni ze v takom vztahu nechces byt a ked sa nic nezmeni koncite ? Zrejme ste sa este lubili a zalezalo vam obom na sebe, ked sa vam to podarilo rozchodit.

bonboniera
1. máj 2025
@silvike

@martinmmartin Podla tvojej teorie, by mali byt vsetci bezdetni ludia vlastne uplne mega stastni. A su ? Jasne ze nie su. Tak ako ani vsetci s detmi nie su stastni.

@silvike nikde nič take nepísal a ani to z jeho príspevku nevyplýva

michal412
2. máj 2025

Ja takto žijem s manželkou, ale v opačnom garde. Máme spolu deti, obaja ich máme veľmi radi. Problém je, že ja som od manželky nikdy necítil náklonnosť ku mne. Správame sa k sebe normálne, ale žijeme skôr ako rodičia a nie manželia. V poslednej dobe tým veľmi trpím, lebo ona má odo mňa všetku moju lásku a pozornosť, ale ona nikdy ani ku mne nepodišla, že by ma len spontánne pohladila. Hovorím jej, že ma to veľmi trápi, ale ona to asi inak nevie. Dokonca mi vytkla, že prečo by vôbec žena mala preukazovať mužovi náklonnosť. To je predsa mužská povinnosť.
Napriek tomu, že žijeme spolu už 18 rokov, stále mám úmysly sa raz od nej vzdialiť a nájsť si partnerku, pri ktorej budem cítiť, že ma má aspoň trochu rada.
Na margo Tvojho chlapa? Odpútaj sa od neho a začni si hľadať nové šťastie. Človeka nikdy neprerobíš, pokiaľ sám nechce. Zmeniť život na šťastnejší nikdy nie je neskoro.

tato_
2. máj 2025

@michal412 z tohoto mam zlu naladu len ked to citam, ako to zvladas dlhodobo?

michaelaaa02
2. máj 2025

Viem čo zažívaš. Ja to mám momentálne tak isto. Nevšíma si ma, nekomunikuje, chová ako zduté decko na pieskovisku. Mne povedal, že budem poslúchať a ma naučí!!! A čo som ja jeho decko aby som ho ja poslúchala? Máme 3ročného syna a pôjdeme od seba, takto žiť neviem. U nás je problém aj v tom, že je pod vplyvom matky, vkuse mu vypisuje, nefunguje s mužom, tak syn jej vynahradzuje manžela. Jej synček nevie venovať čas rodine, ktorú si založil, vkuse cez víkend uteká za matkou s malým, lebo ona to tak chce a jemu to je tiež pohodlnejšie, odloží tam malého a babka venuj sa. Odkedy sa narodil malý, nemali sme víkend pre seba, jeho matka by to neprežila a asi ani on, keby sa týždeň nevideli. Keď chcem, aby sme šli spolu von ako rodina, povie mi, že som ako prívesok. Ale jeho matku môže mať vkuse ako prívesok pri riti. Je mi do plaču, nevládzem už takto. Najhoršie je, že ma uráža pred malým a keď sme doma všetci traja, môj syn ma odmieta. Preto som rozhodnutá, že odídem z tohto toxického vzťahu, nech si žije s matkou, od ktorej sa ešte mentálne neodpútal. Len syna si budeme musieť asi striedať. Prezentuje sa aký on je super otec, ale so synom nevie byť ani sám, vkuse ho vláči babke ako do cirkusu.

earlgrey
2. máj 2025
@michal412

Ja takto žijem s manželkou, ale v opačnom garde. Máme spolu deti, obaja ich máme veľmi radi. Problém je, že ja som od manželky nikdy necítil náklonnosť ku mne. Správame sa k sebe normálne, ale žijeme skôr ako rodičia a nie manželia. V poslednej dobe tým veľmi trpím, lebo ona má odo mňa všetku moju lásku a pozornosť, ale ona nikdy ani ku mne nepodišla, že by ma len spontánne pohladila. Hovorím jej, že ma to veľmi trápi, ale ona to asi inak nevie. Dokonca mi vytkla, že prečo by vôbec žena mala preukazovať mužovi náklonnosť. To je predsa mužská povinnosť.
Napriek tomu, že žijeme spolu už 18 rokov, stále mám úmysly sa raz od nej vzdialiť a nájsť si partnerku, pri ktorej budem cítiť, že ma má aspoň trochu rada.
Na margo Tvojho chlapa? Odpútaj sa od neho a začni si hľadať nové šťastie. Človeka nikdy neprerobíš, pokiaľ sám nechce. Zmeniť život na šťastnejší nikdy nie je neskoro.

@michal412 Radíš jedno a robíš druhé...čo ťa pri takej žene drží?

michal412
2. máj 2025
@earlgrey

@michal412 Radíš jedno a robíš druhé...čo ťa pri takej žene drží?

