icon

Mladí muži žgrloši

13. mar 2025

V tomto príspevku budem dosť zovšeobecňovať, ale tak berme nejaký „priemer“.
Chápem, že žijeme v dobe emancipovaných, samostatných, nezávislých žien. Ako žena si veľmi vážim tie možnosti, čo máme.
Spoločenské úlohy pohlaví sa menia. Len nerozumiem, prečo v nepomere.

Zdá sa mi, že mladí muži sú žgrloši. Celý ten 50/50 finančný systém vzťahov je z môjho pohľadu zvrátený. Nie som zlatokopka, nehľadám si bohatých ani sa nechcem nechať vydržiavať.
Avšak príde mi úplne normálne, že muž ženu „podporuje“. Nemyslím tým žiadne drahé dary a pod. Ale napríklad to, že platí v reštike, platí za palivo v aute, väčšiu časť spoločnej dovolenky hradí muž a pod. Ak by som to povedala nejakému mužovi, okamžite by sa voči tomu vyhradil, veď plať si sama. Ešte aj v mekáči chce rozdeliť účet... Podľa mňa smiešne, nevyzrelé. Aký na to máte názor vy?

Dívam sa na to z tohto pohľadu: Kedysi sa ženy starali na 100% o domácnosť a deti, robili aj na záhrade atď. Muž sa staral na 90-100% o financie. Cca vyrovnané a fungovalo to.
Dnes sa síce rodí menej detí a už aj muži začali prikladať ruku k dielu v rámci riešenia domácnosti. Povedzme, že sa priemerný muž stará o deti a domácnosť na 30% (u niekoho 5%, u niekoho 50% ale povedzme že cca tých 30%). Avšak, od žien sa požaduje polovičná finančná spoluúčasť. Nie je to nepomer? Ak ostáva 70% domácnosti a deti na žene 50% financií, je to 120% na ženy a 80% na mužov.
To ani neprihliadam na to, že (opäť zovšeobecňujem) muži zarábajú viac, ako ženy.

Neviem no, príde mi to celé šialené.

Strana
z4
crazy_cat_lady
13. mar 2025

existuju aj normalni muzi :D aj normalne partnerstva/manzelstva, len o nich sa tu nepise, pripadne velmi minimalne..

tarvika
13. mar 2025

mas pravdu. ak sa delia naklady 50/50, tak potom aj praca v domacnosti a dalsie veci, ktore zeny robia vo vztahu a chlapi az tak moc nie.

lucka_ke
13. mar 2025

hovoríme o priateľovi alebo manželovi?

adaam
13. mar 2025

ja osobne žgrloša nepoznám,
z detstva si pamätám že otec dával mamke celú výplatu a ono mu dávala "vreckové" a aj u svokrovcoch to tak bolo, účty vtedy neboli. rozmýšľam, že ako by vtedy fungovalo 50:50. Večer by si sadli k stolu vyplácali si účtenky? divná predstava

sima234
13. mar 2025

@adaam nijako to nefungovalo, lebo peniaze boli spoločné. Nie ako je to teraz, že má každý svoje.

hellwant
13. mar 2025

Ja s mojou to máme tiež 50/50. Keďže máme 2 debetky a 2 kreditky k učtu( 4=100%) Ja mam 2 karty,ona tiež 2. 🤪

11beautygirl11
13. mar 2025

Rozdeliť účet v mekači je trochu cez, ale napr. ja som za chalana zaplatila jedlo (už manžel). A mne toto pride normalne - platenie na striedačku. Za benzin nikdy nechcel. Za dofču sme platili 50/50 a napr. on zaplatil večeru a ja som potom kupila listky, keď sme isli niekde do muzea (nikdy ale nepočital, ze listky boli lacnejšie ako jedlo), keď sme si požičali auto, tak napr. on platil 2x za benzín a ja som sa na tretíkrát ponúkla, že zaplatím. Teraz fungujeme tak, že on plati jedlo, poistky, auto, lieky a ostatne a ja najom a šetrim pre oboch. Navari mi obed do práce, umyje kuchyňu (deti nemame). Ale, ak ja zarobím 1500€ a on 3000€ tak samozrejme, že nedokážem ísť 50/50. Vtedy napr on doplatil 200-300€ za mňa na dovolenke a nepýtal ich odo mná.

tarvika
13. mar 2025

@11beautygirl11 jasne ze ked randime a nebyvame spolu, tak to je ine, aj my sa v tomto plateni striedame. Aj ked ma stale potesi, ked hned vytahuje on penazenku a niekedy mu to moje platenie musim nanutit.

veselo_neveselo
13. mar 2025

Nie, ja fakt nepovazujem za normalne, aby chlap zene platil benzin v jej aute. Akoze naco? Preco? Detto aby s autom chodil do servisu a na stk vyhradne on.

