icon

Mikulášske sklamanie: Ako sa vyrovnať s lakomou tetou?

10. dec 2024

Ahojte, musím to dať zo seba von lebo to už nezvládam.

Vyčerpáva ma teta je to veľmi lakomý, chamtivý, vypočítavý človek.
Stretávame sa pravidelné, sme rovesníčky do 30 rokov.
Ide o to že ona má 2 deti z toho jeden pubertiak. Ja mám jedno dieťa v predškolskom veku.
Na Mikuláša som im urobila veľké balíčky sladkosti, lebo nezjedia len tak niečo, čiže kvalitné a drahé...
Ona mi vravela čo všetko kúpila aj môjmu dieťaťu, posielala fotky či také ma rád a nakoniec ona mu dala balíček s 5 sladkosťami ... a to čo sa pýtala a vravela nedala.
Aby ste si nemysleli, že mi ide o sladkosti, tak to vôbec, finančné sa máme dobre. Len ide o princíp. Mňa ich sladkostí stáli 30€ a ona dala asi za 5€ ani to nie... pri tom mi ešte volala a muž sedel pri mne počul to. Ťaží ma to lebo ako si váži mňa a moje dieťa? Prečo ma potrebu toto robiť ?
Stále sa potrebuje pred každým chváliť aj keď zarobí len 10€. Výplatu ma 500€ a chváli sa akoby zarábala 5000€. Ubíja ma tá osoba veľmi. So všetkým sa chváli, pritom sa nemá čím, chodí stále v tom istom čo je rok dlhý. Aj keď ju zavolám na nákupy tak si nič nekúpi. Ale prachy prefajčiť jedna radosť.
Ako sa odstrihnuť keď sme rodina ? Všade sa každému chváli, potrebuje byť dôležitá, pri tom naozaj nič nemá.
A je to zakaždým.. už som povedala x krát že sa zachovam ako ona ale mne je ľúto tých detí.. len kto berie do úvahy moje dieťa? Pred každým hovorí aký je ona dobrý človek a dá aj posledné.

autor
10. dec 2024

@ivik4 tak sa nepýtaj a nepoviem ti nemusíš byť všade

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
h2
10. dec 2024

@jasminet O to, že sú rovesníčky, až tak nejde. Skôr, že má do 30 (čiže maximálne 29) a dieťa v puberte. Ale tak všetko je možné.

ivik4
10. dec 2024

Vsak my vieme lebo na to nemas normalne s nou komunikovat 😃

autor
10. dec 2024

@kittykat22 lebo rodina

jasminet
10. dec 2024

@h2 v 15-16 rokoch sa neda rodiť?

autor
10. dec 2024

@h2 neviem chceš aj rodokmeň a presný dátum a početnosť styku ? Podstata je iná.. nie kedy mala dieťa

maranco
10. dec 2024

Nemyslíš že to čo tu píšeš je ohováranie?

Dar máš dávať z lásky a preto, že to chceš a nie z vypočítavosti alebo s povinnosti.
Otvor si Bibliu, prečítaj si Skutky apoštolov 20:35, viac radosti ti prinesie dávanie ako dostávanie.
Ďalej pozri List Hebrejom 13:16, Bohu sa páči ak sme dobročinný
Evanjelium Matúša 5:43–48 Boh dáva dary aj tým čo si to nevážia a nezaslúžia
Lukáš 6:35 ak nebudeš očakávať vrátenie, odmenu budeš mať u boha.
Lukáš 14:12–14 buď pohostinná k tým čo sa ti nemajú čím odplatiť a odmenu budeš mať u boha.

Ak dar nechceš dať z lásky tak ho vôbec nedávaj, je to pokrytectvo.

h2
10. dec 2024

@jasminet a autorka, dievčatá, kľud. Mne úplne stačilo napísať, že rodila skoro.

autor
10. dec 2024
michelle567
10. dec 2024

No hej ale veď ona má peniaze kúpiť Mikuláša aj tvojmu. Kúpila ako uznala za vhodné. Ty si predsa nemusela kupovať pre puberťáka za 30e. My si so švagrinou tiež dávame pre deti ale teda Mikuláša za 30e na dieťa nekupujem ani mojim toľko sladkosti. A čo chces dať pubertakovi na Vianoce keď už Mikuláša si dala za 30e. To máme na Vianoce taký limit pre krsňata do 30e na hlavu a nie že Mikuláš 🙈

deti95060810
10. dec 2024

nabudúce aj ty jej tak ako ona tebe... za 5 e.

