Manželova pomoc doma mi pridáva prácu
Ahojte, máme 10 mesačnú dcérku, muž je živnostník, práce má vyše hlavy, robí cez víkend aj cez týžden aké každý pondelok je vynahradený pre nás, čiže ostáva s nami doma.
Ľúbim ho, ale strašne mi lezie na nervy keď je doma, to nie je ani pomoc ale skôr mi dá viac roboty ako keď som s dcérou sama. Je to normálne? Pritom snaží sa mi pomôcť ale aj keď pomôže tak to za ním ešte musím urobiť lebo jedno urobí, druhé pokazí
@anonym_autor a čo také strašné robí, nerobí, pokazí?
Veď dať dcére jesť, prebaliť, a postarať sa hádam zvládne.
Ostatné nie je dôležité a že to nie je podľa tvojich predstáv ? Nemusí.
Alebo mu to povedz, dobre ho zbuzeruj jak malé decko a pondelok ste samé, dufaj, že len v pondelok
@anonym_1fcdbb za mna to nie je o tom, ze to nevedia pochopit, ale z mojich skusenosti vacsinou o tom, ze to pre nich nema dostatocnu dolezitost, aby tomu vobec venovali pozornost a su to pre nich len somariny, ktorymi ich 'zenska posadnuta poriadkom', iba zbytocne obtazuje..
@anonym_1fcdbb za mna to nie je o tom, ze to nevedia pochopit, ale z mojich skusenosti vacsinou o tom, ze to pre nich nema dostatocnu dolezitost, aby tomu vobec venovali pozornost a su to pre nich len somariny, ktorymi ich 'zenska posadnuta poriadkom', iba zbytocne obtazuje..
@reanda ale tak autorka pise, ze on jej chce pomoct, chce tomu venovat svoj cas a pozornost. On to nepovazuje za somariny.
@brendaa Tak neviem, 6 dní ho vidí asi až pred spaním a jeden deň je doma a ona sa o ňom vyjadruje, ako jej lezie na nervy? Tam nie je žiadna láska...
@enmery nelezie jej na nervy on, ale to, co robi.. a ked ho sest dni v tyzdni nevidi, tam ma kde byt laska? zas ju nezhadzujte vsetky za to, ze si nejak predstavuje partnerske fungovanie a toto, co ma, jej nevyhovuje.. lebo nie, nie je prirodzene, aby bol muz so svojou rodinou len jeden den v tyzdni.. a je jedna vec mat niekoho rad a druha vediet s nim spolocne fungovat v harmonii... ani s detmi nam vzdy nejde fungovat v harmonii a casto nam lezu na nervy a tam malokto pochybuje o tom, ci ich mame rady 😝
@reanda ale tak autorka pise, ze on jej chce pomoct, chce tomu venovat svoj cas a pozornost. On to nepovazuje za somariny.
@zltalienka no ved tento dodatok k diskusii sa netykal priamo autorkinho muza, ale muzov a ich 'pomoci v domacnosti' vseobecne
Su dve moznosti, ako ti to pridava pracu (ako to ja chapem, tak zavisi od toho, ako to realne mate). Pomaha, ale "je to o nom", strhava na seba pozornost. Ze napriklad bavi dieta, ale stale ta oslovuje, ze pozri toto, pozri hento, a vlastne sa nemozes venovat tomu, co potrebujes ty robit, to je zle. Je to z tvojho opisu menej pravdepodobna moznost, ale vtedy to fakt nie je pomoc.
Ak ale robi napr. domace prace, ze umyje riady a ty nie si spokojna s kvalitou, tak si daj facku. Ak to budes po nom napravat, ostane to cele na tebe a nezabudni tu o par rokov nariekat, ako je on stale na mobile a slamu krizom neprelozi. Naco by aj, ked vsetko, co urobi, je zle?
@sussie1 neviem, ako by si hodnotila, keby si si v jedle nasla kusy dratenky, lebo tak tvoj mily nechava umyty riad…akoze stale ti to pripada ako buzeracia? A zvlast, ked by do toho mohol nalozit dietatu
Hod mu piskotku vzdy, ked nieco urobi dobre.
@beronsche dam z mojich realnych skusenosti (nielen s manzelom, ale uz aj deti) Oprate svetle, tmave, cervene vsetko spolu. Vysledok zafarbene oblecenie. Alebo ide uvarit a zababre tym pol kuchyne, pripali hrniec. Ide poliat kvety a "utopi ich". Vylozi umyvacku - vsetko na linku, alebo poodklada kde si zmysli (ale nie tam kde to patri), nalozi si jest z hrncov z chladnicky, ale ich za sebou neodlozi, tak stoja pol dna v teple.
