icon

Manželstva v kríze: Ako prekonať ponorku vo vzťahu?

24. máj 2026

Mozno len vylev,mozno potrebujem pocut iny pohlad…
S manzelom si v poslednej dobe nerozumieme.Snazim sa mysliet na jeho pozitivne vlastnosti,ale stale ich ako keby zatienuju negativa.Sme spolu vyse 20 rokov.Odisiel pracovat do zahranicia,aby sme nemuseli az tak stradat v tejto drahej dobe.Je ku mne pozorny, aj v intimnej oblasti sa stale snazi.Zaujima sa o deti, o ich nazory atd.Ale…
Mne strasne zacinaju,resp.uz dlhsie vadia urcite veci.Bud som ich predtym prehliadala,alebo sa zmenil a ja tiez,neviem…Vadi mi,ze vsetko komentuje.S detmi(13,10)ide do konfliktu niekedy zbytocne.To ma uplne vycerpava,lebo viem presne ako by som to vyriesila nekonflitne,ale nechcem proti nemu hned zasahovat.To znamena,castejsie hadky a rozbroje,ked je doma.Nevie pochopit,ze ked vychladnu,bude s nimi lepsia rec.Takisto mne do vsetkeho keca, vadi mu ked sa pokazi sunka, vadi mu kazda chybna kupa a podobne drobnosti.Vadi mu,ze deti pytaju vascinou len peniaze, alebo sa porovnavaju s bohatsimi.Argumentuje,ze on taky nebol,ani takych nepozna atd.Nie,ze by to nejako vykrikoval a bol nejaky agresivny,ale casto je taky podrazdenejsi z toho.Ja mam zas taky nazor,ze su v predpuberte a doba je jednoducho taka,treba im vysvetlovat a sem tam urobit krik,ale ze su to dobre deti.Vadi mi,ale aj jeho nastavenie v zivote.X krat za tych par dni pouzije vyraz “to je neskutocne”, “to je katastrofa” atd.Proste robi casto z komara somara a ja momentalne mam co robit so sebou,kedze som asi v perimenopauze.Proste asi mi vadi na nom vela veci,co by som inokedy neriesila.Neviem,som zmätena, co sa to deje.Poviem mu, co sa mi nepaci,urazi sa,povie,ze som ho ponizila a podobne.Potom vychladne,pride,ospravedlni sa a tak stale dokola.Dnes sa to vyhrotilo, odisiel skor do zahranicia a povedal,ze to asi uz nema zmysel.Pravdupovediac ani ja uz neviem.Ale musim napisat,ze nie je ani agresivny,ani despoticky ani manipulator.Aspon myslim,ze to by som si uz za tie roky vsimla.Neviem,Som zmätena.Som ja moc kriticka?Sebecka?Alebo mame ponorku/krizu?Neviem.Neviem s nim proste komunikovat, vsetko mi ide na nervy.

anonym_a511d6
24. máj 2026

Čo tak skúsiť párovu terapiu ? Nemyslim si, že by ste mali nejaké vážne nezhody, ktoré by sa nedali poriešiť.. myslím, že ste sa tým, že je dlhu dobu preč aj odcudzili.. skúste si nájsť k sebe cestu späť

anonym_7d80b1
24. máj 2026

Ja sa ani nečudujem
Isiel do zahraničia aby sa doma plytavalo?
Podľa mňa to nieje žiadna sláva, že on je preč bez vas a znáša to zle
A keď príde,tak sa rozhadzujú peniaze zbytočne
Podľa mňa preto je nervózny

anonym_8a34b6
24. máj 2026

presne aj mňa napadlo to plytvanie penazí
on tam robi a vy si doma rozhadzujete
skúsila by som vyhladať pomoc bud manželskú poradnu alebo terapiu ak to nepomože tak od seba

anonym_350e83
24. máj 2026

@anonym_autor problémom bude že teda ste od seba.. my sme takýto s mužom tiež keď má veľa služobiek a ten vzťah proste ide dolu vodou.
Čo sa týka tých názorov aj môj je občas taký, tiež pracuje v zahraničí.. a dáva pozor na čo sa míňa, my sme mali takto posledné konflikt kvôli inteligentnej ponozke pre dcéru a to som si myslela že sa rozvedieme, pre neho to bola zbytočná vec že to nikto keď bol on maly nemal atd.. no ja som myslela že už sa budeme rozvádzať taký konflikt z toho bol. Ale teraz to už robím tak že mu oznamujem čo idem kúpiť a už s ním nedebatujem o tom keď to takto strašne prežíva.. a žije sa nám ľahšie.