lukbe
10. dec 2024

Prišla si,napísala, máš tu rady. Už len podľa dobre mienených rád konaj. Verím tomu, že ťa to štve, aj jej správanie, práve preto treba obmedziť stretnutia a nedarcekovat sa. My si od istého času nevymieňame darčeky s kmotrovcami pre deti. Bolo to len vymieňanie. No načo? A pritom máme dobre vzťahy, ak treba, pomôžeme si v com sa dá.

autor
10. dec 2024

@michelle567 na hlavu 15€ na oboch som dala 30€

Parfém chcel, tak ho má..

michelle567
10. dec 2024

Aha to mi uz nedošlo pardon keď len ten vek puberťáka sa tu riešil 😅

jaskolka
10. dec 2024

Autorka,keď ti je naozaj ľúto tých detí,tak im daj proste sladkosti či darček a nerieš,či a aké dostanú tvoje od ich matky. Lebo ok, možno je ona lakoma a chvalenkarska,ale ty tiež nepôsobis ako nezištný a milý človek,podľa spôsobu,ako tu píšeš. Riešiť,že ona ti poslala nejaké fotky sladkosti a že potom ich nekúpila, preboha,veď to je trápne. Možno zistila, koľko to stojí, možno fakt na to nemala.
Buď aj ty daj len sladkosti a veci v malej hodnote,alebo ak si môžeš dovoliť,tak daj viac,ale nečakaj na oplátku to isté.
Okrem toho,píšeš,že on chcel parfum,a tak si mu ho kúpila.tak ale potom ho pýtal zrejme ten pubertiak,nie jeho matka, čiže o čo vlastne ide?

adaam
10. dec 2024

ja ťa na rozdiel od niktorých komentujúcich chápem. Keď tu niekto napíše, tak to určite nie je 1. problém, ale zberá sa to a vyvrcholí napr. Mikulášom. Ja som si povedala, že najvzácnejšie čo mám, je čas, preto ho nebudem tráviť s niekým, kto ma vyčerpáva. Aj keď je to rodina.
Musíš byť aserívna a s úsmevom povedať NIE. Nemusíš nič vysvetľovať. Mne pomáha si dopredu nacvičiť odpoveď a byť pripravená.

adaam
10. dec 2024

čo sa týka kupovania darčekov, pár krát nás zatiahli do zbierky na spoločný darček, ktorý nakoniec skončil inde ako u oslávenca. teraz poviem, že my sme už kúpili niečo iné..

lukbe
10. dec 2024

@autorka, chcel parfém na Mikulasa? A ty nacupkas a kupuješ? Na Mikuláša keď tak ovocie a sladkosti. Je to všetko aj tvoja chyba🙈

negymama
10. dec 2024

obe ste rovesnicky do 30 rokov a ona ma pubertaka...UHM.
to kedy rodila?

darina77
10. dec 2024

Možno tie sladkosti naozaj kupovala pre tvoje dieťa, ale ale jej deti ich medzitým zjedli. Mňa len toto napadá

oblecenie99
10. dec 2024

Ja som vždy dávala a dávam menej deťom v rodine, ako oni môjmu synovy. Aj ti napíšem dôvody: môj syn napr ani len netuší, aký je rozdiel v hodnote. Kašle na to, či jeho stálo 5 eur a bratrancovi sme dali za 30, netuší, nevie to porovnať. Dokonca ani nevníma množstvo, lebo má každý rok toľko toho, že teraz si posledné balíčky ani len neotvoril. Čiže na jednej strane je teta, krstná, ktorá to vymýšľa, s láskou balí, prispôsobuje, na druhej "nevďačné" decko, ktoré ti kašle lego za 78 €, lebo on z toho lega chcel akurát toho jedného koníka, čo by sa dalo zvládnuť za 1,50 € plastovým koňom z Pepca. Kašle ti straostlivo nakombinované Kinderká a Kinder Mikuláša, v ten deň je to v poradí šieste kinderko.

