Manželstvo v kríze
Manzel mi povedal ze ma nechce stratit a svoje deti uz duplom nie. Mohli by sme zit spolu v dome, ale zaroven zvlast. Akoze pred detmi pekne idylicky a vecer kazdy sam vo svojej izbe. Opytala som sa ho akoze v otvorenem manzelstve ci jak, nerozumiem. Ale nie on nemyslel otvorene manzelstvo. To by neprezil. Nerozumiem teda. Rozum sa mi zastavil. Mame manzelsku krizu uznavam. Ale kvoli detom (jedno ma iba 5mesiacov) som sa snazila o zachranu. Obaja sme na vine, aj ja nesiem vinu ze sme sa sem dopracovali, ale aj on. No toto viem iba tazko spracovat. Povedala som mu ze ja by som sa odstahovala, no priznavam ze nemam kam. Dakujem za precitanie, potrebovala som sa aj trosku vyzalovat.
Autorka, toto čo si popísala ako u vás problém únava, vyčerpanosť, menej sa rozprávate a sebe venujete. Veď to sú bežné problémy asi každého páru. A nemusia tam byť ani deti, stačí náročné zamestnanie, k tomu nejaké zdravotné problémy rodičov a prerábka alebo stavba nehnuteľnosti a už to ide. Ste vedľa seba a vlastne spolu ani nie ste. Ste radi ak si vyložíte nohy na gauč a v nejakom rozumnom čase sa dostanete do postele. A nie to ešte keď prídu deti a mimo toho, že vám dajú radosti vezmú vám aj posledné zvyšky energie. Je to skutočne len obdobie, ktoré prejde. Podľa mňa tvoj manžel zvolil dobrý prístup a postup. Takto vidieť, že mu na vás záleží a má snahu. Pokiaľ by tam bola úplná ignorácia a má totálne na háku, tak tam už by mali svietiť kontrolky.
Podla mna sa manzel zahladel inde. Ma toho vela? A ty nie? Tak mu povedz, ze vsetko co robi, speje k tomu, ze toho bude mat este viac - kazdy druhy tyzden deti na starosti, bude ta z domu vyplacat... ci mu stoji ta druha ochechula za to, aby znicil zivot svojim detom. Aj moj ex si nevedel predstavit zivot bez nas, myslel si, ze je jeden tyzden bude k nam chodit kazde rano, deti vychysta do skoly, dalsi tyzden bude riesit deti poobede- kruzky a pod. Takto si to predstavoval, ze on bude mat zivot inde ale nas celkom neopusti. Ale tak to nefunguje, nejde mat 2 zivoty, kde by som bola v tom vsetkom ja? Ved ajty si dolezita, aj ty mas narok na lasku, tak bud nech zabojuje o tvoju lasku teraz, alebo nech sa nachysta na zivot rozvedeneho muza, ktory je 1000x narocnejsi pre neho, a 1000x horsi pre deti. Ak nemate medzi sebou vazne problemu typu zavislosti, agresivita, sexualny nesulad, tak nech nevysiva a spamata sa.
Bol jeden múdry a vážený guru.
A mal priateľa, s ktorým si veľmi rozumel. Jedného dňa sa ho vybral navštíviť a keď ku nemu po celodennom putovaní prišiel, našiel ho meditovať a rozjímať nad krásou okolia. A keďže ho nechcel rušiť, pridal sa teda k nemu a v spoločnej meditácii a rozjímaní strávili spolu tri dni vo vzájomnom porozumení a úplnom mlčaní. Až keď sa po troch dňoch poberal na spiatočnú cestu, tak zazneli slová: "To bol veľmi príjemne strávený čas."
Ticho môže byť aj znakom harmónie, nemusí sa vždy jednať len o to pred búrkou.
Domnievam sa, že Tvoj manžel je neveľmi komunikatívny a naviac ako väčšina mužov nedokáže otvorene hovoriť o citoch a pocitoch (pre mňa osobne je to tretí stupeň mučenia!). A aj keď sa večer k tomu pridá ten známy pocit, že by mal najradšej svätý pokoj od všetkých a od každého, nemusí to hneď znamenať, že veci by ste mali riešiť rozvodom.
Sama predsa píšeš, že Ti povedal, že: "...nechcem Ťa stratiť a deti už dupľom nie."
Ja chápem tomu tak, ze chce mať aspoň večer čas pre seba a robiť si svoje veci a co je na tom zle? My s manželom večer po uspati deti trávime večer každý ako chce. Ja si pozerám svoj film a on svoj. A ani spánok nehrotime, ze musíme spat pri sebe spolu v spálni. Spoločný čas si zariadime počas dňa aspoň na chvíľku a čím budú deti staršie tak tým väčšia možnosť spoločného času bude.