Ale musim uznat, ze po vysvetleni co a ako je to stale lepsie a lepsie.
@anonym_9fc7aa nuž áno, také niečo mi nenapadlo, lebo to nepoznám. Môj muž funguje v domácnosti rovnocenne..
@enmery nelezie jej na nervy on, ale to, co robi.. a ked ho sest dni v tyzdni nevidi, tam ma kde byt laska? zas ju nezhadzujte vsetky za to, ze si nejak predstavuje partnerske fungovanie a toto, co ma, jej nevyhovuje.. lebo nie, nie je prirodzene, aby bol muz so svojou rodinou len jeden den v tyzdni.. a je jedna vec mat niekoho rad a druha vediet s nim spolocne fungovat v harmonii... ani s detmi nam vzdy nejde fungovat v harmonii a casto nam lezu na nervy a tam malokto pochybuje o tom, ci ich mame rady 😝
@reanda a co by robila keby jej muz chodil na tyzdnovky?
Keby nebol doma 3 tyzdne z mesiaca?
Ja svojho ľúbim a to sme spolu malo a nie nelezie mi na nervy ani po 18 rokoch
Dnesne zeny su velmi rozmaznane a "cistotne"
@anonym_1fcdbb ale neboj sa, oni to vedia urobiť, ale keď to takto 2-3x "nezvládnu", tak to potom už nebudú musieť robiť nikdy, lebo žena to spraví za nich. On tie kvety nechcel, keby bol sám, tak si ich nikdy nekúpi, doniesla ich domov žena, tak prečo teraz s tým má on robotu? atď.
Vedia urobiť všetko, ale po svojom a len to, čo im vyhovuje.
@sissy27 toto je prístup muža mojej kamošky. On ešte bude z važnou tvárou tvrdit, ako niečo jednoducho nevie.. bežné veci. Clovek keď ho počúva, rozmýšľa, ako vôbec zvládne samoobslužné činnosti, nieto ešte prácu..
Mňa by z takého "chcem vyzerať neschopne, lebo som lenivý" chlapa porazilo.
@sussie1 neviem, ako by si hodnotila, keby si si v jedle nasla kusy dratenky, lebo tak tvoj mily nechava umyty riad…akoze stale ti to pripada ako buzeracia? A zvlast, ked by do toho mohol nalozit dietatu
@leidin akože pravidelne to tak necháva?
Toto už ale hranici s niečím iným..
**
Vo všeobecnosti, ja to nechápem, to tí muži prešli od maminho zadku k zeninmu, alebo ako je to možné, že nevedia normálne fungovať?
@anonym_9fc7aa nuž áno, také niečo mi nenapadlo, lebo to nepoznám. Môj muž funguje v domácnosti rovnocenne..
@beronsche moj sa musel niektorym veciam naucit. Ale on sa chcel naucit a nemal problem s vysvetlenim a odovodnenim co a ako sa robi.
V angličtine je na to výraz weaponized incompetence, lesy niekto robí veci naschvál neschopne, prípadne nedostatočne s tým, že nabudúce ho už nebudeš otravovať. A poznám mužov, ktorí robia presne to, aby ich nabudúce manželka radšej s ničím neotravovala. A mne nepríde v poriadku ani to, že po dlhých rokoch spolužitia muž neruší, kde sa čo odkladá a ako veci v jeho domácnosti fungujú, aj keď ich robí malo. Žena sa tiež nenarodili s tým, že vie, ako sa veci ukladajú, umýva sa riad a podobne.
Poznám to. Tiež máme doma zabehnuté bez neho. Ako je doma on všetko v strese/v strehu.
@leidin akože pravidelne to tak necháva?
Toto už ale hranici s niečím iným..
**
Vo všeobecnosti, ja to nechápem, to tí muži prešli od maminho zadku k zeninmu, alebo ako je to možné, že nevedia normálne fungovať?
@beronsche no tak dratenku sme preventivne vyhodili, lebo raz mi to stacilo. Ale ked aj umyje teraz riad, tak su tak kusky zachnuteho jedla po umyti a spinava utierka od jedla, co ma tiez stve a niekedy mu to vytknem. Ale aspon sa nemusim tak bat o dceru ako v tom prvom pripade ale to som bola este tehotna.