Ďalej, desí ma tá hojnosť.. mňa, nie že decko, už mňa! by nikto nevedel ničím potešiť, ani drobnosťou, ani veľkou vecou, lebo všetkého je veľa a dostupné do 5 minút, a všetko, čo som si nekúpila pre seba je pre mňa haraburda, zbytočnosť. Triedim šatník, posúvam ďalej, minimalizujem veci a snažím sa nekúpiť nové, ktoré nepotrebujem. Už sa v tom dusíme. Ak chcem nákladnejšiu vec a potrebujem ju v lete, nebudem čakať do januára na narodky, že sa mi naň poskladá rodina. Nebudem si vymieňať obálky s rpdinou, načo? Dáš mi 50 na narodky, ja ti teda vrátim tých 50, no aký to má zmysel potom? A keby som mala dať 30 eur na Mikuláša, na sladkosti, ktorých majú neúrekom každý deň a prakticky neobmedzený pístup, tak prisahám tým deťom dám tu hodnotu v peniazoch, najmä starších 7 plus. Čiže ja sa držím toho, že dávame len symbolicky.

autor
10. dec 2024

@lukbe zle som sa vyjadrila odpovedala som na koment michelle567 že pod stromček dostane parfém.. ale to je jedno mne stále ide iba o to čo hovorila a čo dostalo moje dieťa

autor
10. dec 2024

@negymama na čo ti to bude keď budeš vedieť kedy rodila ? Ako si pomôžem s tým alebo tebe keď to zistíš

negymama
10. dec 2024

@oblecenie99 uplne s tebou suhlasim.
nechapem vobec tieto rodinne ohadzovackz a pocitanie a vycitanie, kto komu kolko.
Bud nedaj, alebo daj kolko uznas za vhodne a nepocitaj co dostaanes naspat.

Ja som so svaginou zrusila tieto darunkovanie na vianoce, narodeninz a mikulasa, dost zavcasu. Stacilo mi, ked raz svagor vyhlasil, ze on je na tom skodný, lebo mz mame 4 deti a on dve, tak musi dat viac...pritom to "viac" u nich znamenalo, ze darcekom bola kniha ktoru ich deti dostali v skole za vysvedcenie ...

Takze si davame len v nasej rodine a aj to len skromne.
Nas Mikulas toho roku...kinder vajicko, horalka, deli a mandarinky. Nic viac. To mame vecsie deti.
Ked boli deti male, tak som im na mikulasa nekupovala nic. muz im hodil do topanky rano 1 /slovom jedno/ kindervajicko....a to z toho dovodu, ze dostali balicky v skolke , skole, este v pastoracnom centre, takze naco viac? Ojedli sa sladkosti ako za cely rok.

negymama
10. dec 2024

no na to, ze osobu ktora sama rodi v teenegerskom veku, v dnesnej dobe, hodnotim ako potencionalne nezrelu. Nehovorim, ze to musi 100 percentne tak byt, su rozne osudz. Ale moze to o niecom vypovedat.

negymama
10. dec 2024

@lukbe a este to vymienanie darcekov ma tu nevyhodu, ze casto sa dotycnz ani netrafi, co chces, alebo co je tvoj vkus ci predstava.
a moze to byt aj opacne...tka naco produkovat sklamanie na oboch stranach a este za to vyhadzovat peniaze a sledovat kto kolko.
casto to potom ludia vytacaju doslova do vyvrtky. Ked oni za 30, tak ja za 40, a dalsi rok sa to navysi opat.

petamich
10. dec 2024

Ja vlastne nechapem o co v tejto teme ide 🙂
Ze sa chvali a prehana? Ze zarabaju viac? Ze si dala za viac penazi ako oni? Ze ti vadi ona cela :D

Kazdopadne za mna riesis hluposti a nasieras sa za hluposti. Tak sa s nou nestretavaj alebo stretavaj a nechaj ju zit si vo svojom svete. Buduci rok im aj ty kup balicek za 5€.

Velmi mam rada toto, ze niekto minie vela penazi, energie a casu (lebo chce) a potom ocakava to iste naspat. Tak sa dohodnite, ze si nic nedavate alebo sa ty prisposob realite. Ju a to co vam ona da a neda ovplyvnit nevies.

negymama
10. dec 2024

inak autorka , ma napadlo, ze kamoska co fotila pripravene sladkosti. Mohli jej to vyjest decka, pubertaci zjedia co vidia.
ja mam dvoch chalanov v puberte, a muz uz nevie, kde si ma svoje keksiky schovat, aby to nevynuchali.

ina2405
10. dec 2024

@negymama moji by nechali aj obal na mieste činu