ljmmm
24. máj 2026
@anonym_350e83

@anonym_autor problémom bude že teda ste od seba.. my sme takýto s mužom tiež keď má veľa služobiek a ten vzťah proste ide dolu vodou.
Čo sa týka tých názorov aj môj je občas taký, tiež pracuje v zahraničí.. a dáva pozor na čo sa míňa, my sme mali takto posledné konflikt kvôli inteligentnej ponozke pre dcéru a to som si myslela že sa rozvedieme, pre neho to bola zbytočná vec že to nikto keď bol on maly nemal atd.. no ja som myslela že už sa budeme rozvádzať taký konflikt z toho bol. Ale teraz to už robím tak že mu oznamujem čo idem kúpiť a už s ním nedebatujem o tom keď to takto strašne prežíva.. a žije sa nám ľahšie.

@anonym_350e83 inteligentnej ponozke?

anonym_350e83
24. máj 2026
@ljmmm

@anonym_350e83 inteligentnej ponozke?

@ljmmm áno take niečo ako monitor dychu, mali sme poplachy a už som sa nevedela ani vyspať nevedela som či je mala ok či idem oživovať.. tak som to kúpila no a z toho sme mali veľký konflikt

ljmmm
24. máj 2026
@anonym_350e83

@ljmmm áno take niečo ako monitor dychu, mali sme poplachy a už som sa nevedela ani vyspať nevedela som či je mala ok či idem oživovať.. tak som to kúpila no a z toho sme mali veľký konflikt

@anonym_350e83 dakujem. nepoznam. dobre si urobila

autor
24. máj 2026
@anonym_7d80b1

Ja sa ani nečudujem
Isiel do zahraničia aby sa doma plytavalo?
Podľa mňa to nieje žiadna sláva, že on je preč bez vas a znáša to zle
A keď príde,tak sa rozhadzujú peniaze zbytočne
Podľa mňa preto je nervózny

@anonym_7d80b1 vedela som,ze to sklzne sem,ale ok.Tu nejde o to,ze nerozmyslam co kupim.Skor myslim to, ze ked sa cloveku niekedy stane,ze urobi chybnu kupu,alebo sa nieco v chladnicke opomenie(nestava sa to casto)ze urobi z toho tretiu svetovu aj ked sa este predtym vyjadrim,ze mna samotnu to stve a mrzi,ze toto sa mi nepodarilo.Otazka na teba:tebe sa nikdy nic v chladnicke nepokazilo?Nikdy si nekupila nieco nevyhovujuce a zistila si to az po zacati pouzivania?Ak nie,tak ti gratulujem.To si dokonala 😘

ivicatolic
24. máj 2026

@anonym_autor sú to drobnosti , nie na rozvod, deti rastú, vy starnete.... snažte sa všetko vyriešiť, každý trochu cúvnuť...🙂🍀💚

lucia147852
24. máj 2026

Problém je, že ste od seba. Obaja si žijete to svoje, máte svoj kľud, svoj zabehnutý štýl. Preto sa už neviete zosúladiť, keď ste spolu. Odchod do zahraničia je skoro vzdy začiatok konca. Málokto to ustoji. Ved nemáte kedy žiť ako rodina. Po tých rokoch by snáď už mohol prísť pracovať aj domov, aj za cenu nižšieho štandardu a k tomu manželská poradňa a makať na vzťahu. My sme v tomto mali vzdy jasno, bud do zahraničia spolu, alebo spolu na SVK.

