Manželstvo je trochu aj ako obchod
Nemyslim z vypocitavosti.
Aj George MIchael spieva v texte "they told me marriage was a give and take".
Co ked jeden z partnerov dava subjektivne malo? Ma ten druhy pravo si pytat? Ako by to malo byt, aby nebol pocit, ze to je obchod?
George spieva aj dalej: "Well, you've shown me you can take, you've got some giving to do".
@anonym_autor podla toho co "dava". ak ide o emocionalnu podporu, lasku, vypocutie, pomoc, tak to by malo byt tak aby obaja partneri boli stastni. A je jedno, ci je to manzelstvo alebo vztah bez papiera. Ked jednemu chyba, ma otvorene komunikovat.
Manzelstvo je ale aj nieco ine nez len vztah. Manzelstvo je zmluva, spojenie majetku, spojenie bankovych uctov , spojenie statov a uzemi, ak sa beru kral a kralovna.
Vzdy bolo obchod.
Otec "predal" dceru muzovi a muz za nu otcovi zaplatil veno.
Dnes je to trochu lepsie pre zenu, ale stale je to spojenie majetkov.
Je dolezite aby si dvaja partneri vyjasnili co ocakavaju a co nie su ochotni davat.
Aky obchod?
Áno, partnerstvo je okrem ineho o dávaní a prijimani a nie vždy su tieto dva aspekty v rovnováhe. A ak sa ta rovnováha požaduje, preco to má byt hned obchod?
@barka1 lebo je to spojenie bankovych uctov a majetkov.
Vzdy bolo obchod.
Manzelstvo je zmluva, spojenie majetku, spojenie bankovych uctov , spojenie statov a uzemi, ak sa beru kral a kralovna.
Je dolezite aby si dvaja rovnopravni slobodni partneri dnes vyjasnili co vsetko ocakavaju a co nie su ochotni davat, aj co sa tyka emocionalnych potrieb...
Každy vzťah je trošku tak obchod. Či už ide o manželstvo alebo nie. Očakávame od druhého veci, ktoré považujeme za dôležité aby robil a vedel. A tak je to dobre.
Pre mňa je určite dôležité, aby sme boli vyrovnanými partnermi a aby ma vzťah nevyčerpával a neničil, teda nemôžem iba ja investovať a nič späť nedostávať... samozrejme, sú rôzne obdobia v našich životoch a niekedy to je proste tak, že každý chvíľku, ťahá pílku... ale z dlhodobého hľadiska určite nie som schopná niesť všetko na svojich pleciach a nemať sa o koho oprieť... úprimne, nikdy som sa na to nepozerala ako na obchod, ale ako na kompabilitu v emocionálnych potrebách... tie ak sa nestretnú, tak dvaja pre seba nie sú vhodní...
@anonym_autor je chyba "očakávať" od druhého, že bude plniť tvoje predstavy o manželstve. Ty asi očakávaš, že tvoj partner bude dávať viac. Ale "menej" a "viac" je dosť subjektívne... 🤷. Ak vnímaš manželstvo ako obchod, bude to pre teba realita, jasné... Vnímaš to cez tú optiku...
@anonym_autor "ako by to malo byť, aby to nebol obchod? "Hm, tak keď máš takéto pocity z partnera/ manžela/ priateľa, tak máš pravdu, robíš mu slúžku. Aké by to malo byť? No, také aby si tento pocit vôbec nemala a ani ťa nenapadlo takto myslieť. 😁
partnerstvo je spolupraca.. spolupracou sa tvori nieco, co ma pre oboch zmysel a uspokojuje ich to.. kazdy do spoluprace vklada to, co vie a chce a tolko, kolko moze a chce.. vhodny partner sa potom pozna podla toho, ci to ladi a ci im vzajomne vyhovuje a staci to, co do vztahu vkladaju..
samozrejme, ludia si uz, ako na vsetko, aj na partnerstvo stanovili normy a pravidla, ktorymi sa zvazuju a urobili si z radostnej a dobrovolnej spoluprace nieco nie vzdy uplne radostne a dobrovolne..
@barka1 lebo je to spojenie bankovych uctov a majetkov.
Vzdy bolo obchod.
Manzelstvo je zmluva, spojenie majetku, spojenie bankovych uctov , spojenie statov a uzemi, ak sa beru kral a kralovna.