V restike raz jeden, raz druhy, ak su vo faze chodenia spolu. A kazdy podla vlastnych schopnosti. Ak ma zena maly rozpocet na zabavu, tak piknik na luke je rovnako romanticky ako vecera pri svieckach.

Na spolocnu dovolenku nech idu podla moznosti toho, kto ma nizsi rozpocet.

Ja myslim, ze chlapi ani tak nie su zgrlosi, ako skor sa tiez nechcu nechat vyciciavat. Mna by napriklad hanba fackovala, nechat si zaplatit dovolenku, na ktoru by som ja sama nemala.

A mne aj vadi ked sa povazuje za normalne, aby chlap robil, lebo ved ma zarabat pre rodinu. A zodrat sa pri tom.
Namiesto toho, aby zeny zacali konecne ziadat rovnaky plat za rovnaku pracu.

A nie, nemyslim si ze zeny by mali platit pausalne 50%. Minat by mali obaja relativne ku svojim platom a tak, aby obaja mali priestor na sporenie i zabavu. Ide o to nastavit rozpocet tak, aby vyhovoval obom. Ziadne pausalne rozdelenie nebude fungovat na dva pary rovnako.

Lenze u nas je financna gramotnost hrozna, a podla toho ti tak aj vyzera..

strawberry0797
13. mar 2025

Tu nejde o to, ci je niekto zgrlos alebo nie. Ide o to, ci ma o teba zaujem do buducnosti (=chce do teba investovat) alebo ta chce len na sex a bude si popritom hladat lepsiu. Ked chce chlap po tebe vsetko 50:50, tak asi o teba velky zaujem nema (nechce do teba investovat). Lebo keby mal, tak by ti chcel urobit radost tym, ze ta niekam pozve, nieco mile male ti kupi (nemyslim diamant, myslim kavu, kvietok, sladkost). Aj ten najvacsi zgrlos je ochotny zene urobit niecim radost (niekam ju pozve, nieco jej kupi, chce do nej investovat), ked mu na nej zalezi.

ciernysokol
13. mar 2025

Mas pravdu. V celom uvodnom prispevku. Pol na pol je najhorsi existujuci system, zazila som, nikdy viac.

betulinka1
13. mar 2025

Teraz sa vyjadrím ale iba k pracujúcim a nie studentom, lebo to je iná situácia......Mne to príde totálne šialené, veď sme tým chlapom nenechali ani to málo mužstva čo mali. A to som mala svoj byt ako 26 ročná, svoje auto, zarábala som väčšinou toľko čo chlapi s ktorými som chodila. Ale nikdy nikdy som nezažila aby povedal, zaplatíme na polovicu, zaplať si polovicu dovolenky, zaplať mi bloček z nákupu, ja som platil výlet a ty mi prispej na benzín ......naopak, keď som kúpila nejaké prekvapko ja, že parfém, nejakú dovolenku alebo cokolvek, tak sa cítili blbo a snažili sa mi to 3x vrátiť ....mali tú vnútornú potrebu sa postarať o všetko aby sme mali a bolo nám dobre.... je prirodzené, že aj žena chce niečím prekvapiť chlapa, pozvať ho na večeru, niečo pekné mu kúpiť alebo sa odvdaciť za to ako sa o nu stará...to by malo byť normálne aj pre ženy, niečím prispieť a v prvom rade, byť schopná platiť svoje náklady a nepýtať od muža na nechty, šaty, kabelky...ale pokiaľ nenecháme tých chlapov zodpovedať za rodinu a tahať tú rodinu po finančnej stránke, tak veď potom im už nenecháme nič mužské.... auto si už neopravia, byvola tiež už nemusia loviť, nestavajú dvojgeneračné domy svojimi rukami, nechodia na vojnu atď... čo už potom okrem penisu z nich robí chlapa..ooo si uzasny ty si napiekol koláč a vieš čo ja idem vymeniť pneumatiky na aute 🙈...podľa mna sa musia nudiť, potom majú veľa casu na blbosti.. Ale je pravda, že teda moja generácia mužov 45+ teda nenosí na 95% make up, nelakuje si nechty a vrcholom ich ženstva je, že si oholia gule a pod pazuchou. Môj postreh je taký, že mužom sme zobrali ich mužstvo a na druhej strane ženy to mužstvo prebrali na seba + im ostalo komplet to ženské postavenie a väčšina žien sa starajú o domácnosť, o deti, krúžky + aby mala dosť zarobené aj pre rodinu. Za mna celé zle....