anonym_350e83
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_7d80b1 vedela som,ze to sklzne sem,ale ok.Tu nejde o to,ze nerozmyslam co kupim.Skor myslim to, ze ked sa cloveku niekedy stane,ze urobi chybnu kupu,alebo sa nieco v chladnicke opomenie(nestava sa to casto)ze urobi z toho tretiu svetovu aj ked sa este predtym vyjadrim,ze mna samotnu to stve a mrzi,ze toto sa mi nepodarilo.Otazka na teba:tebe sa nikdy nic v chladnicke nepokazilo?Nikdy si nekupila nieco nevyhovujuce a zistila si to az po zacati pouzivania?Ak nie,tak ti gratulujem.To si dokonala 😘

@anonym_autor skús to s potravinami urobiť tak že nákup len to či reálne zjete.. viem že sa to nedá úplne vypočítať ale proste úkaz mu že teda plna chladnicka nemusí byť.. a teda garantujem že nebude spokojný a už ti na to nič nepovie.
Ja tiež obdivujem ženy čo vedia úplne všetko minút ale proste aj nám sa stane že sa niečo vyhodí či už z vareného jedla alebo nejaká zelenina sa pokazí otvorená šunka.. tomu sa nedá vyhnúť..

anonym_7d80b1
24. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale to nejde o mňa
Jasné, že pokazilo aj vyhodim
Ale ide o to ci pre neho to nieje problém a ako keby ste si nevazili, že on mukluje v cudzine

luccys
24. máj 2026

Ale ved ta pokazena sunka je len zastupny problem. To akoze skrachuju kvoli 2 e? Iste😏 Problem je, ze zijete 2 rozne zivoty. A ked pride, nastava "zrazka svetov". Plus do toho perimenopauza, on uz tiez nie je najmladsi...a je vymalovane. Otvori chladnicku, najde tam staru sunku a BUUUUM.

anonym_4b4968
24. máj 2026

Vsetci ste v pred -menopauze, -andropauze a -puberte. Deti a seba ospravedlnujes, ale jeho nie. On je na tom z vas najhorsie. Je mimo domu a zaraba na vas urcite v nelahkych podmienkach. Preto je mu luto, ze sa pokazila sunka, ze kupujes prkotiny, ze deti vsetko chcu, lebo ved sa porovnavaju s bohatsimi. On je prisny otec , ty si benevolentna matka. V kazdom vztahu je jeden prisny, druhy nie. Podla toho sa odvija vztah deti k rodicom. Preto maju z prisneho rodica traumu.

anonym_2dd2c0
24. máj 2026

Priklanam sa k nazoru, ze najvacsi problem je, ze ste od seba ako partneri a detom, aj ked v puberte, treba nastavit hranice. Na rovinu im vysvetli, ze sice tatko pracuje v zahranici, ALE asi nebyva sam v trojizbaku, ale max v nejakej vsivavej cimre … a moze si gratulovat, ze sa nemusi o nu s nikym delit a pojeda cestoviny s kecupom a zasoby z domu, aby ste doma nestradali … klasicky zivot bezneho Gastarbeitra, niektori sa sice nosia ako 5 koruna do banky, ale len do urciteho veku. Unsva s odlucenia, z cestovania, snaha splnit ocakavania a na druhej strane ty vidis crty, ktore si nevidela … nemala si preco. Boli ste doma, spolu… kazdy den. Skuste si sadnut a otvorene sa porozpravat .,, najskor vy dvaja a najst si cestu k sebe. Postoj tvojich deti sa odvija asi od tvojho alebo nejakeho blbeho stereotypu v okoli … v DE/ AT padaju pecene holuby a tatko tam pracuje tak, ked Ferov tato zaraba statisice, lebo je niekde generalny riaditel .. nas tato v DE tiez … to nie je o pokazenej sunke … ale vase naroky, mozno aj ked nie realne ale len tak povedane medzi recou, rastu. Keby zarabal minimalku, tak sa s nikym nebudu porovnavat.

veselo_neveselo
24. máj 2026

@anonym_autor vy nemate ponorku, ved nie ste apolu, tak ju nemate mat z coho.
Nie ste spolu, neviete spolu vychadzat, co je cele.

