Ako zvládať plný rozvrh s rodinou?
Ahojte
Ako všetko stíhate ? Pracujem fulltime, manžel je týždeň doma týždeň preč, máme dom a dieťa 5 ročne.
Posledný rok nezvládam len prežívam... z roboty utekám vždy do škôlky, dcéra tam je vždy posledná. Naši bývajú 70km od nás , svokrovcov moc nenapadne samých od seba vziať malú zo škôlky (keby len raz do týždňa ) a aj tak nemajú nikdy čas... ja som bola zvyknutá pracovať cca 25-30hodín týždenne max.(žili sme v zahraničí 6 rokov) pracujem odkedy má dcéra 1,5roka.
Takže ráno - skolka, robota, nákupy riešim cez obednú pauzu v práci , občas po praci s malou- utekám po ňu, potom domov, buď máme krúžok , alebo varím (musím každý druhý deň kvôli zdrav. Problémom) , dvakrát v týždni cvičím (doma) raz cez víkend. Každý piatok po prácu pracem, v soboru doobeda dokončím. Raz mesačne kozmeticka(mala ide so mnou) , raz nechty (taktiež).
Keď mám dovolenku tak robim vacsie upratovanie v dome a riešim veci na ktoré inak nemám čas. Muž keď je doma malú berie z/do škôlky čo mi veľmi pomáha, plus robí okolo domu(exteriér ešte nieje hotový).
Ku tomu s malou raz mesačne chodíme na logopediu(60km od nás) a psychologička .
Mám pocit že nič nestíham, chcela by som požiadať o skrátenie úväzku na 6 hodín denne, ale neviem či sa to môže a či mi to povolia (skôr nie) plus mám jednu veľmi nepríjemnú kolegyňu s ktorou pracujem... ona robí stsle to iste dookola a ja priberám aj veľa nových úloh, ktoré ona odmieta robiť lebo "nevie" a ignoruje. Ja ju viem zastúpiť na 100% ona mňa na 60%. Myslite že môžem s týmto nejak argumentovať u zamestnávateľa ?(korporat). Mám pocit že som vkuse unavená ....
Vyskusaj to skratenie uvazku. Ja by som vypustila aj kruzky, mala je dlho v skolke a urcite by rada travila viac casu s tebou. A neupratujem tolko. Co stihnem popri detoch, to stihnem, na ostatok kaslem
@anonym_autor ja mam to iste co ty, ale 4 rocna skolka + 2 rocna jasle. Manzel chodi domov vecer a ja dochadzam do prace 30 km. Sme matky, je to naozaj brutal narocne. Na hubu padam kazdy den.
Spim 5h denne... ako pise biba 😅 Podla mna takto zije bezne vacsina pracujucich matiek, kym deti nejdu aspon do tej 2-3tej triedy ked vedia ist domov zo skoly a do skoly same a toto ti odpadne...
Nemusíš argumentovať kolegyňou, máš nárok na úpravu ako rodič podľa vlastných potrieb, napríklad aj skrátenie - Zákonník práce § 164 ods. 2.
Zamestnávateľ žiadosti musí vyhovieť, ibaže by tomu bránili „vážne prevádzkové dôvody“.
Napríklad tu je k tomu článok v poradni: https://www.kozsr.sk/uprava-pracovneho-casu-z-d...
spím roky 5 hodín denne ... 😒
@biba_18 to je strašne málo, veľa žien fungujeme len na akýsi autopilot, je to únavne :(
Vyskusaj to skratenie uvazku. Ja by som vypustila aj kruzky, mala je dlho v skolke a urcite by rada travila viac casu s tebou. A neupratujem tolko. Co stihnem popri detoch, to stihnem, na ostatok kaslem
@majlo1234 krúžok máme iba raz za týždeň, je to šport a baví ju to s reálne to je jediná hodina v týždni kedy som sama :D tak idem do obchodu alebo len tak sa prejdem SAMA , je to ako dovolenka pre mňa
@anonym_autor ja mam to iste co ty, ale 4 rocna skolka + 2 rocna jasle. Manzel chodi domov vecer a ja dochadzam do prace 30 km. Sme matky, je to naozaj brutal narocne. Na hubu padam kazdy den.