11beautygirl11
13. mar 2025

@strawberry0797 toto uplne nie je pravda. Žiaľ, mam skúsenosti z mojich “mladších čias” 😀 kedy týpek nemal problem dievčatam čokoľvek platiť a mal ich ako zábavku. Inak sranda, lebo on tvrdil, že až toľko peňazí nemal.

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
annamarin
13. mar 2025

Podla mna to sa delí na tých co ta naozaj chcu - platia. A tých, čo ťa majú zatiaľ, čo hladaju takú čo budú naozaj chciet a budu jej platit. Tym padom neplatia za teba. Setria na ohurenie inej slečny.

autor
13. mar 2025

@betulinka1 PRESNE, úplne súhlasím.

hankab
13. mar 2025

Suhlasim s uvodnym prispevkom autorka, ale nie je vsetko iba cierno-biele. Teraz sice pojdem jemne sama proti sebe, ale ta zenska emancipacia je super iba do chvile, kedy si nevieme poradit. Dam priklad.

Keby sme s mojim muzom byvali v byte, tak by ma velmi hnevalo, kolko toho v domacnosti robim ja a kolko (malo) on. Bol by tam vyrazny nepomer v tom, ze financne si poplatky rozdelujeme pomerovo k platom. Ziadne 50/50, ale domacnost z velkej casti mam pod palcom ja. Ale kedze byvame v dome, tak chlap nosi strk zo strkoviska, vynasa stavebny odpad, muruje, betonuje, opravuje auta. Nedavno som mala pocit, ze vnutri makam o dost viac ako on, kym vonku nemohol nic kvoli pocasiu a zime robit. Ano, mala som tak trochu nervy, ze lezi na gauci a pozera do mobilu, kym som drhla kupelku. Az do chvile, ked som isla sadnut do auta, ktore nenastartovalo. Vysiel von, ponosil si naradie, baterku vymenil, poskusal kadeco a na druhy den som spokojne sla do prace 🤷🏻‍♀️

Za mna by to proste malo byt fer. Ani jedna strana by nemala tu stredovu liniu posuvat na ziadnu stranu: chlap by nemal zenu vydrziavat, a zena by ho nemala cucat. Zaroven by chlap nemal ocakavat, ze budu platit 50/50, ale sadne si pri telku a zena obskakuj ma.

siska53
13. mar 2025

Hovorime len o priatelovi, s ktorym clovek chodi alebo o partnerovi, s ktorym clovek byva?
Ak priatel, za mna ok, ak sa prestriedame, ale snazili sa vacsinou platiti oni, dovolenku som si platila svoju cast vzdy sama.
Odkedy spolu byvame, su to spolocne peniaze. Ale ano, je x chlapov, ktori to maju hentak zvratene nastavene, ako pises. Ale je aj x normalnych.

nikpa
13. mar 2025

Celá táto doba je na hlavu postavena a máš úplnú pravdu, s tým co si napísala.

sylvester1
13. mar 2025

@nikpa Ludom strasi vo vezi maju hlave iba peniaze , doba by bola dobra len charakter ziadny

bu_bu_bubak
13. mar 2025

"Nie som zlatokopka, nehľadám si bohatých ani sa nechcem nechať vydržiavať.
Avšak príde mi úplne normálne, že muž ženu „podporuje“. Nemyslím tým žiadne drahé dary a pod. Ale napríklad to, že platí v reštike, platí za palivo v aute, väčšiu časť spoločnej dovolenky hradí muž a pod."

A toto je presne dovod preco mnoho muzovberie rovnocennost pohlavi ako vtip a preto sa casto spomina stare zname "vsetci sme si rovni do bodu kym prinesu ucet na stol."

Ja ti uplne rozumiem co chces povedat, ale rovnocennost nie je 60:40 ani 70:30, ale 50:50....Za toto zeny bojovali v uliciach a teraz Vam poniektorym prekazaju nasledky. To je ako povedat vsetci sme si rovni, ale niektori sme si rovnejsi.

Tvrdis, ze nechces aby si ta muz vydrziaval, ale vies ako blbo to vyznie ked povies, aby ti muz natankoval ci zaplatil vacsiu cast dovolenky.....ved to je pokrytectvo.

Prejavy lasky sa robia nezistne bez toho aby clovek cakal cosi spat, ale ako sa vravi "chvilku niekto iny taha pilku". Ty si ochotna zaplatit vacsiu cast dovolenky? natankovat muzovi benzin do auta?