Manzel naspat na sk, a vy dvaja zas randit, a spolu sa bavit o vychove deti, spolu travit cas, pripadne este na parovu terapiu aby ste sa naucili spolu zas hovorit

autor
25. máj 2026
@anonym_a511d6

Čo tak skúsiť párovu terapiu ? Nemyslim si, že by ste mali nejaké vážne nezhody, ktoré by sa nedali poriešiť.. myslím, že ste sa tým, že je dlhu dobu preč aj odcudzili.. skúste si nájsť k sebe cestu späť

@anonym_a511d6 budeme musiet, uz sme sa o tom rozpravali 👍

autor
25. máj 2026
@anonym_8a34b6

presne aj mňa napadlo to plytvanie penazí
on tam robi a vy si doma rozhadzujete
skúsila by som vyhladať pomoc bud manželskú poradnu alebo terapiu ak to nepomože tak od seba

@anonym_8a34b6 uz som to spomenula v niektorej odpovedi. Zrejme to tak vyznelo z toho prispevku, ale neminame zbytocne. Zeleninu pestujeme, mame sliepky, periem ked svieti slnko -panely..., kupujem v akcii a velke balenia a "oranzove cenovky v lidli" zboznujem. Ked sa mi poradi nieco za polovicu z povodnej ceny, co aj bezne kupujeme, som uplne happy. Tocime stale tie iste potraviny dookola, sem tam nejaky strasny ulet, ze pizza, alebo sushi. On tam pracuje ano, ale ja som doma na vsetko tiez sama. Deti pomahaju. Praca, zahrada, varenie, pranie, kosenie, opravy, urady, doktori, autoservisy, dane, zaujmy deti atd atd. Namalovala som cely dom minule leto, natieram lavicky, repasujem nabytok, tepujem sedacku. Viem dotlakovat kotol, viem vymenit sviecku v traktore,staram sa o vodu v bazene, viem kopec inych veci, na ktore by boli inak dvaja. Susedy len krutia hlavou. Myslim, ze vieme o com hovorim. On sice ma narocnu pracu, ale po nej sa uz stara len o seba. Robi osmicky ranne, poobedne a potom uz ma starost len o seba. Ma pre seba jednoizbovy byt v krasnej tichej dedine(frajerky nema, to by som vedela, lasku mi prejavuje, chodime ho tam raz za cas aj pozriet), moze si ist zabehat, poprechadzat sa. Varim mu jedla, kolko sa mu zmesti do chladnicky a mraznicky, aby si nemusel varit a aby sme usetrili...To len na margo toho, kto to ma ake tazke...Ale trapi ma, ze si nerozumieme a ide mi viac menej na nervy so svojimi nazormi, vlastne na vsetko musi mat nazor a vsetko vie a uz mi to ide fakt na nervy. Asi je to odlucenim, ale ci to nebolo skor, ze som predtym zila takto zo zvyku a teraz som prisla na to, ako je mi fajn samej. Nemyslim, ako ze vsetko zvladnem a tak, ale je tu taka väcsia harmonia a klud. 😕