@anonym_79e1c2 mna najviac štve že moje kolegyne tvrdia že oni stíhajú všetko a majú visc deti (2 a 3) ... lenze jedna nemá ani 40 a take zdravotné problémy že dovidenia (kaslala na seba roky) a druha má náplň života robota uoratovat a kostol... a samozrejme obidve zabúdajú na to že žijú v dome so svokrami a neriesis keď je dieta choré kto dá naň pozor a že keď deti boli v nižšom veku tak pracovali na polovičný... tak toto počúvam že nezvladam a ako to mali oni ťažšie a viac toho kedysi...
Spim 5h denne... ako pise biba 😅 Podla mna takto zije bezne vacsina pracujucich matiek, kym deti nejdu aspon do tej 2-3tej triedy ked vedia ist domov zo skoly a do skoly same a toto ti odpadne...
@anjelicek26 áno som si toho vedomá, preto premýšľam či aspoň na dva tri roky znížiť úväzok a potom opäť ist naplno do toho. Plus moja práca je možná robiť 100% z domu, avšak to mi nedovolia keďže by to spôsobilo rozbroje a ohovarscky ...
Pozri je uplne jedno, ze jedna zvlada desat deti a ty ani jedno - prosim neber to nijako zle - kazda mame nejake schopnosti, kapacity, zdravotny stav, motivaciu a stupen energie, ktory nas zenie vpred a co "zvlada" jedna druha vobec nemusi a najhorsie je toto porovnavanie...
Ked mas chut znizit uvazok, tak ho zniz... ja som mala 4 male deti naraz obliezala ciastocne opatrovatelka-skolka-skola a robila 20-30h uvazok viac to neslo...ked sli do skoly 35-40h uvazok, teraz som 50h v praci proste lebo sa mi da (muz vozi maleho k opatrovatelke a je s nim potom)... vela cestujem, robim velmi dobre platenu poziciu, zivot sa mi zmenil... stale je to o hubu - kruzky, ucenie s deckami, kazdy ma aspon 4 kruzky a a a ... ale taky je zivot... rob podla seba . Rob z domu ked sa ti da, kasli na vsetko...
Nemusíš argumentovať kolegyňou, máš nárok na úpravu ako rodič podľa vlastných potrieb, napríklad aj skrátenie - Zákonník práce § 164 ods. 2.
Zamestnávateľ žiadosti musí vyhovieť, ibaže by tomu bránili „vážne prevádzkové dôvody“.
Napríklad tu je k tomu článok v poradni: https://www.kozsr.sk/uprava-pracovneho-casu-z-d...
@tanyan ďakujem čítala som to a nevedela som že take niečo existuje. Len cez našu personálnu to prejde iba ťažko.
Pozri je uplne jedno, ze jedna zvlada desat deti a ty ani jedno - prosim neber to nijako zle - kazda mame nejake schopnosti, kapacity, zdravotny stav, motivaciu a stupen energie, ktory nas zenie vpred a co "zvlada" jedna druha vobec nemusi a najhorsie je toto porovnavanie...
Ked mas chut znizit uvazok, tak ho zniz... ja som mala 4 male deti naraz obliezala ciastocne opatrovatelka-skolka-skola a robila 20-30h uvazok viac to neslo...ked sli do skoly 35-40h uvazok, teraz som 50h v praci proste lebo sa mi da (muz vozi maleho k opatrovatelke a je s nim potom)... vela cestujem, robim velmi dobre platenu poziciu, zivot sa mi zmenil... stale je to o hubu - kruzky, ucenie s deckami, kazdy ma aspon 4 kruzky a a a ... ale taky je zivot... rob podla seba . Rob z domu ked sa ti da, kasli na vsetko...
@anjelicek26 no a presne keď napíše žena ako ty tak sa citim ako úplný debil neschopný :D mne sa sťažili podmienky odkedy mám nejaké zdravotné problémy... predtým som pracovala v nemocnici vo Švajči či bol sviatok a či piatok na 50% ale vždy sa to nejako dalo aj mám pocit že som stíhala viac veci plus sme mali opatrovateľku... tu mám pocit že len akoby prežívam a nenapĺňa ma nič a nemám ani čas sa malej kvalitne venovať. Aj teraz tu mám pc mala je vedľa mna a popritom robim dnes z domu lebo skolka je zavretá ... mám pripravený mail s mojou ziadosotou o dočasne zníženie pracovného úväzku a premýšľam či ho poslať...