Pondelky si vyhradi len pre nás a lezie mi na nervy ľúbim ho ako môžeš ľúbiť muža ked TI lezie na nervy.A všetko po ňom kontoluješ takým tempom si koleduješ že odide a budeš sama. Nechápem že by som za mužom chodila a kontrolovala čo urobil sa nehanbiš dospeleho chlapa kontrolovať.Mu povedz na drzovku chod do roboty.TY čo vlastne od neho potrebuješ peniaze a aby držal hubu a krok a nemiešaj sa mi do ničoho. Tak načo TI ho ked si samostatna jednotka načo ho vlastne potrebuješ.No pekne muža ľúbim a ide mi na nervy otázka času kedy sa pobali a zistiš že sa odsťahoval. Kto ma mať na to nervy. Na to sú deti ked niečo zle urobia že opraviš a nie dospelý chlap že mu budeš rozkazovať čo ma a nema robiť hlavne že donesie peniaze a drž sa čo najdalej pekna láska.Hlavne s tvojej strany obrovske množstvo faloše a pretvarky. Toto je môj názor.Len aby dal peniaze a držal sa čo najdalej.
@anonym_autor ano je to normlane, lebo si 80% castu naucena fungovat sama. To ze je muz zivnostnik ,neznamena ze 6 dni v tyzndi mas robit vsetko sama, treba si podelit povinnosti doma a dat mu pracu nejaku, ktoru bude robit pocast tyzdna aj ked pracuje.
Ja ta uplne chapem a pre mna napr. to bolo rovnako, ja som maal rezim, poriadok, veci urobene a ked dieta spalo = doroila som si svoju pracu, alebo mala cas na nieco. Ked je niekto "raz za cas doma" a chce pomahat, to aj tak mu treba ukazat, povedat, delegovat, nakrmit, navarit, , riesit co bude dalsia osoba robit = a mne osobne to ide na nervy viac ako ked si mam veci spravit sama.
Nedala si sice priklady, ale pre mna ak nevie upratat riad, nevie sam od seba nieco uorbit do konca je to pre mna zbytocna pomoc... aj tak sa k tomu musim vratit ja.
Zarad ho do prac doma aj do starostlivosti a taketo ze ma vyhradeny den pre nas = ako sorry, ty nie si jeho program ale rodina.. dieta je aj jeho, moze to totiz fakt tak dopadnut, ze budes na vsetko sama a cim dalej tym viac... obiehat, vybavovat, skolka, skola a vsetko = lbeo ved ty mas cas, on je podnikatel, ty to vies, on to nevie a ty uz vies ako a bla bla. Nech sa uci o dieta a domacnost sa bezne starat.
@simca06022011 presne🙏🏻 Som rada, že som tu našla aj tento názor a nie len samé “buď rada, že vôbec nieco robí”… to je čo 🤯
Ak autorka mysli, že napr prebalí dieťa, ale už nezahodi plienku, alebo necha staré oblecko na pultíku, atd… pre mňa to tiež nie je pomoc, keď to spraví napoly a aj tak musím časť z toho úkonu spraviť ja 🙄🙄 a ísť za ním a všetko dotiahnuť…
Ak je to ale prípad, že pomáha, ale autorka ma pocit že to nerobí dosť dobre (dosť podľa jej predstav), tak to je iná situácia áno 😅 Ale podľa mňa to bude skôr to prvé… Že pomáha, pomáha, ale nepomôže. Chápeš 🤣
Ja mám kamarátku spolužiačku zo strednej školy. A to bola taka že jej dobračisko išiel na nervy.Na čo si pomyslela to dostala tiež peniaze podnikal a nič jej nebolo dobre ale že nič vždy toto urobil zle tamto nedobre ide jej na nervy tak bol a prišiel aj výsledok. Postupom času ON pochopil že ho nepotrebuje že jej je na nič že si nevaži že mu len nádava je nervozna že je nanič neschopný debil a take nádavky. Tiež mali dcéru chcela len peniaze a ostatok všetko robil zle bol neschopný.Výsledok rozvod ON ma novu manželku a ONA si našla si priateľa ten tak ako povie musi urobiť v prípade že to nie je tak tak ju už viac krát nápadol fyzický. Ked mi plakala som jej povedala že dobre jej už bolo.Komu neni rady tomu ani pomoci.
Tiež som to tak mala keď bola dcéra mala .Upratala som bolo upratané,prišiel bolo ako po výbuchu.Jeho pomoc mi tiež akurát tak pridala robotu lebo máme extrémne rozdielne fungovanie v domácnosti
@anonym_autor ano je to normlane, lebo si 80% castu naucena fungovat sama. To ze je muz zivnostnik ,neznamena ze 6 dni v tyzndi mas robit vsetko sama, treba si podelit povinnosti doma a dat mu pracu nejaku, ktoru bude robit pocast tyzdna aj ked pracuje.