anonym_0e7488
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_8a34b6 uz som to spomenula v niektorej odpovedi. Zrejme to tak vyznelo z toho prispevku, ale neminame zbytocne. Zeleninu pestujeme, mame sliepky, periem ked svieti slnko -panely..., kupujem v akcii a velke balenia a "oranzove cenovky v lidli" zboznujem. Ked sa mi poradi nieco za polovicu z povodnej ceny, co aj bezne kupujeme, som uplne happy. Tocime stale tie iste potraviny dookola, sem tam nejaky strasny ulet, ze pizza, alebo sushi. On tam pracuje ano, ale ja som doma na vsetko tiez sama. Deti pomahaju. Praca, zahrada, varenie, pranie, kosenie, opravy, urady, doktori, autoservisy, dane, zaujmy deti atd atd. Namalovala som cely dom minule leto, natieram lavicky, repasujem nabytok, tepujem sedacku. Viem dotlakovat kotol, viem vymenit sviecku v traktore,staram sa o vodu v bazene, viem kopec inych veci, na ktore by boli inak dvaja. Susedy len krutia hlavou. Myslim, ze vieme o com hovorim. On sice ma narocnu pracu, ale po nej sa uz stara len o seba. Robi osmicky ranne, poobedne a potom uz ma starost len o seba. Ma pre seba jednoizbovy byt v krasnej tichej dedine(frajerky nema, to by som vedela, lasku mi prejavuje, chodime ho tam raz za cas aj pozriet), moze si ist zabehat, poprechadzat sa. Varim mu jedla, kolko sa mu zmesti do chladnicky a mraznicky, aby si nemusel varit a aby sme usetrili...To len na margo toho, kto to ma ake tazke...Ale trapi ma, ze si nerozumieme a ide mi viac menej na nervy so svojimi nazormi, vlastne na vsetko musi mat nazor a vsetko vie a uz mi to ide fakt na nervy. Asi je to odlucenim, ale ci to nebolo skor, ze som predtym zila takto zo zvyku a teraz som prisla na to, ako je mi fajn samej. Nemyslim, ako ze vsetko zvladnem a tak, ale je tu taka väcsia harmonia a klud. 😕

@anonym_autor "vlastne na vsetko musi mat nazor a vsetko vie a uz mi to ide fakt na nervy." Predtym nemal na vsetko "nazor"? Mozno sa tym len snazi byt stale "v" rodine aj ked je vlastne niekolko tyzdnov mimo nej. A jeho sposob vyrovnania sa s tym, ze nie je doma, ked je potrebne "dotlakovat kotol" je ze "on vsetko vie" a vsetko okomentuje. A Tebe to lezie na nervy.
Bola by si radsej keby bol ticho? Keby sa o svoju domacnost nezaujimal? Keby Ti povedal: "zena, rob ako chces, mne je to jedno!" ?

katkati
25. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mal by ťa na rukách nosiť, keď toto vsetko zvládaš.

marca12
25. máj 2026

@anonym_autor Odcudzili ste sa. Podla mna najhorsie co sa moze stat,je odist do zahranicia. To moze vyhovovat len zenam,ktorym ide o peniaze. Skus ho pochopit. Odisiel,aby zabezpecil lepsi zivot pre rodinu a nikto si to nevazi.

luccys
25. máj 2026
@marca12

@anonym_autor Odcudzili ste sa. Podla mna najhorsie co sa moze stat,je odist do zahranicia. To moze vyhovovat len zenam,ktorym ide o peniaze. Skus ho pochopit. Odisiel,aby zabezpecil lepsi zivot pre rodinu a nikto si to nevazi.

@marca12 A co ma ako autorka robit? Klanat sa mu za to, ze zabezpecuje rodinu? Ona tiez nesedi doma na riti. Ci ma aj ona ist do zahranicia a deti ostanu sami? Vsak zahradu pokosia aj oni, pohoda🙄