Podla mna to ma v Europe vacsina ludi s detmi ako ty; nahanat sa, padnut do postele, malo spat, zobudit sa unavena, po vikende dobiehat, stale mat v hlave zoznam veci, ktore stoja a ja sa pytam, co z takeho zivota? Ja som skusila aj nizsi uvazok, aj sabbatical, home office som roky mala aj takmer 100 percent doma a nic z toho nepomohlo, zistila som, ze problem nie je v praci, ale vo vsetkom tom okolo, co sa od rodicov pozaduje. Lebo pocas toho sabbatic 3 mesiace sa mi nezdalo, ze by som toho mala nejak menej, bolo treba vtedy chodit na pohovory na gymnazia a vzdy sa nieco najde...donekonecna...
Prestahovala som sa do Afriky a tu mam cas na vsetko. Jediny list som nedostala, nikto po mne nic nechce, skola zariadi vsetko (francuzka-rovnaka kvalita), kruzky v skole, skolsky autobus deti odveze-doveze pred barak, ziadny urad sa do teba nestara, 🌴🌞🍹
@biba_18 a preco spis tak malo? Urcite nie si nejako extra vytazena, ved nemas male dieta a tu na modrom koni si velmi casto. Kedy sa sem pozriem, vzdy si tu a to sem chodim uz ozaj zriedka
@anjelicek26 no a presne keď napíše žena ako ty tak sa citim ako úplný debil neschopný :D mne sa sťažili podmienky odkedy mám nejaké zdravotné problémy... predtým som pracovala v nemocnici vo Švajči či bol sviatok a či piatok na 50% ale vždy sa to nejako dalo aj mám pocit že som stíhala viac veci plus sme mali opatrovateľku... tu mám pocit že len akoby prežívam a nenapĺňa ma nič a nemám ani čas sa malej kvalitne venovať. Aj teraz tu mám pc mala je vedľa mna a popritom robim dnes z domu lebo skolka je zavretá ... mám pripravený mail s mojou ziadosotou o dočasne zníženie pracovného úväzku a premýšľam či ho poslať...
@anonym_autor ja si dnes spätne vravim, ze som padala fakt unavou a mala robit este menej, ale moje ego mi to vtedy nedovolilo ostat doma a nic nerobit, aj ked sme to financne nepotrebovali. Moja chyba. Lepsie je zit, ako prezivat. Uzit si dieta, uzit si zivot, dnes a teraz... ten cas nikto nikomu nevrati. Posli tu ziadost, urob to pre seba, urob to pre nu... bud tak, alebo kazdy piatok volny, tak som to mala ja velmi velmi dlho, 4 plne dni a piatok volno, ten trojdnovy vikend bol ako zazrak...
@majlo1234 krúžok máme iba raz za týždeň, je to šport a baví ju to s reálne to je jediná hodina v týždni kedy som sama :D tak idem do obchodu alebo len tak sa prejdem SAMA , je to ako dovolenka pre mňa
@anonym_autor tak to hej😅ja som myslela, ze tam musis byt s nou, to si teda ircite nechaj😅 pokial ta to financne nezasiahne, ja by som kludne aj na polovicny sla, hlavne v tvojej situacii, ked si polovici mesiaca na vsetko sama. A nespominas tyzden, ked je manzel doma. V ten tyzden by som nechala vswtko na neho
@anonym_autor ja si dnes spätne vravim, ze som padala fakt unavou a mala robit este menej, ale moje ego mi to vtedy nedovolilo ostat doma a nic nerobit, aj ked sme to financne nepotrebovali. Moja chyba. Lepsie je zit, ako prezivat. Uzit si dieta, uzit si zivot, dnes a teraz... ten cas nikto nikomu nevrati. Posli tu ziadost, urob to pre seba, urob to pre nu... bud tak, alebo kazdy piatok volny, tak som to mala ja velmi velmi dlho, 4 plne dni a piatok volno, ten trojdnovy vikend bol ako zazrak...
@anjelicek26 Presne, ten cas je fuc, zivot prejde pomedzi prsty. V Cine (tam pracuju od kedy deti spia dokial znovu spia) mi raz niekto povedal: my teraz musime takto, dufam, ze aspon moje deti to budu mat lepsie. Ta veta so mnou ostala, oni su uz zmiereni s tym, takto prezit zivot
Nechcem ťa naštvať,ale v tvojom veku s 2 malymi detmi som mala toho na krku o dosť viac . Nebola to sranda,ale stihala som,občas s odretymi usami. Chce to dobry systém. A k tym co malo spia...raz sa to na organizme prejaví.