Ak sama neponukas co ziadas tak sa naozaj muzom necuduj a prosim ta netvrd, ze su zgrlosi. Keby si zazila skutocneho zgrlosa co je schopny zbierat dazdovu vodu do misky aby mohol zadarmo splachnut po sebe tak potom by si videla ako ozajstny zgrlos vyzera.

autor
13. mar 2025

Prečo blbo vyznie, že muž má natankovať? Alebo zaplatiť dovolenku (vymyslím si teraz napr. on 600e, ja 400e)?
Veď je to chlap, ktorý sa má vedieť postarať (tak ako žena napr. variť a pod). A malo by ho to práve tešiť, v podstate sa tým akoby "predvádza" - ja by som to tak brala ako muž, že ďakujem za všetko, čo pre mňa/nás robíš a pozri, môžem si toto dovoliť, lebo som šikovný/zadarilo sa mi atď.
A inteligentný človek vie predsa rozoznať, že ktorá je zlatokopka a len ho len využíva a ktorá je dobrá žena,o ktorú sa treba starať.
Muži dnes fakt prišli o mužnosť, hrdosť, snahu. Radšej by asi fakt nosili zásteru v kuchyni (poniektorí aj s lodičkami)...

bu_bu_bubak
13. mar 2025

@autor

"Veď je to chlap, ktorý sa má vedieť postarať".....

Vitaj v dobe rovnopravnosti pohlavi. Za toto ste dievcata bojovali. To, co popisujes je patriarchat kedy muzi boli hlavami rodiny a museli sa vediet "postarat". Dnes sa ci muz ci zena musia obaja vedia rovnako postarat cize toto platenie viac zo strany muzov je skor prezitok a javi sa to ako realita pretoze je tu coraz viac prispevkov ohladom tejto temy.

Musis akceptovat novu realitu. Muzi su stale muzi, ale coraz viac z nich odmieta tento system nepomeru. 50:50 im vyhovuje zatial co zenam sa ukazuje, ze doplacate na dosledky vlastnej tuzby byt rovnocennym pohlavim a tito muzi Vam to davaju jasne najavo.

Bohuzial tak to je, niet sa preco hnevat. Len popisujem ako sa veci maju.

autor
13. mar 2025

@bu_bu_bubak Súhlasím, že si za to z časti môžme sami, to máš pravdu.
Samozrejme, že im systém 50/50 vyhovuje, boli by hlúpi, keby to nevyužívali.
Ale mňa to nejak vnútorne serie :D To sú s tým fakt všetci muži úplne v pohode? Necítia sa menejcenne?

autor
13. mar 2025

A po ďalšie, prečo keď takýto názor vyjadrím ja, tak sa na mňa hádžu krivé pohľady? Akoby na tom bolo niečo zlé - pričom mne ide len o spravodlivosť

autor
13. mar 2025

@veselo_neveselo Pikniky sú super. Ale zas na druhej strane, ak by ma chlap nevedel zobrať na rande niekde hoci aj do lacnejšej rešitky ale poslal by nás na pole, lebo že on nie je ochotný zaplatiť za JEDLO, tak by v živote môj frajer nebol...

Benzín v aute detto, ak by muž zahlásil "daj mi prosím ťa 7 eur, precestovali sme 14e" tak mu ich hodím asi do tváre :D

Ja neviem ženy, to fakt sme toto chceli? Sme s tým v pohode? Stratili sme akýkoľvek štandard a sme to práve my, ktoré sa nechávame vyciciavať - prácou, z energie, starostlivosťou...
A "chlapi" ktorí pýtajú peniaze ešte aj od ženy na materskej sú samostatná kategória, to sa nejdem ani vyjadrovať...

autor
13. mar 2025

Tu nejde len o peniaze ako také - napr. s tou dovolenkou, nemusí platiť celú ale dajme tomu, že ubytko zatiahne on - ide o gesto, ktorým by muži mali chcieť urobiť žene radosť a ženám by to malo lichotiť... ale keď sa za to dokonca že hanbíme, tak to sa nedivím, že sme tam kde sme...

vler
13. mar 2025

Ja nesuhlasim, ze "chlap sa ma vediet postarat". Kazdy dospely clovek, podla mna, sa ma vediet postarat, v primeranej miere.
Mne ako zene zalezi na mojej sebestacnosti a istote ze sa viem postarat sama o seba.

janababana
13. mar 2025

Tak ved ked si budes hladat polovicku tak komunikuj jasne, ze ocenujes rovnovahu vo vztahu. Len asi by som to neriesila hned na prvom rande, to nemusi vyzniet dobre. Skratka muz, ktory si mysli, ze doma bude upratane navarene deti opatrene a zena donesie a odovzda vyplatu asi nema najlepsiu vychovu a nastavenie.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4