anonym_0e5f15
26. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor asi je to u vás kombo všetkého, vrátane tvojej možnej perimenopauzy... A že sa aj on zmenil je pochopiteľné. Ale pozor na to, že ti je fajn samej... Ono sa ti to teraz tak môže zdať. My sme sa s manželom takmer pred rokom rozišli a je to pár mesiacov, čo sa odsťahoval. A v tých prvých týždňoch som to videla podobne - prišla akási vlna voľnosti, úľavy alebo ako by som to povedala... Ale keď si veci "sadli", tak zisťujem, že mi vlastne strašne chýba. Nie fyzicky. Ale tá spoločnosť, na ktorú som bola viac než 20 rokov zvyknutá. Sadnúť si večer na terasu a pri pohári dobrého vína preberať všetko možné, smiať sa alebo si ponadávať na niečo/niekoho... Koľkokrát sme sa vedeli prekecať až k polnoci aj cez týždeň. Teraz tam sedím sama a už párkrát som sa pristihla, že je mi smutno :( Je x vecí, ktoré mi na ňom vadia, ale asi dvakrát toľko tých, kvôli ktorým sme vybudovali, čo sme vybudovali... Len bohužiaľ u nás prišiel rozchod ako blesk z jasného neba a bez šance na akúkoľvek terapiu. Manžel je v tomto zabednený, nikdy by nikam nešiel, hoci mám silný pocit, že prvotné nadšenie z jeho radikálneho rozhodnutia ho už prechádza... Takže ak je ten tvoj prístupný, určite to skúste👍 Nevidím u vás dôvod na rozvod, skôr máte len náročné obdobie, s ktorým ani jeden neviete dobre naložiť. Bola by škoda to neskúsiť🍀

tiezjedna
26. máj 2026
@marca12

@marca12 a ty si ako vykonštruovala, že si to nikto neváži?? Aj čítaš čo autorka píše, alebo si sa zasekla v úvodnom príspevku?😨

mk22
26. máj 2026

Chces si zachrániť vztah, manželstvo a rodinu.
Nech sa muz vrati, žije s vami 24/7, nech ruesi za pochodu vsetko co vznikne, deti, vsetko..
On ma svoj systém, ty s detmi svoj.. veľmi zlé pre fungovanie ...to ani nie je fungovanie, ty zijes sama, on sám.

marca12
26. máj 2026
@tiezjedna

@marca12 a ty si ako vykonštruovala, že si to nikto neváži?? Aj čítaš čo autorka píše, alebo si sa zasekla v úvodnom príspevku?😨

@tiezjedna Citala som len uvodny siahodlhy vylev. Bol tak dlhy,ze som cakal,ze tam je vsetko obsiahnute a nie ze este v komentaroch dovysvetluje.

tiezjedna
26. máj 2026
@marca12

@tiezjedna Citala som len uvodny siahodlhy vylev. Bol tak dlhy,ze som cakal,ze tam je vsetko obsiahnute a nie ze este v komentaroch dovysvetluje.

@marca12 stále neviem, kde tam vidíš, že si autorka neváži manželovo úsilie... Pretože podľa tvojej logiky by rovnako mohla autorka uvažovať o ňom - príde domov a na všetko držkuje, namiesto toho, aby zohľadnil, že kým je on preč, ona má na hrbe prácu, domácnosť, deti a kompletnú logistiku rodiny... Takže úplne pokojne by si to aj ona mohla vyložiť tak, že muž si neváži, čo pre spoločný spokojný život robí ona.

autor
26. máj 2026
@marca12

@marca12 prepac, ale pridala som prispevok do kategorie diskusia - cize diskutujem. Nie, ze dam jeden prispevok a citam odpovede. Ak ma niekto nejaky problem, niekedy je to na knihu a nie na(podla teba)siahodlhy prispevok a zaroven si dovolim sa obhajit, ak mi tu niekto napise, ze rozhadzujem, alebo si nevazim peniaze, alebo manzelovu pracu. Cize ak chces prispievat do diskusie , bolo by na mieste prejst si celu diskusiu, kym nieco napises.

anonym_231449
26. máj 2026

@anonym_autor ciastocne si si odpovedala - si v perimenopauze a hormony sposobuju tvoju vybusnost a podrazdenost. Odporucam denne magnezium - rano nalaco a vecer pred spanim, a var si zensky caj od Popradsky alebo od herbexu, navar si za kybel a to pi pocas dna a uvidis ze to bude ovela lepsie. S detmi hod rec, ako maju komunikovat s otcom aby nevznikali zbytocne konflikty. Potraviny ak nestihate jest daj do mraziaka a postupne vyberaj vecer das do chladnicky a do rana pekne pomaly rozmrzne.
Ja hovorim z vlastnej skusenosti 😉