@anonym_autor toto bol presne môj život, kým deti nepodrastli… fu, ale som rada, že už sú pubertaci! Súhlasím s názorom vypustiť krúžky… dcéra je len skolkarka predsa. A plánovať všetko do detailu týždeň vopred. Ja som si robila aj presný harmonogram na každý den… mne to pomáhalo mať to na papieri a odškrtávať… navyše niekedy som v tom zhone ani nevedela, aký je den, takže mi to ušetrilo stresy.
no ja neviem, ale mam to tak isto, len mam dve deti :D ale robim full time z domu, sem-tam sa mi podari hodit veci do pracky, rychlo navarit a vyletiet do obchodu... mam pocit, ze to mi ohromne setri cas v porovnani s kanclom a dochadzanim... plus velka uspora najma rano, ked sa deti konecne sami vychystaju a idu do skoly... muz sa zo mna smeje, ze mam extremne organizacne schopnosti, ale ono to asi aj tak bude, lebo som to takto davala, an ked bol rok pol prec. sme zeny, sme mega silne... skus ten skrateny uvazok 🙂
Podla mna to ma v Europe vacsina ludi s detmi ako ty; nahanat sa, padnut do postele, malo spat, zobudit sa unavena, po vikende dobiehat, stale mat v hlave zoznam veci, ktore stoja a ja sa pytam, co z takeho zivota? Ja som skusila aj nizsi uvazok, aj sabbatical, home office som roky mala aj takmer 100 percent doma a nic z toho nepomohlo, zistila som, ze problem nie je v praci, ale vo vsetkom tom okolo, co sa od rodicov pozaduje. Lebo pocas toho sabbatic 3 mesiace sa mi nezdalo, ze by som toho mala nejak menej, bolo treba vtedy chodit na pohovory na gymnazia a vzdy sa nieco najde...donekonecna...
Prestahovala som sa do Afriky a tu mam cas na vsetko. Jediny list som nedostala, nikto po mne nic nechce, skola zariadi vsetko (francuzka-rovnaka kvalita), kruzky v skole, skolsky autobus deti odveze-doveze pred barak, ziadny urad sa do teba nestara, 🌴🌞🍹
@bluka2 inak reálne sme s mužom uvažovali že tu predáme barák a kúpime menší byt aby sme sa mali kam vrstit a odstahujeme sa niekam do tepla... (dominikanska) ale ina krajina v Karibiku... lenze problém je systém a škola... dcéra sa inak učí jazyky ľahko blabota nemecky anglicky (nenarodené vo Švajčiarsku)
@anjelicek26 ďakujem za podporu, mám asi 3 rôzne varianty a budem dúfať že to prejde, nakoľko piatky je aj najmenej práce. To by bol ideál, poprípade 6 hodín denne. Uvidíme, rozhodnutie je už na nich a ak by to nevyšlo tak sa skúsim poobzerať inde, angličtina nemčina mi v tom pomôže a inak tiež som taká bola vždy že som "musela" robiť a keď som nemala čo tak som si vždy niečo našla ...
@anonym_autor tak to hej😅ja som myslela, ze tam musis byt s nou, to si teda ircite nechaj😅 pokial ta to financne nezasiahne, ja by som kludne aj na polovicny sla, hlavne v tvojej situacii, ked si polovici mesiaca na vsetko sama. A nespominas tyzden, ked je manzel doma. V ten tyzden by som nechala vswtko na neho
@majlo1234 led je on doma tak malú berie z a do škôlky ráno ja chodievam skôr, lebo si musím nadrabat to čo som utekala po malú po praci do škôlky cca 10min skôr ako ráno prídem (podľa situácie) plus nadtabam navyše mesačne cca dve hodky kvôli jazykom ktoré musíme chodiť v rámci pracovného času.. uoratujem piatky po praci/ soboru doobeda keď je MM prec aby sme si potom užili víkend keď je doma alebo mu pomáham vonku ale aj ideme spolu niekam len mi príde ten čas tak neuveriteľne rýchly ...
Nechcem ťa naštvať,ale v tvojom veku s 2 malymi detmi som mala toho na krku o dosť viac . Nebola to sranda,ale stihala som,občas s odretymi usami. Chce to dobry systém. A k tym co malo spia...raz sa to na organizme prejaví.