@earlgrey Sám neviem. Ja ju veľmi ľúbim a v mene lásky som v sebe dlhodobo potláčal svoju potrebu jej pozornosti. Stále som si nahováral, že sa to raz zmení. Bohužiaľ, takú som mal výchovu. Mojej žene nevyčítam nič, vyčítam len sebe, že som nenašiel odvahu odísť.

earlgrey
2. máj 2025
@michal412

@earlgrey Sám neviem. Ja ju veľmi ľúbim a v mene lásky som v sebe dlhodobo potláčal svoju potrebu jej pozornosti. Stále som si nahováral, že sa to raz zmení. Bohužiaľ, takú som mal výchovu. Mojej žene nevyčítam nič, vyčítam len sebe, že som nenašiel odvahu odísť.

@michal412 Chápem...ale je to veľmi smutné...neviem si taký život predstaviť...nedotknúť sa milovanej osoby...necítiť záujem...pozornosť...hmm...a ak nie som veľmi odvážna...intímny život je ok?

michal412
2. máj 2025
@earlgrey

@michal412 Chápem...ale je to veľmi smutné...neviem si taký život predstaviť...nedotknúť sa milovanej osoby...necítiť záujem...pozornosť...hmm...a ak nie som veľmi odvážna...intímny život je ok?

@earlgrey Áno, sex máme pomerne pravidelný. Ženu dokážem zakaždým urobiť. Ale ona sa nikdy nesnaží urobiť niečo príjemné mne. Po jej orgazme mi poskytne len rozkrok a je na mne, ako si to spravím ja. Jej dotyky sú minimálne a len čaká, kedy sa dokončím. Potom zhasnúť a spať. Keď sa chcem o tom rozprávať, tak čo otravujem s blbosťami. Keby nebolo mojich intímnych návrhov, tak asi nesexujeme nikdy. Akákoľvek téma okolo lásky a intímnostiach je pre ňu tabuizovaná a nechce o tom nikdy hovoriť. Milujeme sa len preto, lebo to žiadam ja, ona tú potrebu nemá nikdy. Pritom je krásna a nie je ani povahou zlá.

michal412
2. máj 2025
@tato_

@michal412 z tohoto mam zlu naladu len ked to citam, ako to zvladas dlhodobo?

@tato_ Ako to zvládam dlhodobo? Ja ju veľmi ľúbim a takisto naše deti. Pre pokoj v rodine som potlačil svoje potreby náklonnosti od nej. Čiže ja sa plnohodnotne starám o náš vzťah, venujem sa jej, dávam jej pozornosť, lásku, intímnosti. Ona je len 100 % tný prijímateľ náklonnosti. Ju to baví, lebo je mnou žiadaná, ale nevie/nedokáže mi to vracať. Trápi ma to, lebo mi jej pozornosť veľmi chýba a moc ma to potom od nej vzďaľuje. Možno len sám seba klamem, že ma ľúbi.

earlgrey
2. máj 2025
@michal412

@earlgrey Áno, sex máme pomerne pravidelný. Ženu dokážem zakaždým urobiť. Ale ona sa nikdy nesnaží urobiť niečo príjemné mne. Po jej orgazme mi poskytne len rozkrok a je na mne, ako si to spravím ja. Jej dotyky sú minimálne a len čaká, kedy sa dokončím. Potom zhasnúť a spať. Keď sa chcem o tom rozprávať, tak čo otravujem s blbosťami. Keby nebolo mojich intímnych návrhov, tak asi nesexujeme nikdy. Akákoľvek téma okolo lásky a intímnostiach je pre ňu tabuizovaná a nechce o tom nikdy hovoriť. Milujeme sa len preto, lebo to žiadam ja, ona tú potrebu nemá nikdy. Pritom je krásna a nie je ani povahou zlá.

@michal412 Zaujímavé...smutné....nepredstaviteľné...

tato_
2. máj 2025

Byt v takomto vztahu sa zda velmi narocne na psychiku. Musi byt velmi atraktivna ak dokazes takto fungovat.

michal412
2. máj 2025
@tato_

Byt v takomto vztahu sa zda velmi narocne na psychiku. Musi byt velmi atraktivna ak dokazes takto fungovat.