Ja ta uplne chapem a pre mna napr. to bolo rovnako, ja som maal rezim, poriadok, veci urobene a ked dieta spalo = doroila som si svoju pracu, alebo mala cas na nieco. Ked je niekto "raz za cas doma" a chce pomahat, to aj tak mu treba ukazat, povedat, delegovat, nakrmit, navarit, , riesit co bude dalsia osoba robit = a mne osobne to ide na nervy viac ako ked si mam veci spravit sama.
Nedala si sice priklady, ale pre mna ak nevie upratat riad, nevie sam od seba nieco uorbit do konca je to pre mna zbytocna pomoc... aj tak sa k tomu musim vratit ja.
Zarad ho do prac doma aj do starostlivosti a taketo ze ma vyhradeny den pre nas = ako sorry, ty nie si jeho program ale rodina.. dieta je aj jeho, moze to totiz fakt tak dopadnut, ze budes na vsetko sama a cim dalej tym viac... obiehat, vybavovat, skolka, skola a vsetko = lbeo ved ty mas cas, on je podnikatel, ty to vies, on to nevie a ty uz vies ako a bla bla. Nech sa uci o dieta a domacnost sa bezne starat.
@simca06022011 konečne niekto kto má tu len nekritizuje, samozrejme som si vedomá toho že aj on má toho v práci dosť ale zakladali sme si rodinu spoločne, nečakám od neho že bude umývať okná alebo podlahy, len základ. On urobí všetko o čo ho poprosím, aj dnes bol v pivnici ale vybral kluce a neodložil ich, vybral naradie a neodložil ho, sú to hlúposti ale potom chodím za ním a odkladám
Stále je niečo, vadiť sa s ním nechcem a ani nemám dôvod len niekedy už aj ja mám dosť
Som rada keď sme spolu doma, ale doobeda mám proste už režim naučený s dcérou čo a ako robíme a on za snaží pomôcť, no je to skôr opačne 😁🫣 niekedy to potrebujem takto niekde dať von a aby ma aspoň niekto pochopil, určite aj ja to niekedy prehanam, ale on každé ráno zavrie dvere a má "nový deň" pričom mne sa opakujú dookola 😂
Ty uz mas zabehnutu rutinu a tym,ze ste tak malo spolu,tak ti narusa rutinu. Musis zmenit uhol pohladu. Bud rada,ze ti ma kto ten bordel urobit. Kolke zeny su same a chceli by partnera. A nic sa nestane,ked ho slusne upozornis,ze si nieco po sebe neodlozil. Preco to odkladas ty?
@simca06022011 presne🙏🏻 Som rada, že som tu našla aj tento názor a nie len samé “buď rada, že vôbec nieco robí”… to je čo 🤯
Ak autorka mysli, že napr prebalí dieťa, ale už nezahodi plienku, alebo necha staré oblecko na pultíku, atd… pre mňa to tiež nie je pomoc, keď to spraví napoly a aj tak musím časť z toho úkonu spraviť ja 🙄🙄 a ísť za ním a všetko dotiahnuť…
Ak je to ale prípad, že pomáha, ale autorka ma pocit že to nerobí dosť dobre (dosť podľa jej predstav), tak to je iná situácia áno 😅 Ale podľa mňa to bude skôr to prvé… Že pomáha, pomáha, ale nepomôže. Chápeš 🤣
@ketrint presne toto, toto je to čo mám namysli, robí niečo a nedorobi dokonca, tak ako aj s prebaľovanim, väčšinu na pol robí, nedotiahne to 😁 ale ostatné ženy tu už robia z toho niečo ako že tam už nie je láska a podobne
Ach, zbytočne nafúknutie tejto témy 😊
Láska tam je, každý deň príde domov
@simca06022011 konečne niekto kto má tu len nekritizuje, samozrejme som si vedomá toho že aj on má toho v práci dosť ale zakladali sme si rodinu spoločne, nečakám od neho že bude umývať okná alebo podlahy, len základ. On urobí všetko o čo ho poprosím, aj dnes bol v pivnici ale vybral kluce a neodložil ich, vybral naradie a neodložil ho, sú to hlúposti ale potom chodím za ním a odkladám
Stále je niečo, vadiť sa s ním nechcem a ani nemám dôvod len niekedy už aj ja mám dosť
Som rada keď sme spolu doma, ale doobeda mám proste už režim naučený s dcérou čo a ako robíme a on za snaží pomôcť, no je to skôr opačne 😁🫣 niekedy to potrebujem takto niekde dať von a aby ma aspoň niekto pochopil, určite aj ja to niekedy prehanam, ale on každé ráno zavrie dvere a má "nový deň" pričom mne sa opakujú dookola 😂
@anonym_autor a preco ides a odkladas za nim veci? Netreba sa kvoli tomu vadit, ale nech on preberie za nezamknutu pivnicu (ci neodlozene kluce) zodpovednost.