@janinah tak nepísala som mu komplet všetko čo robim /musim robiť, len ma mrzí, že presne takto reagujú aj kolegyne, ktoré ale počas toho ako mali deti mensie pracovali na polovičný a žijú s babkami v jednom dome ... ja som na všetko sama a to som rada že muž chodí už len na týždeň prec a týždeň je doma predtým bol prec aj mesiac
@anonym_autor toto bol presne môj život, kým deti nepodrastli… fu, ale som rada, že už sú pubertaci! Súhlasím s názorom vypustiť krúžky… dcéra je len skolkarka predsa. A plánovať všetko do detailu týždeň vopred. Ja som si robila aj presný harmonogram na každý den… mne to pomáhalo mať to na papieri a odškrtávať… navyše niekedy som v tom zhone ani nevedela, aký je den, takže mi to ušetrilo stresy.
@anonym_b3e1e6 stále dúfam že bude lepšie a tieto zoznamy mám a odškrtávam lebo ani neviem kolka bije lebo práca termíny edupage :D je to bláznivý kolotoč . Je to skutočne lepšie keď tie deti odrastu? Ja si to nedokazem predstabit lebo reálne možno ešte dva tri roky a bude na ZŠ tretiačka a už pôjde do školy aj zo školy sama. Krúžok ma len jeden v pondelky šport hodinu - ja vzedy idem do obchodu alebo sa len prejsť sama je to ako dovolenka :D
no ja neviem, ale mam to tak isto, len mam dve deti :D ale robim full time z domu, sem-tam sa mi podari hodit veci do pracky, rychlo navarit a vyletiet do obchodu... mam pocit, ze to mi ohromne setri cas v porovnani s kanclom a dochadzanim... plus velka uspora najma rano, ked sa deti konecne sami vychystaju a idu do skoly... muz sa zo mna smeje, ze mam extremne organizacne schopnosti, ale ono to asi aj tak bude, lebo som to takto davala, an ked bol rok pol prec. sme zeny, sme mega silne... skus ten skrateny uvazok 🙂
@anonym_4c8f76 keď mám HO presne hodín čosi do pracky a navarím na dva dni, ráno nieje taký zhon mega mi to pomáha . Lenze v našej firme nehrozi viac HO aj keď moja práca je 100% možná z domu, len to by ostatní asi závideli 😂 aj keď to reálne trápi len jednu osobu v našej firme mám pocit
@anonym_autor ked obidvaja s muzom pracujete, co si nezaplatite pani na upratovanie aby si sa aspon od toho odbremenila
@anonym_autor ked obidvaja s muzom pracujete, co si nezaplatite pani na upratovanie aby si sa aspon od toho odbremenila
@anonym_d4487c aj nad tým som premyslala avšak na pratanie mám svoj systém a už som sj dosť upustila od toho ako som uoratovala kedysi (oveľa častejšie)
Tak ja ti napíšem svoj režim: ráno vstanem o 6.30 (nechce sa mi síce tak skoro vstávať, ale čo už), potom sa v pokoji vychystám do práce, čo mi trvá takmer hodinu a pol - ráno mi totiž všetko dlho trvá a neviem sa "vymotať" z bytu 😀 ; idem do práce - robím v školstve - administratívna pozícia, takže mám 8h pracovnú dobu (to je šťastie, lebo 8 a pol hod by mi bolo dlho byť v práci). Ešteže môžem prísť na 8.30, lebo skorej by som to nestíhala. Samozrejmosťou je dostatok času na obed - zamestnávateľ nám toleruje 1h prestávku. Ešte počas pracovnej doby rozmýšľam, čomu sa budem venovať, keď prídem domov - či si pustím film, alebo nejaké domáce práce, alebo budem len tak oddychovať. Ani sa nenazdám, a je večer. Snažím sa spať min. 8 hodín, ale je mi to málo a v sobotu spím niekedy aj do 10tej, veď som z celého týždňa unavená. Cez víkend naberám energiu v lese na turistike a venujem sa svojim záujmom. Zamestnávateľ nám - okrem dovolenky - dáva počas roka niekoľko dní voľna navyše, napr. 2 dni pred Vianocami, alebo teraz 1 deň pred a 1 deň po Veľkej noci (voľných dní nie je nikdy dosť 😉). Práca z domu žiaľ na mojej pozícii nie je možná, takže musím 5 dní v týždni prísť do práce, čo je dosť namáhavé. Vynahradím si to aspoň v lete - okrem dovolenky si beriem aj neplatené voľno a užívam si aspoň 6 týždňov nerušeného voľna bez akýchkoľvek povinností. Takže vidíš, dá sa to aj inak - ako si kto zariadi život, taký ho má.