@tato_ Áno, je to veľmi náročné na psychiku. A celý čas hľadám, v čom môže byť problém. Bolo by jednoduché nájsť si náhradu za ňu, ale ja ju mám veľmi rád a nič preto nehľadám. Asi by som mal...
A naozaj je veľmi atraktívna. Aspoň pre mňa určite. Mňa vzrušuje už len pohľad na ňu. Ale zisťujem, že ku šťastiu to asi nestačí. Láska nemôže ísť len z jednej strany.

autor
3. máj 2025
@michaelaaa02

Viem čo zažívaš. Ja to mám momentálne tak isto. Nevšíma si ma, nekomunikuje, chová ako zduté decko na pieskovisku. Mne povedal, že budem poslúchať a ma naučí!!! A čo som ja jeho decko aby som ho ja poslúchala? Máme 3ročného syna a pôjdeme od seba, takto žiť neviem. U nás je problém aj v tom, že je pod vplyvom matky, vkuse mu vypisuje, nefunguje s mužom, tak syn jej vynahradzuje manžela. Jej synček nevie venovať čas rodine, ktorú si založil, vkuse cez víkend uteká za matkou s malým, lebo ona to tak chce a jemu to je tiež pohodlnejšie, odloží tam malého a babka venuj sa. Odkedy sa narodil malý, nemali sme víkend pre seba, jeho matka by to neprežila a asi ani on, keby sa týždeň nevideli. Keď chcem, aby sme šli spolu von ako rodina, povie mi, že som ako prívesok. Ale jeho matku môže mať vkuse ako prívesok pri riti. Je mi do plaču, nevládzem už takto. Najhoršie je, že ma uráža pred malým a keď sme doma všetci traja, môj syn ma odmieta. Preto som rozhodnutá, že odídem z tohto toxického vzťahu, nech si žije s matkou, od ktorej sa ešte mentálne neodpútal. Len syna si budeme musieť asi striedať. Prezentuje sa aký on je super otec, ale so synom nevie byť ani sám, vkuse ho vláči babke ako do cirkusu.

@michaelaaa02 tak to sme na Tom úplne rovnako,to je hnus

autor
3. máj 2025
@michal412

@tato_ Áno, je to veľmi náročné na psychiku. A celý čas hľadám, v čom môže byť problém. Bolo by jednoduché nájsť si náhradu za ňu, ale ja ju mám veľmi rád a nič preto nehľadám. Asi by som mal...
A naozaj je veľmi atraktívna. Aspoň pre mňa určite. Mňa vzrušuje už len pohľad na ňu. Ale zisťujem, že ku šťastiu to asi nestačí. Láska nemôže ísť len z jednej strany.

@michal412 to čo si popísal aký si pozorný ku svojej žene jej v dobrom závidím. U nás je to presne naopak a je to pre mňa peklo po psych stránke
Veľmi ma to zvnútra požiera.
Len tak sa ma nedotkne ako je deň dlhý,to je vidieť, že ho absolútne nezaujímam a ja to neviem stráviť a neviem ako sa mám cez to preniesť pritom by som si mohla vyberať aký záujem o mňa bol..

michal412
3. máj 2025

Neviem, že som Ti nepomohol. Chcel som len povedať, že nezáujem partnera nezávisí od pohlavia. Rovnako môžu trpieť nepozornosťou muž ako aj žena.
Obávam sa, po všetkých skúsenostiach, že keď nie je záujem partnera, tak na to neexistuje riešenie.
Buď sa s tým zmieriš alebo hľadáš nový vzťah, ktorý Ťa viac naplní. Viem, že obe možnosti sú ťažké, najmä ak máš svojho partnera rada.

autor
4. máj 2025
@michal412

Neviem, že som Ti nepomohol. Chcel som len povedať, že nezáujem partnera nezávisí od pohlavia. Rovnako môžu trpieť nepozornosťou muž ako aj žena.
Obávam sa, po všetkých skúsenostiach, že keď nie je záujem partnera, tak na to neexistuje riešenie.
Buď sa s tým zmieriš alebo hľadáš nový vzťah, ktorý Ťa viac naplní. Viem, že obe možnosti sú ťažké, najmä ak máš svojho partnera rada.

@michal412 sebe pomôcť neviem, ale tebe by toto mohlo pomôcť. Pozri film ,,V jednom ohni,, je to poučný film o hasičovi ktorý zachraňuje životy ľudí ale rúca sa mu manželstvo......

slavka1988
4. máj 2025
@martinmmartin

Je to zase klasicky pripad ked je chöap doma za trest. Decka mal lebo musel a nie chcel a uveril okoliu ze to bude super zazitok a realita ho dohnala. A teraz nemoze nikomu ani oen naznacit ze urobil chybu a nieje stastny lebo by ho zlyncovali. Tak si nasiel system ako z toho mentalne utiect a rozpravat vsetkym okolo co chcu pocut nech ma pokoj. Vediete obidvaja nestastny zivot a raz to niekde vykypi ked to budes najmenej cakat

@martinmmartin decka mal lebo musel? Halo asi ta to prekvapu ale sú ľudia a patria tam aj muži ktorí chcú deti a nie len musia to v ktorej jaskyni si sa narodil

Strana
z2