@anonym_autor veď sa ti dní opakujú dookola,sama to píšeš,tak buď vďačná že ten pondelok,lebo tá vytrhne zo stereotypu😉.Uvoľní sa a buď rada,že je s vami.Naozaj život nestojí na tom,aby aby sa nemenil,práve naopak.
Ako nedokonci prebalovanie?
To je problem mu povedat, dokoncil si vesanie obrazu, prosim ta odloz este naradie.
@anonym_autor však a načo to po ňom odkladas? Sám aseb3 robíš zle nechaj to tak..neodlozi si nenájde a keď sa ťa opýtať tak povedz neviem..
@anonym_autor ked som bola mala, nero,umela som mamke, preco pri peceni niekedy odmietala moju pomoc, vsak sme 2 a rychlejsie to spravime 🙂 Pochopila som, az ked mi s pecenim pomahala mala dcerka ❤️ Dve deti uz so mnou malo piekli a doteraz si to vycitam
Vaz si, co mas. Vaz si manzela, ze ma pre rodinu vyhradene pondelky. Skus zmenit nastavenie v sebe samej. Zacni sa tesit na spolocne pondelky, vymysli nejaky spolocny program, nemusi ti pomahat, nebud k nemu taka prisna. Nech navari (niektori chlapi nechaju vybuch v kuchyni, ini poriadok), pochval ho, teste sa spolu. Alebo nech postrazi dietatko a ty sa uprav, nech si krasna a spolocne chodte von. Neber partnera ako dieta, ale ako manzela, otca ❤️🙂🍀
@anonym_autor Ahoj, je to úplne normálne a nie si v tom sama! To, čo prežívaš, je klasický stret dvoch svetov. Ty máš svoj systém, ktorý funguje 6 dní v týždni, a v pondelok ti doňho vletí 'živnostník', ktorý chce za jeden deň zachrániť svet (aj tvoju domácnosť).
Skús sa na to pozrieť takto:
On chce byť užitočný: Pre muža je prirodzené chcieť pomôcť výkonom. On nevidí, že po jeho umytí riadu musíš umývať ešte linku. On vidí len tie čisté taniere. Jeho úmysel je dobrý, len realizácia pokrivkáva.
Nenahradzuj ho, ale nasmeruj: Ty za ním veci prerábaš, čo ťa vyčerpáva a v ňom to podvedome buduje pocit, že je neschopný (aj keď ti to nepovie). Skús mu dať kompetenciu, kde nemôže nič pokaziť. Povedz mu: 'Zlatko, veľmi mi pomôžeš, ak zoberieš malú na dve hodiny von do kočíka. Ja si zatiaľ v pokoji urobím to svoje a budem mať aspoň chvíľu ticho.'
Pondelok ako dar, nie ako šichta: Skúste zmeniť nazeranie - Ten pondelok by nemal byť o tom, že on ti ide robiť 'asistenta v domácnosti'. Mal by to byť deň, kedy ste spolu ako rodina. Skús mu vysvetliť, že nepotrebuješ, aby umýval dlážku, ale aby bol s vami prítomný duchom, nie len rukami, ktoré robia viac škody ako úžitku.
Nehnevaj sa naňho, on ťa ľúbi a snaží sa, len mu chýba ten tvoj cvik. Najväčšia pomoc od muža nie je tá, že za teba urobí tvoju prácu, ale že ti vytvorí priestor, aby si si mohla vydýchnuť.“
@anonym_ecd534 velmi pekne si napisala

@anonym_autor čo také mu "dovolíš" robiť?
A teraz si predstav svokru čo nie je spokojná s pomocou nevesty a hľadá všade chyby...
Ty máš svoju víziu domácnosti, všetko má byť tak, ako len ty chceš....a kde v tejto tvojej "šablóne je tvoj muž, partner, otec ???
hmm viac porozumenia a tolerancie...
On nie je tvoje dieťa.... takže nádych - výdych a užívaj si spoločne chvíle s manželom...
@brendaa Tak neviem, 6 dní ho vidí asi až pred spaním a jeden deň je doma a ona sa o ňom vyjadruje, ako jej lezie na nervy? Tam nie je žiadna láska...