Je dolezite aby si dvaja rovnopravni slobodni partneri dnes vyjasnili co vsetko ocakavaju a co nie su ochotni davat, aj co sa tyka emocionalnych potrieb...
@anonym_dbef47 veno za nevestu otcovi? kde? v indii? u nas nevesta dostavala veno od rodicov, ktore doniesla do manzelstva, co ja viem
@anonym_dbef47 veno za nevestu otcovi? kde? v indii? u nas nevesta dostavala veno od rodicov, ktore doniesla do manzelstva, co ja viem
@reanda Boli známe dva druhy vena – dos profectitia a dos adventitia. Toto veno je profectitia, ktoré dával otec alebo otec nevesty. Všetky ostatné vená sú adventitia. Rímske právo tiež umožňovalo druh vena, nazývaný dos receptitia, ktoré dávala iná osoba ako otec alebo otec nevestiného otca, ako protihodnotu za sobáš, ale pod podmienkou, že po smrti manželky bude vrátené darcovi vena. Od rodiny nevesty sa očakávalo, že dá veno, keď sa dievča vydalo, a to úmerne svojim možnostiam. Bolo zvykom, že rodina a priatelia nevesty platili sľúbené veno v splátkach počas troch rokov a niektorí Rimania si získali veľkú uznanie tým, že veno dodali naraz.
Veno je platba, ako je pozemok, majetok, peniaze, hospodárske zvieratá alebo obchodný majetok, ktorú rodina nevesty (ženy) platí ženíchovi (mužovi) alebo jeho rodine v čase sobáša.
V archaickom Grécku bolo bežnou praxou dávať cenu za nevestu (hédnon (ἕδνον)). Veno (pherné (φερνή)) sa vymieňalo v neskoršom klasickom období (5. storočie pred n. l.). Manžel mal určité majetkové práva na veno svojej manželky. Okrem toho mohla manželka do manželstva priniesť vlastný majetok, ktorý nebol zahrnutý vo vene a ktorý bol v dôsledku toho len jej. Tento majetok bol „nad rámec vena“ (grécke parapherna, koreň slova paraphernalia) a označuje sa ako parafernálny majetok alebo extradotálny majetok.
Ano, je to tak trochu obchod. Vymenny. Nieco tomu druhemu poskytnes, ocakavas, ze ten druhy "zaplati" inym "tovarom". Ked je "obchodna bilancia" vyvazena, vztah je funkcny a obidvaja partneri su spokojni.
samozrejme ze ano .. ty mi das meno a ja nam dam deti r vnakym priezviskom .. plus spojime majetky pripadne ich spolu vybudujeme aby nase deti mali a mohli sa posuvat dalej .. na co ine by sa ludia brali .. ??? je to papierovo dane
@anonym_autor V okamihu, ak by som v manželstve prišla k takémuto žiareniu, tak by som asi dlho nevydržala. Ale niekto to určite dokáže, ako napríklad moja sestra, za čo ju môžem len obdivovať. Ja osobne nie, preto som už tretíkrát vydatá a až teraz to mám tak. S človekom, s ktorým mám rovnovážny vzťah som v manželstve šťastná už 15 rokov. Ty musíš sama najlepšie zhodnotiť, čo dokážeš tolerovať a čo nie.
@anonym_autor nikdy ma takéto niečo nenapadlo a o čom píšeš, o peniazoch, láske, podpore, pomoci? Čo presne?
Ja by som ostala pri starom dobrom termine “manželská zmluva” zmluvy sa podpisujú pri každom obchode a je to tak ok. Mne sa zdá že veľa najmä zien nechápe že nie ten papier je dôležitý ale dôležité je to čo ta zmluva pokrýva.
@anonym_autor za to,že pre Georgia je to obchod ,musí to byť aj pre teba?Manželstvo je zväzok muža a ženy už po stáročia,takže George o tom može vedieť len z prenesených skúseností😉
Hm, hľadala by som iné zdroje informácií o tom, čo je manželstvo.. :D :D :DDDD

Aky obchod?
Áno, partnerstvo je okrem ineho o dávaní a prijimani a nie vždy su tieto dva aspekty v rovnováhe. A ak sa ta rovnováha požaduje, preco to má byt hned obchod?