Autorka ale toto čo žijete nie je niečo nenormálne. Je to kríza lebo ste unavení z deti a z domu. Kúpa domu alebo rekonštrukcia pri malých deťoch vždy preverí manželstvo. Je to náročné obdobie ale to pominie a o 3-4 roky bude váš vzťah na lepšej ceste len treba vydržať a hlavne spomaľte tempo, choďte aj na výlet, skúste si užiť aj malé chvíľky.
Vaše predstavy boli o manželstve skreslené, ale to nemusí znamenať koniec len neurobíte blbosť s pauzou a odmietanie sexu.
Jasné že si z jeho reči mimo a nič sa ti nechce....ale nevzdávaj to. Pories kachličky , aj keby to nebolo tvoje. On to chce od teba, tak neprikladaj do ohňa svoju neochotou...to je nezrelé. Choďte na ten výlet a nebuď zdutaá. Láska je boj !
Autorka nemas nejaku depku? Pri rekonštrukcii, detoch a jednom 5 mesačnom by ma asi porazilo 🙈. My sme davali holodom do štandardu, deti mali 8 rokov, plus davat exteriér do funkčného stavu a citila som sa, ze nic nerobim iba deti, robota, domacnost a muz stale robota, deti a vsetky prace okolo dvora, plotu. Akoze citila som, ze sa to vztahu dotklo. Ale tak povedala som si, ze mame svoj cieľ, chceme to mat pekne. Mala som dve moznosti hundrat muzovi, byt z toho smutna alebo sa tomu postavit a aspon trosku sa snazit nejako v tom vztahu, drobnosťami ako muz robi vonku od rana do vecera a ja mu uvarim nieco co lubi, upečiem, nosim mu von pitie, ked bola zima čajíky, vecer sa k nemu pritúliť (nie sex myslim), pohladkať, pochvalit. Podla mna je to o tvojom nastavení mysle. Tvoj muz sa vyjadril, nechce o vas prist. Skus sa dat nejako do poriadku s tvojim nastavením ty. Podla mna bud chod za nejakou psychologickou alebo spolu do manželskej poradni. Nevzdávaj to, lebo je toho na teba vela. Ano je, mas toho urcite dost ale obaja mate vlastne spolocny cieľ. Starat sa o deticky a vybudovať im domov. To, ze teraz nemate moc casu na seba je prirodzene. Ale prejde to. Skuste sa pocas dna objať, len tak ked ides okolo neho. Vies ake spojenie medzi vami spravi 20 sekund, niekolkokrat za den?! Ked sa hra s detmi, robi okolo domu, len sa pozeraj a skus precítiť tu vďačnosť, ze aj ked mate krízu, je tu, neuteka za ženami, za kamosmi…..drzte sa za ruky pri telke a smejte sa. Nejake vtipky (napriklad nieco hlada, dam ti to az za pusu) , capnutie po zadku, pohľady do oci, pochvala. Proste znova sa spojit a prepojiť. Ale toto čarovanie vies ty. Ak si to cele precitas, ze Ved nech to robi on, preco by si mala ty. Za mna je jasna odpoved, ak zena chce udrzat rodinu, tak jedina ona ma v ruckach tu moc.
Ja si myslím, že chce upokojiť situáciu. Aby ste sa snažili fungovať bez emócií. Spolu ale zároveň zvlášť. Možno je to preto lebo sa dosť hádate. Mne to potom dáva zmysel. A súhlasím s názorom. Ste v období ( veľmi malé deti) kedy to majú páry veľmi náročné. Unavení, vyčerpaní, nedocenení...
Ja by som to vyskúšala.
V čom je kríza? Máte rodinu, doladujete bývanie, ty si na materskej, manžel pracuje. On má toho vyše hlavy a ty tiež. Miesto toho, aby ste sa zladili ohľadom prestavby a domácnosti, tak sa chcete oddeliť? Teda zrejmé ty, lebo manžel chce ostať s rodinou, nevie si život bez vás predstaviť . Nikto nikoho neodviedol. No neviem, či je toto až taká kríza, aby sa vaše manželstvo muselo rozpadnut. Nájdite si voľný čas, choďte vonku s dieťaťom na prechádzky, kavičky, koláčik, rozprávajte sa spolu viac a kľudne aj tie kachličky choďte spolu cez víkend vybrať do Merkury Marketu či Obi. My sme všetku prerábku riešili spolu, ja estetiku a muž technickost. Nezahadzujte manželstvo, snažte sa ho utužiť. Držím vám palceky 👍
Ak tento stav chápeš ako krízu, a predtým ste mali dobrý vzťah, tak bojujte o záchranu. Máš čo zachraňovať. Manželská poradňa by mala pomôcť.
A určite nerob radikálne rozhodnutia takto pár mesiacov po pôrode, tu ešte účinkujú hormóny.
My sme sa rozviedli po 10 rokoch. Nebola už láska a rozdielne názory. Dve deti. Život je taký, ťažko nájsť ideál partnera
Ahoj Autorka, necitala som vsetky prispevky, ale 1.co ma napadlo, ze chodte do manzelskej poradne, toto manzelstvo sa este da zachranit.